Hamilton: Red Bull je očigledno najbrži bolid ove sezone

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 2 godina 2 min 49 komentara

Lewis Hamilton kaže da je Red Bull ove sezone očigledno najbrži bolid, te da je Mercedes odradio dobar posao u pokušaju da ostanu blizu u borbi na naslov.

Ispred nas su još četiri utrke, a Verstappen je dosad pobijedio na devet utrka, dok je Hamilton slavio na četiri. Ipak, spletom različitih okolnosti – razlika između njih je samo 19 bodova.

“Ovaj izazov ne može biti veći nego li jest.”

“Njihov tempo u zadnjoj utrci je bio fenomenalan. Imali su jak bolid cijele godine, imali su najbrži bolid, to se može vidjeti, očigledno. Mislim da smo odradili najbolji posao koliko je bilo moguće.”

“Definitivno ćemo pritiskati i ovog vikenda da vidimo možemo li izvući još nešto iz bolida. Prošli put su oni na ovoj stazi bili strašno brzi pa očekujemo da će tako biti i sad, da ćemo ih vrlo teško pobijediti. Ali, tamo gdje postoji volja pronađe se i način.”

Nakon što je Pirelli tražio smanjenje downforcea i promjenu tehničkog pravilnika – to je negativno utjecalo na Mercedes i njihovu formu pa su iz neviđene dominacije u zadnjih sedam sezona došli do toga da kroz sezonu imaju pravog konkurenta.

“Ove godine su nam podrezana krila, definitivno je bilo teško izvlačiti sve iz bolida, operativno gledajući. Teško je to objasniti, jako puno elemenata i detalja tu ima. Jednostavno je teže optimizirati bolid.”

“Jedan vikend funkcionira, drugi ne. Teško se naći sa simulacijama ove godine. Ali, mislim da je i drugima slično. Vidjeli smo u Austinu da je Red Bull bio jako zaostajao, ali su onda odjednom sve okrenuli. No, ostvarivanje punog potencijala bolida ove godine je bilo teže nego prije.”

Unatoč svemu, Hamilton kaže da su pobjede imperativ, tim više jer bi još jedna pobjeda u Brazilu Verstappenu omogućila da do kraja sezone s drugim mjestima osvoji naslov.


Odgovor

49 komentara

  1. Sebastian Vettel 5
    dzalac Prikaži

    Hahahhaha pa riga mi se kad ovakve izjave daje ova princeza



    23
    14

    9
    • Charles Leclerc 16
      Catta Prikaži

      Naviko da ima bolid 0.5s brzi od konkurencije. Sada je dosao u situaciju gdje i on mora davati sve od sebe. Tesko mu je, treba suosjecati sa njim. Nije stisno papucicu gasa do kraja posljednjih 7 godina, vjerovatno ga boli stopalo ove sezone.



      21
      16

      5
  2. Fernando Alonso 14
    tapa-tapa Prikaži

    Po zadnjim kvalama teško da su brži. U najmanju ruku su podjednaki… Ovisno o uvjetima – ali ovako generalizirati je pre jad no.



    21
    15

    6
  3. Ayrton Senna
    Igo Prikaži

    barem si ti naj bolji, naj brži vozać svih vremena (tak barem mnogi tvrde). dobro kaj je sad, te ja pitam? lako je biti prvak kad imaš bolid



    11
    3

    8
    • Formula1
      Formula Fan Prikaži

      Ko je bio prvak a da nije imao bolid?



      11
      3

      8
      • Fernando Alonso 14
        tapa-tapa Prikaži

        Kimi? Nije da nije imao ali… Međutim tko je imao ovoliko dugo bolid sa ovako ogromnom prednošću?



