Hamilton i Mercedes taktički nadmudrili Verstappena za pobjedu na VN Španjolske

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 3 godina 4 min 134 komentara

Lewis Hamilton stao je na najvišu stepenicu postolja po 98. put u karijeri na Velikoj nagradi Španjolske. Prvak je startao s pole positiona, no na samom startu ostao je bez vodstva zahvaljujući odlučnom napadu Maxa Verstappena u prvom zavoju. Nakon toga smo vidjeli svojevrsnu reprizu VN Mađarske 2019. – Hamilton je bio odmah iza Verstappena, no Mercedes ga je pozvao u boks po drugi put, što se isplatilo šest krugova prije kraja, kada je Red Bullov Nizozemac bio nemoćan u odnosu na Britanca na svježijim gumama.

Hamilton je na prvu promjenu guma čekao četiri kruga dulje od Verstappena i iz boksa je izašao sa šest sekundi zaostatka, iako je zaostatak prije boksa bio oko sekunde, a Verstappen je pritom i imao nešto sporiju promjenu guma jer stražnja lijeva nije bila spremna.

Britanac je smanjio zaostatak i u 34. krugu se približio u DRS zonu Nizozemca, a ključan potez utrke Mercedes povlači u 42. krugu kada zovu Hamiltona po novi set mediuma. Red Bull je odlučio ostaviti Verstappena na stazi do samog kraja, očekivali su da će ga Hamilton stići tek u posljednjem krugu, no to se dogodilo pet krugova ranije i njihov vozač bio je laka meta za prvaka, kojem je ovo peta uzastopna pobjeda u Španjolskoj i šesta ukupno, čime je izjednačio rekord Michaela Schumachera.

Hamiltonu je ovo treća pobjeda u dosadašnje četiri utrke, a s obzirom na to da je Verstappen na kraju utrke otišao po soft i osvojio bod za najbrži krug, Hamilton vodi u prvenstvu za 14 bodova. Treće mjesto osvojio je Valtteri Bottas u drugom Mercedesu.

Charles Leclerc je ponovo donio solidne bodove Ferrariju obranivši četvrto mjesto, dok se Sergio Perez u Red Bullu probio s osmog na peto mjesto u cilju. Daniel Ricciardo bio je šesti, čime je ponovio svoj najbolji rezultat za McLaren, ali i prvi puta završio ispred timskog kolege Landa Norrisa.

Norris je bio osmi, a između dvojice McLarena ugurao se njihov bivši vozač, Ferrarijev Carlos Sainz. Esteban Ocon jedini je uz Kimija Raikkonena odvozio čitavu utrku s jednom promjenom guma i završio je deveti za Alpine, čime Francuz ne može biti pretjerano zadovoljan nakon kvalificiranja na peto mjesto.

Nimalo zadovoljan ne može biti drugi Alpineov vozač Fernando Alonso. Domaći vozač također je pokušao izdržati do kraja s jednom promjenom guma i čak se uspio držati na desetom mjestu sve do pet krugova prije kraja, no onda je uslijedio neminovni potop u odnosu na ostatak društva koji je mijenjao gume dvaput. Posljednji bod tako je osvojio Pierre Gasly u AlphaTauriju nakon što je ranije u boksu odradio pet sekundi kazne zbog promašivanja startne pozicije, a Alonso je otišao u boks pa je u cilj ušao tek 17.

Jedino današnje odustajanje bilo je ono Yukija Tsunode na početku utrke. Japanac je u osmom krugu javio kako se Hondin motor u njegovom AlphaTauriju ugasio u zavoju 10 i Tsunoda je tamo završio svoj nastup. Zbog toga je do 11. kruga na stazi bio jedini današnji safety car.

Iduća utrka je VN Monaka za dva tjedna.

# Vozač Momčad Zaostatak
1 44 Lewis Hamilton MERCEDES
2 33 Max Verstappen RED BULL RACING HONDA +15.841s
3 77 Valtteri Bottas MERCEDES +26.610s
4 16 Charles Leclerc FERRARI +54.616s
5 11 Sergio Perez RED BULL RACING HONDA +63.671s
6 3 Daniel Ricciardo MCLAREN MERCEDES +73.768s
7 55 Carlos Sainz FERRARI +74.670s
8 4 Lando Norris MCLAREN MERCEDES +1 krug
9 31 Esteban Ocon ALPINE RENAULT +1 krug
10 10 Pierre Gasly ALPHATAURI HONDA +1 krug
11 18 Lance Stroll ASTON MARTIN MERCEDES +1 krug
12 7 Kimi Räikkönen ALFA ROMEO RACING FERRARI +1 krug
13 5 Sebastian Vettel ASTON MARTIN MERCEDES +1 krug
14 63 George Russell WILLIAMS MERCEDES +1 krug
15 99 Antonio Giovinazzi ALFA ROMEO RACING FERRARI +1 krug
16 6 Nicholas Latifi WILLIAMS MERCEDES +1 krug
17 14 Fernando Alonso ALPINE RENAULT +1 krug
18 47 Mick Schumacher HAAS FERRARI +2 kruga
19 9 Nikita Mazepin HAAS FERRARI +2 kruga
22 Yuki Tsunoda ALPHATAURI HONDA

Odgovor

134 komentara

  1. Michael Schumacher
    Slavenowsky Donator Prikaži

    Bog ti dadne talenat, odličan bolid, dobru strategiju, općenito sve i ti se na kraju žališ na gume, jer “nisi siguran da ces doći do kraja”, na kraju iste ga dovedu do pobjede. Dokle Sir Hamiltone? Dokle…



    36
    -2

    38
    • Marlboro
      AMG Donator Prikaži

      Isti taj Hamilton kaze da Verstappen definitivno ima gore 😀



      20
      12

      8
      • Michael Schumacher
        Slavenowsky Donator Prikaži

        @AMG Prika samo ti edituj gore komentar nikakva frka. Njegove mind igrice su za djecu. I dalje ostaje da je najveći kmecavac koji vozi u F1.

