Vozači sugeriraju promjenu formata sprint kvalifikacija

Izdvojeno

Luka Jurić

Prije 3 godina 4 min 13 komentara

Dio vozača osvrnuo se na format ovogodišnjih sprint kvalifikacija i predložio određene promjene kako bi se utrku učinilo što zanimljivijom.

Vozači su u prošlotjednoj procesijskoj sprint utrci u Monzi većinom pratili bolid ispred sebe bez mogućnosti pretjecanja u toj utrci dugoj 18 krugova.

Lando Norris priznao je kako „nije bila baš najzanimljivija utrka“, ali rekao je kako ne želi biti negativan o ovome eksperimentu Formule 1, koji je prethodno bio isproban i u Silverstoneu.

Dosad su te dodatne utrke služile kao kvalifikacije za nedjeljnu utrku, ali je u međuvremenu motosport direktor F1 Ross Brawn sugerirao kako bi ih se možda trebalo napraviti odvojenim od glavne nedjeljne utrke. Brawn se nada da bi tim potezom vozači postali manje konzervativni u sprint utrkama.

Norris se slaže s tim i smatra kako bi to moglo funkcionirati:

„Ako bi se to odvojilo od glavne utrke u nedjelju i na taj način smanjio strah od sudara, time biste dopustili vozačima da možda preuzmu malo više rizika, a da im to ne utječe na nedjelju. To bi moglo malo protresti stvari.

Ali, budući da se radilo o Monzi, koja je malo više [tradicionalna] staza za utrkivanje, mislim da to nije bilo pretjerano uzbudljivo za navijače. A mislim da je to glavni razlog zašto to radimo“.

– Lando Norris

Ferrarijev šef momčadi Mattia Binotto smatra kako bi obrnuti gridovi mogli funkcionirati u sprint utrkama. Ferrarijev vozač Charles Leclerc je izjavio kako bi to moglo stvoriti malo više akcije.

„To je uvijek težak odabir. To nije bila jako uzbudljiva utrka, ali i dalje mislim kako je bilo nešto akcije u prvim zavojima.

Ali recimo da su svi u odgovarajućoj hijerarhiji – da su najbrži bolidi naprijed, a najsporiji iza. Jako je teško onda probiti se naprijed, [osim] ako ne bismo imali sprint utrku koja je jako drugačija.

Ono što mislim pod drugačija je zašto ne bismo preokrenuli grid [na taj način da prvi u ukupnom poretku starta sa začelja, a zadnji s prve pozicije]. Tad bismo mogli vidjeti puno više akcije.

U ovakvoj utrci, očito je bilo jako teško za pratiti bolide naprijed”.

– Charles Leclerc

Međutim, Williamsov George Russell smatra kako su potrebne manje radikalne promjene, predlažući kako bi sprint utrke trebale biti nešto duže i u drugom terminu u danu kako bi se stvorilo bolje utrkivanje.

„Moj osjećaj je taj da su sprint utrke prekratke i da se bolidi voze više-manje na maksimumu svaki krug i da to ne pruža dovoljno prilika između bolida da se mogu preteći.

Uobičajeno kad vidite pretjecanje to je zbog opadanja života u gumama. Ako svi izađu van, Mercedes i Red Bull će biti unutar par desetinki, zatim i McLaren i drugi bolidi oko njih unutar par desetinki i tako dalje i tako dalje. Dobijete priliku za pretjecanje samo kad gume počnu opadati, a utrka od 100km nije dovoljna za to.

Možda bismo trebali koristiti mekše gume ili napraviti korištenje mekih guma obveznim u sprintu. Drago mi je da pokušavaju nove stvari, ali što se tiče mene, u biti ćete završiti utrku tamo gdje ste ju završili na kraju prvog kruga.

Ima i par drugih faktora, također. [Utrka je na] rasporedu uvijek kasnije poslije podne, temperatura staze je niža što je lakše za gume. Da se utrkujemo usred dana, temperatura staze bila bi viša za 10 stupnjeva, tad bi se vjerojatno moralo malo paziti na gume.

Ali ove zadnje dvije utrke smo vozili na samom rubu svaki krug i tek bismo u zadnjih krug ili dva osjetili nešto ograničenja u gumama, a to nije dovoljno da napravite nešto uzbudljivim“.

– George Russell

Treće i posljednje sprint kvalifikacije ove sezone vozit će se na Interlagosu u studenom. Nakon toga, F1, FIA i momčadi raspravit će bi li se ovaj format trebao vratiti 2022. i u kojem obliku.


