Ja Batman, ti Batman, svi Batman!

Kontra mraku, kontra G-sili

Ante Vetma

Prije 3 godina 5 min 66 komentara

x2
x1

“36 utrka bez boda – u 37. utrci pobjeda!” ili “Golobradi mladić za tri dana savladao Mercedesov bolid i demolirao timskog kolegu!” ili “Upao kao zamjena pa izdominirao cijeli grid!” ili tko zna kakve sve naslove bi nekakav opći tabloid koji površno ili nikako prati Formulu 1 mogao plasirati svojim čitateljima da je jučer Russell uspio prvi doći do cilja. Srećom, spletom nevjerojatnih okolnosti Russellu je pobjedu ukrala vlastita ekipa i niz pehova kakve nismo vidjeli već dugo, dugo vremena. Zašto srećom? Pa jednostavno, kao što svaki blockbuster treba superjunaka, tako i svaki sport treba svog protagonista. Bi li Batman bio kultni lik da je cijeli trik u odijelu i gadgetima? Onaj tko pronađe odijelo – uskoči u njega (malo stisne nožne prste da upadne u cipele) i PUF! I on je superjunak, brani Gotham od čovjeka-pingvina i šaljivdžija. Ne ide to tako. Fora je u cijeloj priči, u samotnjaku Bruceu Wayneu sa svojom životnom pričom i s nizom lijepih dama oko njega, fora je i u mudroj lisici Alfredu i cjelokupnoj atmosferi. Ružno je ako netko samo tako uskoči u odijelo i onda je on Batman. Sačuvajbog, sutra može netko treći ući u isto odijelo pa će i on biti Batman! Ako su svi Batmani, tko bi gledao tu glupost od filma? Ne, ne…

Reklo bi se, Formula 1 je izbjegla metak ovom prosutom Russellovom pobjedom jer bi se samo potvrdile tvrdnje onih koji ne prate baš pažljivo ovaj sport, a uvjereni su da tu pobjeđuje isključivo bolid, i to bez puno vozačke muke. Kako bi onda itko mogao ozbiljno opovrgnuti tu teoriju ako svi događaji potvrđuju pretpostavke tih neznalica i površnih pratitelja? Počneš im pričati o finesama u vožnji ovih suludo brzih i kompleksnih mašinerija, o G-silama, opasnosti od nesreće, činjenici da bolid može voziti naopako u tunelu, cijeloj strukturi ekipe koja od vrha do dna mora raditi u harmoniji da bi se rezultat isporučio, o suludoj računici da nekoliko stotina ljudi u Wokingu i u Enstoneu svatko radi na svom bolidu, a onda na kraju u utrci koja traje dva sata zaostanu pola sekunde jedan za drugim… I pričaš, pričaš, vadiš fun-factove iz svih džepova; a taj Dudek koji F1 pogleda tek ponekad u reprizi samo na to odgovori – ali, Russell je u petak sjeo u bolid, dosad nije osvojio nijedan bod, a onda je demolirao cijeli grid, uključujući i timskog kolegu koji vozi, koliko ono već godina u ovoj ekipi? Diskusija završena.

Nema potrebe lamentirati nad nedostatkom talenta ili živca u Valtteriju Bottasu jer je njemu sigurno najteže znati da u najdominantnijem bolidu svih vremena uspijeva biti ovako neupečatljiv. U prepirkama što bi se dogodilo da Russell i Hamilton voze jedan s drugim propušta se ono što je bitnije, a to je brzina Mercedesa. Neka nas ne zavaraju relativno mali zaostaci i naoko jednostavna konfiguracija staze. Koliko je jednostavno voziti par pravih zavoja, toliko je jednostavno i upropastiti sve zbog jedne pogreške. Izgubljeni momentum zbog najmanjeg proklizavanja vozače ovdje košta skuplje nego na bilo kojoj drugoj stazi u kalendaru. Međutim, nije griješio Russell nego Bottas. Dva kruga ranije vidjelo se da je Russell brži što je rezultat i činjenice da je bio na bržim gumama, ali nije htio raditi ništa nepromišljeno. No, kad je Bottas promašio točku kočenja, Russell nije promislio dvaput nego da je prošao na najtežem dijelu staze. Kao da nije bilo dovoljno ono što je pokazao na startu, sad je ponovo prošao, ovaj put težim putem.

U toj njihovoj priči nema nikoga drugoga. Perezu kapa dolje, taj drugi Mercedes je opet klasa za sebe kad veliki brat zezne svoje vozače, ali svatko sa zdravim vidom je vidio da je Mercedes i ovog vikenda bio neka druga Formula. Štoviše, da je na bolidu umjesto 63 pisalo 44 i da je kaciga umjesto ove crvenkaste bila ljubičasta – nitko ne bi razaznao da u bolidu sjedi mladić bez boda u karijeri, a ne sedmerostruki svjetski prvak. Osim možda po dozi peha.

Rezultat to ne sugerira pa će površnom pratitelju s početka priče promaknuti kako nam je jučer u sat i pol servirana savršena demistifikacija zadnjih par godina. Drugim riječima, nije Bottas nikakav alfa-mužjak koji pritišće Hamiltona do krajnjih granica nego mediokritet koji je indirektno pomogao u stvaranju slike o “novom najboljem svih vremena”. Svakako da bi bilo zanimljivo retrospektivno da su svi višestruki prvaci imali “goste” u svome bolidu. Tko ne bi volio vidjeti da je netko s 36 utrka iskustva i bez osvojenog boda prešao u Red Bull 2011. godine i odradio jednu utrku? Ili u Brawn 2009.? Ili u Ferrari početkom milenija? Da, šteta. Ali, to se tad nije dogodilo. Sad jest. Ovaj put smo imali tu sreću i Russell je u ova tri dana pokazao sve što je bilo potrebno vidjeti. Možda čak i više od toga, jer je zbog svih pogrešaka pokazao kako se nosi s različitim situacijama, umjesto čiste dominacije nakon prvog zavoja, kako je izgledalo do pola utrke.

