James Vowles: Rosbergu je trebalo 1000 krugova za ono za što Lewisu treba 2

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 3 godina 2 min 43 komentara

Mercedesov glavni strateg James Vowles je prokomentirao razlike između Lewisa Hamiltona i njegovog bivšeg timskog kolege Nice Rosberga.

Dva vozača su četiri godine vozili u istoj ekipi, a sve je kulminiralo Rosbergovim naslovom i iznenadnim povlačenjem iz sporta. Hamilton je nastavio s naslovima i trenutno je na broju sedam.

Iako su obojica bili prvaci – imali su različit stil kad je u pitanju izvlačenje performansi iz bolida. Vowles kaže da je za Hamiltona to više prirodni talent, dok je Rosberg imao analitički pristup s puno treninga.

“Gledajući podatke – ako date Nici tisuću krugova on će malo po malo doći do nevjerojatnog nivoa. Ako date Lewisu dva kruga – on je već tamo; ako to ima smisla…”

“Nico je bio izvrstan ako ste mu dali vremena u bolidu da vidi što njegov timski kolega radi. On je nevjerojatan u tome što je uspijevao. Kontinuirano bi se prilagođavao i evoluirao ako je imao dovoljno vremena za to.”

“To ne znači da je bio loš u promjenjivim uvjetima. Jednostavno, to je njegova snaga u usporedbi s Lewisom.”

Vowles kaže da Hamilton nikad ne odustaje od pobjede, čak i kad ekipa zna da je to nemoguće.

“Nikad ne odustaje, ikad. Nikad ne vidite da izgubi glavu tijekom utrke. Nikad ne pomisli: ‘Trenutno sam 12., sad ću odustati’,” izjavio je Vowles.

“Želi znati što je ispred njega i kako se nastaviti boriti. Često mu mi moramo reći da jednostavno treba prihvatiti to gdje se trenutno nalazi jer više od toga nije ostvarivo. Ta snaga, kad ste u zaostatku, to je ono što vam omogućuje da se nastavite boriti.”

“Bilo je toliko utrka gdje smo imali čast biti s njim gdje nije bio vodeći od dva bolida. Pritom znate da će dati sve od sebe, neće odustati. Može biti frustriran i uznemiren što ste pogriješili i stavili ga u tešku situaciju, ali uvijek isporuči i to je radio otkad smo zajedno.”


Odgovor

43 komentara

  1. Super Aguri
    luke990 Donator Prikaži

    “Nikad ne odustaje, ikad. Nikad ne vidite da izgubi glavu tijekom utrke. Nikad ne pomisli: ‘Trenutno sam 12., sad ću odustati’,” izjavio je Vowles.

    Ovaj ima jako kratko pamćenje



    47
    36

    11
  2. Mclaren
    Fittipaldi Prikaži

    Zato je višestruki šampion i zato ga žele najbolje momčadi koji imaju najbolje bolide.

    Ta neutaživa glada za pobjedama i rezultatima, glad da bude najbolji od najboljih, nešto gotovo neprirodno.

    To vanzemaljsko sam vidio samo u njega, Schumachera i Alonsa, možda i Maxa. (otkad pratim F1, ne računajući Sennu i ostatak starije ekipe)



    11
    -11

    22
    • Kimi Raikkonen 7
      Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

      Nisam nikad čuo od Alonsa i Sumija da žele umiroviti ispravan bolid.
      Ti?



      20
      13

      7
      • Dan Gurney
        Crash Donator Prikaži

        Nesto se opasno šuškalo da je Alonso umirovio ispravan McLaren…. Nisam kasnije pratio sto se izdogadjalo…



        9
        5

        4
        • Fia
          Realista Prikaži

          Alonso je vratio bolid u boks na dva kotaca i nastavio voziti do bodova. Mislim da mu nije problem vozit ispravan bolid.



          18
          12

          6
        • Bernie Ecclestone
          Dani Donator Prikaži

          Alonso je jedini vozač koji je cinkao svoj tim, a druge godine sa drugim timom sudjelovao u najvećem skandalu sa namještanjem utrke.



          7
          -7

          14
        • avalon Prikaži

          Dani .. bija je još jedan vozač koji je na twitteru “objavija” telemetrijske podatke jer ga je tim naljutija ali sam zaboravija koji . no takva objava nije u sferi cinkarenja tima za koji voziš , to je da se izrazim vojnim žargonom top secret ….



          14
          12

          2
        • Fernando Alonso
          Mr.Spaceguy Donator Prikaži

          Nije ni Lujo bas svetac. Dobro se sjecamo kako je glumio nevinasce 2007, pa kako je twetao telemetriju, pa kako je optuzio Mercedes za sabotiranje.



