McLaren upozorava Ricciarda: Ne ispunjava naša očekivanja

Izdvojeno

Tuzlaensis

Prije 2 godina 2 min 21 komentara

Nakon još jednog razočaravajućeg vikenda za McLaren, izvršni direktor britanske ekipe Zak Brown je komentirao da domaći vozač Lando Norris trenutno ima prednost u odnosu na timskog kolegu Daniela Ricciarda.

Unatoč donošenju prve pobjede za McLaren nakon osam godina na prošlogodišnjoj Velikoj nagradi Italije – za koju se može diskutirati da je posljedica i značajne količine sretnih okolnosti – od početka sezone vlada opći osjećaj da je Australac u sjeni mlađeg kolege. Ricciardo je proteklog vikenda na Velikoj nagradi Španjolske završio izvan kruga osvajača bodova, na dvanaestom mjestu, te se činilo da nikako nije u mogućnosti ovladati bolidom i pored različitih strategija s promjenom guma.

Za usporedbu, Norris je utrku završio na osmoj poziciji, a nakon utrke je otkriveno da se tijekom cijelog vikenda borio s jakom upalom krajnika.

“Lando je definitivno u prednosti. Bespotrebno je uopće spominjati da želimo vidjeti Daniela u dosta boljoj formi, kao i neki dvoboj na stazi unutar momčadi. Problem je u tome što se Daniel ne osjeća ugodno u bolidu.”

Brown je također dodao da popularni Honeybadger nije postigao očekivane rezultate za britansku ekipu od njegovog dolaska iz Renaulta 2021. godine:

“Izuzev Monze i još nekoliko utrka, naša suradnja nije dala plodove i ispunila očekivanja koja smo postavili, kao i očekivanja koja je on postavio sam pred sebe. Sve što nam preostaje jeste da prionemo na posao, radimo neumorno na različitim rješenjima, održimo visoku razinu komunikacije i nadamo se najboljem.”

Iskusni Amerikanac je oslikao Ricciardove poteškoće u poređenju s Norrisovim rezultatima, koji su mu donijeli i produženje ugovora s trofejnom ekipom iz Wokinga do 2025. godine:

“Ova situacija nam također pokazuje koliko je Lando zapravo dobar i na kojoj razini su njegove vozačke vještine. Kada pogledate bodovnu razliku između Charlesa Leclerca i Carlosa Sainza u Ferrariju, te Maxa Verstappena i Sergija Pereza u Red Bullu, jasno vam je da između svakog vozačkog para postoji određena distanca u smislu rezultata. Mislim da Lando spada u sami vrh Formule 1 u smislu sposobnosti, što nam i govori razlika u formi kroz dosadašnji dio sezone.”


Odgovor

21 komentara

  1. Sergio Perez
    Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

    Nije Lando toliko dobar koliko je Ricciardo loš, pa to izgleda kao sjajan rezultat.



    11
    0

    11
  2. Toto Wolff
    KaTomoF1 Prikaži

    “Mislim da Lando spada u sami vrh Formule 1 u smislu sposobnosti, što nam i govori razlika u formi kroz dosadašnji dio sezone.”
    –oke ti valjda znaš menadžeru
    –to se i za Ričarda govorilo isto prije dolaska u renault.
    –uobičajena sudbina za vozača ako negdje u tom razdoblju između ne završiš sa ponajboljim bolidom, u kantama možemo mi bacati hvalospjeve za vožnju ali to i nema neke veze, osim za rookija i sl.
    Niste složili bolid i sad treba rezat plače, to bi bilo objašnjenje.



    5
    4

    1
    • Max Verstappen 1
      vlado Pretplatnik Prikaži

      Odnos bodova izmedju dva vozaca je pokazatelj ucinka bez obzira na bolid. Ovo je vec druga sezona da DR gubi i to brutalno. Ipak, mozda on nije los vec je LN jednostavo tako dobar.