        10
        4

        6
      • Ayrton Senna
        Igo Prikaži

        pa šta nisu bottasu dozvolili da uzme jedan naslov kad su se već toliko razbacivali umjetnom nadmoči? naravno da nisu jer je ovo sve englesko.

        a inače su ga razmazili tak da ako mu nije sve kak treba, odmah cvili. toto bi mu trebao reči da šuti i vozi ili leti van. eno mladi lav čeka priliku. a k tome je također engležoš.



        7
        -1

        8
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        Formula fan sa ovogodisnjim Mercedesom se itakako moglo do naslova i jos uvijek moze tako da njegova prica ne drzi vodu!



        7
        6

        1
      • Nigel Mansell
        drv Prikaži

        Naravno da nitko nije postao prvak sa drugorazrednim bolidom.
        Ali obično postoji barem nekoliko vrhunskih bolida, pa nastaje neka konkurencija, poput ovogodišnje.
        Ipak je nešto drugo biti prvak sa bolidom koji ostavi ostatak grida za cijeli krug.

        Realno, da prijašnjih godina Hamilton nije vozio za Merc, prvak bi postao Bottas…
        Bottas…



        5
        5

        0
  4. Formula1
    Formula Fan Prikaži

    U biti je Hamilton u pravu. Kada se pogleda retrospektivno sezona, Red Bill je na više trka imao brži bolid (što se ogleda kroz broj PP i pobjeda).

    Mercedes ne zaostaje puno, ali kada RB ostvari neki napredak u vikendu, kao da ostane zakopan na poziciji Fp1 i ne odmiče se. Izgleda da su ih pravila dobro prodrmala.



    13
    6

    7
    • Ayrton Senna
      Scuderia Prikaži

      Ne bih se složio da je red bull na više utrka imao brži bolid. Jednostavno su max i red bull bolje pretvarali u pobjede staze koje su im odgovarale. Mexico, 2x Austrija, Nizozemska, Azerbaijan. To su po meni jedine staze na kojima možemo sa sigurnošću reći da je red bull bio brži i sve su Max/ Red bull odradili savršeno. S druge strane portugal, španjolska, mađarska, monza, rusija, turska je po meni sigurno mercedes bio brži. Tursku su mijenjali motor hamiltonu, mađarsku i monzu je sam zeznio lošim startevima, a ni rusiju zamalo nije pobijedio radi loših kvalifikacija i još goreg starta. Suho brojanje pobjeda i na temelju toga izvlačenje zaključaka koji je bolid bio brži je dosta plitko razmišljanje, u mađarskoj je pobijedio ocon, a alpine nije bio najbrži bolid.



      22
      19

      3
      • Formula1
        Formula Fan Prikaži

        Kako se gleda koji je bolid brži?
        Po tome koliko puta i sa kolikom razlikom završi ISPRED bolida sa kojim se poredi.

        Svakako da brži bolid može završiti iza usljed: lošije strategije, vremena, slabije vožnje, lošeg pit stopa… ali to predstavlja samo iznimku, a ne pravilo.

        Mađarska je trka koja se dešava jednom u svakoj sezoni, i napravi čudni rezultat, tako da iščitavanje njenih rezultata kao kontradikciju 17 ostalih trka predstavlja klasičnu logičku grešku.

        Dakle ako napravimo prostu reviziju sezone, RB vs MB: pp 9:6, pobjeda 10:6. jasno je da RB ima prednost (sviđalo se to nekome i ne).
        Ponoviću prethodni komentar, RB kroz vikend bolje optimizuje bolid dok se MB pati, i čitave sezone se stiče utisak da ih ganjaju, što je nešto čemu smo se i nadali.



        3
        1

        2
  5. Red Bull
    grga Prikaži

    Prosječna prednost koju RBR ima ove godine na stazama i prosječna prednost koju je Mercedes imao proteklih godina ne stanu u istu rečenicu. Jednom GOAT-u to ne bi trebalo biti problem nadoknaditi, ako išta onda barem u više od 4 utrke u sezoni.



