Alpine će dati jednak tretman Alonsu i Oconu

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 3 godina 2 min 22 komentara

Dvostruki svjetski prvak Fernando Alonso vraća se iz kratkotrajne mirovine i u Alpine dolazi na mjesto Daniela Ricciarda, što znači da će mu timski kolega ove sezone biti Esteban Ocon.

Unatoč Španjolčevim uspjesima, Alpine mu neće dati status prvog vozača:

“Vozači će morati biti maksimalno brzi i izazivati jedan drugog. To je zdrava konkurencija i to je to. Nema momčadskih odredbi i statusa prvog i drugog vozača.”

Laurent Rossi, direktor Alpinea

“Ne postoji ugovor o prvom i drugom vozaču. Mislim da tog nema kod mnogih ekipa, ali za nas sam siguran.”

Ocon kaže da se veseli Alonsovom dolasku i očekuje dobro partnerstvo:

“Uvijek sam imao sjajan odnos s Fernandom, čak i kad smo vozili jedan protiv drugog 2017. i 2018. godine. Uvijek sam ga cijenio zbog onog što je postigao kroz godine i s njim je utrkivanje uvijek blisko, ali uvijek zabavno.”

“Definitivno jedva čekam prvi pravi događaj s njim kao timskim kolegom. Dosad je to bila sjajna suradnja i očekujem da će se to i nastaviti.”

Ocon je prošle godine imao tešku bitku protiv Daniela Ricciarda u kojoj se nije proslavio, pogotovo ne u prvom dijelu sezone. Kasnije je napredovao, a onda i napokon stigao do pobjedničkog postolja na VN Sakhira.

Na upit je li Alonso još veći izazov od Ricciarda, Ocon kaže:

“Vidjet ćemo. Fernando je dvostruki svjetski prvak. Ovo je prvi put da surađujem sa svjetskim prvakom, tako da će to biti zanimljivo.”

“Očekujem da će Fernando biti spreman. Puno je testirao prošle godine, a s njegovim iskustvom mislim da će od prve utrke vladati situacijom. Prema tome, da – očekujem da će biti težak protivnik.”


Odgovor

22 komentara

  1. Charles Leclerc
    Leclerc1978 Prikaži

    Iako sam navijač Alonsa, bojim se da neće moći parirati Oconu koji je potkraj prošle sezone pokazao da zna biti brz kao i Ricciardo ako ne i brži. Biti će to teška godina kako za Alonsa tako i za Ocona što za prevlast u svom timu tako i teška borba za 3 mjesto u timovima. Sve u svemu radujem se novoj sezoni i zanimljivoj i poštenoj borbi kako na stazi tako i u boxevima.
    Gogogogo Alonso!!!



    4
    -6

    10
  2. Pascal Wehrlein 94
    Wehrlein94 Prikaži

    naravno,pa nije ovo mercedes …



    7
    0

    7
  3. Antonio Giovinazzi
    Mazzacane Prikaži

    Ocon je jedno od razočaranja prošle sezone. Imao je dobrih utrka, ali jako daleko od Ricciarda. Izgubio 2-15 u kvalifikacijama, 3-9 u utrkama, skupio gotovo duplo manje bodova od Ricciarda. Imao je i dosta više odustajanja, ali se u doslovno svim utrkama u trenutku odustajanja nalazio iza Ricciarda. Ne očekujem da će završiti ispred Alonsa, ali mislim da će zaostatak biti puno manji nego 2020. za Ricciardom. U prilog mu ide šta mu je ovo druga sezona nakon pauze, ako 2020. pripišemo tome da se na neki način morao prilagoditi, i to šta Alonso nije vozio 2 godine. Bude li zaostatak za Alonsom jednak kao za Ricciardom, ne piše mu se dobro. Pogotovo jer se već ranije Gaslyja povezivalo s Renaultom.

    Šta se tiče vječne priče o vozačima br.1 i br.2 te favoriziranja određenog vozača, to je tek slovo na papiru. Nekad to slovo prati identičan omjer snaga na stazi, a nerijetko je to potpuno suprotno od onoga šta je momčad zamislila tko bi trebao biti br.1 i br.2, zadnji put viđeno prošle sezone. 90% u odlučivanju tko je vozač br.1 i br.2, imaju sami vozači na stazi.



    12
    11

    1
  4. Formula1
    f1zd Prikaži

    Imam osjećaj da će zajedno odraditi dvi godine i onda ni jedan ni drugih više neće sjesti u F1 bolid.



    8
    3

    5
  5. Fia
    Realista Prikaži

    Utrka dvije, i onda ce ga Alonso pojesti.