Doduše, možda je u nekoj ludoj statističkoj nevjerojatnosti baš nekako ispalo da je i Russell također najbolji svih vremena i taj Bogom dani talent je dobio ekspresnom dostavom baš u petak oko 14:25. Trećeg objašnjenja nema.


Odgovor

66 komentara

  1. F1puls Portal
    Sarma Donator Prikaži

    Odlična kolumna ?

    Štoviše, da je na bolidu umjesto 63 pisalo 44 i da je kaciga umjesto ove crvenkaste bila ljubičasta – nitko ne bi razaznao da u bolidu sjedi mladić bez boda u karijeri, a ne sedmerostruki svjetski prvak. Osim možda po dozi peha.

    :thumbs:



    50
    44

    6
    • Mclaren
      Fittipaldi Prikaži

      Baš je lijepo vidjeti koliko je kompleksa Lewis nabio ljudima, čak i kad bolestan leži u krevetu – cijeli F1 svijet priča o njemu i pokušava navući neku priču. Ali ne ide.

      Lewis Hamilton je najmlađi vozač u povijesti koji je potpisao ugovor s nekom F1 momčadi, kada je sa 13 godina zbog svog talenta potpisao ugovor za McLaren. Potom je došao i kao rookie pobijedio dvostrukog svjetskog prvaka.

      Kraj priče. Finito. The End.

      Lewis je sam sebe izgradio, sam se probio i sam se dokazao. Kada je to napravio, došlo je ono prirodno – najbolji vozači dobivaju najbolji bolid. Sve je ostalo povijest. Uzima što mu se daje – i nema mu kraja. I svaka mu čast.

      Osporovateljima ostaje samo tipkovnica, gnjev i teoretiziranja. Brojke su neumoljive, rekordi ispisani zlatnim slovima, a karijera veličanstvena!

      44.



      13
      -22

      35
      • Sotir Prikaži

        Zaboravio si nešto najbitnije u toj priči a to je Niko Rozberg koji ga je pobedio u istom timu i osvojio naslov.
        Dakle, kao što je nedavno izjavio Alonso, Šumaheru se to nije desilo a Hamitonu jeste.
        Sada za mene posle ove vožnje Rasela u moćnom Mercedesovom bolidu Hamilton je prosek vozač.
        Brojevi rekorda mi ne znače ništa, samo mi znači način vožnje na trci a mladi Rasel je pokazao talenat kao Lekler u raspalom Ferariju.
        Pozdrav svim ljubiteljima F1



        22
        7

        15
        • Mclaren
          Fittipaldi Prikaži

          Hahaha, Hamilton po sezonama ima pozitivan omjer sa 3 svjetska prvaka s kojima je vozio u istoj momčadi – Alonso, Button i Rosberg.

          Taj isti Rosberg je 3 godine uništavao Schumachera (po vama najvećeg ikad). To odjednom nije važno, zbog godina ili neka druga izlika?

          Schumacher je gubio od njega, Alonso je gubio od Hamiltona, Senna je gubio od Prosta. Ovo je sport u kojem se može dogoditi milijun faktora. Hamilton te sezone nije imao sreće s kvarovima, ali zato je imao sreće svih drugih godina. Događa se.

          Da Rosberg nije nikad završio ispred Hamiltona – sada bi govorili da je Rosberg bio očajan vozač, loš protivnik i da Hamilton nije imao konkurenciju. Sada kada je jednu od 1 od 4 sezone završio ispred njega – odjednom je mjerilo za kvalitetu drugih i slične lupetarije.

          Klasika!



          21
          -6

          27
      • Darkracer Prikaži

        Fittipaldi, bravo na komentaru. Odavno bolji komentar i odgovor nisam pročitao. Pogodio si u BULLSEYE.
        Hamilton je fanovima drugih ekipa (prvenstveno Ferrarija) nabio toooolike komplekse da se isti sad hvataju za svaku slamku spasa. Oborio je Schumachera, njihovog sveca, i sad pokušavaju na bilo koji način to osporiti. Otišlo je toliko daleko da su pojedinci počeli navijati za bilo koga (taman da je i crni cigan) samo da skine Hamiltona ili umanji njegov uspjeh. Majko moja, to je strašno. Hahahaha



        12
        -15

        27
        • Michael Schumacher
          Slavenowsky Donator Prikaži

          Taj isti Rosberg je 3 godine uništavao Schumachera (po vama najvećeg ikad). To odjednom nije važno, zbog godina ili neka druga izlika

          ?

          Unistavao? Schumacher nije vozio bolid 5 godina, dosao je u poznim godinama, neko ko ce pored svog iskustva, malo uzdici i marketinški tim. Michael je imao totalno drugaciji pristup bolidu, njegov stil voznje je bio takav da sa njegovim setup-om bolida Rosberg bi svaku okuku pokupio ili bi pravio krofne po stazi. Dakle Michael je volio da njegov bolid nema previse straznjeg gripa, volio je da koci motorom, znaci vise old school vožnja… Bolid iz 2006 I 2010 su bili ko nebo i zemlja, tako da Michael sa svojih 40 + godina nije bas bio refleksno sposoban kao sa svojih 20 + godina, i isto tako nije bas bio doveden u Mercedes da osvoji 8 titulu, vec ovo gore sto sam napisao.

