Smedley: Radimo na simulacijama sprint kvalifikacija

Izdvojeno

Rea Banić

Prije 3 godina 4 min 11 komentara

F1 je u travnju ove godine objavio održavanje dodatne utrke pod nazivom sprint kvalifikacije. Dizajniranjem ovakve dodatne utrke htjeli su upotpuniti vikend kako bi navijači mogli pratiti zanimljive natjecateljske utrke kroz sve dane, a ne samo u nedjelju.

Zamisao je da se u petak održi FP1 i kvalifikacije, u subotu FP2 i sprint kvalifikacije te nedjelja ostaje zadužena za pravu utrku. Obične kvalifikacije, koje smo gledali i prije, održavat će se na isti način, ali je jedina razlika što poredak na kraju neće odlučivati o poretku same nedjeljne utrke već će određivati startni poredak subotnjih sprint kvalifikacija. Sprint kvalifikacije će biti utrka od oko 100 km koja će trajati 25-30 minuta te će ona odlučivati o startnom poretku za nedjelju. Još jedna zanimljivost koju će donijeti ta kratka i brza utrka su bodovi – tri boda za prvo mjesto, dva boda za drugo i jedan bod za treće.

Uvođenje ovog bodovanja bi prošle sezone jedino omogućilo da se Hamilton još više odvoji od ostatka, no u ovoj sezoni može biti drugačiji ishod. Dosadašnje utrke su pokazale da i ostale momčadi, osim Red Bulla i Mercedesa, imaju šansu i dobar bolid te im ovaj tip bodovanja može pomoći u borbi za prventsvo. Naravno da je mogući i obrnuti ishod gdje će se jedna momčad ili vozač još više odvajati od ostalih, ali to ćemo moći saznati tek nakon prvih sprint kvalifikacija.

Tehnički savjetnik Formule 1 , Rob Smedley, objasnio je kako rade na mogućim scenarijima sprint kvalifikacija i kako im je bitno da što više približe analize i podatke navijačima zbog kojih ovo pretežno i uvode.

“Raspravljamo o tome koji su vjerojatni ishodi i scenariji koji će se odviti tijekom vikenda. Očito se trudimo biti pripremljeni. Ako razmislite, prvi put smo zapravo u istoj situaciji kao i momčadi jer učimo istom brzinom kao i oni. Dakle, prilično je lijepo, ali moramo to moći i prenijeti na navijače.”

“Sprint kvalifikacije i ovakav format vikenda će biti uspješan ako uspijemo držati navijače u toku s onim što se događa. Ako je to sve zamagljeno i nejasno i navijači ne znaju što se zapravo događa, mislim da ćemo izgubiti dio prednosti sprint kvalifikacija.”

Rob Smedley

Zbog tih nejasnoća koje se mogu stvoriti kod navijača, F1 je sklopila partnerstvo s “Amazon Web Services”. Ovo partnerstvo omogućit će navijačima, ali i momčadima, uvid u utrke kroz razne analize, uključujući šanse za pretjecanje, performanse kočenja, tragove brzine itd.

Smedley je spomenuo kako i sportski direktor Formule 1, Ross Brawn, gleda na cijelu situaciju uvođenja sprint kvalifikacija.

“Ross Brawn bio je prilično jasan oko toga da maksimalno iskoristimo ovu priliku. Dakle, opet radimo s AWS-om, prolazimo kroz ono što možemo učiniti i što nam je zapravo potrebno. Koji su važni dijelovi samog dijela kvalifikacijske utrke za sprint? Koji je važan dio stvarne kvalifikacije? Kako se sve to uklapa u nedjeljnu popodnevnu utrku? Takve stvari. U tome ima puno zanimljivih aspekata koje smo sada prošli te želimo biti sigurni da smo spremni s informacijama, pričama i grafikonima za Silverstone.”