    12
    6

    6
  6. Alain Prost
    Dim Prikaži

    Mali ne zna kaj ga čeka…



    9
    8

    1
    • dejan_s Donator Prikaži

      Dijelim mišljenje da će Alonso komotno nadmašiti Ocona. Ocon je “samo” prosjek, koga ćemo više pamtiti po radio porukama poput one: “Ja sam vozač Mercedesa” nego po njegovom vozačkom umijeću. Ne vjerujem da bi smo nešto propustili ako Ocona ne bi bilo na gridu. Vjerovatno je do moje nostalgične perspektive ili je pak to što u prvi plan stavljam kriterij talenta, no više bih volio gledati Alonsa bar 2 utrke nego Ocona cijele tri sezone.
      U svakom slučaju čak i u nekom “paralelnom univerzumu” u kome bi Ocon izvukao povoljniji omjer u odnosu na Alonsa ne vjerujem da ima nakog u F1 koji bi taj rezultat tumačio kroz optiku Oconovog talenta nego prije svega kao rezultat Alonsovih godina, izbijanja izvan F1, ili čak nedostatka sreće kod Alonsa.



      11
      9

      2
      • LewisFan44 Prikaži

        “Dijelim mišljenje da će Alonso komotno nadmašiti Ocona. ”

        Ako ipak ne bude tako imam opravdanje.

        ” nego prije svega kao rezultat Alonsovih godina, izbijanja izvan F1, ili čak nedostatka sreće kod Alonsa.”

        Drugim riječima kako god bilo Alonso će biti bolji od Ocona.



        4
        -4

        8
        • Fernando Alonso 14
          tapa-tapa Prikaži

          I da ga pobijedi Alonso je i dalje najjači f1 vozač kojeg si imao prilike gledat… Ne treba nikakva opravdanja – pogotovo ne sada i ne protiv jednog Ocona.



          7
          3

          4
        • LewisFan44 Prikaži

          Gledao sam ga 2007. kad je bio na vrhu svijeta. Onda je ušetao neki mulac i pobijedio ga.



          2
          -10

          12
        • Fernando Alonso 14
          tapa-tapa Prikaži

          Nema sta ubio ga je sa istim brojem bodova! Sve ok 1-0. Imao je i LH loših sezona šta to govori? Kao što rekoh gledaj i uživaj dok kralj vozi i ne obaziri se na kojekakve Ocone i sl. LH će imati statistiku i nema sta teško će to neko skinuti ali FA je vozačina i ostat će zauvijek kao takav u svijetu F1.



          7
          5

          2
        • Fernando Alonso
          Brane FA14 Prikaži

          @lewis o čemu ti pričaš? Kako je to Alonso izgubio 2007. od mulca? Pogledaj malo bolje rezultate te godine. Na stazi nije izgubio, a iza kulisa je izgubio od Rona i njegovog štićenika



          11
          8

          3
      • avalon Prikaži

        dejan_s … ma da , ocon je vozač bez umijeća samo… posli godine u manoru , dolaskom u FI i sa tek 9 trka iza sebe 2017. je završija 8. sa 13 bodova iza pereza , a 2018. 12 . , perez 8. ali bodovna razlika između kolega je opet bila 13 bodova ;) btw , te 2018. McL je prelaskom na renaultovu PU bija puno bolji nego prethodne 3 sezone sa hondom no ocon je na kraju ima tek bod manje od alonsa i 4 manje od carlosa . istina , alonso je 2018. ima 8 , ocon 5 ali je zato carlos ima 2 odustajanja i lako je bilo moguće da bi uz jednak broj odustajanja i alonso i ocon završili ispred carlosa . ex kolega perez i carlos su danas u RB i ferrariu , a ocon je tek prosjek iako ga sadašnji vozač RB usprkos neusporedivom iskustvu i nije baš bodovno deklasira zar ne ? ako u prvi plan stavljaš kriterij talenta kako ovo objašnjavaš ? u RB su budale jer su angažirali pereza da se hrva sa maxom , a ni sa neiskusnim oconom se nije pokaza ?dominantnim ? interesantno da bi u slučaju da ocon bolje završi 2021. to ne bi bija pokazatelj talenta mladca nego bi alonsove godine i izbivanje španjolca te srića bile uzrok “neuspjeha” . a možda je dosta lošiji rezultat ocona u odnosu na DR uvjetovan godinom pauze ocona … ili to vridi samo za preiskusnog alonsa ali ne i za ocona koji je u karijeri do 2020. odvozija tek 50 trka . najvažnije je pronaći alibi/objašnjenje ako se dogodi da mladac bude bodovno bolji . naravno , oconu može pomoć i srića koju alonso nema zar ne ? npr u mađarskoj 2015. sa lošom hondinom PU FA je trku završija 5. zahvaljujući talentu , a ne srići odustajanjem kimija , probijenoj gumi rozbrega itd , itd . da ne spominjem 2006. kad je dok je gubija trku ( a time MOŽDA i titulu ) profitira odustajanjem MS . po meni je i loša srića FA nekakva fama jer … je li bila loša srića prelazak ( odabir) u McL ? nije , “loša srića” je bila šta je tada rookie LH odvozija iznad svih očekivanja . loša srića odabir prelaska ferrari ? pa 2 X je ima šansu za osvajanje titule . jdina loša srića ( odabir) je povratak u McL . po meni alonso je zbog svoga talenta zaskužija više ( isto ka i kimi ) ali jbga , neki talenti imaju peh pa “nalete” na seba , lewisa … ovo me podsjeća na talentiranoh maxa biaggia u GP – u .. prvo ga je “gazija” mick doohan , a kad je ovaj otiša i kad je max mislija da može “odahnuti” , nešto napravit pojavija se valentino rossi …btw , usprkos pauzi od jedne sezone ocon se popeja na postolje u bahreinu . naravno , nije to bilo zbog talenta nego zbog sriće …. iako se gotovo nikad ne slažem sa komentarima LewisFan44 sa ovim šta je napisa “Drugim riječima kako god bilo Alonso će biti bolji od Ocona.” sa slažem 100 % …



