Mazepin pod sve većim upitnikom: MOO preporučio zabranu nastupa ruskim sportašima na međunarodnim natjecanjima

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 2 godina 3 min 18 komentara

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) izdao je preporuku prema kojoj organizatori sportskih događanja ne bi smjeli dopustiti sudjelovanje ruskih te bjeloruskih sportaša i službenika na međunarodnim natjecanjima, što bi moglo utjecati i na Formulu 1 jer se njezina krovna organizacija FIA nalazi na popisu priznatih organizacija MOO-a.

Sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu ne prestaju ni u području sporta, a želju za zabranom nastupa njihovih sportaša, kao i sportaša iz Bjelorusije koja podupire Rusiju, izrazio je i Ukrajinski automobilistički savez.

“Kako bi zaštitio integritet sportskih natjecanja i sigurnost svih sudionika, Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog odbora preporučuje da međunarodne sportske federacije i organizatori sportskih događanja ne pozivaju i ne dozvole sudjelovanje ruskih i bjeloruskih sportaša te službenika u međunarodnim natjecanjima”, navedeno je u preporuci MOO-a.

Trenutno jedini Rus u Formuli 1 je Nikita Mazepin, a njegovo mjesto u Haasu ionako je bilo pod upitnikom. Uralkali, naslovni sponzor ekipe i tvrtka u vlasništvu njegovog oca Dmitrija, uklonjen je s bolida na zadnjem danu testa u Barceloni te se o budućnosti tog sponzorstva trenutno raspravlja. Već i sam odlazak Uralkalija mogao bi koštati Mazepina mjesta, a nove sankcije nikako mu ne pomažu.

MOO je naglasio kako se iznimke u preporuci za zabranu nastupa odnose prvenstveno na nadolazeće Paraolimpijske igre u Pekingu i natjecanja koja u kratkom roku ne mogu izbaciti ruske i bjeloruske sportaše:

“Gdjegod zbog organizacijskih ili pravnih razloga to nije moguće u kratkom roku, Izvršni odbor MOO-a snažno potiče međunarodne sportske federacije i organizatore sportskih događanja diljem svijeta da učine sve u svojoj moći kako nijedan sportaš ni sportski službenik ne bi imao dopuštenje da nastupi pod imenom Rusije ili Bjelorusije.”

“Ruski i bjeloruski državljani, bilo kao pojedinci ili timovi, mogu biti prihvaćeni samo kao neutralni sportaši ili neutralni timovi. Nikakvi nacionalni simboli, boje, zastave ni himne ne smiju biti izloženi.”

“Gdjegod u vrlo ekstremnim uvjetima niti to nije moguće u kratkom roku zbog organizacijskih ili pravnih razloga, Izvršni odbor MOO-a prepušta relevantnoj organizaciji da pronađe svoj način za efektivno rješenje ranije opisane dileme.”

“U tom je kontekstu Izvršni odbor MOO-a posebice uzeo u obzir nadolazeće Zimske paraolimpijske igre u Pekingu.”

Prvi u redu za Mazepinovu zamjenu bio bi Haasov rezervni vozač Pietro Fittipaldi koji je već uskočio na posljednjim dvjema utrkama 2020. kao zamjena za ozlijeđenog Romaina Grosjeana, no prema riječima šefa momčadi Günthera Steinera, on ne bi bio dugoročno rješenje, već bi momčad tad razmotrila ostale opcije.


Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.