        Zar i pored svog “bogatstva” koje ima u Mercedesu, mora igrati igrice? I da te pitam, kakve ti koristi imas od silnih njegovih titula, pobjeda koje dolazi glatko?



        23
        2

        21
        • Marlboro
          AMG Donator Prikaži

          Prika mislim da je dobroj vecini jasno da sam editovo komentar…
          Njegov razgovor sa Bonom su mind igrice?

          I dalje ostaje da je najveći kmecavac

          Ovo je neoborivo, ako ti sebi zelis da to tako izgleda, ne treba ti puno da se uvjeris…

          I da te pitam, kakve ti koristi imas od silnih njegovih titula, pobjeda koje dolazi glatko?

          Bez uvrede ali najgluplje pitanje koje sam ikada dobio na ovom portalu… Sto ti imas od konstantne mrznje i pisanja protiv Hamiltona? – Mozda lijecis neke svoje “rane”, mozda ti godi duhu i inace si takav prema ljudima, koga briga uostalom, mislim da vecinu ne zanimaju tvoji osobni kompleksi i dalje nam je svima dozvoljeno pisati ono sto zelimo prema tome, zivila demokracija 😀



          14
          2

          12
        • Michael Schumacher
          Slavenowsky Donator Prikaži

          Nema glupih pitanja sine, vec samo glupih odgovara. 🍻

          Sto ti imas od konstantne mrznje i pisanja protiv Hamiltona? – Mozda lijecis neke svoje “rane”, mozda ti godi duhu i inace si takav prema ljudima, koga briga uostalom, mislim da vecinu ne zanimaju tvoji osobni kompleksi i dalje nam je svima dozvoljeno pisati ono sto zelimo prema tome, zivila demokracija 😀

          Vidis, ja ne mrzim Hamiltona, a to da li volim ljude, pa vjeruj vise volim zivotinje, nego iste, ali da ti ne bi preozbiljno shvatio komentar samo cu reci ovo.

          Nema tu mrznje prema čovjeku, već prema njegovom karakteru. Taj isti će gaziti preko svega da bude prvi, a to sto ja njega kritikujem kao kmecavca, zašto se ti u sve ko Vegeta miješaš?

          Znaci ko ona konjska muha si. Na svaki komentar vezano za Mercedes ili Hamiltona uskaces da sa nekom bolesnom željom da kontriras i ufol nasladjujes se…

          Dominacija Mercedesa je ugasila pravi duh F1, cak i u svom timu, gdje Bottasu govore da se skloni sa staze. Hamilton leti stazom, igra igrice sa gumama itd…

          Ja od tebe i neočekujem neki bolji odgovor, mozes ti meni reci da mi je pitanje glupo, ali nećeš da daš pravi odgovor. Već neko vrijeme ga izbjegavas.

          Opet ću te pitati, u čemu ti zaista uživaš kada gledas dominaciju Mercedesa? Kakav je tvoj gust gledanja ove F1? Pa ti uopšte ne pratiš F1, vec ti pratis sta ce ko napisati ovdje i da mu kontriras, to je tvoja okupacija i ništa više.

          Ovo je moja zadnja replika tebi, a ti se kaci i dalje pijavica na komentare.



          13
          6

          7
        • Marlboro
          AMG Donator Prikaži

          Nema tu mrznje prema čovjeku, već prema njegovom karakteru.

          Karakter je inace nesto neljudsko, kada se mrzi neciji karakter nema nista sporno, jebiga to je karakter nista bitno… neka ja ne mrzim njegovu krv i meso
          👍

          Dominacija Mercedesa je ugasila pravi duh F1, cak i u svom timu, gdje Bottasu govore da se skloni sa staze.

          Prije Mercedesa nije bilo dominacije, do tada smo samo gledali ultra F1, Vettel i Red Bull nisu dominirali prije Mercedesa, MSC i Ferrari pogotovo (s ovim ces se slozit 😀) + Sjeti se ko je prvi naucio svoje đake sto smiju a sto ne 😉

          Opet ću te pitati, u čemu ti zaista uživaš kada gledas dominaciju Mercedesa?

          Je li tebe netko tjera gledati F1? Ja navijam za Mercedes i evo ove godine dominacije (barem do sada) nije toliko izrazena, mogu reci da uzivama u gledanju F1 (vise nego 2014), a gledat cu tu istu F1 i uzivati (mozda manje) i ako Res Bull bude dominirao…

          Ostatk tvog komentara je vrijedjanje na osobnom nivou to ne zelim komentirati, niti tebe vrijedjati, uzivaj u tome ocito je da volis 😀



          4
          -4

          8
      • Kimi Raikkonen 7
        Pitstop Prikaži

        To mu je fino spustio Bono kad se žalio na gume, ovaj je samo potvrdio tezu



        13
        10

        3
    • Ayrton Senna
      Scuderia Prikaži

      A mora se preseravat preko team radia tako da ispadne da je junački izvojevao pobjedu, iako je i slijepac mogao vidjeti da je mercedes bio dosta brži danas. Osobno neznam zašto red bull nije pokušao pokriti hamiltona odmah sljedeći krug, možda bi uspjeli i verstappen bi se mogao boriti, ovako je bilo očito da nema nikakve šanse. Jedino ih je safety car mogao spasiti



      19
      4

      15
      • Daniel Ricciardo 3
        Kicker Prikaži

        Cisto se pitam, kako tocno ti mjeris brzinu tih bolida? Imas neke senzore i radis svoje analize sa ta 2 auta u garazi?
        Hamilton je bio brzi i tim je napravio bolju strategiju. Jer koliko sam ja pratio imamo 4 bolida kojima bi mogli usporediti brzinu da zakljucimo ko je brzi ili sporiji.
        Gledajuci krugove u nekom cistom zraku Hamilton vozi malo brze od Verstappena, a Verstappen vozi brze od Bottasa. Na pocetku se Verstappen lagano odvajao od Hamiltona, kasnije Hamilton trazi manje krila u boxu npr.
        Tako da ne znam kako tocno ti analiziras brzinu bolida, bez vozaca u njemu makar to nismo nikad vidli? Ili onda ipak je do vozaca.

