FIA dopustila ruskim i bjeloruskim vozačima nastup pod neutralnom zastavom

Izdvojeno

Ante Maras

Prije 2 godina 2 min 3 komentara

Ruskim vozačima bit će dopušteno da se nastave natjecati na natjecanjima koje je odobrila FIA, odlučilo je u utorak upravno tijelo moto utrka, ali samo u neutralnom svojstvu i pod “FIA zastavom”.

Iako su postojali pozivi iz Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) da se svim ruskim natjecateljima zabrani sudjelovanje na natjecanjima, FIA je odlučila ne ići tako daleko.

“Ruski i bjeloruski vozači, pojedinačni natjecatelji i dužnosnici sudjeluju u međunarodnim/zonskim natjecanjima samo u svom neutralnom svojstvu i pod “FIA zastavom”, uz posebnu predanost i pridržavanje FIA-inih načela mira i političke neutralnosti, do daljnjeg.”

Međutim, priopćeno je da se do daljnjeg neće održati nikakva natjecanja u Rusiji ili Bjelorusiji, te da zastava, simbol ili himna tih zemalja neće biti dopušteni na bilo kojem FIA natjecanju.

FIA je također službeno otkazala ovogodišnju Veliku nagradu Rusije. Predsjednik FIA-e Mohammed Ben Sulayem rekao je:

“Kao što znate, FIA s tugom i šokom promatra razvoj događaja u Ukrajini i nadam se brzom i mirnom rješenju sadašnje situacije.”

“Osuđujemo rusku invaziju na Ukrajinu i naše misli su sa svima onima koji pate zbog događaja u Ukrajini.”

Osim zabrane natjecanja, FIA je rekla da nijednoj ruskoj ili bjeloruskoj reprezentaciji neće biti dopušteno natjecati se u međunarodnim ili zonskim natjecanjima, kao što su Motorsport Games. Ruski i bjeloruski članovi FIA komisija također će morati privremeno odstupiti sa svojih funkcija.

Odluka da se ruskim vozačima dopusti nastavak natjecanja znači da vozač Haasa F1 Nikita Mazepin nije automatski prisiljen napustiti F1, a njegova sudbina u Haasu će biti donesena u sljedećih nekoliko dana.


Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.