Velika nagrada Saudijske Arabije pod upitnikom?

Izdvojeno

Ante Maras

Prije 3 godina 2 min 10 komentara

Kontroverzna Velika nagrada Saudijske Arabije koja se treba održati početkom prosinca ove godine pod znakom je upitnika zbog velikih kašnjenja građevinskih radova na stazi u Jeddi i oko nje.

Lokalni dužnosnik, koji je htio ostati anoniman, rekao je da se organizatori “utrkuju sa vremenom” i rade “danonoćno” u gradu Jeddah na Crvenom moru kako bi sve bilo spremno za Veliku nagradu Saudijske Arabije, iako postoji sumnja da i to možda neće biti dovoljno da staza bude gotova na vrijeme.

Osvijetljena staza će biti dugačka oko 6,1 km, druga najduža u kalendaru, a sadržavat će 27 zavoja. Grand Prix vikend je na rasporedu od 3. do 5. prosinca.

Princ Khalid bin Sultan Al-Faisal, predsjednik Saudijske automobilske i moto federacije, rekao je da postoji “velika potražnja” za kartama, čak i u vrijeme kada je putovanje teško zbog pandemije.

Ulaznice također nisu jeftine, u rasponu od 2.000 saudijskih rijala (533 USD) do 35.000 saudijskih rijala (9.333 USD).

“Očekujemo veliki odaziv, osobito iz Europe i Sjedinjenih Država”, rekao je novinarima.
“Projekt Formule 1 koštao je mnogo, a standardno je da se troškovi kompenziraju prodajom karata, kao i drugih izvora, uključujući oglase i lokalne sponzore.”

Formula 1 je bila pod velikim kritikama zbog održavanja utrke u Bahreinu, a dodavanje Saudijske Arabije zasigurno će eskalirati kritike promatrača ljudskih prava.


Odgovor

10 komentara

  1. Mika Hakkinen
    stoka Prikaži

    Nek voze od Meke do Medine…



    20
    18

    2
  2. Fernando Alonso 14
    GP2Engine Prikaži

    Netko bi mogao stradati na toj stazi. Koliko god bila brza, čini mi se dosta opasna obzirom na to da bi bilo dosta blind zavoja. Baš se mora uhvatiti flow.



    2
    2

    0
  3. Williams
    Montoya Prikaži

    Women’s lives matter



    8
    8

    0
  4. Kimi Raikkonen
    zoka Prikaži
    x1

    A sklanjanje grid cura je bilo iz razloga?



    8
    8

    0
    • Chequered Flag
      AnteF1 Prikaži

      Pokušati ću biti edukativan i nadam se da neću dobiti hrpu minusa :)

      Maknuto je iz razloga jer je to seksistički.

      Ne znam koja su godišta komentatora na portalu. Oni koji imaju pokoju u guzici kao i ja mogu se sjetiti da je nekad kod nas u kafićima bila potpuno normalna pojava da se konobaricu uhvati za guzicu u prolazu, zagrli, poljubi… Tad u to vrijeme uglavnom su po kafićima bile konobarice dok su za konobare bili rezervirani restorani. Danas je takvo ponašanje gotovo nemoguće naći možda još samo u nekim ruralnim područjima iako vrlo teško.

      Uvjeren sam da kad bi većina od nas u nekom centru grada svjedočila takvom ponašanju bila zgrožena. Ne i tada prije 40t+ godina. Tada kao i danas uvijek je bilo onih kojih kad bi im se ukazalo na seksizam bi reagirali nesusretljivo čak i napadački. Evoluiramo kao društvo. Treba prihvatiti promjene.

      Što se tiče cinizma da se u tako zatvorenu zemlju dovodi sport koji želi promovirati jednakost radi se nenamjerna, ali bitna pogreška. Kako? Pa, bilo bi smiješno očekivati da se prvo SA treba promijeniti i uhvatiti korak sa zapadom kako bi onda dobila F1. Upravo dovođenje F1 i pokazivanje jednakosti prema ženama, te kako nisu vlasništvo ili objekt je put ka liberalizaciji SA u tom smislu.

      Evo, moj mali doprinos temi.

      @zoka Moj komentar nije nikakav odgovor tebi nego mi se činilo prikladno nadovezati na ovaj označeni komentar :)



      1
      0

      1
      • Mercedes
        Jester Donator Prikaži

        Pošteno iako usporedba s drpanjem konobarica prije 40-ak godina sa grid curama ima malo veze. Ono što mene zanima je kako to da su grid cure u F1 seksizam, dok su hostese na svakom auto show-u ok? Dvostruki standardi uz prstohvat licemjerja možda?



        2
        2

        0
      • Dietrich Mateschitz
        Ante Vetma glavni urednik Prikaži

        Maknuto je iz razloga jer je to seksistički.

        Mene malo zbunjuju pojmovi… Što znači “to je seksistički”?


        0
        0

        0
        • Pirelli Wet
          r2d2 Donator Prikaži

          Seksizam je naziv za ideologiju koja polazi od postavke da se fizičke i mentalne razlike među spolovima moraju reflektirati na različiti položaj rodova u društvu. (wikipedia)

          Npr. naslov u kolumni Jelene Veljače “Ravnopravno roditeljstvo? Još nisam srela muškarca koji ima ragade od dojenja, hormone ili akne” bi se mogao smatrati seksističkim.


          0
          0

          0
        • Ferrari
          Boris_CRO Prikaži

          Možda da se žene gledaju kao seksualni objekti… iako većina uživa taj tip pažnje i požude u muškom oku, a još ako ih netko plati gdje će bolje. Za 99% žena je san da ih se plati dok im se diže ego kako su najljepše i jebozovne. Naravno da je licemjerje svuda. Uvijek najveće kurabe kažu da ne žele da ih se gleda kao na seksualne objekte dok objavljuju soft porn fotke na instagramu.



          2
          2

          0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.