        Prije nego skocis niti sam fan Verstappena niti Hamiltona, vec uzivam u utrci koju vidimo i gdje upravo sitnice rade razlike.



        26
        13

        13
        • Klipsch Prikaži

          Bravo super tacano objasnjeno zato i jesi dobio minuse od ostrascenih neznalaca



          9
          -2

          11
        • Ayrton Senna
          Scuderia Prikaži

          verstappen se na početku lagano odvajao od hamiltona????? I kako sad da čovjek s tobom vodi ikakav razgovor? Jesmo li gledali istu utrku?



          13
          2

          11
        • Honda
          Nikolar95 Prikaži

          verstappen se na početku lagano odvajao od hamiltona????? I kako sad da čovjek s tobom vodi ikakav razgovor? Jesmo li gledali istu utrku?

          Hahahaha ovigledno da neki ovde gledaju trke na neki svoj nacin i da im je 1.5 sec lagano odvojen od Hamiltona strasno. Voleo bih da vidim samo koliko godina imaju ovde ljudi tj deca strasno.



          5
          0

          5
    • Niki Lauda
      wapi Pretplatnik Prikaži

      Sve dok je team radio kanal otvoren za sve slušatelje. Do tada će to biti jedan od medija za lansiranje dezinformacija prema drugim momčadima ili propagande prema fanovima i onima koji će to tek postati.



      15
      13

      2
  2. Ferrari
    tsunami07 Prikaži

    Valteri, its James, Lewis is on diff strategy



    24
    11

    13
  3. Felipe Massa 19
    mrgud88 Prikaži

    RBR izgubio pobjedu jer nije odmah poslije Lewisa posalo u box Maxa u drugim ulascima u box. Svaka cast za Leclerca, odvozio odlicnu u trku.



    33
    29

    4
  4. Narain Karthikeyan
    Narain Karthikeyan Prikaži

    Ovu stazu bi trebalo dobro namocit prije pocetka utrke mozda bi bila zanimljiva utrka onda.



    32
    31

    1
  5. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    Pobjeda strategije perfektne momčadi i najboljeg vozača na gridu.
    Maxa ne treba kriviti, nije do njega.

    Leclercu kapa do poda.



    47
    37

    10
  6. Max Verstappen 1
    Multi 21 Prikaži

    Red Bull ima puno papati da dođu na Mercedesovu razinu.



    34
    33

    1
  7. Ferrari
    Felipe Massa Prikaži

    Stvarno ne razumijem ovu strategiju Red Bulla da se ide do kraja na istima gumama, Max je jedini od vozaca u top 10 imao novi set soft guma i ne kuzim zasto ga nisu pozvali u box krug kasnije (cak ga Lewis mozda nebi ni prestigao), a ovako se dogodila ista situacija kao i u Mađarskoj 2019.



    18
    15

    3
  8. Ayrton Senna
    Ayrton_Honda Prikaži

    Pustio sam suzu kad je Bottas uspio proći Leclerca 🤣🤣🤣



    29
    29

    0
  9. Charles Leclerc
    Emin1 Prikaži

    Red bull strategiju mora bolje I Perez mora bolje Leclerc odlican Merc vrh strategiju Ricci pokazao da moze da Bude brzi od Norisa



    6
    3

    3
    • Ayrton Senna
      Scuderia Prikaži

      Da perez nije imao ovakav katastrofalan vikend i da se držao bar 15-20 sekundi iza maxa mercedes uopće nebi mogao primijeniti ovu taktiku sa hamiltonom. Taj čovjek mora bolje vozit, izbija maxu naslov iz ruku.



      11
      6

      5
  10. dejan_s Donator Prikaži

    Nedavno je na portalu bila vijest o Hamiltonu i broju grešaka koje čini. Nakon ove utrke možemo sumirati da Hamilton rijetko čini greške, no kada to i učinini tu je njegova ekipa/auto koje će nivelirati tu grešku.
    Po ponašanju Bottasa danas rekao bih da je Vateri možda naslutio/načuo da mu je odzvonilo u Mercedesu?
    Što se tiče Perez na koncu će biti da je RB pucao sebi u nogu što su ga angažovali. Jedan RB ne može mnogo protiv dva Mercedesa čak i kada je jedan od njih okliješten.



    12
    9

    3
  11. Mclaren
    kimi-f1 Prikaži

    Dzaba ti i dobar start i voznja bez greske na stazi na kojoj se nemoze prestizati kad je Merc na kraju brzi.
    Poraz je neizbjezan.



    15
    7

    8
  12. Sebastian Vettel 5
    battery992 Prikaži

    RedBull krenuo Ferraijevim taktičkim putevima… Nadam se da Max ne proživljava Vettelovu sudbinu, gdje odradi sve savršeno a tim ga zaj**e…
    A ova teatralnost vidi mi guma na kraju utrke je za povraćanje… Standardna VN Španjolske

    Plus komentatori na Sky TV govore da je RB brži na pravcu, ja ne znam dokle više ide taj PR da je Merc slabiji…



    26
    13

    13
    • Honda
      Nikolar95 Prikaži

      To ce se forsirati cele godine i na kraju ce reci kako su uspeli da pobede iako su slabiji. Klasicna mind game britanskih medija. Zato i ne pratim prenose na Sky ljudi su iritantni tamo.



