Masi “objasnio” zašto je Gasly kažnjen

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 3 godina 2 min 29 komentara

Trkaći direktor FIA-e Michael Masi je objasnio zašto je Pierre Gasly dobio 5 sekundi kazne u incidentu s Fernandom Alonsom na početku utrke.

Podsjetimo, Gasly je dodirnuo Alonsov stražnji kotač u prvom zavoju prvog kruga nakon čega se Alpine izvrtio na stazi i izgubio deset pozicija. Osim pet sekundi kazne, Gasly je dobio i dva kaznena boda na svoju licencu. Na kraju je završio na šestom mjestu, iza Lewisa Hamiltona.

“Ako se sjećate – na početku godine je rečeno da ćemo uglavnom poštovati princip da im dozvoljavamo da se utrkuju. Što se tiče incidenata u prvom krugu – kazna će vjerojatno biti dodijeljena ako je jedan vozač u potpunosti kriv za incident.”

“Ovdje su suci procijenili da je Pierre u potpunosti kriv i zbog toga je dobio kaznu.”

Na upit novinara zašto Max Verstappen nije dobio kaznu za sudar s Lewisom Hamiltonom na početku utrke u Imoli, Masi je rekao:

“Ako pogledate taj incident, riječ je o tome je li jedan vozač u potpunosti kriv ili predominantno kriv, po našim pravilima. Prema tome, rekli smo, i zbog lakoće interpretacije, recimo to tako, za svačiji benefit – kaznu će dobiti onaj tko je u potpunosti kriv u prvom krugu.” *

“Ako su potrebna dvojica za ples – onda u prvom krugu to uglavnom ne rezultira kaznom. Također, ako je uključeno više od dva bolida. Ali ako je jasno i ako je riječ o tome da su dva bolida u pitanju od kojih je jedan kriv za sudar – onda će biti kazna.”

Masi kaže da su suci razmotrili okolnosti i Perezovu prisutnost pokraj Gaslyja, ali da to nije igralo ulogu u Gaslyjevom manevru, kao što je Francuz tvrdio na team-radiju prije utrke.

Zanimljivo je primijetiti da su suci u prvom objašnjenju svoje presude napisali da je Gasly “predominantno” kriv za sudar, da bi kasnije u dokumentu to ispravili u “u potpunosti” kriv.

* originalna nekoherentna izjava glasi: “So we’ve said, and the way that for ease of interpretation, let’s call it, for everyone’s benefit, is that if someone is wholly to blame on lap one, it will result in a penalty.”


Odgovor

29 komentara

  1. Mick Schumacher
    Ante Maras novinar Prikaži

    “5 seconds is a yoke!”
    Ali stvarno, ovo suđenje je stvarno kriminalno, kad pomisliš da ne mogu gore, oni dokažu suprotno. Da ovako Masi i suci sude u našim županijskim ligama, ganjali bi ih po terenu i domaći i gosti koliko loše sude.



    18
    16

    2
    • Chequered Flag
      AnteF1 Prikaži

      Nije mi jasno što ti misliš da bi bilo ispravno. Vidim samo da se ne slažeš s ovom odlukom :)



      3
      3

      0
      • Fernando Alonso
        Brane FA14 Prikaži

        Pa kazna je kriminalna…znači, ti gurneš čovjeka van i završiš 6. uz kao kaznu 5 sek (presmijesno), a ovaj kojeg si izgurao, ni kriv ni dužan, ima na startu uništenu utrku…za mene totalni nonsens



        10
        0

        10
        • Chequered Flag
          AnteF1 Prikaži

          Aha, kao treba veća kazna. Koju bi ti preporučio?

          Ja nemam neko mišljenje o tome samo pitam tebe za tvoje :)



          6
          4

          2
        • Fernando Alonso
          Brane FA14 Prikaži

          @AnteF1 ako je zaista kriv za izbacivanje, a tako su suci utvrdili, onda ga treba baciti bar iza tog vozača kojeg je izbacio….znam da tako nije u Praviliniku famoznom, ali za mene bi to bila pravda
          I ne, nije stvar u mom nicku, i što je oštećen Alonso…i njega bih jučer bacio iza Micka zbog onog sudara
          Dakle, govorim o općenitim situacijama



          6
          5

          1
        • Ferrari
          miki the pirate Donator Prikaži

          Nebitno je šta se desilo poslije… kažnjava se prekršaj a ne posljedica… i da se Alo zabio u zid kazna bi trebala biti ista… je teško za prihvatiti ali to je jedini ispravan način… nebitno je di je tko završio utrku.



