Vikend plejlista: Brazil

Plan D

Luka Softić

Prije 2 godina 5 min 9 komentara

Djevojka iz Ipaneme svjetski je poznati standard koji se izvodi u svim koktel barovima i pušta u svim većim liftovima. Pjesma brazilskog autora Antonia Carlosa Jobima sadrži prepoznatljivi brazilski bossa nova ritam i slavnu uvodnu gitarističku dionicu, a u originalnoj izvedbi Astrud Gilberto i Stana Getza je osvojila nagradu Grammy za snimku godine (ispred I Want to Hold Your Hand grupe The Beatles). Da se radi o evergrinu svjedoči i činjenica da je pjesmu obradio i veliki Frank Sinatra.

Stariji čitatelji i nostalgičari će se prisjetiti Nikeove reklame iz 1998. u kojoj se zvijezde brazilske nogometne reprezentacije poput Ronalda, Roberta Carlosa i Cafua loptaju na aerodromu. Naravno da je glazbena pozadina za to morala biti brazilska pjesma, a poslužio je klasik Mas Que Nada.

Iako je izvorna melodija bolivijskog porijekla, brazilska grupa Kaoma ju je odlučila upakirati s tradicionalnim samba ritmom rezultat čega je njihov jedini međunarodno priznati hit. Mlađoj populaciji će melodija biti poznatija u izvedbi Pitbulla i Jennifer Lopez.

Listu ćemo upotpuniti naslovnom pjesmom s albuma kojeg je časopis Rolling Stone proglasio najboljim brazilskim albumom svih vremena. Premda su urednici tog časopisa i ovako poznati po neobičnom glazbenom ukusu, samo nebesa imaju odgovor na pitanje što ih je spopalo da ovo proglase brojem 1 pored nezanemarive količine sadržajnijeg materijala iz bogate brazilske diskografije. Ali mora se priznati, svakako je zanimljivo kad odrasla osoba onomatopejizira kukce i proizvodi zvukove karakteristične za dijete u dobi 1-2 godine uz pratnju blago raštimane, generične akustične gitare.

Prema legendi, još nevina i teškim metalom neokaljana braća Max i Igor Cavalera su na dan prerane i nenadane smrti svog oca preslušali četvrti studijski album (Vol. 4) britanskih heavy metal pionira Black Sabbatha, nakon čega im se život preokrenuo naglavačke. Preko noći im se uredna i počešljana frizura kakvu imaju uzorna katolička djeca pretvorila u dugu, masnu i raščupanu kosurinu, a sva čista i bijela odjeća im je odjednom postala crna, poderana i puna zakrpi. Maxov piskutavi dječački glas mutirao je u prodornu bas-baritonsku dernjavu koja je i gusarima previše, a Igorova dotadašnja „kost i koža“ konstitucija najednom je nalikovala onoj Arnolda Schwarzeneggera. Braća su to protumačila kao božji znak: Max se uhvatio gitare i mikrofona, a Igor bubnjeva. Osnovali su bend prigodnog naziva „Grob“ (u originalnom portuglaskom nazivu Sepultura) i počeli bučiti. Nakon zapaženog uspjeha na području groove i thrash metala bend se nažalost raspada već 25 godina. 1996. ga je napustio Max, a 2006. i njegov brat Igor također. Unatoč tome što je od originalne postave benda preostao jedino basist Paulo Jr. Sepultura i dalje nastupa pod tim imenom, bez obzira što pravi fanovi priznaju jedino period djelovanja u kojem je kao predvodnik benda nastupao Max Cavalera. Za one koje zanima čime se braća danas bave preporučamo guglati Soulfly ili Cavalera Conspiracy.

Briljantan spoj novog vala i disco izričaja britanskog pop benda Duran Duran procvjetao je s njihovim drugim albumom jednostavnog naziva Rio. Dok je ideja za istoimenu pjesmu nastala kao oda brazilskom megalopolisu, frontmen Simon le Bon se u konačnici odlučio za konvencionalniji pristup te napisao tekst o djevojci imena Rio, no pjesma svejedno odiše karakterom neprestane egzotične zabave u obalnom velegradu s kakvim ju je bend u početku i zamislio.

Skromnost i poniznost su osobine koje rijetko karakteriziraju persone renomea jednog Olivera Dragojevića, pa je legendarni splitski slavuj endemska pojava ne samo na hrvatskoj estradi nego i šire. Već i u ranoj fazi karijere jedan od najvećih hrvatskih pjevača znao je da mu u životu ne treba ništa osim mirnog Jadrana i njegove barke, a to je i prostodušno prenio u pobjedničkoj pjesmi Splitskog festivala 1974. godine.

Špica popularne serije Narcos i spin-offa Narcos: Mexico djelo je brazilskog pjevača Rodriga Aramantea koji je pjesmu napisao zamišljajući kakvu je glazbu slušala majka Pabla Escobara dok ga je odgajala.

Poruka autora:
Budući da Katar, Saudijska Arabija i UAE zasad još nisu ostvarile prominentan učinak u stvaranju utjecajnog glazbenog sadržaja koji bi ih kvalificirao za ovu rubriku, brazilsko izdanje vikend plejliste bit će posljednje. Hvala na čitanju i uživajte u završnici sezone!


Odgovor

9 komentara

  1. Fia
    Realista Prikaži

    Ovdje sam samo zbog covera haha



    16
    14

    2
  2. Ferrari
    sisavac Donator Prikaži

    Jel fali dio teksta ispred

    Iako je izvorna melodija bolivijskog porijekla,

    ?

    Hvala na zanimljivim clancima i citamo se dalje sljedece sezone 👍



    3
    3

    0
  3. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Odličan “serijal”.
    I svaka čast za “Sepulturu”.
    Internet kaže da je ime grupe, uz pojmove tipa football, samba, copacabana,… pojam koji se najčešće veže uz Brazil.



    8
    8

    0
  4. Monisha Kaltenborn
    monkeyseat Donator Prikaži

    Iako je izvorna melodija bolivijskog porijekla, brazilska grupa Kaoma ju je odlučila upakirati s tradicionalnim samba ritmom rezultat čega je njihov jedini međunarodno priznati hit.

    Ako me sjećanje dobro služi, original je od grupe Los Kjarkas, a pjesma je Llorando Se Fue👩


    0
    0

    0
  5. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Vidi fotke na početku članka!!!!!!
    Sada znam, zašto postojim, i zašto se ponovno želim roditi. :)

    :)



    2
    2

    0
  6. Charles Leclerc
    F12000 Prikaži

    Odlično, Novos Baianos mi je jedan od najdražih bendova.
    Dogodine bih volio vidjeti i velikog Joaa Gilberta.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.