      16
      12

      4
  13. Ayrton Senna
    LR7 Prikaži

    Kakva vožnja!! Za uđbenike šta je to strategija!! I za sve zlouke proroke-mogao je i on u box po još jedan set mekih odmah iza Maxa nakraju pa je zaključio:bolje golub u ruci…Maestro!!!



    12
    -2

    14
  14. Lewis Hamilton
    smr201 Prikaži

    MB bolid i taktika u kombinaciji sa Hamovim skillom je dobitna kombinacija. Teško da će ih netko skinuti. Max izvukao maksimum.
    Bravo za Leclerca i Riccia. Perez i Bottas loši.
    Alpine se pokopao taktikom.



    20
    19

    1
  15. etnes Prikaži

    Solidna trka za Barcelonu. Zanimljiva takticka borba, al Mercedes je i dalje klasa iznad svih



    9
    8

    1
  16. Formula 1
    tomz Prikaži

    Čestitke Hamiltonu i Mercedesu na još jednoj pobjedi.

    Vidimo se u trećem mjesecu nagodinu, možda će stvari biti drugačije lol.



    6
    3

    3
  17. Max Verstappen
    CroBottas Prikaži

    Opet RB falije s taktikom za Maxa…Ovako je već jednom bilo ove sezone, kada su Maxa trebali odma poslat u box kada je i Lewis otiša…ovako samo izgubio na vrimenu i gumama….šteta



    6
    4

    2
  18. Mick Schumacher
    Ante Maras novinar Prikaži

    Ok utrka, bilo je dosta zanimljivih trenutaka ali ova staza mi i dalje nije za F1, barem po pitanju zanimljivosti. Red Bull pod hitno se mora poboljšati strategijski, a pod tim mislim i na Pereza kojeg danas nije bilo nigdje, jer ovako se neće moći daleko. Ferrari best of the rest, ali ponovno Ferrarijev pitstop zaštekao, da nije bilo problema, podij uz ponešto sreće ne bi bio problem. Alpine na prvu sjajni pa onda nestali, kao i Aston Martin.



    12
    8

    4
  19. Ferrari
    pero iz bukurešta Prikaži

    Mazepin minutu iza Schumachera….
    Nema šta, pravi talent za Formulu 1



    17
    16

    1
  20. Mercedes
    Serviser Donator Prikaži

    Evo ja se nadam da nece obrisati Maxu krug,bar je to mogao zadrzat. Odlična predstava Hamiltona,a Bottas ko bijesan pas,neda poziciju



    7
    4

    3
  21. Daniel Ricciardo 3
    Kicker Prikaži

    Hamilton radi da to izgleda extra lagano ali lik radi kvalifikacijske krugove i cak uz Bottasa koji mu je ovaj put zasmetao vozi bez greske. Mislim da je Max bio super ali jbg, ovaj combo je slomio i Ferrari i Vettela na isti nacin.
    Mercedes zna odabrat strategiju, a Hamilton zna odvozit. Problem je def sto Perez nije bio blizu inace bi to bila druga prica ali lako je sad pametovat, ja sam mislio da je RB napravio dobru strategiju ostajuci van pa eto.

    Bottas razocaranje iznova, ne kuzim kako je ubiti bio blize Leclercu cijelo vrijeme nego Maxu i Hamiltonu. Ocito ima neke agresije sad ali definitivno mu fali brzine jer kad je i bio u cistom zraku opet ni vrit ni mimo. Mislim Hamilton uvijek toliko malo brzi od Maxa koliko je ovaj sporiji.
    Staza je dosta bezveze u globalu sto je steta jer prakticki nista pametno ne mozemo vidjeti.
    Inace super za Leclerca, dobra voznja.



    18
    15

    3
    • dejan_s Donator Prikaži

      @Kicker
      Sve stoji samo nemojte smetnuti s uma da je Mercedes bio bolji auto u Barceloni. A cijela strategija Mercedesa je osmišljena da bi ispravila grešku Hamiltona sa starta utrke. Bilo kako bilo odlična vožnja Hamiltona.



      8
      -3

      11
      • Lewis Hamilton
        smr201 Prikaži

        Da li je greška Hamiltona ili odličan start Maxa? Na on boardu nisam vidio da je Ham nešto puno pogriješio ili imao wheel spina.



        5
        2

        3
        • Ayrton Senna
          Scuderia Prikaži

          Po mom mišljenju trebao je ići hamilton zatvarati unutarnju stranu kad mu se ubacio verstappen iza leđa, baš me iznenadila od njega ta naivnost. Ali nakon toga je izgledao odlično



          6
          5

          1
        • Lewis Hamilton
          smr201 Prikaži

          @Scuderia
          Tu se slažem, ja sam se isto iznenadio da nije agresivno zatvorio unutarnju stranu Lewis.
          Ali sam start sa linije jer odradio dobro, samo ja Max odradio bolje.



          3
          2

          1
      • Klipsch Prikaži

        Uopste nije greska hamiltona neznam sta si ti gledao lik je startao savrseno ali je red bull brzi auto crvenim guma uostalom to se i vidjelo na replayu iz bird eye perpektive da je ham odlicno startao



        4
        0

        4
        • Ayrton Senna
          Scuderia Prikaži

          hamilton je dobro startao, kao i ver uostalom, ali je pogriješio što nije išao zatvoriti unutarnju stranu. NIje start samo kretanje sa startne linije, nego vožnja do prvog zavoja.



          3
          2

          1
        • dejan_s Donator Prikaži

          Ne shvaćam: Ako vaš protivnik bolje odradi start i pretekne vas iako ste na čistoj strani staze to nije greška? Volio bih čuti kako vi to zovete?
          Zapravo kada razmislim ne trebate ništa objašnjavati. Jasno mi je o kakvom se rasuđivanju radi.
          Usput zahvaljem i na prosvjetljenju jer ne osjećam više želju pisati komentare.



