Tsunoda i Sato vozit će AlphaTauri na postsezonskom testu

Izdvojeno

Ivan Barin-Turica

Prije 3 godina 3 min 7 komentara

Momčad AlphaTaurija objavila je imena svojih aduta za postsezonsko testiranje u Abu Dhabiju, koje je na rasporedu za pet dana.

Talijansku momčad predstavljat će Yuki Tsunoda i Marino Sato, japanski dvojac koji je sezonu 2020. proveo vozeći Formulu 2.

20-godišnji Tsunoda F2 sezonu završio je na trećem mjestu ukupnog poretka. 2018. godine okitio se naslovom prvaka u japanskoj Formuli 4 i time si priskrbio mjesto u višim kategorijama, kao i članstvo u Red Bullovoj vozačkoj akademiji. Glavni je kandidat za mjesto u AlphaTauriju, koje bi se trebalo otvoriti nakon što na zimu istekne ugovor Danilu Kvjatu.

„Prije dvije godine vozio sam jedan od momčadskih bolida na Imoli, a sada imam priliku biti dio službenih testiranja u Abu Dhabiju. Cijenim način na koji me momčad AlphaTaurija priprema za ovo, a htio bih se zahvaliti ekipi Red Bulla i Helmutu Marku što su mi sve omogućili.“

YUKI TSUNODA

„Usredotočit ću se na praćenje momčadskih uputa i davanje povratnih informacija mehaničarima. Ovo je prilika za puno naučiti, prilika koja će mi pomoći i da se dodatno razvijem.“

YUKI TSUNODA

Točno 365 dana stariji Sato nije imao sezonu za pamćenje. Prošlogodišnji prvak EuroFormule tek je jednom završio među osvajačima bodova i njegov ostanak u momčadi Tridenta, kao i u F2 općenito pod velikim je upitnikom. No, unatoč tome dobio je priliku testirati bolid Formule 1.

„Jako sam sretan što mi je momčad AlphaTaurija pružala priliku voziti F1 bolid. Pokušat ćemo odvoziti što više krugova i iz bolida izvući maksimum. Voziti F1 bolid san je svakog vozača, sigurno ću uživati u Abu Dhabiju.“

MARINO SATO

Test koji se svake godine održavao praktički „iza zavjese“, proteklih je tjedana dobio neviđenu medijsku pažnju.

Naime, FIA je za ovu godinu odlučila promijeniti ključno pravilo sudjelovanja, koje je glasilo da dozvolu za nastupanje na postsezonskom testiranju imaju samo vozači s maksimalno dvije odvožene utrke u F1 karijeri. Zeleno svijetlo za nastup sada su dobili i svi vozači koji nisu sudjelovali u još uvijek aktualnoj sezoni 2020., pa ćemo stoga na djelu moći vidjeti i, primjerice, Fernanda Alonsa i Roberta Kubicu, dvojac u kasnim tridesetim godinama.

Milost od krovne organizacije pokušali su izvući i u Ferrariju, McLarenu i Aston Martinu, koji su za testiranja htjeli prijaviti Carlosa Sainza, Daniela Ricciarda i Sebastiana Vettela, argumentirajući kako dotični na zimu mijenjaju momčadi te u traženoj sezoni nisu vozili bolide koji će pristupiti testu.

No, njihovi zahtjevi nisu odobreni te im je preostalo da u narednih nekoliko dana pronađu vozače koji će im dati najbolji mogući uvid u stanje bolida za iduću sezonu.


Odgovor

7 komentara

  1. Fernando Alonso
    Brane FA14 Prikaži

    Mali ispravak: Alonso i Kubica nisu u četrdesetima…Alosno je ’81. a Kubica ’84. godiste



    5
    5

    0
  2. Ferrari
    peewoslav88 Prikaži

    drag mi je Kvjat i mislim da će ostat, al bilo bi super vidjeti Japanca nazad u formuli, pogotovo nekog kao što je Tsunoda.



    5
    5

    0
  3. Charles Leclerc
    Adro Prikaži

    A Daruvala i Vips što sa njima?



    4
    4

    0
  4. F1puls Portal
    gosuasus Prikaži

    tsunoda taman stigne izaci iz puberteta i narasti izmedju sezona :-)



    1
    1

    0
  5. Pirelli Intermedium
    crofessional Donator Prikaži

    Di su odluke od Redbulla?

    Albon/Perez ?
    PU Honda/Renault ?
    Kvyat /Tsunoda ?
    tračevi o Neweyu u AM ?

    Previše politke u toj butigi čini se.



    5
    5

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.