Norris: Bottas zaslužuje veliku kaznu zbog glupog poteza; Button: +5 mjesta? Mercedes će to prihvatiti, pomeo im je svu konkurenciju

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 3 godina 2 min 44 komentara

Formula 1 odlazi na ljetni odmor uz još jednu kontroverznu situaciju. Nakon što je jedan Mercedes “pomeo” Maxa Verstappena prošlog vikenda, drugi Mercedes je danas uspio izbaciti jednog i značajno oštetiti drugog vozača Red Bulla.

Lando Norris se u situaciji našao kao žrtva koji je dobio poguranac od Bottasa i tako nesretno udario u Verstappena. Razumljivo, nije bio presretan, tim više jer je ovo okončalo njegov niz od 15 uzastopnih finiša u bodovima.

“Prvi krug, ne znam zašto se to mora dogoditi… Zašto riskirati takve glupe stvari? Ništa ne mogu napraviti pa prema tome nemam puno što ni za reći.”

Prije nego je saznao da je Bottas dobio 5 mjesta kazne Norris je rekao:

“Naravno da zaslužuje kaznu. Ako ja dobijem kaznu za situacije u kojima ništa ne napravim pogrešno, onda bi on morao dobiti puno veću kaznu. Vidjet ćemo.”

“Nadam se da suci imaju zdravog razuma i da će učiniti ono što moraju. Ali, mene se ne pita da odlučujem o tome.”

Sergio Perez je također okrivio Bottasa:

“Mislim da je Bottas izgubio bolid na početku. Mislio sam da se radi o Landu, ali Bottas je napravio veliku pogrešku i izbacio nas sve iz utrke. Velika šteta. To je ogroman udarac za nas kao ekipu. Vjerojatno smo izgubili ovaj motor.”

Jenson Button je na vijest o +5 mjesta kazne za iduću utrku kratko komentirao:

“Siguran sam da će Mercedes ovo prihvatiti [kaznu] jer im je pomeo svu konkurenciju!”

Bottas je priznao pogrešku i ispričao se, ali je Norris na to dodao da “isprika ništa ne mijenja”.


Odgovor

44 komentara

  1. Kimi Raikkonen 7
    Dragan3333 Prikaži

    Neka ide u 3 pi….. materine odavde.



    26
    22

    4
  2. Charles Leclerc
    Vedo99 Prikaži

    I to još na Spa-u. Znači kao da nisu ništa niti dobili. Nadoknadit će to u 5 krugova ako ne i ranije. A Grosjean za sličnu stvar dobio race ban. Dobro.



    34
    30

    4
  3. Mick Schumacher
    Ante Maras novinar Prikaži

    Grosjean izbaci nekoliko bolida na startu utrke: mora propustiti utrku
    Bottas izbaci nekoliko bolida na startu utrke:
    5 mjesta kazne na sljedećoj utrci

    Dovoljno za reć…



    43
    38

    5
    • Lewis Hamilton 44
      LH1985 Prikaži

      Pametnom dosta.



      3
      -6

      9
    • Formula1
      Formula Fan Prikaži

      Grosjean nije “izbacio nekoliko bolida iz trke” već životno ugrozio Alonsa (jer mu je bolid prošao nekoliko centimetara od glave).
      Kao drugo, to je za Grosjeana bilo normalno ponašanje na početku svake trke, i suci su uzimajući sve to u obzir dali race ban, što dugo prije, a ni poslije, nisu.

      Mislim da je kazna mogla biti oštrija jer je uništio trku nekoliko ljudi, ali za race ban sigurno nije. Niti se ta dva incidenta, pa i vozača mogu porediti.



      9
      -2

      11
      • Sergio Perez
        Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

        Hulkenberg je dobio 10 mjesta kazne za lansiranje Alonsa u Belgiji.
        Grosjean je te sezone već radio neka sranja pa je dobio race ban. Mada ta situacija s Hamiltonom je bila čupava. Ali grešku je napravio Grosjean.
        Zašto FIA nije uzela u obzir da se Max i RB bore za naslov u obe kategorije i eliminira ih direktni konkurent?
        5 mjesta se smiješno na VN Belgije, gore bi bilo da su mu tijekom utrke dali 5 sec kazne. Eto to je ekvivalent toj smiješnoj kazni.
        I 2 kaznena boda, hahaha što znači da tijekom sezone moze ovo napraviti 5 puta prije bana.