          6
          -2

          8
        • Lewis Hamilton
          smr201 Prikaži

          Ako ne shvaćaš da kad netko nešto odradi bolje od tebe to nije greška onda ja tu ne mogu pomoći. Evo možda definicija pogreške pomogne:
          “Pogreška je nešto pogrešno ili krivo . To može biti radnja , koncept ili stvar koja nije izvedena pravilno.”
          Dakle možeš sve odraditi pravilno i netko to napravi još bolje to ne znači da si napravio grešku.
          Ja to zovem vrhunski start od Maxa koji nakon toga ima unutarnju liniju za prvi zavoj.
          Lewisva greška je što ga nije agresivno zatvorio, ali sam start ko start je bio dobar.



          8
          7

          1
        • Toro Rosso
          25_321 Prikaži

          Honda ove godine ubija sa startovima, zato Maks odjednom dobro starta.



          1
          -2

          3
  22. Nando
    Matek14 Prikaži

    verstappen i alpine kao da im je ferrari taktiku slagao..
    mislim za maxa se nema kaj reć.. dečko je odvozio max kolko je moglo, al ne mogu shvatit da ekipa plaća ljude koji rade taktiku i da nisu ovo vidjeli.. ista stvar i s alpineom.. nemreš s jednim zaustavljanjem..

    ham odvozio kao i uvijek na najvišoj razini.. laufer i perez ko dva laufera.. možda bi skupa da voze bili konkurentniji.. dat im onaj auto iz kremenka pa nek tacaju nogama skupa..

    pohvala za riccija i čarlija.. danas odlični.. s druge strane carlos blijed, norris očajan..

    alonso loša utrka i taktički i tempom.. za ovo drugo je možda stvar do onog problema koji je prijavio, ali svejedno loše.. mislim danas alpine nije imao tempa borit se s mcl i ferrarijem, ali svejedno.. P9 i 10 su trebali uzet jer su realno bili sposobni za to.. tj ocon je trebao norrisa uzet.. no taktika jednog zaustavljanja im je očajna..

    utrka sve u svemu tak.. klasična španjolska.. sad nas još čeka još gori monako za gledat.. nadam se kiši jer to jedino može na toj stazi dati malo zabave..



    7
    4

    3
  23. Renault
    zd1400rt Prikaži

    Hamilton i Mercedes taktički nadmudrili Verstappena za pobjedu na VN Španjolske

    Taktički? Nema ovdje ni T od taktike. Ovo je brutalna dominacija Mercedesa i dalje. Od prvog dana hibridne ere do evo sada i do kraja ove sezone.

    Borba za naslov između Maxa i Hamiltona je plod mašte koji strpljivo, ali uzaludno zaljevamo godinama. Onaj panj od Bottasa je toliko iritantan je je taman toliko loš da smeta Verstapenu, a Hamiltnu ne predstavlja nikakvu prijetnju. Upravo suprotno, leži mu ko budali šamar.

    Svaka čast inženjerima u Mercedesu, broj 1 su. Ferrari, McLaren, RB i ostali su igračke naspram njih.

    Najsmješniji dio utrke mi je kada Hamilton kaže da su mu gume mrtve, da nije ništa ostalo i onda 5 krugova kasnije kada bi po toj izjavu gume trebale letjeti po stazi, on odvozi najbrži krug.
    Hamilton i ostatak ekipe iz Merca tkoliko se trude riječima prikazati kako ima je teško doći do pobijede da mi se gadi uopće slušati ih na radiju ili nakon trke…

    Verstappen i dalje pokazuje da je jedan od najboljih jer Perez, Gasly i Albon nisu loši vozači, ali nema ih tamo gdje trebaju biti ili gdje su trebali biti.



    21
    2

    19
  24. Lewis Hamilton 44
    NRteamLH44 Prikaži

    I na kraju Max vozač dana 😂 Smijesno koliko ima ljudi koji Hamiltona krive za njegove uspjehe,za genijalnost Mercedesa.

    Na stazi gdje je pozicija bolida na stazi jako bitna Hamiltona 2 puta bacaju iza Maxa. Pogotovo zadnji put 24s iza.

    Možda se to svima čini kao lagan zadatak pa be poštuju Hamiltona i njegovu vožnju upravo iz razloga na koji ih je Hamilton navikao,da on vozi vrhunski i bez greske,pa je ovo stizanje i prestizanje sada bilo kao nešto sto je bilo sasvim logično i neizbjezno.

    Ali tu odma na stazi imamo primjer Bottasa koji nikad ovom taktikom ne bi pobjedio u istom ovom bolidu. Sada će naravno svi reci da je Bottas truba jer je tako najlakše opravdati. Ali surova realnost kaže da niko ne sjedi slučajno u Mercedesu,pogotovo ne neko ko ne zna voziti bolid F1.



    18
    -1

    19
    • Renault
      zd1400rt Prikaži

      Mercedes je najbolji.
      Hamilton je vrhunski i jedan od najboljih ikad (bez obrzira na brojke)
      Bottas je prosječni vozač.

      To su činjenice.



      14
      10

      4
      • Lewis Hamilton 44
        NRteamLH44 Prikaži

        Ja se slazem sa tim cinjenicama. Samo budimo realni. Max nipocemu nije vozac dana osim odlicnog poteza u prvoj krivini,koji ih je mogao obojicu izbaciti iz trke,ili mozda samo jednog od njih. Ruku na srce ja takve poteze u F1 odobravam jer volim vozace koji pokazuju da imaju hrabrosti ici na sve ili nista,ali sa vozacke strane,jedan samoubilacki potez i krstarenje na prvom mjestu na stazi gdje je prestizanje jako tesko,tj moguce samo na ciljnoj ravnini,te gubljenje istog je ravno pa nicemu za vozaca dana.



