Russell: “Dupinjanje” je potencijalni sigurnosni problem; Bottas se ne slaže

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 2 godina 2 min 16 komentara

George Russell smatra da je neobično poskakivanje bolida problematično, te da bi moglo biti i sigurnosni problem, a zanimljivo je da se čovjek na čije je mjesto došao ne slaže s time.

“Mislim da je ovo potencijalno prava sigurnosna opasnost, ako izmakne kontroli. Kad se to počne događati na pravcu dok vozite punom brzinom – naravno da u uvjetima utrke nećete usporavati. Vidjeli smo na videu s Charlesom Leclercom kako to za njih loše izgleda. Mislim da svi moramo pronaći rješenje.”

George Russell

Valtteri Bottas je uvjeren da će ekipe to iskontrolirati:

“Zasad mi se ne čini da je to sigurnosni problem. Čini mi se da tako funkcionira aerodinamika ovih novih bolida.”

“Očigledno, što je bolid bliže tlu – to imate više downforcea. Ako pronađete načina da ga spustite – možda ćete pronaći nešto brzine. No, očigledno – u nekim segmentima to dolazi po cijenu same vožnje, posebno u brzim sekcijama i preko pasica.”

“To je zanimljiva nova filozofija aerodinamičke strane bolida. Ne vjerujem da će to biti velika briga. Kao ekipa moramo zaobići taj problem i osigurati da je bolid dovoljno pouzdan pod novim setom pravila. Isto vrijedi za sve ekipe.”

Bottas smatra da će se ta anomalija brzo riješiti:

“Sad se puno priča o tome, ali mogu zamisliti da će ekipe s početkom sezone sve bolje shvaćati svoje bolide i onda će taj problem iščeznuti.”

Njegov timski kolega Guanyu Zhou kaže da je Alfa Romeo dobro napredovala unatoč problemima na prva tri dana testiranja i najmanjem broju krugova od svih ekipa:

“Čini se da su poneki problemi još uvijek prisutni za sve ekipe. Sve ekipe će morati pronaći rješenje da poskakivanja bude što manje, a da se pritom ne izgubi previše downforcea. Što se tiče sigurnosti – s te strane nema problema.”


Odgovor

16 komentara

  1. Bernie Ecclestone
    Dani Donator Prikaži

    Jel tko zna kakav učinak to ima na mokroj stazi?



    1
    1

    0
  2. Robert Kubica
    Yura Prikaži

    Pa svakako bi mogao biti. Na tech talku su dobro rekli: “Zamisli da ides 300-320 s duge ravnice i trebas dobro pogoditi trenutak kocenja dok skaces gore dolje u bolidu”



    4
    4

    0
  3. Sebastian Vettel
    Pastor Prikaži

    Očigledno je šta Russell sa ovim pokušava. Da napravi pritisak na FIA-u da dozvole neke promjene zbog sigurnosti, na primjer da ponovo dozvole hidrauliku u ovjesu o čemu se već priča. Tako da riješe ovaj problem bez gubitaka. Dok je jučer neko iz Saubera već rekao da planiraju jednostavno podignuti bolid da riješe ovaj problem, zbog čega će vjerovatno izgubiti nešto performansi…



    8
    1

    7
    • Mercedes
      Har Kl Donator Prikaži

      E baš Russell ima takav uticaj :bonk:

      Naravno da je sigurnosni problem. Pokusaj zamisliti duel dva bolida na kraju pravca i da oba skakucu.
      Naravno da to nije FIAin problem, nego problem ekipa.


      0
      -4

      4
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        Pa naravno da neće Russell sam uticati na FIA-u. 🤦‍♂️
        Ali će nadodati na pritisak koji provode velike ekipe da riješe ovo bez gubitaka. Kao što pritišću da se poveća minimalna težina. Ili kao što su pritiskali da se poveća budžet zbog sprint utrka. Ništa od navedenog ne ide u korist malim ekipama…

        A problem se očigledno može riješiti i bez FIA-ine pomoći. Samo se treba malo žrtvovati…



        3
        3

        0
  4. Fia
    Realista Prikaži

    Ne znam kako ste to preveli, ali molim vas izbacite rijec “dupinjanje”. Gluplji prijevod dugo nisam cuo, strasno. Postoji nesto sto se zove slobodni prijevod pa to “dupinjanje” koje po zvuku najvise vuce na englesku verziju, ali u hrvatskom nema nikakvo znacenje, mozete prevoditi kao “poskakivanje”, “osciliranje (visine)”… Ima brdo drugih rijeci.
    A inace, slazem se s Russellom, moze bit sigurnosni problem.



    10
    9

    1
  5. Adrian Newey
    zgrobnika Donator Prikaži

    Nije dupinjanje, nego ako želite biti doslovni pliskarenje, porpoise = pliskavica.. Najbolji prevod bi bio poskakivanje, vibriranje ili osciliranje. Dupinjanje ne znači apsolutno ništa.



    14
    14

    0
  6. Ferrari
    Boris_CRO Prikaži

    Skakutanje ? Poskakivanje ? Skakanje? …. Zlato moje ljubljeno i milo. Dupinjanje ? Žabiranje ? Fukiranje ? Kakve su to budalaštine?



    1
    1

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.