Borba za treće mjesto: McLaren ili Ferrari?

Osvrt

Rea Banić

Prije 3 godina 6 min 13 komentara

Uz napokon zanimljiv okršaj u vrhu između Red Bulla i Mercedesa, pratimo i vrlo zanimljivu borbu za treće mjesto između McLarena i Ferrarija. Nakon teške prošle godine i katastrofalnog 6. mjesta u ukupnom konstruktorskom poretku, ove sezone Ferrari pokazuje veliki napredak s dosadašnjim rezultatima. McLaren, koji je prošle godine s dvojcem Sainz-Norris završio na trećem mjestu, još uvijek nema dovoljno snage za napasti vodeći dvojac te će se morati fokusirati na obranu prošlogodišnje pozicije.

Sudeći prema dosadašnjim utrkama, izgleda da je Ferrari posložio kockice i riješio probleme koji su ih sputavali prošle godine. Dva vozača s dugogodišnjim ugovorima, Charles Leclerc i Carlos Sainz, pokazali su da Ferrari ima snagu za borbu s McLarenom te donekle mogu biti kompetitivni s vodećim dvojcem. Sainz je ove sezone, došavši iz McLarena, potpisao dugogodišnji ugovor s Ferrarijem te već na Velikoj nagradi Monaka osvojio drugo mjesto. U odnosu na dvije godine u McLarenu u kojem je sveukupno ostvario dva podija, s Ferrarijem je već u petoj utrci sezone osvojio svoj prvi podij. Odgovara li mu bolid Ferrarija više od McLarena još je prerano za zaključiti, ali ćemo odgovor na to pitanje bolje moći analizirati kako godina odmiče. Njegov momčadski kolega, Charles Leclerc, također je krenuo pozitivno u sezonu s dva šesta i dva četvrta mjesta. I kad se činilo da bi nakon pole positiona mogao ostvariti još jedan dobar rezultat, kao poznati pehist Monaka, ovaj vikend je ostao bez bodova. Oba vozača Ferrarija su u Monaku, a i općenito, pokazala vrlo dobar tempo, ali i povratak Ferrari bolida u život kojeg smo u povijesti imali prednost gledati čak 16 puta u samom vrhu konstruktorskog prvenstva.

S druge strane, McLaren je prije nekoliko dana objavio potpisivanje dugogodišnjeg ugovora s Landom Norrisom koji je u 2021. godini osvojio već svoj drugi podij. Treće mjesto mladog Britanca u prvenstvu zasigurno stvara veliki pritisak na starijeg i iskusnijeg momčadskog kolegu Daniela Ricciarda. Dok se Carlos vrlo dobro snašao u novoj momčadi, Ricciardo i nakon pete utrke u 2021. ne uspijeva ostvariti ono što je htio došavši ove sezone u McLaren. Australac je u kvalifikacijama kroz sezonu znao biti bolji od Norrisa, ali samo je u Španjolskoj na kraju vikenda bio na boljoj završnoj poziciji od momčadskog kolege. Ono što je još više iznenadilo ljubitelje Formule 1 je trenutak u Monaku kada je Norris prestigao Ricciarda za jedan cijeli krug. Nesuglasice koje su se stvorile nakon tog poteza, Norris je razriješio intervjuem nakon utrke.

“To je bio kao pozdrav. Mislim da ni nije bitno. U Monaku lako zapneš iza nekoga i lako se stvori razmak tako da smatram da nitko ne treba o tome pričati. Nije potrebno oko Daniela stvarati nikakvu sramotu.” … “Daniel je imao dobar tempo u utrci. Kada sam ga prestigao, nisam se uspio puno odvojiti od njega. On se samo muči s pouzdanjem u bolid, u kojem sam se ja ovaj vikend osjećao dobro.”