          Dakle Schumacher Rosbergu moze otac da bude, porediti nekog na samom zalasku je smijesno.



          4
          4

          0
      • F1puls Portal
        Testarossa Prikaži

        Po hiljaditi put: Nije dobio Alonsa. I to nije ga dobio iako je imao podršku ekipe. Alonso je vozio protiv cijele ekipe i Hamiltona i opet zavrsio sa jedakim brojem bodova



        15
        5

        10
        • Mclaren
          Fittipaldi Prikaži

          Da, Hamilton je završio ispred Alonsa – zbog boljih plasmana, i tako postao viceprvak 2007. godine u svojoj debitantskoj sezoni. Činjenica.

          Nekako mi se čini da je službena F1 statistika veći autoritet od tvog nekakvog osobnog mišljenja.

          A što se tiče tih priča, pričica i teorija zavjere kojima se hraniš (vozio protiv vlastite momčadi hahaha), tipični spin Alonsa i njegovih navijača koji se time žele nekako opravdati i izvući iz nevjerojatne priče o tome kako ga je jedan rookie pobijedio.

          U te isprazne priče više ne vjeruje ni sam Alonso, kamoli netko drugi sa zdravim razumom i respektabilnim znanjem o Formuli 1. A neću niti ulaziti u njegovu ulogu u Spyagateu!



          10
          -11

          21
        • Daniel Ricciardo
          _bataziv_0809 Prikaži

          Dobio je Alonsa jer je zavrsio plasiran ispred njega. A Alonso je imao podrsku ekipe i jasno favoriziranje, ali niko mu nije kriv sto je rookie bio brzi od njega u istom autu.



          5
          -6

          11
        • Ferrari
          Boris_CRO Prikaži

          Kako ljudi kao Fittipaldi pričaju reklo bi se da je Lewis ostvario barem duplo više bodova od Alonsa te 2007., a uz svu pomoć tima nije se udaljio 1 bod od njega. “Uništio ga je” sa istim brojem bodova.



          14
          11

          3
        • lukarak Donator Prikaži

          Ajmo napraviti misaoni eksperiment. Makni Kimija s tablice, ok? Tko je prvak na kraju sezone?

          Dvostrukog, aktualnog! svjetskog prvaka je pobijedio u prvoj sezoni. I to uz Alonsove pizdarije tipa nekretanje iz boxa da ovaj izgubi vrijeme i slicne pizdunske fore.



          4
          -5

          9
  2. Mclaren
    kimi-f1 Prikaži

    Možda je Russell u top 3 vozača trenutno ali mi to ne vidimo zbog bolida koji vozi. Bahrain je bio zanimljiv, ali sezona 2022 bi mogla biti superzanimljiva ako se stvari poslože kako bi trebale.



    20
    20

    0
  3. Charles Leclerc 16
    Domach Donator Prikaži

    Čovjek objasnio.



    11
    5

    6
  4. LewisFan44 Prikaži

    Uvijek u F1 pobjeđuje najbrži bolid. Tko to ne zna taj ne prati F1. Zašto vozači žele u najbrži bolid onda?

    Mene zanima ima li ovdje netko tko misli da kad Hamilton dobije Sainza u McLarenu da to nije radi bolida? Rekao bi da nema, ali ako ima nek se javi.



    15
    12

    3
  5. Ferrari
    VettelFerrari Prikaži

    Kad smo ja i još jedan kolega izjavili da je Russell izniman talent, da zaslužuje mjesto u Mercedesovom programu, mislim da je to bilo prije nekih mjesec dana kada je njegova budućnost u F1 bila nesigurna, svi su nam se nasmijali i pozivali se na Wehrleina. Taj čovjek je u tom trenutku imao 33-0 u kvalifikacijama protiv svih svojih momčadskih kolega, dovukao Williams u Q2 više puta, pa ja mislim da je već onda bilo jasno da je taj mladić poseban. Wehrlein takve stvari nije radio.
    I nije sve u tome da je Bottas loš vozač, nego je u tome što je Russell odličan vozač. U subotu sam malo pretjerao tražeći argumente da dokažem da Lewis ne zaslužuje biti u GOAT utrci i kako je lako osvojiti naslov u Mercedesu tako da sam uopće zaboravio na to da ne može baš svatko doći u bolid i 3 dana nakon toga zaostajati 26 tisućinki za momčadskim kolegom. Još uvijek sam mišljenja da bi Russell pobijedio Hamiltona i da bi Russell pobijedio svakog vozača na gridu i baš zato se ne slažem sa ovom kolumnom, nikakva tragedija se ne bi dogodila Formuli 1 da je George Russell pobijedio, to je u najmanju ruku glupo, naprotiv, to bi bio dokaz da NIJE sve u bolidu, da se ipak nešto pita i vozače. Ako neki vozač sjedne u bolid tri dana prije, i brži je od momčadskog kolege, makar on bio Mahaveer Ragunathan, očigledno je da je taj vozač poseban. U godinama koje slijede, mislim da bi George Russell mogao predstavljati opasnost za sve.



    13
    5

    8
    • Fernando Alonso
      Mr.Spaceguy Donator Prikaži

      Ja sam pak mišljenja da bi ga Hamilton, Verstappen i Leclerc dobili bez većih problema.



      13
      4

      9
      • Lewis Hamilton 44
        NRteamLH44 Prikaži

        Space,zanima me,na osnovu cega si kreirao misljenje da bi Russella dobili Verstappen i Leclerc?