Rob Smedley

Prvi ovakav raspored vikenda planiran je za Silverstone u srpnju te je planiran i za Velike Nagrade Italije i Brazila. U budućnosti je plan da se ovakav način rasporeda vikenda ne održava na svakoj utrci sezone, već samo na onim izabranima, na onima  koji će donositi najzanimljive utrke i rezultate.


Odgovor

11 komentara

  1. Fernando Alonso 14
    tapa-tapa Prikaži

    Dajte im normalne gume i nek voze cijelu trku kao zadnja 2 kruga u Bakuu a ne ove p*******e…



    16
    16

    0
  2. Sergio Perez
    Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

    Sprint utrka od 20 krugova, gume koje mogu iz drzat 40, svaka sprint utkra novi motor, mijenjac i sve komponente. E to bi bio biznis.
    Zezam se, sprint Q su shit.
    Vratite treninge po 90 minuta i ovo ostalo sve standard.



    10
    10

    0
    • Pierre Gasly
      jenson Donator Prikaži

      Za sprint utrke se slažem, ali po meni su treninzi od 60 minuta pun pogodak. Ove sezone nerijetko odmah izlazi nekoliko bolida, cijelo vrijeme je neka akcija, nema previše odmaranja u garaži.



      14
      14

      0
  3. Juan Manuel Fangio
    veki66 Donator Prikaži

    Kada sam poceo pratit F1 kvalifikacije su bile 60 minuta,i svaki je vozac kad hoce i koliko hoce mogao izac na stazu sa bilo kojim gumama i kolicinom goriva….i nakon 30 godina i svih ovih sranja sto uporno progurivaju i rade po meni je to jos uvijek najbolji sistem kvalifikacija



    5
    5

    0
  4. Michael Schumacher
    VRSV546 Prikaži

    Bio sam protiv haloa pa san mora pojist svoje rici, jer je u kratko vrimena spasila par zivota
    Al mislin da ovdje to mece bit slucaj, oni su prvo uveli pa tek onda posli se sitili radit simulacije 😂😂



    7
    6

    1
  5. Blue Flag
    Tow Pie Pie Prikaži

    Mene kao navijača nervira što ću propustiti kvalifikacije u petak radi posla, mogu se pomiriti donekle sa time što inače propuštam treninge uživo petkom… ali kvalifikacije pa makar i za sprint utrku su natjecateljskog karaktera i teško mi pada što neću moći pratiti uživo… a sve je ovo “radi navijača”, radije bih da natjecateljski aspekt vikenda bude subota i nedjelja, ovako već sada osjećam kao da mi otimaju dio užitka i to me rastužuje i ljuti i frustrira istovremeno. (znam da uvjek mogu pogledati reprizu ali F1 je jedini sport koji baš pratim, pa to nije to).



    12
    12

    0
  6. Fia
    Cale od Lewisa Prikaži

    Znaci u petak kvalifikacije odredivaju kako startaju u subotu na kvalifikacijama haha zasto samo ne idu ko je di u poretku u prvenstvu ili ako bas hocu zacinit nek je obrnut poredak ovo nema smisla bas..”E stari kaj delas,pa gledam kvalifikacije ,i ko je prvi ? Pa kak cu znat sutra su kvale danas su kvale za kvale kak ne kuzis “



    10
    10

    0
  7. James Hunt
    Vryky Prikaži

    Ovaj Amazon i ostala sranja nemaju veze s f1..Maxu pukne guma, oni umisto da prikazu koliko ko ima stare hard gume prikazuju ikone di tko vozi, smjer voznje istok zapad..kad se dvoje bore za poziciju prikazu speed trap samo jednog od njih..cilo vrime totalno nerelevantne podatke prikazuju..ko i prosle godine ova je samo nastavak sranja..za masterminde postavili likove iz mariokarta..



    1
    1

    0
  8. James Hunt
    Vryky Prikaži

    U ponovljenom startu u Bakuu Alonso ubije, oni prikazuju iz zraka dvorac Disneyland



    1
    1

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.