        21
        17

        4
    • Pastor Maldonado
      Widowmaker Prikaži

      A dobro, treba uzeti u obzir i kakvi su bili uslovi na stazi kod Groznog i sada. Nije isto napraviti grešku na suhoj i mokroj stazi…



      4
      4

      0
      • Mclaren
        raca Prikaži

        @ Widowmaker pa tek na mokroj stazi trebaš bit oprezniji, ne zbog drugih, već zbog sebe. koliko čitam izvještaje i komentare, Botox bi trebao dobit kaznu za tri dana zatvora, a ne samo jednu utrku gledat iz boxa. vozit akav bolid i bit prosječan, a u par momenata i krajnje šeprtljav je za svaku osudu.



        3
        3

        0
    • Ferrari
      Boris_CRO Prikaži

      Kako to da mi pamtimo takve stvari, a zapadni mediji zaboravljaju sve ?


      0
      0

      0
    • Chequered Flag
      AnteF1 Prikaži

      To je bilo prije 9 godina :)

      Grosejan je doletio s velikom razlikom u brzini i doslovno preletio preko Alonsa i skoro mu odrubio glavu.

      Mislim da je to daleko teži incident od ovoga.

      Bottas se prekočio i izbio Norrisa. Doslovno ga je malo pogurao. Igrom slučaja ispalo je da su izbacili i Maxa i Pereza.

      Kad smo već kod Spa i prvog zavoja. Koliku je kaznu dobio Max kad je izbio dva Ferrarija (Seba i Kimija)?

      Ali slobodno zazivajmo nepravdu FIA i povlađivanje Mercedesu ;)



      1
      0

      1
  4. Blue Flag
    dFixxx3r Prikaži

    ovaj Norris od deteta postaje pravi muškarac, bez plakanja ali bome i s pravim odmjerenim riječima.
    jako mi se sviđaju njegove izjave lately. još kad dobije malo ozbiljnosti u faci da ne izgleda ko 15godišnjak, bit će jako respektiran na gridu bez obzira na rezultate, pazite šta vam kažem :D



    15
    15

    0
  5. Ferrari
    karlo_b Prikaži

    jako sličan sudar kao grosjeanov u belgiji.. i trebao bi dobit identičnu kaznu.. no to su fia i mercedes.. vjerojatno će bit odgovor u slučaju pitanja zašto nije identična kazna.. da nije bio velik rizik od posljedica vozača kao u belgiji..piff



    4
    -1

    5
  6. Mclaren
    AlkY Donator Prikaži

    Nisam nikada zamisljao da cu imati “gadenje” prema bilo kome osim Ferrariju ( navijacki naravno ).
    Ali Merc se nekako tome priblizava.
    Ne pamtim kada su neku fer kaznu dobili.
    Ovih 5 mjesta je doslovno sramota.
    Dali su mi apsolutni minimum koji su mogli dati. Da su mogli dali bi i manju kaznu sigurno.



    21
    19

    2
  7. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Start iz boxa 🤔🤔
    Znam, vjerovatno nije predviđeno pravilnikom za ovakve stvari.
    Barem +10 mjesta.
    A i to je malo.
    Najprimjereniji bi bio start iz boxa.



    7
    6

    1
    • Mclaren
      raca Prikaži

      @Frantic najprimjerenije bi bilo da smlatan slijedeću utrku gleda iz toplog doma, sa uključenom klimom, bocom šampanjca i u društvu neke sponzoruše. Dobrobit za f1 bar jednu utrku. Dobro njemu, dobro svima.



      5
      5

      0
  8. Haas
    MadM Prikaži

    Stvarno lakrdija.
    RB ako bude potribe mora razmisliti o tome da Perez koji puta malo čitaj greškom prokliže u Ham i Botasa,što ih briga. Glupo zvuči ali bi bilo fer,i prošli udes i ovaj je bilo čisto silenje i uništavanje konkurencije.



    14
    12

    2
  9. Michael Schumacher
    Slavenowsky Donator Prikaži

    Ja mislim da bi najbolje bilo da odbor vozaca odlucuje o kaznama. Svi se oni dobro poznaju, mrznje tu nema, vjerujem da bi svi realno donosili odluke. Onda ne bi niko od nas smio nista da kaze niti da sere okolo na kazne. Ako se vecina od njih slozi da Bottas dobije 5 mjesta kazne, onda je tako. I mislim da bi jedino vozaci bili kompetetni da odlucuju o tome, dok shupci iz FIA nikako nisu.

