Zak Brown o svom dolasku u McLaren: Bilo je gore nego što sam očekivao

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 2 godina 3 min 2 komentara

Zak Brown je opisao svoj dolazak u McLaren u studenom 2016. godine nakon što je Ron Dennis bio uklonjen s pozicije predsjednika.

U to vrijeme za McLaren su vozili Fernando Alonso i Jenson Button, a završili su na šestom mjestu u konstruktorskom poretku. Te sezone zabilježili su čak devet odustajanja. U nadolazećoj sezoni bili su još gori – pali su na deveto mjesto kao konstruktori.

“Bilo je još gore nego što sam očekivao, kad je riječ o okruženju i svemu što se događa. Priključio sam se ekipi u najgorem trenutku u povijesti McLarena.”

“Bili smo u drugoj godini suradnje s Hondom. Mučili smo se s time, ali logika je nalagala da treća godina mora biti bolja od druge. Zapravo je bilo obrnuto.”

“Pritom ne krivim Hondu za sve. Stvar je bila u okruženju. Mislio sam da dolazim u projekt koji je na putu da preokrene situaciju, a stvarnost je bila takva da je projekt još bio na putu prema dolje.”

“To je bilo iznenađenje jer sam znao koliko je ekipa pobjeđivala prije, koliko su naslova osvojili i koliko je talenta bilo tu. Možda je bilo potrebno svježe vodstvo kako bi se otključao potencijal koji je postojao. Bila je to sjajna avantura.”

Pod Brownovim vodstvom najbolji McLarenov rezultat je treće mjesto u poretku konstruktora, a ne treba zaboraviti da su u ovom periodu dobili dugoročno vezanog perspektivnog vozača u liku Landa Norrisa.

“Mi se zabavljamo. Ako mislite da se zabavljate dok se utrkujete, kako onda možete voziti bez da se zabavljate? Naravno, nije zabavno kad se ne pobjeđuje, ali ako se zabavljate onda ljudi vjeruju u projekt i rade marljivije.”

“Ovo je težak posao. Zabavan, ali težak. Komunikacija je tad bila na niskim razinama, nije bilo povjerenja. Problemi su bili kulturološki, na neki način. To je bila jedna stvar. Druga stvar su bili tehnički problemi. Naš zračni tunel je star, kao i simulator, a donekle i razvojni pogoni. Ekipa nije funkcionirala kao jedna cjelina.”

“Te dvije stvari sam odlučio promijeniti i zasad nam dobro ide. Još nismo tamo gdje bismo htjeli biti, ali smo na putu.”

Brown kaže da je promijeniti F1 ekipu teži posao nego što je očekivao, ali je vrijedno truda:

“Uživao sam i mislim da je satisfakcija time veća kad dođemo do pobjede kao u Monzi. Krv, znoj i suze su inkorporirani u tom trenutku.”

“U Belgiji je Lando bio na putu prema pole positionu i bilo bi mi žao da je to bila naša pobjeda jer se utrka nije ni vozila. Doći u Monzu i završiti na prve dvije pozicije – preuzeti vodstvo na startu, ne gledati iza sebe, imati najbolji start, najbolje zaustavljanje za promjenu guma, najbrži krug utrke… Sve se poklopilo i to je nevjerojatno zadovoljstvo.”

McLaren je trenutno na četvrtom poziciji u poretku konstruktora, s jednakim brojem bodova kao Alpine.


Odgovor

2 komentara

  1. Fernando Alonso 14
    GP2Engine Prikaži

    McLaren ima izvrsni tehnički tim, ali simulator je katastrofa koliko čujem i naravno, koriste Toyotin zračni tunel u Kölnu koji im ni približno detaljno neće prikazati bolid. Kad slože svoje do 2024. (simulator i zračni tunel), tek tad ih očekujem u redovitoj borbi za postolja i pobjede.



    5
    5

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.