Odgovor

13 komentara

  1. Mclaren
    Leo4 Prikaži

    Možda nebi bilo loše sa tim sprint vikendima da bude ovakav fotmat :

    Petak dva treninga

    Subota prvo kvalifikacije za nedjeljnu utrku i sprint utrku
    I onda poslje kvalifikacija sprint utrka koja nema veze sa glavnom utrkom

    I nedjelja ostaje glavna utrka sa rasporedom subotnjih kvalifikacija



    5
    5

    0
  2. Chequered Flag
    AnteF1 Prikaži

    „Moj osjećaj je taj da su sprint utrke prekratke i da se bolidi voze više-manje na maksimumu svaki krug i da to ne pruža dovoljno prilika između bolida da se mogu preteći.”

    Ne razumijem. Zar nije osnovna zamjerka svih za utrkivanje što s ne može voziti na maksimumu? Moraju se paziti na gume, na gorivo, na motore…



    4
    4

    0
    • Ferrari
      sisavac Donator Prikaži

      Dovoljno kratko traje da mogu stalno biti na max bez da gume propadnu.


      0
      0

      0
      • Chequered Flag
        AnteF1 Prikaži

        Da. Zar nije to što su htjeli vozači? Da se može 100% pritiskati.



        2
        2

        0
        • Ferrari
          sisavac Donator Prikaži

          pazi što želiš jer bi ti se moglo ostvariti…
          ne moraju paziti na gume, na štednju goriva, na motore i opet im ne valja :)

          @Leo4 je dobro rekao – sprint ne smije imati veze s glavnom utrkom, jer ovako su i dalje vrlo pažljivi da ne bi izgubili previše za nedjelju.
          treba biti neovisna utrka i s više bodova, da prvi dobije barem 10 bodova (i sljedećih 5 redom).
          jer je trenutni risk-reward ratio prevelik



          2
          2

          0
  3. Alfa Romeo
    laky614 Prikaži

    Ma najbolje za sprint utrku polijevati vodu po stazi i riješen problem uzbudljivosti… ali nakon što krenu na suhim gumama početi polijevati 🤣🤣



    6
    6

    0
  4. Michael Schumacher
    27Ferrari28 Donator Prikaži

    JA sam još uvijek protiv sprint utrka, pogotovo kao nekakvih cjelina. Za mene je utrka u nedjelju i sve ostalo je samo prekrasan uvod u utrku. Također, sistem bodovanja sprint utrke napravit će još veći jaz između vodećih i ostatka grida.
    Ne vidim što bi se tim sprintom dobilo? Više novaca? Zašto ? Hoće li se onda četvrtkom bodovat bočno parkiranje? Vožnja u rikverc? A sve čekam kad će obrnut poredak za te sprint utrke.



    10
    10

    0
    • Nigel Mansell
      drv Prikaži

      Znam da to nije popularno mišljenje kod ekipe koja komentira po forumu, ali meni su sprint trke baš dobre.
      Moram priznati da sam unaprijed bio dosta negativan, ali su me ugodno iznenadile.

      Da, nedjeljna trka je i dalje ono glavno i sve drugo je dobar uvod u trku, ali sad imam šta zanimljivo za gledati i u petak i u subotu i u nedjelju (na žalost nekih ukućana), a sve za iste novce (figurativno). Ne razumijem kako je drugima previše formule, zar radije provedete to vrijeme gledajući Big Bang ili Ručak na Selu? Na sprintu se stvari malo zakuhaju, ima malo utrkivanja, malo trača i super popodne uz TV. Kad se utrkivanje primiri, dođe i kraj sprinta.

      Definitivno nisam da svaka trka ima sprint, ali ovako sa par sprinteva u sezoni je skroz dobro.



      1
      0

      1
  5. Mclaren
    AlkY Donator Prikaži

    Nije sprint utrka prekratka , George.
    Sprint upravo to i znaci.
    Tesko cemo sprint utrku od sat vremena nazvati sprintom :D



    1
    0

    1
  6. Rolex
    Relja Prikaži

    Ako žele odvojiti sprint od glavne utrke, neka na sprintu svi imaju jednake bolide, a startaju kao u skijanju na izvlačenje. To bi bio show, nema nikakav rizik za glavnu utrku, a svi imaju priliku pobjediti i dokazati se. 🤑


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.