    Sramna je kazna od 5 pozicija, to uopste nije kazna, pogotovo na stetu koja je ucinjena. Jer s ovim FIA samo dokazuje da nije savjesna, jer ga isto dodje da neki idiot se zaleti na autoputu i zamezi drugo auto, koje isto pokupi kamaru drugih i napravi haos, za doticnog kazna bude 50 €. Ovakve odluke su sramne. Jer 5 pozicija za dominatnan tim nije nista, kao ni 10 sekundi kazna za izbacivanje konkurenta sa staze! Kazne moraju biti ostrije, ako vec ne kaznjavaju propisno vozace, onda daj milionsku kaznu timu, pa nek se oni unutar istog svadjaju i da drugi put njihovom vozacu ni na kraj pameti ne bude da vozi ko idiot kako ne bi ostetio svoj tim, kao i neciji drugi. a



    8
    5

    3
    • Lando Norris
      stari lisac Prikaži

      Gle, ne može se kažnjavati jedan tim strože zato kaj je dominantan. To je valjda jasno. Kazne moraju biti ujednačane za sve. Meni nije problem to, meni je problem što za iste pogreške vozači/timovi dobivaju različite kazne i što blaže kazne uvijek dobije Mercedes.

      No to je druga priča. Znamo kako su nastala tehnička pravila za bolide od 2014. Mercedes je razvijao svoj bolid i kad ga je usavršio dao je nacrte FIA-i, a ona ih je samo prekopirala i postavila pravila. Nije baš da se ni drugi proizvođači i timovi ne bi mogli snači i proizvesti dobar bolid za koju godinu, pa su uveli “tokene” koji su ograničavali napredak ekipa, tako da Mercedesu omoguće dominaciju, a pogotovo jer je glavni vozač Mercedesa postao plačipička Hamilton koji cijeli život igra na kartu rasizma, kao svaki pametan rasist. Uvijek su svi protiv njega jer je crn. Ma daj…

      Navijači Lewisa Hamiltona, zapitajte se o kvaliteti Lewisa, kad jedan mladi dečko proveze sa njegovim bolidom 3 treninga i kvalifikacije i skoro pobjedi u utrci (što bi se i dogodilo da ga nije zaustavilo samo vodstvo Mercedesa naizgled “glupom” greškom s pitwall-a kako bi zaštitilo image plačipičke Hamiltona!). Koliki je tek talent onda Russel i k tome koji pravi karakter – “upropastite moju trku ako trebate pomoć da osvojimo bodove” – to se of Lewisa nikada nije čulo, pa čak ni kada je trebao slušati i učiti od iskusnijeg i boljeg od sebe.



      4
      4

      0
  10. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Očito je da je danas u F1 dozvoljeno sve ako se dogodi “slučajno ili u stanju zbunjenosti” pa to prolazi. Gospodo iz RB, brzo učite i usvojite gradivo jer od debele prednosti u dva tjedna do deficita je komično loše.



    10
    9

    1
  11. lukarak Donator Prikaži

    Proklizao na startu na mokroj stazi, oh ne.

    Najbolje diskvalificirat iz prvenstva.



    5
    -16

    21
  12. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    slažem s landom, preblaga kazna.
    općenito sustav kažnjavanja treba pametnije/pravednije razradit.



    10
    10

    0
    • Lando Norris
      stari lisac Prikaži

      Zeko, kako rekoh pravila moraju biti jednaka za sve i za sve situacije. Tada je jedino pošteno. No nije pošteno da se izmotavaju i različito kažnjavaju vozače i timove. Za Mercedes jedna mjera, a za ostale druga!



      3
      3

      0
  13. Ayrton Senna
    Igo Prikaži

    Toto je tražio(želio, smišljao) tamo prije silvera samo jedno odustajanje rbr-a i da su oni u igri. nije fer, ovo su sada dva, za redom



    5
    5

    0
  14. Renault
    zd1400rt Prikaži

    Ako nekome uništiš utrku, jedina pravedna 1/1 kazna je da taj isti dobije jednaku “kaznu”. Sve ostalo je isplativo za počinitelja.
    Meni je i dalje Hamiltonovih 10s na Silverstoneu najsmiješnija kazna u povijesti sporta. 10 sekundi kazniš bolid koji je brži od prvoga u utrci 2 sekunde…



    9
    8

    1
  15. Fia
    Trapgio Prikaži

    A šta niko panja Strolla ne spominje, on je Leclercu izbio pobjedu.



    4
    0

    4
  16. James Hunt
    Luca Badoer Prikaži

    Unsafe release 10 sec stop and go, zabijes se u konkurenta za naslov +10 sec …



    15
    15

    0
  17. Chequered Flag
    AnteF1 Prikaži

    Bottas kao u curlingu.



    1
    1

    0
  18. Blue Flag
    Viper Prikaži

    Bottas dobio +5 na gridu, ne usudim se ni pomisliti kolko bi dobio Hamilton onda da je ovo napravio. Vjerojatno bi mu obrisali jedan mjereni krug na prvom treningu.



    4
    4

    0
  19. OnlyAlonso Prikaži

    Sa ovim potezom Bottas je osigurao vozacko mjesto,svaka cast majstore


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.