          2
          2

          0
        • Sebastian Vettel
          The Best F1 Driver Prikaži

          Realno kazna je smiješna, jer Gasly uopće nije smio dobit nikakvu kaznu i nebi ju sigurno ni dobio da je Charlie još uvijek tu…

          Ako je netko eventualno trebao dobit kaznu onda je to najprije Alonso (bez obzira što je on taj koji je izgubio pozicije) a ne Gasly, jer nije Gasly taj koji se gurao i naguravao, nego je to upravo Alonso…
          https://i.postimg.cc/T3bdjLdX/Screenshot-3.png

          Alonso ima mjesta za tri lokomotive, a nabija se na Gaslya (koji se btw jedini vozi po normalnoj trkaćoj liniji) nebi li ovaj kočio jer se eto on odlučio gurat, Gasly je toliko stisnut uz Pereza da je ovaj već na rubnjacima i samo što ne gazi travu, a istovremeno kraj Alonsa mjesta koliko ti srce želi…
          I oh gle čuda po mokrom Gasly prokliže i Alonso odleprša van staze…

          Po meni suludo da je tu Gasly dobio kaznu, jer on niti je uzrok sudara, niti je mogao napravit bilo što….
          Alonso je taj koji je išao u prenadobudni pokušaj preticanja i koji si je sam kriv…



          1
          0

          1
      • Mick Schumacher
        Ante Maras novinar Prikaži

        Više mi je ovo trkaći incident jer nije baš mogao gdje otić budući da je bio u sendviču između Alonsa i Pereza ili barem bi bila neka manja kazna, pogotovo kad vidimo za što je Hamilton dobio 5 sekundi kazne u Silvestoneu.



        11
        8

        3
  2. Pierre Gasly
    jenson Donator Prikaži

    Ne znam što je gluplje, kazna ili objašnjenje. Prošle godine je u prvom zavoju bio gotovo identičan incident između Ricciarda i Ocona, pa nisu dijelili kazne



    24
    24

    0
  3. Formula 1
    ollem Prikaži

    Sve što se više opravdavaju i objašnjavaju to se više ukopavaju i komplikuju. Ne bih se začudio da je glavni uvijet za sudiju da si žena u periodu pred “one” dane pa ni sama ne znaš šta bi, jednom ovako pa jednom onako.

    Nekad pozelim da mi djevojka gleda F1, čisto da osjeti kako je meni :D



    22
    22

    0
  4. Renault
    Renault_F1_team Pretplatnik Prikaži

    Uzbuđeno čekam Wapijev komentar 😄



    15
    15

    0
    • Niki Lauda
      wapi Pretplatnik Prikaži

      Gle MM od skole ima kao stanovnik Totovca, nesto razreda neke skole ne sjeca se bas koje. Njegova glavna referenca za direktora utrka da volontira na utrkama od svoje sutne godine. Kako ce on takav jedva skolovan biti koherenta.

      A glede tih incidenata u prvom krug, ja bi rekao da su to bili marginalni dodiri koji na suhom ne bi imali nikakav ucinak, a mozda se ne bi niti dogodili. Ja generalno ne bi kaznjavao sudare koji nisu namjerni jer mi zelimo da oni pokusaju pretec, a ne da se bezciljno voze 20 krugova iza inekoga



      4
      4

      0
  5. Alfa Romeo
    limitmaker1 Donator Prikaži

    …šta nije jasno!!!… :D :D :D



    6
    6

    0
  6. Narain Karthikeyan
    Narain Karthikeyan Prikaži

    Tko mu kriv sto se ne preziva Hamilton



    23
    17

    6
  7. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    mene smeta ovo mijenjanje odluke iz predominatly u wholly at fault.



    12
    11

    1
    • Pirelli Wet
      r2d2 Donator Prikaži

      Skužili su ili im je netko rekao da su zeznuli ( da ne kažem nešto drugo), tj. da su im ‘papiri’ neusklađeni. Kaznili su ga kao ptedominantly, a po principu ‘let them race’ mora biti wholy. Budući Gaslyju 5 sekundi ne mogu vratiit morali su mijenjati. Zato je Massi morao javno objašnjavati i pojesti knedlu (da ne kažem nešto drugo).
      To im se ne bi smjelo događati. s obzirom koliko para se tu vrti.



      11
      10

      1
  8. Michael Schumacher
    ruzinavi Prikaži

    Na šta ste vi spali kad morate pojedinačne odluke opravdavat izjavama za medije jer nitko živ ne zna zašto je uopće došlo do kazne. Kaže se da se incidenti u prvom krugu neće baš kažnjavati, kažnjavaju se. Rečeno da će se puštati utrkivanje, kažnjava se utrkivanje (ne svako put, ali često). Samo sam čekao da Sainza oplahnu sa +5 sek, čudo da nisu. Imate on-board snimke, telemetriju, sve što vide momčadi vidite i vi i opet, skoro svaku trku, ima situacija o kojima se priča i čije, najčešće kažnjavanje, se mora opravdavati.



    11
    11

    0
  9. Michael Schumacher
    VRSV546 Prikaži

    Lipo reci da te cili svit razumi
    Hamilton je bio 10 u tom trenutnu u trci i nije mogao lako proc Yukia, te smo nakon razmiljanja vidjeli da bi mozda najpametnije bili dati Gaslyu 5 sec da ga pokusa proci kroz boxeve,
    Šalim se naravno ali kazna je smišna, onda je Verstapen za ono protiv Leclerca u Austriji bilo za 10 sec stop n go
    Čim se vi pravdate kao i ono za Vettelovih 5 znate da ste s**bali



    18
    17

    1
  10. Toto Wolff
    KaTomoF1 Prikaži

    Mene čudi kako Pereze nije popio kaznu



    1
    -4

    5
  11. Bernie Ecclestone
    Dani Donator Prikaži

    Dvostruki standardi opet.



    2
    2

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.