Mazepinu zabranjen nastup na VN Velike Britanije!

Izdvojeno

Marko Litvić

Prije 2 godina 3 min 13 komentara

Unatoč odluci FIA-e kako se ruski i bjeloruski vozači smiju natjecati, samo bez obilježja svojih država, Motosport savez Velike Britanije je zabranio nastup svim vozačima koji se natječu pod ruskim i bjeloruskim licencama na tlu Velike Britanije. To znači da će Haasov Nikita Mazepin morati propustiti ovogodišnju VN Velike Britanije koja će se održati u srpnju.

Podsjećamo kako je ranije ovoga tjedna MOO zatražio izbacivanje svih ruskih i bjeloruskih sportaša iz svih natjecanja. Neke sportske organizacije su postupile tako, ali FIA se odlučila na drukčiju soluciju. Umjesto toga, odlučili su im dopustiti natjecanje, ali pod “neutralnom zastavom”.

Motosport savez Velike Britanije nije imao tolerancije i zabranio nastup apsolutno svim vozačima s ruskom i bjeloruskom licencom.

Predsjednik saveza, David Richards, objasnio je njihovu odluku.

“Cijeli Motosport savez Velike Britanije osuđuje ratna djela Rusije i Bjelorusije u Ukrajini i izražava solidarnost i pruža potporu svima zahvaćenima trenutnim sukobom.”

“Stojimo ujedinjeni s ljudima Ukrajine i motosport zajednicom nakon što su se invazija i neprihvatljive radnje dogodile.”

“Sad je vrijeme za međunarodnu motosport zajednicu neka postupi i pokaže potporu za ljude iz Ukrajine i naše kolege iz ukrajinskog automobilskog saveza.”

“Naša je dužnost iskoristiti sav utjecaj i svu moć koju imamo kako bismo zaustavili ovu neobjašnjivu invaziju na Ukrajinu.”

“Potičemo sve naše kolege diljem svijeta neka u potpunosti prigrle prijedlog Međunarodnog olimpijskog odbora i naprave što god je potrebno kako bi se zaustavio ovaj rat.”

“Motosport savez Velike Britanije stoji s Leonidom Kostjučenkom, predsjednikom FAU-a, ukrajinskom motosport zajednicom i svim ljudima Ukrajine i moli da se nasilje prekine mirnim putem.”

David Richards

Konačna odluka Saveza je kako se na području Velike Britanije niti jedna ruska/bjeloruska momčad ne smije natjecati, baš kao niti jedan vozač/vozačica s ruskom, odnosno bjeloruskom licencom. Uz to, nikakvi nacionalni simboli obje države, poput zastava, ne smiju se prikazivati na natjecanjima.

Ta odluka jednako utječe na Haas koliko i Mazepina osobno, jer je njihov glavni sponzor još uvijek Uralkali, iako bi konačna odluka trebala stići ovoga tjedna. Problem im stvara činjenica što su njihovi prošlosezonski i ovosezonski bolidi bili velike “ruske zastave na kotačima”, iako su iz momčadi inzistirali kako to nije slučaj.

U skladu s novom odlukom, morat će promijeniti livreju i vozača za VN Velike Britanije. Naravno, pod uvjetom da momčad već sad ne otpusti Mazepina ako raskinu ugovor tvrtkom koja plaća za njegovo mjesto u Formuli 1.


Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.