Mali podsjetnik da je Ricciardo s Red Bullom 2018. godine bio na prvom mjestu u Monaku, a sada je završio na 12. mjestu i ostao bez bodova. Potvrdio je kako je svjestan svojih loših rezultata, ali vjeruje kako će uskoro pronaći samopouzdanje i rezultate koje je imao prijašnjih sezona.

U trenutnom poretku, McLaren ima 80 bodova, a Ferrari 78 bodova, no već sa sljedećom Velikom nagradom u Azerbajdžanu može doći do promjena. Prema analizama Marka Hughesa s The-Race portala, McLaren se s novim Mercedesovim motorom i konceptom uskog nosa više orijentirao na prednost u snazi i brzini dok je Ferrari dominantniji u ravnoteži bolida. Prema načinu na koji su ih razvijali, Monako je više odgovarao bolidu Sainza i Leclerca dok će sljedeća utrka u Bakuu biti pogodnija bolidu Norrisa i Ricciarda čega je svjestan i sam Ferrari. Sainz je na konferenciji nakon utrke potvrdio prednost koju će u Azerbajdžanu imati McLarenov bolid.

Sada, razmišljajući o Bakuu, mislim da mi nećemo biti najbolji na toj dugoj ravnici… Mislim da osoba koja bi trebala biti uzbuđena o utrci u Bakuu je moj prijatelj Lando Norris, koji ima raketu (kako je nadodao Verstappen) na ravnici. Bolid defnitivno nije bio loš prošle godine u Monzi, a nije loš ni u Monaku, pa ću se možda i kladiti na tebe!

McLarenov bolid, poznata “papaja”, trenutno je jedan od najbržih na ravnici što se potvrdilo i na testiranjima u Bahreinu, a sam Baku poznat je po vrlo dugoj ravnici koja bi mogla donijeti veliku prednost Norrisu pa i Ricciardu kojem ovo može biti utrka u kojoj će se “vratiti iz mrtvih”.

Je li Ricciardo napravio pogrešku kada je došao u McLaren? Hoće li uspjeti popraviti svoj loš početak u novom timu i osigurati treće mjesto u ukupnom konstruktorskom prvenstvu zajedno s Norrisom? S druge strane, je li možda Ferrari napokon u mogućnosti osvojiti treće mjesto ili je Monako pokazao da i dalje imaju problema s bolidom? Kraj sezone je dosta daleko i odgovori na ova pitanja se vrlo lako mogu promijeniti. Isto kao i s Hamiltonom u Monaku, ne zna se što nas čeka i što nas može iznenaditi u nastavku. U svakom trenutku, Ferrari i McLaren moraju biti spremni iskoristiti pogreške Red Bulla ili Mercedesa i uzeti podij. Norris je to definitivno iskoristio i dobio svoja dva podija zbog greške Bottasovog tima ili samog Bottasa (što je tema za potpuno novu kolumnu). Isto kako trebaju iskorištavati tuđe greške tako moraju i svoje izbjegavati. Trenuci poput Charlesa u Monaku, Carlosa u Portugalu, Norrisa u Španjolskoj ili pak Ricciarda koji je loš od početka sezone, ne vesele ni Zaka Browna, ali ni Mattiju Binotta. Trenutno, niti jedan od tih timova nema snagu za borbu s vodećim Mercedesom ili Red Bullom, ali ovakvi okršaji nam pružaju nadu da će sve više momčadi stvarati pritisak Mercedesu i možda zaustaviti njihovu sedmogodišnju dominaciju. A i možda napokon prestanemo gledati HAM-VER-BOT u vrhu.

Tko će na kraju sezone završiti ispred?

Rezultati

Loading ... Loading ...

Odgovor

13 komentara

  1. Mclaren
    KERS Prikaži

    Bez Daniela ova borba nema smisla.. Samo sreća drži Mclaren na 3. mjestu…



    14
    14

    0
  2. Marlboro
    Hey You Donator Prikaži

    Po ovome do sada Ferarri ima malo brži bolid u kvalifikacijama na različitim stazama. Barem u rukama Leclerca. A kroz ovoliki broj utrka to se mora manifestirati i na poredak nedjeljom tako da očekujem Ferarri na P3. Uz blisku i usku borbu za taj P3. Čak na nekim stazama moguće da zapapre i RB i Mercu. Recimo Ferarri u Singapuru ili MCL sad u Bakuu.