          11
          7

          4
        • Bernie Ecclestone
          Dani Donator Prikaži

          Svejedno nije koštao tim 100m dolara. I onda se pita zašto ga.mercedes ne.želi.



          4
          -6

          10
        • Niki Lauda
          wapi Pretplatnik Prikaži

          Nije ih Alonso koštao 100M nego njihova vlastita nesposobnost za etično poslovanje. Netko s minimalno etičnosti i nečim drugim osim flaksa između ušiju bi nazvao FIAu i Ferrari i rekao, “gle pojavio nam se jedan lik i nudi nam vaše nacrte. Mi to ne želimo.”



          19
          17

          2
        • avalon Prikaži

          e “moj” Dani … počeja si sa ” U 8 sezona je imao jednu ili dvije takve izjave. Užas kako lako odustaje.” jer između ostalog volwes je izjavija “Pritom znate da će dati sve od sebe, NEĆE ODUSTATI.” , a kad su neki primjetili da to baš i nije točno onda si valjda u svrhu odbrane sir LH “uletija” sa off topic kako je alonso košta tim 100 milja i kako je učestvova u najvećem skandalu namištanja trke :) :) :) zanemarimo šta si bija off topic ali izgleda da , a s obzirom da je LH objavija javno telemetriju prema tom nekorektnom postupku tolerantan , a prema postupku FA kritičan jer je eto izda svoj tim . ne ulazeći u razloge zbog kojih je fernando to uradija ( osveta ? ) ispada da je on bija prvi i za sada jedini “zviždač ” u F 1 ;) da su u McL postupili kako je wapi napisa sve bi bilo u okvirima fair play – a i 100 milja bi “ostalo u džepiću” ;) btw , je li te 2008. i piquet Jr takođe izda tim jer je svoje “kršenje” objasnija jednostavno ka grešku da bi kasnije ( kad je dobija nogu ) prominija priču . sigurno da nije , piquet Jr je samo bija iskren i želija bit fer igrač zar ne ? možda je i alonso želija bit fer 2007. ? ;)



          3
          3

          0
      • Daniel Ricciardo
        _bataziv_0809 Prikaži

        A niti su morali cuvati komponente. Tad su bolidi trebali izdrzati po 1 utrku.


        0
        -1

        1
    • Max Verstappen 1
      vlado Pretplatnik Prikaži

      Slazem se…

      Ali kako god da okrenes Nico ga je uzeo. Pobjedio ga je.

      Lupam, ali ne vjerujem da ca LH preci preko toga dok ne bude senilan starac ili dok ne shvati da je NR opet ispred njega sto se tice npr. odrzive buducnosti. Vidim ih kako se se utrkuju u Rosbergovom cirkusu u narednih 5 -10 godina, nadam se. Nico je ozbiljan sa ovim sto danas radi.

      Jer, ako cemo iskreno, NR od kako je napustio F1 radi na onome sto LH pise po profilima itd. Mozda je NR ostvario jos vecu pobjedu koja ne umanjuje njegovih 7 ili mogucih 10…

      Na kraju dana, relativno je lako je biti najbolji i sljepo se drzati toga. Nico radi ono sto voli i na pravom primjeru (na sebi) ukazuje na ono sto je najbitnije. Nije LH jos na tom nivou.
      Vjerujem da ce shvatiti pa onda na sve ove titule gledati slicno kao i Mike… Plus tko zna koji Mike

      U svakom slucaju, apsolutna je zvijer od vozaca i mislim da ima najbolje namjere i mozemo biti sretni sto postoji.



      12
      8

      4
      • Max Verstappen 1
        Multi 21 Prikaži

        Što to Nico radi po pitanju održive budućnosti? Iskreno me zanima jer nisam pretjerano upućen u njegov život. Meni lik nikad nije sjeo, ima neku crtu osobnosti koja mi se ne sviđa. A još manje mi se svidio odlazak iz F1 “zbog obitelji itd…” Vidi ga danas na svakom drugom GP vikendu… Vozio je ko nikad te godine i uz to ga je malo sreća pomazila i eto naslova. Tu mu se ništa ne može zamjeriti.