        3
        0

        3
        • dejan_s Donator Prikaži

          Zdravo avalon,
          Baš mi je drago da ste još aktivni na forumu, nekako sam baš početkom mjeseca razmišljao da dugo nisam vidio vaš komentar.
          Mislio sam da je komentar koji sam napisao, a za koji sam naveo da je obojen nostalgijom “starih vremena”, jasan i da ne ostavlja mjesta za nerazumjevanje. No, na bazi vašeg, činjenicama potkrijepljenog, komentara vidim da to ipak nije slučaj.
          Pa ajde da se pokušam nadopuniti.
          Za Ocona, nisam rekao da je loš vozač nego da je “samo prosjek”/srednjak. Imam dojam da i ovdje na forumu kod dijela članstva taj termin ima negativno konotativno značenje kao i kod roditelja kada im kažete, nakon testiranja sposobnosti njihovog djeteta, da je ono prosječnih sposobnosti. Prosječan znači da ste “standardni”, tipični, i naravno da ste bolji od bar polovine vaše referentne grupe u ovom slučaju drugih vozača s grida. Stoga nemojte atribut prosjek tumačiti kao formu podcjenjivanja Esteban Ocona.

          Kada sam govorio o kriteriju talenta, nisam se oslanjao na nešto maglovito, daleko, neodređeno ….. nešto a priorno što bi trebalo biti podloga za atribucionu pristrasnost da stvarnost ne vidimo onakvom kakva ona jeste tj. da napravimo pozornicu iza koje ćemo od Alonsa praviti kumira, zlatno tele. Ne.

          Econ, više nije početnik u F1 ima iza sebe više od šezdeset utrka i to nam daje osnovu da prosudimo nešto o njegovom umijeću. Za mene je njegov učinak u F1 unutar okvira prosjeka. Ništa više.

          Kao osnovu za komparaciju da je Alonso nešto drugačijeg kova od Ocona neću navoditi ništa od Alonsovih “velikih rezultata” nego samo jedan podatak iz njegove prve sezone u F1: 2001. godine kada je vozio slabašni Minardi (pogonjen Ford Zetec-R agregatom) koji te sezone nije osvojio niti jedan poen.
          U prvoj sezoni, na petoj utrci (Španjolska) Alonso je startao njegov Minardi s 18. startne pozicije ispred Fisichelle i Buttona u Renaultu i Pedra de la Rose u Jaguaru te uspio utrku završiti ispred navedenog dvojca na 13. mjestu. Istine radi treba reći da je utrku završilo samo 16 vozača.
          Za mene je ta utrka pamtljiva gotovo u istoj mjeri kao i Hamiltonova vožnja 2006. godine u Turskoj (GP2).
          Stoga, ako Ocon bude bolji od Alonsa u meni se neće javiti nagon/misao da poričem Oconov uspjeh, ali također to neće promijeniti niti percepciju-dojam da je 24. godišnjak pobijedio velikog šampiona na samom kraju karijere.

          Po talentu Ocon NIJE parnjak Alonsu, po rezultatima eventualno može biti.