        7
        -1

        8
    • Bernie Ecclestone
      Dani Donator Prikaži

      Mislim da je Hamilton sa 22% ipak pobijedio u izboru.



      14
      13

      1
    • Sebastian Vettel 5
      battery992 Prikaži

      Jako teško s novim gumama dok Max mora kao baba u zavojima, stiže Latifija 3-4 kruga… Praktički dok je vozačka sposobnost bila u pitanju Max je bio ispred, sa slabijim bolidom… Onda kad je taktička strana došla do izražaja Merc je nadmudrio RB. Lewis je vozio odlično, ali reći da je pobjeda rezultat njegovih božanskih sposobnosti je suluda…



      10
      -1

      11
      • Lewis Hamilton 44
        NRteamLH44 Prikaži

        Pa ja kazem da je Lewis Hamilton trebao biti vozac dana,a ne da je pobjeda rezultat njegovih bozanskih sposobnosti,mada se moze reci da jeste i to,jer da bi ovakva taktika bila ostvariva moras imati bogom danog vozaca u tom bolidu,da to i ostvari. Imas par vozaca jos na gridu koji imaju tu sposobnost da omoguce timu ovakvu taktiku.

        Ni Bottas ni Russell ne bi omogucili ovu pobjednicku taktiku Mercedesu. Pa ni u Portugalu ne bi uzeli pobjedu,tako da bi nakon 4 trke Max lagano vodio u prvenstvu sa 3 pobjede. Sad do kakvih je to bozanstava ,to ti zakljuci



        4
        -3

        7
  25. Nando
    andrej12 Prikaži

    Sezona mi mirise na 2018, Merc kasni na pocetku, ali uspijeva otkljucati auto. Rb ocajno fali i drugi bolid u borbi, barem kao sikana na stazi za stopanje Hama. Takoder, Rb mora podici svoju igru sa strategijom, Merc ima stvarno asa u rukavu u vecini slucajeva jer im Hamilton moze odvesti sto god pozele. Onto to the next one :)



    12
    11

    1
  26. Michael Schumacher
    ZJ11 Prikaži

    Cestitke Lewisu i Meecedesu na odlicno odradjenoj utrci i ponavljanju madjarske 2019te. Njihova kombinacija je i dalje malkice bolja od kombinacije Max i RB.

    Max odradio sve savrseno, ali danas nije islo bolje. Ocekujem jako brzo sudar u prvom zavoju izmedju njega i Lewisa, jer je opet Max isao na sve ili nista. Lewis svaka cast na anticipaciji i pustanju u prvom zavoju.

    Sad se vidi da RB ponavlja malo Ferrari iz 2017te, al danas im nebi nista pomoglo jer bi i da su otisli odmah na drugo zaustavljanje izgubili, plus nebi uzeli bod extra.

    Bottas i Perez su zasad katastrofa, da Bottas ne moze obic Leclerca na stazi, poslije safetya nije cak mogao bit ni u drsu, a ima barem 8 desetinki brzi bolid od ferraria. Perez mora startat 4ti jer ovako su mogli i albona zadrzat.

    Ferrari na ovoj stazi 3ca momcad i sami bolid je jako dobar, al fali malo konja. Oba vozaca jako dobri, Sainz treba malo startove popravit inace odlican.

    McLareni danas nista posebno, Alpine padao konstantno, Gasly nakon gluposti na startu izvukao jako puno, Strolla ceka kazna poslije utrke za ono vracanje u borbi s Alonsom jer nije obisao cunjeve.

    Kimi dobar, ostali ok.

    Imamo ljudi prvijenac, nikita bez izvrtanja i incidenta, bravo.



    11
    11

    0
    • Renault
      zd1400rt Prikaži

      Imamo ljudi prvijenac, nikita bez izvrtanja i incidenta, bravo.

      :D



      10
      10

      0
      • Lewis Hamilton 44
        NRteamLH44 Prikaži

        Sada u stvari vidimo da Lance Stroll i nije tako los,sto se tice ovih placenika :D



        7
        6

        1
        • Michael Schumacher
          ZJ11 Prikaži

          Nije Lance los bez obzira na pay drivere, po meni je on samo nedovoljno konstantan da iz bolida izvuce maximum svaki put. Imali smo mi puno losijih pay drivera kroz povijest. Naravno bilo je i boljih, al tako je to u sportu, ili si extremni talent pa dodjes tako do vrha ili imas novca da ti se olaksa put a kad si vec tu onda se vidi koliko si dobar.

          Nikita je zasad jako los, u rangu pedra diniza, ricarda rosseta, alexa younga i drugih talenata.



          9
          9

          0
  27. Mclaren
    raca Prikaži

    svi nekako napreduju, RB stagnira, jedino McLaren pada. Čestitke Mercedesu i Lewisu



    7
    5

    2
  28. Michael Schumacher
    ZJ11 Prikaži

    Svaka cast na original komentaru da prestignes Fittipaldija, mislio sam nesto slicno napravit.



    10
    6

    4
  29. Fia
    Realista Prikaži

    Svi komentiraju kako je Red Bull promasio strategiju, no nisu nista drugo ni mogli napravit osim mozda otic na hard gume jer nisu imali mediuma vise. A da je ranije isao po soft, tesko da bi nadoknadio i prestigao s obzirom na tezinu pretjecanja. Sve u svemu, bitno je bilo sacuvati medium komponente, da ih je imao sigurno bi isao u boks krug nakon Hamste.
    Leclerc klasa.



    11
    8

    3
  30. Kimi Raikkonen 7
    Dragan3333 Prikaži

    Red Bull losa taktika.Mazepin usporeni snimak puža!!