    19
    18

    1
    • Daniel Ricciardo
      _bataziv_0809 Prikaži

      Pa nije pitanje je li Red Bull nadmocan kao sto je Mercedes bio proslih sezona, jer je odgovor jasan. Naravno da nije.

      Pitanje je da li je Red Bull ove godine brzi bolid od Mercedesa. Odgovor je da jeste. Koliko je brzi pitanje je diskusiju, iako su suhi brojevi jasni i neumoljivi, oni nisu jedino mjerilo. Red Bull je na vise staza, gotovo na svakoj, bio bolid koji je konkurisao za pobjedu. Mercedes nije. I to je kljucna razlika.



      6
      -11

      17
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        A kome je to Rb konkurisao za pobjedu ako nije Mercedesu?



        3
        1

        2
        • Daniel Ricciardo
          _bataziv_0809 Prikaži

          Tvoje pitanje je mentalna gimnastika jer ti je jasno sta sam zelio reci.

          Ali evo refrazirat cu se: Red Bull je bio bolid koji je imao mogucnost za pobjedu na vise utrka od Mercedesa.

          Lewis na cistu brzinu ima pobjede u Portugalu i Spaniji. Ostale 3 su rezultat okolnosti (Bahrein Maxova greska, Britanija sudar, Turska Mclaren/Lando greska). Bottasova pobjeda je takodjer na cistu brzinu. Uporedi to sa Maxovim pobjedama i sve ce ti se samo kazati.



          2
          -7

          9
    • avalon Prikaži

      _bataziv_0809 …. “Pitanje je da li je Red Bull ove godine brzi bolid od Mercedesa. Odgovor je da jeste. ” recimo da si i u pravu ali šta to ima veze ko je brži nekoliko kmh na pravcu ili u speed trapu ? ako pratiš F 1 bar nekih 10 sezona moga si vidit da su u više navrata najveće brzine zabilježili npr TR , FI pa čak i wiiliams i šta im je to donilo ? pobjede ? PP ? brzina je tek jedna komponenta od više njih . najbrži na pravcu možeš bit i ako down force podesiš minimalno u odnosu na druge ali onda “štekaš” u mnogim segmentima . npr u šikanama fali gripa pa ih prolaziš sporije i gubiš više nego šta si dobija na pravcu jer svaka staza ima više šikana nego pravaca zar ne ? nije zanemariva ni stabilnost bolida pri kočenjima . npr ricciardo u RB je izvodija odlična preticanja na kočenju jer je RB to moga “izdržat” , a u McL mu to baš i ne ide tako lako ;) mantru o brzini je svima proda MB 2019. vezano uz ferrari , a zapravo je ferrari bija neznatno brži , par kmh samo šta je eksplozivno izlazija iz šikana i tu je dobiva u odnosu na MB . RB u vrime seba sigurno nije bija najbrži bolid ali je zato bija izvrsno balansiran u svim segmentima i zato je pobjeđiva , osvaja titule . MB je u turbo eri jako dobar u svim segmentima + prednost u PU /snazi u odnosu na druge no ove sezone je honda odlično obavila “domaći rad” , a AN je zasuka rukave . dokaz je i njegovo pojavljivanje na podiju u meksiku jer teško se prisjetit da se on tu pojavljiva . u meksiku je LH minja gume u 29. , a perez u 40. krugu pa je li bilo normalno da sa 11 krugova novijim gumama i bržim bolidom ( kako ti pišeš ) perez pretekne lewisa ? a je li to uspija ? a možda je RB maxa brži , a pereza sporiji od lewisovog MB :) :) :)


      0
      -2

      2
  6. Sergio Perez
    Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

    Bilo je uspona i padova i za jedne i za druge.
    Znamo koliko je promjena prodrmala momčadi sa low rakeaom. A Mercedes je tu i danas, svaki vikend se bori za pobjede. Koliku su onda zalihu imali svih ovih godina.
    Mozda je RB mrvu brzi bolid ove godine, ali taj mercedes mi se čini puno svestraniji bolid, koji puno prašta i koji je odlicno položen za sve uvjete, nekako mi se cini da ne treba toliko vremena izgubiti na setupu, nego je ono odmah brz. Dok RB može biti brzi ako se svaki detalj dobro posloži.