          4
          4

          0
  7. Nigel Mansell
    The Simpsons Prikaži

    Alonso je pit bull i zato ga Marko neće u Red Bull.
    Mercedes ga neće u svoj dres jer kažu da Luji stvara stres.
    U Ferrariju je davao 120 posto a nije ispunjen do kraja osto.
    Hondinim motorom tražio je sreću
    a nađe samo s mačkom vreću.
    Samuraj, samuraj sam ja…. aj, aj, ajjj… jadan ja.
    Gp2 endžin, dži pi tu endžin to sad znam, aj, aj, ajjj jadan sam ti ja.
    U penziju ode smiriti živce i širok osmjeh nabaci na lice.
    Sreću na biciklu nađe al ga ubrzo nesreća snađe.
    U Švicarskome gradu izbiše mu zub al odmarat ne more, ta nije lud.
    Sezona kreće samo što nije a on mora na poso u Alpine.
    Alpine, Alpine to nisu planineee
    to je moj novi tim ponosim se njim.
    Ocon i ja bićemo dobra raja i zaradit ćemo para.
    Status nam je isti hej, haj, trala lala laa

    Sretno obojici i neka ne prave sranja 😉
    Mislim da će Ocon u početku biti u boljoj formi ali znajući Alonsa to neće dugo potrajati.
    Jedan od njegovih prioritete je uvijek bio dobiti kolegu.



    29
    28

    1
  8. Sebastian Vettel
    The Best F1 Driver Prikaži

    Moš si mislit…

    Kao prvo čemu opće takve izjave u medijima ako je to zbilja tako, to bi se trebalo podrazumijevat i bit pod normalno…
    Opravdavat se prije nego je itko postavio pitanje ili imao ikakvog razloga za postavljanje pitanja je smiješno, to je ono ko kad klinac zna da je napravio glupost pa ide izmišljat opravdanja prije nego starci saznaju da je zeznuo…

    Kao drugo jasno je ko dobar dan da će Alonso imat povlašten status, i nije uopće nužno da to piše u ugovoru,
    no ekipa koja ima imalo mozga će sasvim sigurno u nekakvoj li-la situaciji prije dat priliku Alonsu nego Oconu.
    Ono imaš šansu napast RB i naravno da ćeš debelo prije dat šansu Alonsu da ide u taj dvoboj nego Oconu, jer je eto jasno da će ga Alonso debelo prije dobit nego Ocon.
    Nema tu čak ni protekcija i ovog-onog, nego je to stvar zdrave logike.

    Svaki šef koji imalo drži do svoje ekipe će napravit baš to.
    Ista stvar kao da ja u svojoj firmi imam neku frku i sad treba poslat servisera 500km od firme da to riješi što kvalitetnije i što brže…
    Hoću li poslat neiskusnog klinca kojeg sam zaposlio prije par mjeseci ili starog iskusnog radnika za kojeg znam i apsolutno sam siguran da je dorastao zadatku…



    7
    3

    4
    • Renault
      Renault_F1_team Pretplatnik Prikaži

      Opravdavat se prije nego je itko postavio pitanje ili imao ikakvog razloga za postavljanje pitanja je smiješno

      Pa pitao ga novinar o tretmanu Alonsa i Ocona, Rossi mu ovo rekao, ili ti misliš da je Rossi iz čista mira napisao ovo na svoju fejs traku bez da ga je itko išta pitao.



      8
      8

      0
  9. Alpine
    Alpine Prikaži

    Zna se tko je prvi vozač, onaj koji ima ugovor na 2 godine + 1 u slučaju da druge godine Alpine bude odličan. Alonso je legenda F1 i ostat će uz Alpine kao ambasador i poslije F1.
    Ocon ima ugovor do kraja ove godine i Mercedesov je vozač. Da budem iskren, volio bih da ode u Mercedes kao vozač br. 2, a da Bottas dođe u Alpine. Bottas je sjajan i potcijenjen vozač koji bi ako mu izbrojimo druga mjesta na kraju sezone danas bio višestruki svjetski prvak i danas bi sasvim drugačije o njemu pričali. Ali nije, jer mu je tako pao grah da baš vozi uz odabranog i blagoslovljenog. Kad bi došao u Alpine vjerujem da bi mu se vratio mojo i tih 0,1 sekunde koliko mu za sad fali za Hamiltonom.



    2
    0

    2
    • Aston Martin
      tiptronic Prikaži

      I u pravu si ..a i griješiš.
      Botas je veoma brz vozac, nekad brži i od LH. Da se F1 vozi po principu WRC vjerovatno bi do sada bio svjetski prvak.
      Njegova “trkačka” komponenta nije na nivou koji je potreban u F1.
      To je vidljivo kad nije na celu trke i kada se treba “probijati” kroz poredak …nije u stanju ni uz dominantni Mercedes.
      Grah nemoj spominjati …dokazao Russell, koji je sjedio u sjedištu koje napravljeno prema LH …prvi put i ..deklasirao ga.



      1
      1

      0
  10. Marlboro
    Hey You Donator Prikaži

    Očekujem whitewash kao sa Vandoorneom. Bez obzira što nije vozio 2 godine.



    3
    3

    0
  11. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Šef momčadi, ako želi išta dobiti od Ocona mora reći da nema prvog vozača, ali svi koji nisu iz centra Hlebina znaju kako će momčad odlučiti kad bude trebalo odlučiti između dva vozača.



    2
    2

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.