      8
      8

      0
      • Pirelli Wet
        r2d2 Donator Prikaži

        Odnos bodova sigurno pokazuje da se onaj koji osvaja znatno više bodova osjeća bolje u i sa bolidom. Međutim dosta toga je i u kontekstu (bolid, stadij karijere, status u timu …). Napravimo misaoni pokus i ubrzano odvrtimo 10-tak godina. S priličnom sigurnošću možemo reći da je Daniel prošao vrhunac svoje karijere i da neće postati prvak ali je ostvario 10-tak pobjeda. Landovu karijeru je znatno teže predvidjeti ali razmotrimo samo jedan scenario (koji pokazuje poantu koju želim istaći), a to je da ne vozi top bolid i ne pobjedi, ili da ostvari maksimalno 1-2 pobjede. Tko je onda bolji vozač Daniel s 8 ili Lando s nijednom pobjedom. Naravno trenutno Lando izgleda kao bolji ali kada se to stavi u kontekst ne mora nužno biti tako.
        Dok se potencijal ne ostvari, ostaje samo potencijal, a svijet je pun talenata koji nisu ostvarili svoj potencijal. Slično bi se moglo argumentirati i za Vettel-Ricciardo dvoboj iz ’14, ili Vettel-Leclerc iz ’19 a i mnoge druge koji su bili poraženi u momčadskim dvobojima npr Mansell, Prost, Kimi…



        12
        11

        1
        • Max Verstappen 1
          vlado Pretplatnik Prikaži

          Imamo glasine iz ozbiljnih usta da LH ustvari razvija bolid i to je razlog bodovne situacije. Sto ustvari nije tesko prihvatiti kada se skinu navijacke cvike.

          Poenta je da se slazem sa tobom. Odlican pogled na situaciju.



          3
          2

          1
  3. Nigel Mansell
    drv Prikaži

    Malo off-topic, ali me je ovo o Ricciju podsjetilo…

    Znam da to bude onako subjektivan članak, ali fali mi F1pulsova ocjena vozača za ovaj vikend.
    Ima dosta štofa, pa ne znam zašto je izostao.
    Niste se valjda pokolebali nakon nekih komentara?



    14
    14

    0
  4. avalon Prikaži

    kakvi dobri komentari wowww . nije lando tako dobar nego je ricciardo loš pa zato lando izgleda dobar . često se “vraćam” na iskustvo . DR je u svojoj 12. sezoni , 216 GP – a na “leđima” , LN u 4. sa 66 GP – a . od dolaska u F 1 lando i bodovno i plasmanima na kraju sezone konstantno napreduje . rookie sezonu je završija na 11. mistu sa 49 bodova . već u 2. je završija 9. sa 97 bodova . 2021. se vodila “ljuta” borba između McL i ferraria za 3. misto u konstruktorskom i to ponajviše zahvaljujući landu jer on je ima tek 4,5 boda manje od 5. carlosa , a 8. DR je za 7. CL zaosta 44 , za landom 45 bodova . pa jbte lando je sezonu završija ka best of the rest i ponajviše zahvaljujući landu su i ka tim završili iza RB , MB i “oporavljenog” ( u odnaosu na 2020. ) ferraria . realno McL sa ovakvim DR i nije moga više . bar tako mislim . ovu sezonu su krenuli lošije ali usprkos tome opet lando “drži” ekipu . 7. je u vozačkom , McL 4. u konstruktorskom . trenutno je McL opet best of the rest . LN je “donija” timu 39 , DR 11 bodova …. 3,5 X više od iskusnog kolege . može mnogima ( pa i meni ) honeybadger bit simpa , drag ali treba istini pogledat u oči . a istina “govori” da ga neiskusniji i 10 godina mlađi kolega “gazi” , da DR ostvaruje loše rezultate za razliku od LN od kojega su bolji samo vozači RB , MB i ferraria .
    KaTomoF1 piše ” uobičajena sudbina za vozača ako negdje u tom razdoblju između ne završiš sa ponajboljim bolidom, u kantama možemo mi bacati hvalospjeve za vožnju ali to i nema neke veze, osim za rookija i sl.” i “Niste složili bolid …” je li alfa 2018. ili ferrari od 2019./2021. složija bolid za titule ? pa ipak se vidija vozački potencijal CL usprkos nekonkuretnim bolidima koje je vozija . je li sauber/McL /FI/RP bolidi koje je vozija perez bili složeni za pobjede pa ipak je SP završija u RB . valjda su primjetili da je sergio “dobar materijal” isto ka šta su to vidili u ferrariu kad su angažirali carlosa iako ni TR , ni McL ni renault nisu bili složeni za “velika djela” . i fernando je iz minardia doša u renault , seb iz TR u RB = i u nekonkurentnim bolidima vozač može pokazat svoj talent , potencijal samo treba dobro gledat . treba shvatit da ovo nije onaj ricciardo koji je 2014./16. završava iza vozača MB . istina nisu ni bolidi koje je vozija posli odlaska iz RB na nivou ali opet završavat prvanstva na 9. mistu ka 2019. sa renaultom ili 8. ka lani u McL je priznajmo … malo “mršavo” . DR dobija “kredite” jer se treba naviknut na bolid , bottasa se omalovažavalo , a gle sad ! omalovažavani se izgleda instant navika na novi bolid , vozi vrlo dobro , a DR se već drugu sezonu navikava na McL i ima 28 bodova manje od kolege i 27 manje od “lošeg” bottasa koji btw ima tek bod manje od landa . njegoš je u gorskom vijencu napisa ” a u ruke mandušića vuka svaka puška bit će ubojita ” ;) za razliku od LN i VB izgleda da “puška” DR ne da nije ubojita nego je prazna … bar kako sad stvari stoje . zamislite da je neko npr 2020. napisa da CL nije tako dobar jer je završija 8. tu sezonu nego je seb loš … kako bi se za*eba ….