    13
    13

    0
    • Lewis Hamilton
      smr201 Prikaži

      Ja bi rekao baš obratno, da MB ima puno uži set up window, da može biti yebački brz, ali ako ga se savršeno posloži. Za RB mi se čini da je taj set up window puno širi



      1
      1

      0
  7. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    Aha prvo kaže da je RB očigledno najbrži bolid ove godine, a onda i sam prizna da je sve u pronalasku punog potencijala bolida, odnosno optimalni setup.

    “Jedan vikend funkcionira, drugi ne. Teško se naći sa simulacijama ove godine. Ali, mislim da je i drugima slično. Vidjeli smo u Austinu da je Red Bull bio jako zaostajao, ali su onda odjednom sve okrenuli. No, ostvarivanje punog potencijala bolida ove godine je bilo teže nego prije.”

    Po meni su RB i Mercedes podjednaki, ako i jest RB bio brži kroz sezonu to je minimalno. Najveći odlučujući faktor je baš to što Hamilton kaže, pronalazak punog potencijala bolida iliti setup.

    Sada ispada da je Mercedes u velikom zaostatku i da čine nadljudske napore u održavanju šansi za naslov? Haha. Ma daj molim te.



    13
    12

    1
    • Sebastian Vettel 5
      battery992 Prikaži

      Ne brini, ako ove godine Max osvoji naslov za par godina će se pričati kako je RB bio toliko brži da je bilo očekivano i lako. Mi koji smo gledali sezonu ćemo znati da nije tako, ali mnogo puta izgovorena laž će postati istina. To je snaga britanskih medija u F1.
      Pa i dan danas je konsenzus da je Vettel prosuo naslove 2017. i 2018.
      Da neki drugi vozači izjavljuju stvari kao Lewis izazvali bi salve smijeha, a reakcije na Lewisove izjave su klimanje glava.
      Ni u jednoj njegovoj izjavi ne postoji njegova odgovornost. Kao da mi svi nismo vidjeli da ih je Max u Mexicu pretekao kao Loleka i Boleka…
      Svaka strateška greška Mercedesa, loša vožnja Lewisa sve spada pod kategoriju zvanu RedBull je brži…



      9
      7

      2
      • Lewis Hamilton
        smr201 Prikaži

        Pa činjenica da nije imao pehova sa gumama i sudarima (Baku, Mađarska, Silverstone) da je već mogao imati rješen naslov.
        Sreća je veliki faktor zašto je Lewis još uvijek u igri.



        1
        1

        0
        • Audi
          Alonso1983 Prikaži

          Činjenica je i da je je Lewis svojim greškama i lošim startovima prosuo isto dosta bodova pa je miglo biti i obrnuto stanje trenutno u prvenstvu.


          0
          0

          0
        • Lewis Hamilton
          smr201 Prikaži

          @Alonso
          Istina da, u Bakuu je prosuo 18/25 bodova, a još sigurno toliko sa lošim startovima i kiksevima u taktici od MBa.
          Ali to su njihove greške, ovo kaj sam naveo za Maxa nije njegova niti greška od RB nego pehovi. Imali su Max i RB grešaka, manje, ali su ih imali.


          0
          0

          0
  8. Robert Kubica 1
    Stipe Prikaži

    Da, i zato ste u konstruktorskom prvenstvu čitavu sezonu u prednosti ispred njih, ma daj … Bolidi su podjednaki i Max je trenutno u boljoj formi šta je tu tako teško priznati



    14
    12

    2
  9. Ferrari
    peewoslav88 Prikaži

    nije Merc navikao razvijat bolid do samog kraja sezone. Ne zaboravimo da se nije dogodio Azerbejdžan, Mađarska i Silverstone razlika bi bila 50ak bodova, ako ne i više, između ove dvojice i njihovih timova.