        U nizim kategorijama je Russell osvojio sve kao i njih dvojica.
        Prvak je F2.

        Max i Lec su imali priliku i mogucnost pokazati se u F1, Russell nije. Jer Russell od kada je dosao u F1,vozi bolid koji je od 0.5s do 1s sporiji od najsporijeg bolida na gridu. Jedini,bas jedini relevantan podatak gledano za Russella od kada je u F1 su timske kolege,a tu je taj momak bolji cak i od Hamiltona,Schumachera,Senne ili bilo koga drugog (sve do juce,ali realno Bottas mu i nije timski kolega).

        Ovu sezonu je Wiliams nesto napredovao u odnosu na najlosije bolide na gridu,pa su se poceli boriti sa Haasom i tu i tamo se gurati sa Alfom, I od kada je doslo do tog napretka,Russell je postao redovni ucesnik Q2 dijela kvalifikacija.

        Znaci cim je dobio koliko toliko konkurentan bolid,poceo je redom gaziti Latifija,Magnussena,Grosjeana,Kimija i Gia.

        Ovde se radi o momku koji je jos jedan vanserijski talenat. Ali je nazalost danas u ovoj kolumni predstavljen samo kao alat za osporavanje Hamiltona.

        Ne znam bas da su juce sjedili u tom Mercedesu Latifi,Magnussen,GIO,Kvyat,Albon,Stroll,Grosjean,pa cak i Kimi da bi to bilo ja batman ti batman svi batman.



        15
        14

        1
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Neću reći da nije dobar, ali one sve pobjede u kvalifikacijama u Williamsu bi dosta F1 vozača postiglo protiv onakvih timskih kolega. Kubica je invalid, i protiv njega mu je baš bilo lako. A Latifi izgleda malo bliže, ali je i on jedan od lošijih vozača na gridu. I njega je u ovoj zamjenskoj utrci, umalo dobio novi privremeni timski kolega, koji čak nema ni F1 iskustva. Ipak je F2 puno sporija od F1, pa čak i od Williamsa, nego što je Williams sporiji od Mercedesa… I to ga je mogao i dobiti da nije napravio grešku u zadnjoj krivini. Tako da neću reći ni da je Russell najbolji ikad, ali dobar jest. Koliko je dobar to tek treba da vidimo. U ovom kratkom izletu u Mercedes je više pokazao nego sve te stvari što je radio u Williamsu.



      6
      6

      0
  6. Marlboro
    AMG Donator Prikaži

    Ja sam kao i inace odusevljen dozom kreativnosti i truda kojom nas Ante napise ovakav tip clanka, a zapravo ne kaze nista novo… ili se indirektno brani Vettel ili se indirektno potkopava Hamilton.

    Ja Batmen, svi Batman ti uvijek dobri stari objektivni Vetmen ???



    30
    12

    18
  7. Lewis Hamilton 44
    NRteamLH44 Prikaži

    Ok vidimo u kojem se smjeru ide sa ovom kolumnom. Ok,licno misljenje,postujemo!

    Pitanje za autora,ako predpostavimo da Lewis nije najveci svih vremena, koji je onda?? Ajde necemo sad navijacki,nego realno govoreci,koji je onda?

    Da ne nabrajam sada njegove rekorde u karijeri,jer ih svi znamo koji su. Da ih je sve skupio u Mercedesu,protiv Bottasa,pa ajde da ih ne priznamo,ali dosta toga je ostvareno od prvog dana u Formuli 1,prvih kvalifikacija,prvog podijuma u tadasnjem Mclarenu. Njegovi rekordi se ne sastoje samo iz ere Mercedesa,nego i iz era McLarena,kada je taj tim bio na vrhuncu,a i kada je bio 2-3-4 tim na gridu. I iz istog onog Mercedesa koji je takodje ne uvijek bio broj 1 na gridu nego i par godina 3-4 ekipa grida.

    Ok,evo recemo neko popularno misljenje publike Scumacher je najveci,Senna je drugi,Clark ili Lauda,nekima je Alonso nekima je Vettel,ok u redu.

    Mozemo li se sloziti da je Hamilton bar u top 5 vozaca ikada? Mislim da bi tako moglo,da bi ga velika vecina u taj krug svrstala.

    Trenutno na gridu nemamo nijednog vozaca iz top 5 ikada,osim Hamiltona? Neka je taj Hamilton zadnji medju najvecima,taj zadnji opet ima vise rekorda od njih sviju. Vecina rekorda je ostvarena u dominantom bolidu,ali tako su i ostale legende vecinu svojih rekorda ostvarile u dominantom bolidu. Ne sjecam se da je iko od njih nabijao statistiku u losem bolidu,osvajali titule u losim bolidima jesu,ali jednu ne sedam.

    U cemu je onda problem da se glorifikuje jedini aktivni vozac iz top 5 skupine ikada? U cemu je problem da se njemu daje najveca paznja? Zar je problem to sto ga se naziva “najveci ikada” ,mislim da to malo ko radi osim Britanaca,sto je sasvim logicno. Mislim da svaki poznavaoc F1 zna da “najveci ikada” ne postoji,zbog specificnosti sporta.

    Sta onda toliko smeta i boli? Da nesto nije posteno? Kao da je ikada F1 bila postena,kao da Eddie Irvine ne bi bio bar dvostruki prvak u Ferrariu.



    12
    -9

    21
    • Marlboro
      Superhik Pretplatnik Prikaži

      Pitanje za autora,ako predpostavimo da Lewis nije najveci svih vremena, koji je onda??

      Nema se tu šta predpostavljati. Ja znam da nije najveći svih vremena.