        9
        8

        1
  3. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Navalilo danas izgleda
    Prvo Brundle aplicira za posao glasnogovornika u Stihlu, sad “Valtteri, it`s James” podliazi sa svih strana.
    Ko je slijedeći?
    Benson, Collantine,…. :mrgreen:



    7
    4

    3
  4. Ferrari
    peewoslav88 Prikaži

    Često mu mi moramo reći da jednostavno treba prihvatiti to gdje se trenutno nalazi jer više od toga nije ostvarivo. – jer RBR mulja s tlakom u gumama :D



    7
    6

    1
  5. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Baš da Rosbergu treba 1000 krugova za ono što što je Lewisu dovoljno dva je “malčice” rekao bih pretjerano. Da on uspije u dva kruga to što ovaj priča onda bi petkom i subotom prije kvala ispijao kavu i ne bi se gnjavio sa postavkama bolida i tražio još pokoju desetinku. Naravno da je Lewis prirodno veći talent no po prikazanome Rosberg je itekako bio dobra konkurencija i s obzirom na prikazano u tih par sezona ne bi toliko omalovažavao Rosberga. Ako bi morao reći koliko kome od njih dvoje treba za nešto onda bi rekao možda da Rosbergu treba dvadesetak krugova za ono sto je Lewisu potrobno 2 . Rosberg je odličan vozač koji zna igrati dugoročne bitke, mentalno jak, proračunat ,brz te je imao konstantu.



    21
    18

    3
  6. Kimi Raikkonen 7
    Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

    Zanimljivo, par puta je ham pitao tim da odustanu jer “nema smisla” dalje voziti.
    Ako se ne varam Baku, ham 22 kruga nije uspio riješiti problem na bolidu s postavkama dok je ros riješio kroz 2 kruga.
    Svaka im čast obojici ali ovo uzdizanje mogu progutati oni s navijackim naocalama ili koji su jučer počeli pratiti f1.
    Niš od oboje da nemaju ovakve bolide.



    28
    22

    6
  7. David Croft
    Ferrari Prikaži

    U najmanju ruku, uvreda za Rosberga.

    Malo smiješna izjava.



    21
    17

    4
  8. Fia
    Realista Prikaži

    A koliko Russellu treba? :D



    22
    18

    4
  9. Sebastian Vettel 5
    Vettel-Ferrari Donator Prikaži

    Pretjera ga Vowles, što jest jest.

    No, svima je bilo jasno da je u tom njihovom suparništvu Hamilton taj koji ima viška prirodnog talenta, a Rosberg onaj kojim dodatnim radom i trudom taj višak nastoji sustići, na kraju i uspio.
    Tad sam znao njih dvojicu “proflačiti” kroz metaforu sa Star Wars-om, gdje je Hamilton bio Anakin Skywalker aka Darth Vader, a Rosberg Stormtrooper, ali gledajući na to retrospektivno, bila je ogroman promašaj. Zapravo, odnos Hamilton vs Bottas je za svjetlosnu godinu bliži toj metafori.



    7
    7

    0
  10. Lewis Hamilton
    smr201 Prikaži

    Dobro jasno je da je u pitanju hiperbola. No poanta je jasna, po surovom talentu je Lewis daleko iznad Nice, što mislim da nitko tko ozbiljno prati F1 neće osporavati. Sam Rosberg da ga se pita bi rekao da je Hamilton talentiraniji između njih dvojice. No Nico je jako dobar vozač bio i ako vidi kako nešto radiš onda je sposoban prilagoditi svoj stil da iskoristi te informacije.
    Tako sam ja shvatio ovu izjavu.



    6
    4

    2
  11. Alfa Romeo
    limitmaker1 Donator Prikaži

    …čekaj malo je li to james upravo priznao još neka tajna testiranja za koja nismo znali?…1000 krugova nije baš sića… :)



    10
    10

    0
  12. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Meni se čini da je Mercedes promijenio nešto ili nekoga u svojem PRu. Ili je dosadašnja ekipa prešla s marice i bijelog na žuto ili je netko dobio otkaz. Ali ovo kaj u zadnje vrijeme izlazi je debelo ispod dosadašnje razine.



    14
    13

    1
  13. Ferrari
    VettelFerrari Prikaži

    Ovo je jedna od najglupljih izjava koju sam ikada čuo. Rosbergu trebalo 1000 krugova da dođe do savršenstva, a Lewisu dva. One tri godine što su vozili zajedno, u niti jednom trenutku nije izgledalo kao da Rosbergu treba 998 krugova više nego Lewisu da dođe do iste razine. Kako onda objašnjava Rosbergov naslov 2016. godine?



    9
    6

    3
    • Fia
      Realista Prikaži

      Mnogi ce reci Hamiltonovim odustajanjem, ali zapravo je izgubio losim startovima kada Nico prelazi u vodstvo i osvaja prvo mjesto. Dogodilo se mislim 3 ili vise puta.
      Da je startao kako je trebao, bio bi prvak. Nico zasluzeno uzeo titulu.



      8
      4

      4
  14. Marlboro
    MrDoomroom Prikaži

    Prema tome naslov Rosberga je još veći nego što je ako mu treba 1000 krugova da izvuče performanse iz bolida.



    1
    0

    1

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.