    5
    5

    0
  3. Alfa Romeo
    laky614 Prikaži

    Nadam se da ovo ne čita Perez, da ga ne zaboli.. A i Perez je potreban da bi se titula osvojila, bar konstruktorska.

    A i možda napokon prestanemo gledati HAM-VER-BOT u vrhu.

    A i mislim da svi koji se nisu privikli na novi bolid imaju maks još 2-3 utrke da se dokažu, ako ne bit će paljba od strane medija…



    6
    6

    0
    • Fernando Alonso
      junior Prikaži

      Ma ja mislim da ce im trebati i puno vise za privikavanje.
      Kazu da Mclaren se moze voziti samo određenim stilom vožnje, a to znaci da bi se Ricci privikavao cijelu sezonu vjerojatno.
      Plus manje vremena na treninzima za eksperimentiranje i nema testiranja usred sezone tako da je vozacima jedini trening upravo trkaći vikend.
      Mislim da ce se svi novi vozaci u momcadima poboljsati, ali ne koliko bi htjeli ili mogli no sezona je duga.
      Tek ce biti pritisak na vozaca ako se ostali prilagode a on se jos muči.


      0
      0

      0
  4. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    S obzirom da su u Ferrariju rekli da sa 95% kapaciteta rade na bolidu za iducu godinu i da na ovom bolidu nece biti nekakvih znacajnijih nadogradnji mislim da ce McLaren uvjerljivo dobiti na kraju godine. Čak i ako bude ovakav odnos snaga mislim da Ferrari precesto radi greske da bi kampitalizirali uvijek za ono sto je sposoban bolid. Kad to ne ucini momcad onda ukenjaju vozaci ili oboje kao u Monacu. Riciardo kad proradi, a vjerujem da hoce onda je to gotvo.



    6
    4

    2
  5. Blue Flag
    dFixxx3r Prikaži

    mislim da je mclaren kompletniji i da će biti bolji
    bumo vidlii, forza ferari



    6
    5

    1
  6. Kimi Raikkonen 7
    Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

    Mclaren, Ferrari će nešto sjebati garant



    6
    6

    0
  7. Ferrari
    peewoslav88 Prikaži

    Ferrari ima slabiji motor, ali mislim da je čak ovdje bitniji drugi vozač. RBR trenutno vodi u poretku konstruktora jer imaju Pereza koji je kakva takva konstanta i koji je samo iz tog razloga doveden. Ferrari bi mogao ovo dobiti, već su sad mogli imati prednost da nije bilo par pehova/situacija (Imola, Monaco – oba puta LEC). Ako se Ricci popravi, onda McLaren vjerojatno dobija.



    3
    1

    2
  8. Juan Manuel Fangio
    veki66 Donator Prikaži

    Mislim da je Mcl u prednosti,njihovom bolidu puno vise staza odgovara,jos ako Ricci proradi…..


    0
    -1

    1
  9. Mclaren
    raca Prikaži

    Nije samo Ricciardo taj koji šteka u borbi za treće mjesto. Zadnje dvije utrke Ferrari bolje djeluje od McLarena i ako ne spreme neku bolju nadogradnju, ubrzo će crveni zasjest na treće mjesto. Lando nekako održava taj mali razmak, ali sam ne će još dugo, kažem, ako nešto ne poboljšaju. U prošloj utrci, Norris nije mogao pratiti Sainza, a kamo li doći u priliku ga napastimakar bila i ovako skučena staza. Da ne kažem, dosadna. Nadam se da u McLarenu imaju nešto spremljeno za naredne utrke.


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.