      20
      7

      13
    • Ferrari
      VettelFerrari Prikaži

      Ajmo sada smireno i objektivno. U pravilu bi tu na prvom mjestu trebali biti ili Clark ili Fangio. Oni su bili glavni akteri utrka koje se više nikada neće ponoviti. Fangiov pohod na pobjedu u Njemačkoj ’57 nakon što je zaostajao punu minutu za vodećim, Vlakova pobjeda na Spa-Franchorshampsu 1963. od preko 4 minute, nevjerojatan povratak na Nozi ’67. Tu je problem što nemamo nikakve sačuvane snimke, pa ne možemo tu nešto prosuđivati, otprilike isto kao i sa Wiltom Chamberlainom u košarci. Onda imamo Sennu i Prosta, dvije sušte suprotnosti. Prostu ne možemo baš pripisati neke spektakularne utrke, baš zbog njegovog “profesorskog” stila vožnje., možda Francuska i Meksiko 1990. godine. Senna pak ima dosta spektakularnih vožnji, kvalifikacije u Monaku 1988., nažalost isto nemamo nikakve snimke, ali tu su još i Brazil ’91, Monako ’92 i Donington ’93. Onda dolazimo do Schumachera, vozača kojeg ste ili voljeli ili mrzili, isto kao i Sennu. Kada je trebalo, bio je metronomski precizan, kao Mađarska ’98, u ekstremnim situacijama se isto odlično snalazio, Barcelona ’94 kada je vozio u jednoj brzini pola utrke, Barcelona ’96. Njegove najbolje vožnje su bile u razdoblju od ’93 do 2000, i poslije je bilo nekih odličnih vožnji, ali to je bilo ono najbolje od njega. E sada, Lewis Hamilton: neke njegove spektakularne utrke: Britanija 2008., Njemačka iste godine i Turska ove godine, najuspješniji vozač u povijesti Formule 1. Ali u ovome je problem: kad god da je imao nekog dobrog momčadskog kolegu, slomio se. Alonsa je pobijedio samo zato što je cijela momčad prešla na njegovu stranu. Od Rosberga je izgubio 2016., pitanje je bi li dobio 2014. da su se neke stvari drugačije odvile. Od Buttona gubi 2011., doba kada počinju muke McLarena. Odjednom viđamo pogreške koje viđamo kod Vettela proteklih nekoliko godina, frustracije koje viđamo kod Maxa danas.
      Od ovih šest vozača koje sam tu naveo, objektivno možemo zaključiti da je Lewis treći na listi iza Schumachera i Senne. Svatko ima neke svoje kriterije, ja pomičem Sennu na prvo mjesto zato što, eto, smatram da je Senna najbolji i spuštam Hamiltona na peto mjesto. Vaše se liste sigurno razlikuju od ove moje. Možemo zaključiti i da nema najvećeg. Svakog vozača krasi neka vrlina i neka mana.

      Znam da sam otišao offtopic, ali želio sam odgovoriti na pitanje koje su postavili kolege NRTeamLH44 i AMG



      28
      25

      3
      • Lewis Hamilton 44
        NRteamLH44 Prikaži

        Ok VettelFerrari. Evo i ti si se slozio da je Hamilton objektivno treci ikada,a po tvom kriterijumu peti.

        Upravo to pitanje sam postavio autoru.
        Zasto je problem da se glorifikuje peti najbolji vozac ikada,kad vec prvu cetvoricu nemamo na gridu?

        Lewis je srusio sve moguce rekorde,F1 oficijal je to popratila sa odgovarajucom dozom paznje. Ne citam posebno medije iz drugih drzava,ali mislim da nijedan ozbiljni mediji nije otisao tako daleko da je na svoju ruku proglasio Lewisa Hamiltona najboljim ikada i tacka. Ako je nesto objavljeno onda je to objavljeno u tonu da je taj covjek statisticki najbolji ikada,sto je i istina. Tu jedino iskljucujemo Britance kao relevantan faktor.

        Cak ni mi najveci fanovi Lewisa Hamiltona na ovoj stranici nismo nikada,bezraspravno tvrdili da je Lewis najbolji ikada. Bar ja to nisam,niti sam vidio druge. Vise vidim da fanovi LH44 brane Lewisa nego sto ga slave. Jer ostali navijaci konstantno sami iznose cinjenicu da je LH najveci i onda pokusavaju to osporiti na nacin da je on nista,jer je Mercedes sve.



        12
        9

        3
      • Marlboro
        AMG Donator Prikaži

        Nisam bas voljan odgovarati na ovakve komentare jer su meni rasprave o “najvecem” bespotrebne…

        Osvrnut cu se samo na jedan dio koji mi “bode oci”, kod Lewisove pobjede 2008 spominjes da je to zbog toga jer je ekipa bila njemu priklonjena (mozda i je, nebitno, ali nije sigurno jedina stvar), dok kod izgubljenog naslova nema price npr. o pouzdanosti bolida, odustajanjima… odnosno za pobjede “trazis opravdanja” za poraze toga nema niti slucajno

        Sorry ali to po meni onda nije objektivan pogled na stvari.

        … i opet ponavljam, od kad je Lewis dosao u F1 sveukupno je pokaza najvise od svih drugih vozaca,(neovisno o tome jesu li drugi uopce imali priliku), stoga je sigurno “najveci” vozac danasnjice



        4
        -6

        10
      • Ferrari
        Boris_CRO Prikaži

        Ako u F1 nema najvećega, ali ako moramo raditi grupu the najboljih sudionika F1 onda bi Lewis bio u njoj. Problem je što danas svi viču GOAT, a po meni bi Lewis definitivno bio u grupi najboljih, ali ne na čelu stola, više onako sa strane. Rekao bih čak jedno mjesto iza Alonsa.



