AMuS: Porsche i Audi nezadovoljni odgodom pravilnika za 2026.; Honda i još jedan proizvođač zainteresirani

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 2 godina 3 min 12 komentara

Njemački Auto Motor und Sport prenio je najnovije informacije oko potencijalnih novih proizvođača motora u F1 od 2026., kada na snagu stupaju nova pravila. Porsche i Audi čekaju konačni pravilnik za potvrdu ulaska, dok su Honda i zasad nepoznati proizvođač također zainteresirani za sudjelovanje.

Pravilnik je trebao biti spreman za odobrenje FIA-jinog Svjetskog vijeća za motosport 29. lipnja, no to je odgođeno za srpanj. F1 Komisija sastaje se tijekom Velike nagrade Austrije koja se vozi 10. srpnja, stoga bi nakon tog sastanka moglo doći do izvanrednog glasanja Vijeća.

Čini se da je suradnja između Red Bulla i Porschea dogovorena – AMuS prenosi da je njemački proizvođač planirao objaviti to tijekom trkaćeg vikenda na Red Bullovoj stazi u Spielbergu, ali to je sada palo u vodu.

Audi je trebao objaviti ulazak u F1 tjedan dana kasnije, ali samo kao proizvođač motora, iako se kao njihov partner najviše spominje Sauber, pri čemu neki izvori tvrde da je Audi već kupio 25% Saubera i planira kupiti još 50%.

Oba proizvođača sada moraju čekati s potvrdom ulaska, zbog čega su čelnici kompanija nezadovoljni – ovakvim odgodama gube dragocjeno vrijeme za konstrukciju motora, ali i uspostavljanje specijaliziranih odjela za F1. Predsjednik FIA-je Mohammed Ben Sulayem osobno im je javio tijekom VN Kanade da bi pravila trebala biti potvrđena u srpnju.

Honda i neimenovani proizvođač također zainteresirani

Marke iz VW grupe navodno nisu jedine koje se žele natjecati u F1 od 2026. godine. Prva od ostalih je Honda koja se formalno povukla krajem prošle godine, ali i dalje surađuje s Red Bullom oko pogonske jedinice koja je sada preimenovana u RBPT (Red Bull Powertrains).

S obzirom na Red Bullovu suradnju s Porscheom, Honda bi mogla opskrbljivati AlphaTauri svojim motorima ili čak preuzeti cijelu momčad. Oni svoju odluku neće donijeti tako brzo, ali AMuS navodi da nema brige za AlphaTauri jer svakako imaju opciju Porscheovog motora. Bitno je spomenuti da će taj RBPT-Porsche biti smatran novim proizvođačem, što znači da će imati određene povlastice.

O nepoznatom proizvođaču koji je zainteresiran nema nikakvih informacija, a više bi se trebalo znati nakon ljetne stanke. Novinar AMuS-a Michael Schmidt koji je iznio tu informaciju nagađa da se radi o nekom američkom proizvođaču, no dodao je da bi to mogao biti i neki drugi proizvođač.


Odgovor

12 komentara

  1. Kimi Raikkonen 7
    Kos Prikaži

    Stvarno ne razumijem ovu Hondu. Ulože stotine milijuna dolara, u početku toliko loši da jednostavno čovjek se zapita zašto tako skupo rasipaju svoj ugled, onda se polagano dižu, a paralelno s tim počinju šuškanja o povlačenju, a onda kad konačno imaju motor za prvaka oni se povuku. I sada Red Bull ubire plodove Hondinog rada ( naravno da ne bi bilo da umanjujem RB doprinos i oni su podjednako zaslužni ). Stvarno mi nije jasna ova Honda.



    16
    16

    0
  2. Lauber Prikaži

    Ovi iz Audija su u sferi piškili bi kakili bi. Nikad oni neće u F1, a ako i prođu bit će isto ko i BMW. Epizodna uloga u Williamsu i doviđenja.



    7
    7

    0
  3. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Ovi iz Honde majke mi nisu normalni. Odu iz F1 sada kada su drugima trebali trljati sol na ranu i ubirati plodove rada pa bi oni došli nazad 2026. Što je najbolje i sada troše pare na motore koji se zovu rbpt i nigdje ne piše njihovo ime.



    13
    13

    0
  4. Carlos Sainz
    VVTi Prikaži

    Zvuči predobro da bi bilo istinito



    2
    2

    0
  5. Nelson Piquet
    graho Donator Prikaži

    Kako smara ova Honda, takvim proizvođačima bih zabranio učešće koje zasvrbi pa ulaze i izlaze iz sporta.



    8
    8

    0
    • Nando
      FA14 Prikaži

      Koliko god mi bilo tesko priznat,to je istina.
      Meni nekako fali japanska momcad ili dobavljac motora u F1 al mislim da ce sve momcadi trazit stabilnog dobavljaca motora



      5
      5

      0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.