Norris želi da Monako ostane u kalendaru

Izdvojeno

Luka Softić

Prije 2 godina 2 min 18 komentara

Velika nagrada Monaka još uvijek nema ugovor s F1 za sljedeću sezonu. Dok staza na ulicama Monaka zbog uske konfiguracije gledateljima ne pruža uvijek najbolji doživljaj utrkivanja, ipak se radi o jednoj od najprestižnijih povjesnih staza i gotovo sinonima za sport. Luksuz, društvena elita, draž Azurne obale i opasnost uskih zavoja su faktori koji su godinama gradili reputaciju Formule 1, predstavljaju tradiciju sporta i doživljaj koji do mlađih generacija sve manje dopire.

S druge strane, pretjecanje u Monaku s modernim bolidima je gotovo nemoguće (Pierre Gasly je ove godine zaslužan za prilog gotovo) te se iz sezone u sezonu postavlja pitanje koji je smisao utrke u Monaku. McLarenova uzdanica Lando Norris u Monaku je ove godine bio šesti te je ponudio je argumente za ostanak staze u kalendaru:

“Mislim da bi trebao ostati u kalendaru. Ne samo da je staza ikonična, nego je i nevjerojatan ispit vještine i petlje. Kad ste u fokusu, kao što sam ja bio desetak krugova, osjećaj je čudesan.”

“Iskustvo kvalifikacija u Monaku je još i bolje – vidjeti tko je spreman riskirati, pronaći još onoliko malo koliko nedostaje za plasman u Q2 ili Q3. Uživam u tome. Uspio sam odraditi nekoliko dobrih krugova u Q2, mislim da sam u Q2 imao samo dvije desetinke zaostatka za Leclercom!”

“Volio bih kad bismo mogli pronaći način da poboljšamo utrkivanje u Monaku. Ali teško je kad imate bolide koji su dva metra široki i koji teže onoliko koliko sada teže.”

“Čuo sam da je Toto Wolff predlagao da se makne šikana na izlasku iz tunela i da se napravi duga ravnica. To bi moglo upaliti. S druge strane brzina kojom se prilazi u sljedeći zavoj bi bila oko 300 km/h, što je prilično papreno za zavoj poput Tabaca gdje nema izletne zone!”

“Nadam se da ćemo u sljedećih par godina ipak pronaći rješenje jer bih jako volio da Monako ostane dio kalendara.”

Lando Norris


Odgovor

18 komentara

  1. Brawn Gp
    F1 Zagorec Prikaži

    Svake godine, kad slijedi GP vikend u Monaku (koliko god sam zagriženi F1 fan), najradije bih preskočio gledanje najdosadnije utrke!

    S druge strane, Lando je iznio nekoliko sjajnih argumenata za ostanak Monaka u F1 kalendaru: definitivno treba imati “mu….”, (“petlje”) juriti uskim ulicama! No, utrkivanje (pretjecanje) kao takvo svakako pati, pogotovo s današnjim ogromnim bolidima.

    Isto tako, Monako je dio “Trostruke krune”!
    A što se tiče “prestiža, luksuza, elite…….” očito je FIA-i važnija ta “elita” koja pokazuje nove jahte i skupe satove na rukama ispod podvrnutih rukava bijelih dizajnerskih košulja, nego gledatelji, fanovi i zanimljivost F1 kao sporta!



    3
    1

    2
  2. Ferrari
    07drogo Donator Prikaži

    A cuj nekad je i Marilyn Monroe bila pojam ljepote a sad bi bila kumica na placi … Sorry za povijest i sve to ali za ovo vrijeme nije prikladno i gotovo. F1 nije time trial ili brdska voznja di vozis sam pa ko je brzi i tko ima veca muda vec kruzna utrka a odavno je postala samo pista da se neki modni mačci pokazu tko su i sta su!



    2
    -6

    8
    • Max Verstappen 1
      vlado Pretplatnik Prikaži

      Mozes dirati Monaco ali ne diraj Marilyn Monroe. Minus!



      1
      -2

      3
      • Ferrari
        07drogo Donator Prikaži

        Ako te pale nadrogirane predhodnice Anne Nicole Smith onda sorry, svatko ima svoj ukus!


        0
        0

        0
        • Max Verstappen 1
          vlado Pretplatnik Prikaži

          Nema potrebe tako. Ovisnost je ozbiljan zdrastveni problem koji se tako i tretira. Monroe je mnogo vise od toga kako je ti povrsno gledas/vidis. Nije rijec o ukusu ovdje.