    18
    16

    2
  5. Mclaren
    raca Prikaži

    Ono što svi primjećuju, a McLaren tek se sada oglasio jer im je valjda tek sad prikipjelo, Ricciardo nije ono što bi ijedna ekipa poželjela. Niko ne veli da je McLaren konkurentan i da ima dobro postavljen bolid, ali ono što taj vozač već drugu godinu pokazuje je za svaku kritiku. Nije došao kao neiskusan vozač niti je vozio samo nekonkurentne bolide pa da toliko malo, gotovo ništa, pokazuje. Pa upravo se na njegovom iskustvu bazirao napredak bolida. Ne znam kakve bi on informacije mogao pružiti ekipi, kad ta ista ekipa pokušava raznim strategijama pokušava podići samog vozača da ostvaruje bar solidne rezultate. Ne treba očekivati od McLarenovih bolida da se bore za postolja, ali bar neka konstenta ulaska oba bolida u q3 i osvajanja bodova kao “the best of the rest”, nije kvantna fizika. Istina, ne ostvaruje svaki put ni Lando te rezultate, ali pokazuje veću zrelost i vještinu od kolege, a o rezultatima da i ne govorim. Ako je prošlogodišnji bolid bio Landova prednost u odnosu na Ricciarda, u ovogodišlji su bolid sjeli sa potpuno istim uvjetima. Pogreška je što su mu dali ugovor na tri godine bez ikakvih klauzula vezano za njegovu formu i rezultate. Tu je profitirao samo Ricci, jer on će svoje dobiti, a Mclaren je izgubio pozamašne novce u davanjima za njega i neosvojenim bodovima. Gledajući ono što pruža, priznajem i meni nedorečeni Bottas, ispada da je puno bolja varijanta od Ricciarda. Najžalosnije je to što ipak, od svih prozvani simpatični momak, nema morala pa da sam kaže :”ne ja nisam dobar i raskinimo suradnju”, jer mu ugovor osigurava pravo da potpuno nezasluženo uzme novce. Ne i njegova čast.



    10
    9

    1
    • Max Verstappen 1
      vlado Pretplatnik Prikaži

      Ricardo je nevjerovatno zanimljiv. Jedan od najmasnije placenih na gridu. Pobjednik. Sto se tice novca mislim da i dalje puno vise vrijedi na globalnom trzistu od LN.

