Szafnauer: Prerano je donositi zaključke o Vettelu

Izdvojeno

Luka Softić

Prije 3 godina 2 min 3 komentara

Sebastian Vettel svoj debi za Aston Martin htjet će zaboraviti čim prije. Nakon što je na predsezonskom testiranju zbog mehaničkih poteškoća s bolidom odradio samo 117 krugova (manje je odradio jedino Williamsov rezervni vozač Roy Nissany), 33-godišnjeg Nijemca loša sreća nastavila je pratiti i na prvom trkaćem vikendu sezone. Već ionako poražavajuće ispadanje u Q1 dodatno je pogoršala kazna jer je propustio zaključiti da je incident ispred njega vrijedan dvostrukih žutih zastava koje suci tad još nisu stigli aktivirati. Vettel je usporio, ali su suci zaključili da je trebao u potpunosti odustati od tog kruga pa je kao rezultat svega morao započeti utrku sa začelja, a crni niz zaokružio je sudarom s Alpineom Estebana Ocona zaradivši i vremensku kaznu od 10 sekundi. Uz to je prikupio ukupno 5 kaznenih bodova, a utrku je završio na petnaestom mjestu dok je timski kolega Lance Stroll utrku završio na desetom mjestu.

Šef momčadi Otmar Szafnauer je unatoč tome optimističan:

“Ono što je pozitivno je da je Seb tijekom utrke jedno vrijeme bio i u top 10 premda je morao krenuti posljednji. Morao sam ranije otići s momčadskog sastanka nakon utrke tako da još nisam razgovarao sa Sebastianom, ali prema informacijama s pit walla Sebastian je imao slična vremena krugova kao i Lance koji je ovdje ipak već neko vrijeme i dobro poznaje ekipu i bolid. Morat ću razgovarati sa Sebom.”

Vettel je prošle sezone podbacio u Ferrariju, ostvarivši samo 33 boda naspram 98 bodova tadašnjeg timskog kolege Charlesa Leclerca, ali samo jednom se nije uspio plasirati u Q2. Je li zabrinjavajuće što je u debiju za Aston Martin subotnju vožnju završio ispadanjem u Q1, Szafnauer odgovara:

“Još je prerano donijeti zaključak o tome. Imali smo samo tri dana testiranja i Sebastian je morao vrijeme koje imamo na stazi dijeliti s Lanceom. Uz to smo imali i puno problema te smo odvozili malo krugova. Bolid koji sad vozi je potpuno drugačiji od onog kojeg je vozio prije – karakteristike bolida, pogonska jedinica, puno stvari. Tek je u kvalifikacijskom krugu u kojem je dobio žute zastave bio zadovoljan sa setupom. Još uvijek sam uvjeren da će naša suradnja funkcionirati.” – zaključio je Szafnauer.


Mišljenje autoraDok Szafnauer predstavlja pariranje Strollovim vremenima krugova kao pozitivnu stvar, mislim da to ipak nije ono što Aston Martin, a i sveopći puk očekuje od Sebastiana Vettela. Ako sve nedaće koje su Sebastiana snašle otkad je sjeo u zeleni bolid čak i uzmemo kao olakotne okolnosti glede disproporcionalnosti njegove kvalitete i ostvarenog rezultata, ipak je njegova instant reakcija na sudar s Oconom indikativan uvid u stanje uma našeg četverostrukog prvaka koji se očito još mentalno oporavlja od traume iz Njemačke 2018. nakon koje učestalo griješi u nasumičnim trenucima. S druge strane treba se prisjetiti briljantne izvedbe u kišnom Hockenheimu 2019. ili strateškog masterclassa u Hungaroringu 2020. godine, a i, najrecentnije, jednog od ljepših poteza u Bahrainu 2021. gdje je nadmudrio starog rivala Fernanda Alonsa. Ipak, to su sporadični bljeskovi koji samo ukazuju da Vettel još uvijek može, a hoće li malo češće, ostaje nam vidjeti.

Odgovor

3 komentara

  1. Mclaren
    Fittipaldi Prikaži

    Stroll je u toj momčadi nekoliko godina, a Vettel jednu utrku. Broj parametara za usporedbu je jednostavno premali.

    Tek nakon nekoliko utrka možemo ocijeniti Vettela ove sezone. Bit će sjajan jer čovjek odiše sasvim drugačijim duhom nego lani, no to je samo moje mišljenje.

    Bring it on, champ.



    19
    19

    0
  2. Bmw
    Matej Prikaži

    Digo covjek milione eura, u garazi auta koje mi mozemo vozit samo na play stationu, zena, djeca ima covjek sve i jos nadasve para dobar i kulturan covjek, ima 4 prvenstva i on se treba dokazivat… Imao je ruku na srce i dosta srece u karijeri i onaj naslov kad alonso nije mogo proc petrova, sad ga je malo i sreca napustila ali isto… Samo naprijed Seb opusti se uzivaj i za 2 godine u zasluznu penziju… GO, GO, GO “moj” VETTEL!!! P.s. nado sam se nekim nekim romaticnim vremenima da ces na Micka prenjet svo svoje znanje i predpustit mu mjesto u Ferrariu ali hebi ga..



    10
    9

    1
  3. Mercedes
    Har Kl Donator Prikaži

    Vettel je u ovoj utrci bio baksuz na kvadrat. Šta god da mu je moglo poći naopako, ono je i pošlo. Mislim, ko bi mogao i u SF filmu, pomisliti da bi Mazepin mogao ono uraditi?
    Jedino što mu ja zamjeram, je nepoštivanje duplih žutih zastava. Ostalo su bile sitnice, koje u većini slučajeva prođu bez incidenta.
    Nije njemu problem ova utrka. Problem je što je Storll bio ispred njega. A to mu se ne bi smjelo više događati. Pogotovo u ovako nestabilnom bolidu!



    3
    -1

    4

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.