          0
          -1

          1
        • Ferrari
          07drogo Donator Prikaži

          Ovisnost bi trebao bit zdrastveni problem ali od 100doktora 5 ih gleda na tebe kao bolesnika a ostalih 95 te gleda kaao kriminalca. Marylin Monroe po meni snimila je puno filmova ali nije to ne znam sta, bila je popularna i imala je dobre veze i u politici, sportu a i mafiji i zato je snimala jedan za drugim . I ne nije povrsno bas obratno, svi je vide nasmijanu na posteru i kazu vao ona je top a pogledaj malo dokumentarac ili nesto o njenom zivotu… Totalno utucena i izmucena osoba nego na npr slici di joj haljina vijori. Bilo je puno boljih glumica od nje a da nije bilo onog “happy birthday mister president” ne bi bila upola nego sta je. Sorry ali ona je po meni nista drugo nego sta su danas poznate posvuduše, promijeni par poznatih muzeva i ljubavnika pojavljuje se svuda i sta je nakraju napravila? To znamo jel… Nista osobno prema tebi ali ja je tako vidim


          0
          0

          0
        • Max Verstappen 1
          vlado Pretplatnik Prikaži

          Onda se vecinemo ustvari slazemo. Po meni ona posvuduša nije bila. Vec je zavrsila u odredjenom sloju koji se tek danas polako shvata. I sve grozote koji isti sloj radio/radi. I generalna kultura, vrjednosti kojima se tezi. Poznat po svaku cijenu, eeee.
          Ne ostavlja Gatesa zena uzalud. Ova tema je sada tema za posebnu temu.

          Zivio!



          1
          0

          1
  3. Sergio Perez
    Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

    Utrkivanje za gledatelje je katastrofa, bas ono lose. Ali nekad bude uzbudljivih utrka, ova neki dan mi je bila zanimljiva. A vozačima je ova utrka svetinja, tako da mozeno pregrmit jedan tjedan od 23 da oni uživaju.



    8
    8

    0
    • Stoffel Vandoorne 2
      Superformula Prikaži

      Trebali bi im dati da voze ovako nesto tu jednu utrku
      https://youtu.be/t71S_pABHaw
      Kad bas ne odustaju od te staze. Ovi bolidi izgledaju smijesno na jednostavno ne pripadaju tamo. Problem je sto ima puno staza koje su preuske monaco je samo naj. Neznam u cem je problem to je matematika 4. osnovne da nemogu shvatit da moraju biti sto sire to bolje. Ovako ce samo opet drasticno pocet padat gledanost, debili sta rec


      0
      -2

      2
    • Mclaren
      AlkY Donator Prikaži

      Za uzbudljivu utrku u Monacu treba biti kisa (ako im dozvole vozili dok ima 1 milimetar vode na stazi) , ili Ferrarijev fijasko sa strategijom.
      Bez toga bi opet bi opet vise manje bilo kako je zavrsilo nakon kvalifikacija.
      Jedino Gasly bi nam dao malo uzbudljivosti , ali tome je opet kumovala kisa tako da….



      3
      3

      0
  4. Formula1
    f1zd Prikaži

    Slažem se. Po meni je u podcastu lijepo argumentirano. Tim ulicama i zavojima su jurili Fangio, Hill, Senna i samo to je meni dovoljno da se zaštititi ta utrka u kalendaru.

    Izbaciti Miami, Jeddu i slične “Monaco wannabe” staze, jedna dosadnjikava utrka je dovoljna i može se tolerirati iz gore navedenih razloga.



    8
    6

    2
  5. Renault
    zd1400rt Prikaži

    Ja uživam u Monacu. Pored svih navedenih pozitivnih strana jednostavno volim gledati bolide kako jure tim uskim zavojima uz ograde, pogotovo kada prikažu brzinu bolida pa se zamisliš koja je to samo jurnjava.

    Kao što je Lando rekao i što je opće poznato, u Monacu su kvalifikacije jako zanimljive. Evo meni osobno su ove kvalifikacije bile najzanimljivije u sezoni.

    To što se ne može pretjecati mi nije dovoljan argument za izbaciti kultnu stazu poput ove koliko god to smiješno zvučalo.

    F1 pratimo radi tehnoloških rješenja, umijeća dizajna, vozačkih vještina i hrabrosti, preciznosti izvedbe…, a ne samo radi pretjecanja i krševa po kiši što neki priželjkuju. Kome je dosadno neka prati WWE, akcije ko u priči.



    10
    8

    2
  6. Nando
    FA14 Prikaži

    Nevezano sa monaco zna li netko kako doci do karte za spielberg,ima li netko iskustva,na F1 stranici je sve rasprodano


    0
    0

    0
    • Mercedes
      matkob Prikaži

      Bio sam dva puta u Spielbergu i uvijek imaš preprodavača na onom putu od parkinga do prvog ulaza na stazu (prvi ulaz ti je u ravnini s posljednjom krivinom), Nemoj ici na onu stranu gdje je izlaz s staze tj na prvoj krivini. Karte su uvijek oko 100 eura kod njih, a za general admission imas kartu na ulazu koju mozes kupiti.



      1
      1

      0
  7. Lauber Prikaži

    Dosta mi je više tog cipleranje Monaka da je utrka negledljiva. Negledljiva je samo onome tko želi pretjecanja i to ova umjetna pod DRS-om. Monako je meni osobno najdraža utrka u kalendaru i ima posebnu draž. Monako, pa onda sve ostalo. U kalendaru vječno, pa može i for free.



    5
    5

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.