    17
    17

    0
  10. Pirelli Intermedium
    crofessional Donator Prikaži

    Na portalu The Race BRITANSKI novinari pravili veliku analizu dosadašnjeg dijela sezone na temelju kvalifikacija i race pacea prema kojoj ispada da je, pazi sad !!- MERCEDES zbilja neznatno brži od RB-a.
    Ipak svi se možemo složiti da su bolidi izjednačeni, i takva izjava bi bila primjerena od sedmerostrukog prvaka!

    Ali da tu je ego, ako prizna da su bolidi izjednačeni, onda mora priznati ono drugo :D



    12
    10

    2
  11. Kimi Raikkonen 7
    Azavi Donator Prikaži

    Jel je toliko tesko priznati da je Max brzi a ne Red Bull…. Hamiltone i dalje si brzi od Pereza i Mercedes vodi u konstruktorima…..



    10
    9

    1
  12. Michael Schumacher
    ZJ11 Prikaži

    RB – Bahrain, imola, monaco, baku, austrija×2, francuska, nizozemska, mexico

    MB – portugal, spanjolska, engleska, madjarska, belgija, italija, rusija, turska, sad

    Ovo je moje glediste tko je kad bio brzi i dalo bi se reci da su manje vise u egalu.

    Uzimao sam race pace kao vazniji podatak za brzinu, jer u jednom krugu se potkradu i sitne greskice.



    9
    8

    1
    • Michael Schumacher
      ZJ11 Prikaži

      Da jos nadodam, ovo me jako podsjeca na sezonu 2000 kad su isto dva odlicna vozaca vodila bitku u podjednakim bolidima koji su bili brzi ili sporiji u ovisnosti o stazi.
      Cak su i timske kolege ostavili daleko u prasini, jer se svaka utrka vozila na noz bez stednje bolida guma goriva i ostalih kerefeka.



      11
      11

      0
  13. Max Verstappen 1
    Multi 21 Prikaži

    Više mi smeta ovaj dio izjave

    Mislim da smo odradili najbolji posao koliko je bilo moguće.

    Ni ti ni momčad niste odradili kako ste znali ovu godinu. Bilo je tu previše grešaka za njihove standarde.



    15
    15

    0
  14. Haas
    MadM Prikaži

    Nevjerojatno kako uvjek govori RB a ne Max je bio brži hahaha koja prozirnost.



    9
    9

    0
  15. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    A od VN Britanije do Rusije je vladala amnezija i jos pokaju utrka pride kao npr Spanjolska! U prevodu ovo znaci , napravio sam sve no ako izgubim naslov nije do mene. A bome može kriviti sam sebe jer je napravio vise gresaka od Maxa koje su odnjele podosta bodova. Svi su krivi osim meme samoga.