        6
        4

        2
    • Marlboro
      Hey You Donator Prikaži

      Pa gledaj. Svakome je netko drugi.

      Meni koji sam gledao Sennu, MSCa, Alonsa, Hamiltona Vettela i ovu današnju garnituru je Senna. Jednostavno je imao sirovu brzinu kada je drugi nisu imali. Pokazao je u losim bolidima. Kad je bio u dominantnom imao je jednako tako vrh vrhova timskog kolegu Prosta i opet ju je dokazao.

      Pratim F1 dugo. Nisam vidio boljega od Senne. Uspješnijega da. Nekoliko ih. Pa LH je neosporno najuspješniji. Ali meni nemože u istu rečenicu sa Sennom pa čak ni sa Alonsom.

      Ali sva ta imena koja se vrte u ovim komentarima su bili apsolutno vanserijski talenti. Ne mogu komentirati Fangia ili Laudu nisam ih gledao a snimke nisu isto kao gledati live. Ali gledao sam Fangiov bolid. Sjesti i utrkivat se u onome je mogao samo netko tko je vrhunski i dobro lud u glavu.



      12
      10

      2
    • Michael Schumacher
      VRSV546 Prikaži

      Kao sta sam komentirao negdi drugdje svako ima svog najboljeg i ja neman nista protiv toga.
      Tebi je Hamilton postujem to, meni je Scumaher i to velika vecina postuje nekome alonso (svi pravi navijaci postuju to) mrzim ove koji prate formulu zadnjih 10 godina i hoce jednostavno na silu reci da je hamilton najbolji, svi su oni imali dominantan bolid po meni Hamilton najdominatniji, i naravno zasto covjek to da neiskoristi i ima botasa savrsenog drugog vozaca, e sad sto me smeta je to sto u ovih 7 godina jedino nesto je uspia vettel u slavijen bolidu 17 i 18 nesto ucinit i izgorija je u tome sezone su meni iskreno bile vrhunske, al svi pratimo f1 da gledamo pobjednike a ne hoce li mozda perez rici noris probat slucajen okolnosti uhvatit podij… Mercedes radi sta triba radit al to ubija draz sporta kad smo svi nakon prve trke znali (iako je botas pobjedia) hamilton je prvak, sta bi opet bilo u redu da je kao u moto gp gdje je 80% vozac 20% motor, al ovdje je nazalost 90% bolid 10% vozac, a da je tu (posto ferkan i rbr jos nemogu ozbilljno zapaprit) da bar imamo russela ili bili koga drugoga ko ce dat borbe na vrhu, jer nitko nije senni ni prostu (zaboravimo sad suce jer ono je sennina titula ne prostova) nije oduzima titula i reka to je radi bolida, je do bolida al dobija je krvavo a ne na nacin buffon na golu a messi zabija dok se igraju protiv osnovnoskolaca



      6
      1

      5
    • Stirling Moss
      Skaut Prikaži
      x1

      Sukus svega jest da gledamo sport koji s jedne strane ima statistiku i brojive rezultate, s druge strast. Nitko ne bi gledao bilo kakav sport da nema ove druge stavke. Osobnog sam misljenja da Lewisu svakako ne treba osporavati postignuto. Statisticki da, najuspjesniji je svih vremena. Sigurno je da je i politika F1 dovela do prilike da se tako nesto ostvari, ali priliku je trebalo i iskoristiti.

      Ali u mojoj osobnoj listi nikada nece biti medju prvih 5 jer (osobno) smatram da nema karizmu. On je vrhunski ucinkovit sportas koji razara povijesne stranice sporta koji svi volimo, ali (po meni) njegova karizma se svodi samo na to. Gledam njega, vidim samo proracunatu PR masineriju iza njega. Od strasti nista. Mozda sam u krivu. Neka nastavi osvajati sve sto moze, ali neka to bude sa stilom/s duhom/s nekom mrvicom onoga sto hrani dusu navijaca. Pa cu ga podrzati kao velikog vozaca.

      Ali posto su sve to apstraktne i nemjerljive kategorije, ne mogu argumentirati nista od ovih svojih misli. Mozda samo gubim svoje i tudje vrijeme ?



      7
      7

      0
  8. Daniel Ricciardo
    _bataziv_0809 Prikaži

    Dobar početak, ali je ostalo nedorečeno.



    4
    -1

    5
  9. LewisFan44 Prikaži

    “Doduše, možda je u nekoj ludoj statističkoj nevjerojatnosti baš nekako ispalo da je i Russell također najbolji svih vremena i taj Bogom dani talent je dobio ekspresnom dostavom baš u petak oko 14:25. Trećeg objašnjenja nema.”

    Ima i nemoš vjerovat kako je jednostavno.

    Russell je bio bolji od Bottasa točka. To je sve što znamo iz posljednje utrke.

    Ne zaboravimo spektakularnu pobjedu Maxa nad Ricciardom u Maxovoj prvoj utrci za RB. Kasnije kroz njihov dvoboj bili su izjednačeni.