    3
    2

    1
    • Fia
      Realista Prikaži

      Koju bi ti odabrao onda? Scenariji: Hamsta ide box

      1. odes u boks krug kasnije i vratis se ispred ali mozes uzet samo SOFT koje nece izdrzat do kraja ili HARD koje su prespore, MEDIUM vise nisu imali

      2. ostanes jos malo na stazi i odes po soft 15-19 krugova prije kraja( i molis se da ih ne sprzis dok ne uhvatis prikljucak), a onda jos trebas prestizat na vec potrosenim gumama, ni Hamilton nije mogao prestici, a di ce Red Bull kad Mecka odvrne na ravnom

      3. ostati na medium gumama i pokusat sacuvat P1

      Izaberi jednu opciju, sigurno ces pogrijesiti.
      Dakle, kljuc svega je jos jedan set MEDIUM guma.



      9
      7

      2
  31. Mercedes
    Har Kl Donator Prikaži

    I onda će se opet pričati kako se tu ništa ne može uraditi ;) Kupljeno prvenstveno, pila, lopata i nema dalje :cool:
    I nemoj slučajno da bi ovu vožnju ko usporedio sa nekim onamotamo utrkama, a koje su se vozile krajem 20. vijeka. Nema potrebe … Već je priča ispričana, ovo je samo bio šlag :d

    Čestitke Lewisu, na odličnoj vožnji i čestitke Mercedesu na odličnoj taktici. Bilo koji faktor da je nedostajao u ovoj jednačini, rezultat bi bio skroz drugačiji.

    Treba i Maxu čestitati. Odlična utrka, preticanje na startu je bilo fantastično, natjerao je Lewisa da popusti, a to do sad u istoriji se rijetko dešavalo. RB nije bio na visini zadatka, a on je osvojio max. što je mogao.

    Bottas, svaka čast. Još na kraju nije imao ni tempo da onemogući Maxa da ode po FL.
    Mislim da je sa ovim potezom uljepšao Russelov dan danas.



    11
    5

    6
  32. Ferrari
    pro5i vilin konjic Donator Prikaži

    Dosadno i predvidivo, osim za Maxov box,.Carlos Science je mogao bolje.



    1
    -2

    3
  33. James Hunt
    Luca Badoer Prikaži

    Velika je inflacija subjektivnih Hamiltonovih fanova. Napises da je Mercedes daleko najbrzi bolid zadnjih 8 godina i ide hrpa minusa. Pa evo vam jos jedna prilika…



    20
    4

    16
  34. Fernando Alonso
    Brane FA14 Prikaži

    Dakle, rekao sam još početkom prošle sezone: dajte ovom rainbow vitezu odmah 2 naslova i Mercu isto, pa nek se gone više iz F1…upropastili su sport totalno….odustajem nakon ovoga danas…do nekih novih vremena



    11
    -11

    22
  35. Formula1
    Formula Fan Prikaži

    Pričalo se da Perez ima problema sa ramenom, da li je to tačno ili samo pokušaj skidanja tereta sa njega?



    2
    2

    0
  36. Formula 1
    Luka98 Prikaži

    Red Bull se mora dobro potruditi da pobijedi ovakav Mercedes i ovakvog Hamiltona. A čini mi se i da Verstappen mora još malo “jesti pure” da ga se Lewis uplaši.



    5
    3

    2
  37. Ross Brawn
    Tuzlaensis Prikaži

    Barcelonu izbaciti iz kalendara i ostaviti samo za testiranje



    9
    6

    3
  38. Ferrari
    sisavac Donator Prikaži

    Cestitke Mercedesu na boljoj taktici i samim time pobjedi.

    RedBull po meni radi ono sto je Ferrari radio 2018. – isli su na sve ili nista. Merc je i dalje bolji u gotovo svakom pogledu i samo riskantnim taktikama ga se moze pobijediti.
    RedBullu pod hitno treba Perez koji moze sudjelovati u taktickom nadmudrivanju jer Max solo nema sanse.

    Ferrari (Leclerc) najbolji od ostalih.
    Alpine potonuo jednako kako je jucer izronio.
    Bottas pokazao zube kada ne treba. Mozda vise nema ljubavi? ☺️
    Yuki – karma is a b*tch.

    Skyevci standardno ljigavo. Za primjer, Perez ode siroko – preracunao se, nije dobar, bla bla…Hamilton proklize – kako divno vozi na rubu, odlicna vozna… 🤦‍♂️



    9
    5

    4
  39. Honda
    plavi Prikaži

    Opet RB izgubio zbog lose strategije. Nisu isli mjenjati gume 2. puta jer nisu imali medium vec samo soft i hard????
    Ali dobro je ovo je Mercedesova staza, prvi red prvi puta nakon 10 godina ovdje pa onda jos ovako blizu u utrci… tek ce se zakuhati ..



    5
    4

    1
  40. Jody Prikaži

    Već postaje izvjesno da je Mercedes najbrzi i ove goidine i to ce biti tesko stizati. Treba biti savrsen u svakom segmentu svaki vikend sto je ipak nemoguce. Ali bez obzira na to ostaje zapamceno da je Max tri puta presao Hamiltonaa u prvom krugu, prvom zavoju. Nabja mu ipak time kompleks i ovaj nema odgovora.



    5
    0

    5
  41. Ferrari
    peewoslav88 Prikaži

    Merc je definitivno brži na ovoj stazi od RBR-a koji je imao prvi startni red prvi put nakon 2011. kao što je Horner rekao Verstappenu: Hungary all over again što se tiče taktike Merca. Perez nedostaje za bilo kakvo bolje taktiziranje RBR-a i razdvajanje strategija. Leclerc vrhunski odvezao, kao i svaku utrku ove sezone – čak je i Ferrari bio pametan sa strategijom i nije išao pokrivat Laufera nepotrebno. Izgleda da i Ricci pomalo hvata ruku. Norris podbacio. Nadam se da će neka od sljedećih staza odgovarati više RBR-u pa da bude prvenstvo zanimljivo do samog kraja.