    10
    9

    1
  16. Monisha Kaltenborn
    monkeyseat Donator Prikaži

    Na stranu Hamove filozofije: bodovni sistem je takav da i sa drugim mjestom + najbrži krug ne gubiš previše (naravno, gubiš ako recimo 4 utrke zaredom budeš drugi , a konkurent prvi jer je to 24 boda uz FL-ove). Problem je samo jedna nezavršena utrka u kojoj tvoj konkurent osvoji prvo mjesto i anulira sve ono što si dosad gradio. Mercedes i dalje vodi u prvenstvu jer se Perec ne penje dovoljno na postolja kao Valter tj. ne završava ispred njega. Da recimo Ham nije u Bakuu pogriješio kod restarta situacija bi bila suprotna i on bi vodio u prvenstvu. I u Sočiju je Ham mogao povećat prednost i vjerujem da su u Mercedesu to i očekivali jer je Max kretao sa začelja, ali kiša je pomrsila račune (Landu pogotovo). Mercedes nema više sekundu i više u rukavu da taktički preokrene utrku u svoju kiorist (osim možda da Valteru mjenjaju gume svakih 5 krugova i tako pokušaju smetat Bikovima na stazi i izbijat bod za FL :-)). Ni Ham ne vozi bezgrešno kao u nekim ranijim sezonama jer svaki vozač je sklon pogreškama kad nema najbolje oružje za borbu. Moraš vozit agresivnije da nadoknadiš deficit i to onda otvara prostor pogreškama.
    Uglavnom, jedno odustajanje može sve promjeniti i nadam se da neće jer bih želio gledat borbu na nož do zadnjeg kruga zadnje utrke.
    E da, niti je Red Bull nadmoćan, niti je Mečka slabašna.



    11
    11

    0
  17. Ferrari
    sisavac Donator Prikaži

    Momcadski su gotovo isti. Ne mislim da je koji bolid brzi. U WCC su u bod razlike, a imaju i jednak broj PPa.
    Ako se gleda na individualnoj razini. Onda je Max ipak brzi od Hamiltona jer em je prvi na tablici, em ima vise PPa.
    Onaj koji je prvi je brzi, nema tu puno filozofije na kraju. Sve ostalo je ŠBBKBB.



    4
    4

    0
  18. Michael Schumacher
    VRSV546 Prikaži

    Kako nikad nisi reka, Mercedes ima najbolji paket u zadnjih 7 godina, di i moja mala od 6 godina vidi da ste bili miljama daleko
    Max sigurno nije brzi id tebe nego ja mislim varaju jer imaju nelegalnu boju na autu



    6
    4

    2
  19. Honda
    Nikolar95 Prikaži

    Navikla mukica da ima bolid 1 sec brzi od ostalih pa sad place kad njegovi kvaliteti izlaze na videlo. Rasel ce ga poslati u penziju sledece godine.



    6
    5

    1
  20. Pirelli Wet
    r2d2 Donator Prikaži

    Max Red Bull kombinacija je očigledno najbrži bolid ove sezone (za sada). To pokazuje i bodovno stanje u prvenstvu gdje vodi tijesno ispred Lewis Mercedesa. Perez Red Bull kombinacija je sporija i od Bottas Mercedesa, ali Perez i Bottas očito ne izvlače maksimum iz bolida. Da li to čine Max i Lewis nikad nećemo saznati.
    Lewis Hamilton naravno polazi od pretpostavke (s pravom ili ne, procijenite sami) da on najbolji vozač F1. Kako je po toj pretpostavci bolji od Maxa, a Max vodi u prvenstvu mora da je do bolida. Taj stav mi je OK, jer ako ne misliš da si najbolji onda to nećeš ni biti (gotovo svi veliki prvaci su egomanijaci). Problem je da ovakve izjave ne pobjeđujem jer on ima bolji auto nisu fer prema ekipi s kojom si osvojio 6 naslova. I konačno, Mercedes je najbrži bolid ove sezone do sada, pogledajte semafor.



    2
    1

    1
  21. Bernie Ecclestone
    Dani Donator Prikaži

    Istina. I najmanje kvarljiv.


    0
    -3

    3
  22. Juan Manuel Fangio
    veki66 Donator Prikaži

    a jadan….. nemoj samo suze pocet pustat….konacano netko ima ravnopravan bolid…..i sad odjednom vise nema cuvenog “hamertime” …..zato sto ga nikad nije ni bilo,nego je gospodin LH naviko da od odlaska Rosberga ima konkurenciju sekundu po krugu sporiju…..



    2
    1

    1
  23. Sc
    RafaelaF1 Prikaži

    Ne mogu ga smislit.vjerujte bacit če Maxa još jednom u ogradu i tu je kraj.to su da ne kažem šta


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.