      Ono sto mene muci je , ne mogu da shvatim njegove performanse u prosle dvije godine. Nesto nije uredu. Cini mi se da postoji dublji problem koji je tesko prepoznati sa mrvicama koje nam se puste…



      9
      9

      0
      • Lotus
        zion11 Prikaži

        sry slucajno stisnuo prijavi, htio na repliku, da slazem se za komentar, tu ima nesto vise od toga… moguce da jednostavno ekipa taj bolid ne prilagodjava dobro njemu, iako kazu da se u tome trude…sigurno je dio do bolida, dio do vozaca, ali bas da je u tolko losoj formi da naprosto ne moze ponekad ni u Q2 to je neshvatljivo za njegov kalibar…. moguce da sve to seze u opadanje forme josmiz vremena renaulta ali i prije toga… nesto mu se u glavi promjenilo nagore



        3
        3

        0
        • Max Verstappen 1
          vlado Pretplatnik Prikaži

          Prijavi je nekih 80 % od replike tako da je razumljivo. Moramo podrzati Antu.
          Prijava treba biti na max 20 % jer je odluka.

          Ono sto sam ja primetio je da Danielov vrat je kao iz SpongeBob (jednog) lika. Jasno ciljam. Kao i MS potomka a rezlutata nema.

          Tj. covjek ocigledno radi na sebi sto se tice te strane. Ne mislim da postoji pad forme kod njega. Ovo je konstanta u dvije sezone. Uz bljesk u italji koji ne znaci mnogo.

          Sto najvise osjecam je da problem postoji u odnosu sa ekippm. Tj. DR je jedna dobra dusa.


          0
          -1

          1
        • Sebastian Vettel
          Pastor Prikaži

          Montoya je jednom izjavio da ti nekad bolid jednostavno ne leži, da ga mrziš. Teško da u dvije godine i dva potpuno različita bolida to bude slučaj, ali možda je problem u nečemu što McLaren radi drugačije od ostalih timova, a što njemu ne leži. Upravo je i Montoyi loše legao McLaren, dok je u Williamsu bio jedan od glavnih zvijezda F1…



          3
          3

          0
      • Mclaren
        raca Prikaži

        @vlado mislim da u svijetu f1, puno više vrijedi Norris nego Ricciardo. Da pitaš bilo kojeg šefa momčadi da li bi radije duplo više platili Landa i li Ricciarda, suguran sam da bi svi jednoglasno rekli, Lando. Čak i one momčadi sa manjim budžetima



        2
        2

        0
        • Max Verstappen 1
          vlado Pretplatnik Prikaži

          Kao vozac trenutno da, ali kao brend ne.



          2
          2

          0
        • avalon Prikaži

          vlado … a koliko novčića u “kasu” McL donosi brand ricciardo , a koliko bodovi landa koji nije brand ? za sada ponajviše zahvaljujući landu McL je 4. tim u konstruktorskom , a to na kraju donosi novac timu pa tako lando i “zaradi” svoju plaću . da su sad na istom nivou ( ricciardovom ) imali bi 22 boda i bili gotovo začelju konstruktorskog poredka . ovako im zbog DR alfa gotovo “puše” za vratom koja ima 11 bodova manje od McL i kad se uzme u obzir da je jedan vozač alfe početnik u F 1 i da se bottas gotovo sam ( zhou ima tek bod ) “bori” protiv landa i daniela onda je očito koliko je DR loše uša u sezonu . on je možda brand sebi ali ne i McL ….



          2
          2

          0
  6. Michael Schumacher
    27Ferrari28 Donator Prikaži

    Danny Ricciardo je Mark Weber za siromašne :)



    13
    13

    0
  7. Alfa Romeo
    limitmaker1 Donator Prikaži

    …pa da nije bilo monze lani mogli su mu na kraju sezone reći već hvala, ovako samo slijede daljnja razočaranja i čekanje godota…



    5
    5

    0
  8. Bernie Ecclestone
    Ronaldinho Prikaži

    Diskutovati? Valjda diskusirati



    4
    0

    4
  9. Fia
    cucla100 Prikaži

    podsetilo me na J.P. Montoyu…



    1
    1

    0
  10. Max Verstappen
    CroBottas Prikaži

    Ricci je ‘izgleda’ u fazi odrađivanja ugovora. Ne primjećujem želju, uostalom i godine su tu. Njegovo vrime je kraju, ako i nije već prošlo. Uz to, u ekipi je s mladim perspektivnim vozačem koji je do sada opravdao rezultatima što se od njega očekuje (još samo da razvoj bolida bude uspješniji).


    0
    0

    0
  11. Lauber Prikaži

    Zamjena. Vettel – Ricciardo.



    1
    1

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.