    13
    8

    5
  10. Sebastian Vettel 5
    battery992 Prikaži

    1. Hamilton je svoje titule u F1 osvojio na način koji je normalan u F1. Jedini način da tim s najboljim bolidom ne dominira je da stavi npr. Latifija ili nekog sličnog za vozača…

    2. Hamilton je vrhunski vozač i nevjerojatno je talentiran. Dokaz: u prvoj sezoni ga jedan Fernando Alonso nije uništio, štoviše bili su tu negdje, čak i ako je u zadnjem dijelu sezone Alonso malo trpio u timu…

    3. Da je Mercedes u sezonama 2017. – 2018. imao dva konkurentna vozača, koji bi se razbijali i izbacivali jedan drugog možda bi izgubili titule jer su imali neku konkurenciju u Vettelu i Ferrariju… To je razlog zašto je Bottas tu…

    Iako nisam njegov navijač i ne volim Hamiltona, ipak ga poštujem, čovjek radi ono što treba učiniti. Što je trebao odustati od svega?

    Osobno kao navijač Vettela gledam svaki vikend kako se čovjek vozi daleko od svoga timskog kolege pa i tražim opravdanja za njega i njegovu brzinu. A i dalje mislim da je jedan od najboljih.
    Pa kako onda očekujemo da Hamiltonovi navijači, to jest navijači sada već rezultatski najuspješnijeg vozača u povijesti ne kažu da je on najbolji i najveći?

    Smirimo doživljaj i navijačka prepucavanja, postajemo kao Dinamo Hajduk spika.



    29
    28

    1
  11. Felipe Massa
    Braziliscanec Masa Prikaži

    Gledali smo vrhunsku priču u nedjelju – baš pravu fabulu koju nam je priredila F1.Gledali smo razvoj karaktera jednog lika.
    Russell nakon što se naviknuo voziti najlošiji bolid na gridu sjeda u najbolji bolid.
    Nakon što se dvije sezone trudio vući Williamsovu ekipu u pravom smjeru, dolazi u ekipu gdje je već sve po špagi.
    Nakon što se silno borio za prvi bod bezuspješno, sad je osvojio dva boda nakon što mu je ekipa sve zaribala.
    Znao je da im ogromnu priliku, nastup mu je bio na razini zadatka, ali jednom kad su stvari izmakle njegovoj kontroli, sve se russullo.
    Je li sretan što je dobio priliku ili tužan što je nije pretvorio u rezultat? Misli li da ga čeka budućnost ili se boji da je profućkao svoju šansu? Misli li da ima nedovršenog posla u Williamsu ili želi opet Mercedes pod svaku cijenu?
    Mene iskreno zanima kako je to biti George Russell koji liježe u krevet na večer 6.12.2020. – ne zanima me je li njegov veći od Bottasovog, a sukladno time potencijalno veći od Hamiltonovog (za kojeg se tvrdi da ima najvećeg ikad).



    7
    5

    2
    • Sebastian Vettel 5
      battery992 Prikaži

      Meni ga je nevjerojatno žao, volio bih da dođe u Merc što prije, ali je to dok je Hamilton tu nemoguće… Totto je naučio lekciju iz Rosberg vs. Hamilton priče i zna da bi ih rivalstvo između dva brza vozača u slučaju konkurencije od drugih f1 timova jako koštalo… Nešto kao Mclaren 2007.
      Zato sam želio da uzme tu pobjedu, jednostavno takav vozač već dvije sezone vozi trabanta marke Williams, zaslužio je…



      5
      5

      0
      • lokolokoloko Prikaži

        To su one detektivske fore kad nemaš izgrađeno mišljenje onda na pitanje odgovaraš pitanjem. Nisi odgovorio, a postavio si pitanje. Još je gore kad sam sebi postavljaš pitanje.

        Jedna (ili više stvari) su kristalno jasne: mercedesov bolid je daleko ispred svih, a bottas je panj.



        2
        -4

        6
        • Felipe Massa
          Braziliscanec Masa Prikaži

          Imam mišljenje, a to je da se tu u komentarima (a u ovom slučaju i u kolumni) kokošarimo tko ima većeg, umjesto da uživamo u drami koju smo gledali.
          Postavljam pitanje tako da potaknem nekog na razmišljanje. Servirati svoje mišljenje u obliku tvrdnje je razina četvrti osnovne.
          Evo ako te pitanja zbunjuju: Vozač najbolje F1 momčadi u povijesti nije panj, bilo da se radi o onom koji je uglavnom ispred ili onaj koji je uglavnom iza momčadskog kolege.



          1
          1

          0
      • Shell
        FernandoMclaren Donator Prikaži

        Meni jedna stvar stalno pada na pamet kad se spomenu dva brza vozača u istoj ekipi. Mercedes i ekipa stalno ponavljaju kako je konstruktorski naslov najvažniji a njega bi sigurno osvojili da imaju takva dva vozača jer ako pogledamo npr. 2007. i ako izuzmemo da su Mclarenu oduzeti bodovi i to sve i pogledamo koliko su bodova Lewis i Fernando skupili oni bi taj naslov lakoćom odnijeli. A da ne pričamo koliko bi se te sezone prepričavale. Koliko će se još pričati o 2007. ili Senni i Prostu? Mislim da bi i to bilo poprilično dobro za Mercedesov imidž.
        Opet s druge strane Mercedes je mogao i izgubit 2018 konstruktorski naslov jer Bottas je bio poprilično slab te sezone tek 5. je bio i da je uz Vettela bio neko jači mislim da bi oni taj naslov odnijeli. Ali to je sve što bi bilo kad bi bilo…



        3
        3

        0
        • lokolokoloko Prikaži

          I onda imaš r&d u tvornici di nema asolutno nikakvih limita.. Pa bio je onaj paper di su strajbali skoro 10m$ u lijevu(ili i desnu) pedalu vettelu na volanu kad otpusta kvačilo za start utrke.. komad karbona koji teži ko ciglica franck kave.