    5
    4

    1
  42. Ferrari
    VettelFerrari Prikaži

    Male nijanse će odlučiti ovogodišnje prvenstvo. U dvije utrke u kojoj su odlučivale nijanse, Hamilton i Mercedes su dva puta pobijedili. Ne volim taj tandem, ali jednostavno im se mora čestitati.



    3
    1

    2
    • Ferrari
      Boris_CRO Prikaži

      Nitko ne spori da je Hamilton iznadprosječni vozač i da je Mercedes najbolja momčad svih vremena (ne samo tehnički već i politički jer su osigurali pravila koja im odgovaraju toliko dugo). Zajedno su prejaki. Kao i rimsko carstvo, moraju pasti sami. Jedne godine će se pojaviti gume ili nešto slično koje im neće odgovarati ko Ferrariju 2005. i netko će laganini osvojiti naslov. Da ove godine nema merđe Red Bull bi imao absolutnu dominaciju.



      2
      0

      2
  43. Michael Schumacher
    VRSV546 Prikaži

    Proistio trkj nakon dugo vremena, Ferrari kolko vidim izvukao blizu maximuma, ali motoru treba nadogradnja, šasija (uz još 20tak konja) bez problema moze zapaprit vodecima, Perez ako zezne monako RBR ulazi u velike probleme jer max nemoze sam, sezona moze bit uzbudljiva još jer RBR je poznat po dobrim nadogradnjama tokom sezone, a taj dio je najviše falio Ferrariu 17 i 18
    Hamiltonu cestitke jer uhvatit 24 sekunde i sacuvat gume za prestici na ovoj stazi nije lako, kolko god nevolim mercedesovu dominacijj , isto mi je drago da se ovo dešava red bullu i maxu, koji se baš ko pravi bullovi nišanili crveni broj 5



    2
    2

    0
  44. Mclaren
    Leo4 Prikaži

    Mislim da bi Max uspio izvući pobjedu da je RB malo bolje posložio strategiju i prilagodio se..trebali su pozvati Maxa u boks odmah sljedeći krug kod drugog zaustavljanje Hamiltona i staviti mu soft gume, i da je prešao Hamilton kroz boks to bi bilo za dlaku a Max bi imao soft na bolidu i uspio bi to nadoknaditi


    0
    -1

    1
    • Ferrari
      Boris_CRO Prikaži

      R-Bull je na razini da dobije 33% utrka ove sezone, ali ne i da osvoje titulu. Jedno je biti blizu, a drugo je biti bolji. Da se pobjedi Mercedes biti blizu nije dovoljno.



      4
      4

      0
      • Mclaren
        Leo4 Prikaži

        Ma definitivno se slažem da RB nije dostigao Mercedes i da koliko god bili blizu ove sezone, jako teško ako ne i nemoguće da će osvojiti titulu..ali ja govorim za VN Španjolske šta su mogli napraviti bolje.


        0
        -1

        1
        • David Croft
          Frantic Donator Prikaži

          Nisu u onakvom razvoju situacije ništa mogli bolje.
          Pročitaj @croffesionalov post na dnu.
          Sve čovjek objasnio.
          Da dodam, ne da nisu imali set svježih mediuma, nego nisu imali uopšte više setova mediuma.



          4
          4

          0
  45. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    -čestike ham-u i mercu na odlično odreađenoj utrci. opet su nas nadmudrili ko u mađarskoj onomad.
    -maxu ne mogu ništa zamjerit.
    -checo loš.
    -gasly uzeo bod na kraju. premalo, alpine se odvaja.
    -jedino pozitivno je što je rb (ili max) i dalje blizu kako u kvalama tako u utrci.



    2
    2

    0
  46. Alpine
    Alpine Prikaži

    Alpine je zeznuo isto kao i Red Bull sa jednim zaustavljanjem u boksu. Da su imali svježije soft gume moguće je da bi i Alonso završio u bodovima. Ovako, jer je imao par krugova starije gume od Ocona gume nisu izdržale do kraja.
    Ali ono što veseli je to da je poslije 6 godina Alpine napokon pokazao bitan napredak na svom bolidu. Jesu oni napredovali naravno od 2016, kad su imali i 2,5 s zaostatka za najboljima, ali je to išlo stvarno sporo, a ovo je prvi puta da im nadogradnje stvarno rade, i to dobro. Na kraju sezone će vjerojatno završiti iza Ferrarija i McLarena, ali uglavnom zbog nešto slabijeg motora, tako da bi ovo neočekivano mogla biti solidna sezona za njih.



    1
    1

    0
  47. Pirelli Intermedium
    crofessional Donator Prikaži

    Iako se možemo složiti da je Merc nadmudrio Reddbull treba uzeti u obzir činjenice koje su to omogućile:

    – Ham/Merc je bio brži s manjom degradacijom i na softu i na mediumu od Max/RB kombinacije
    – Perez je bio nigdje, a Bottas nakon SC-a blizu Maxa i Lewisa. Ne postoji garanacija da bi Max lako prošao Bottasa u slučaju da je otišao u box kad i Ham.
    – RB nije imao svježi set mediuma. Soft bi bio bolja guma ali tek 10-tak krugova. Kasnije bi Max vjv izgubio i treće mjesto.

    Sve u svemu RB mora prvo podići brzinu/efikasnost/ i dobiti drugog vozača da bi mogao taktički parirati Mercedesu. Nadam se samo da je do staze koja od davnina paše Mercu.



    5
    4

    1

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.