          0
          -1

          1
  12. ciribu_ciriba Prikaži

    Nisu 2000te, ali Mika Salo je ’99 vozio Schumacherov Ferrari nakon onog loma u Britaniji.



    11
    11

    0
  13. Mercedes
    Har Kl Donator Prikaži

    Meni je kolumna super, samo je otišla u pogrešnom pravcu.

    Formula 1 je uvijek bila poseban sport i nikad nije bio individualni sport. Uvijek timski. I to se nikad nije mijenjalo. Možda su neki ljudi gledali drugačijim očima dok su njihovi junaci žarili i palili, ali uvijek je ostajala jedna istina:
    Za najveće domete morao si imati i najbolje uslove, ali je i osoba koja je dostizala te domete morala biti najbolja.
    Da li bi Hamilton osvojio ovoliko pobjeda, PP i da li bi porušio većinu mogućih i nemogućih rekorda, da je pored sebe cijelo vrijeme imao NR, JB ili FA? Naravno da ne bi.
    Da li bi osvojio ijedan naslov u McLaren Hondi, da nije prešao u Mercedes AMG … naravno da ne bi. Te činjenice niko i ne spori.

    Russellu je bilo dovoljno da pobijedi na dva slobodna treninga, da se ponište svi Hamiltonovi uspjesi i da se predstavi kao da je sve to do bolida. Te rasprave nisu vrijedne ničijeg vremena.

    Mnogi zaboravljaju jednu činjenicu, a to je da ekipe nisu društvena svojina. To su privatne kompanije koje dobro vode računa o utrošenom novcu.
    Šef ekipe Mercedes AMG je Toto Wolff, koji je ujedno u suvlasnik u iznosu od 30%.
    Hamiltonova plata je 50 mil. $ godišnje bez bonusa. Dakle svake godine g. Wolff iz svog džepa izdvoji 15 mil. $ za Hamiltonovu platu. Kolika je vrijednost bonusa to niko ne zna, ali sigurno nije mala cifra s obzirom na sve rezultate koje je Hamilton postigao.
    I sad tvrditi da g. Wolff ne zna šta radi, jer bi mogao za puno manju platu to imati isto od Russella, IMO je prepotentno, nadmeno i narcisoidno. Pogotovo kad se uzme u obzir da se radi o statistički najuspješnijem menadžeru neke ekipe F1 ikad.
    I sad on veze nema šta radi, a mi se ko nešto razumijemo ko je i za šta je sposoban.



    11
    8

    3
    • dejan_s Donator Prikaži

      Mnogi zaboravljaju jednu činjenicu, a to je da ekipe nisu društvena svojina. To su privatne kompanije koje dobro vode računa o utrošenom novcu.
      ……

      I sad tvrditi da g. Wolff ne zna šta radi, jer bi mogao za puno manju platu to imati isto od Russella, IMO je prepotentno, nadmeno i narcisoidno.

      Pogrešno rezonovanje to što Mercedes od Hamiltona pravi zlatno tele je potpuno smisleno jer se to u konačnici isplati samom timu. Raste popularnost, više se govori o timu, britanski mediji viču na sav glas ……. to je sračunata reklama…… da Mercedes može dobiti višestruko jeftinijeg vozača (neki bi vozili i potpuno free) koji bi mogao biti relativno uspješan kao i Hamilton, ali taj “netko” neće biti tako zanimljiv niti vidljiv kao što je LH. Mercedes i Hamilton su u simbiozi: popularnost vozača preljeva se na tim i obratno. I koliko vidim niko se od njih ne žali.

      Što mislite da je Vettel nešto bolji izbor od Pereza? Ja ne mislim tako. Svakako ne vrijedi 2x više od Pereza (navodno će Vettel biti dvostruko više plaćen od Pereza). No, u Aston Martinu ciljaju i na druge vrijednosti koje Vettel posjeduje. Dakle, ne radi se samo o vozačkom umijeću.



      7
      6

      1
      • Mercedes
        Har Kl Donator Prikaži

        Glupost. Mercedes ekipa je nedavno vrijedila 1mlrd. Kad Hamilton ode iz ekipe, desiti će se kratkotrajni pad, nakon kojeg će se stvari vrlo brzo vratiti u normalu.
        Naravno to pod uslovom da zadrže bar slične rezultate i nakon Hamiltona.

        Ja ne znam ni jednog velikog sponzora Mercedesa, za kojeg mogu reći da će otići, ukoliko se Hamilton penzioniše. Znaš li ti?



        4
        0

        4
    • lokolokoloko Prikaži

      Šef ekipe Mercedes AMG je Toto Wolff, koji je ujedno u suvlasnik u iznosu od 30%.
      Hamiltonova plata je 50 mil. $ godišnje bez bonusa. Dakle svake godine g. Wolff iz svog džepa izdvoji 15 mil. $ za Hamiltonovu platu.

      ??? Čekaj,. ovo je neka zajebancija?



      2
      1

      1
  14. Nico Hulkenberg
    Zec Prikaži

    Oduvijek sam govorio da dobrog vozača proučavam po njegovim vožnjama u slaboj momčadi i vožnji po kiši.
    Tko ne kuži koliko dobar posao Russell radi u Williamsu, taj ne treba ni gledati formulu. Začudo Botttas je isto u Williamsu pokazivao odlične vožnje i moram priznati da mi nije jasno što se to s njim događa.
    Ima dosta toga u bolidu, ali naravno bez vozača taj bolid ne ide, koliko god dobar bio. I naravno da ja sjednem u Mercedes zaostao bi 73 kruga od 73, jer ja nisam Batman. ?



    3
    2

    1
    • Ferrari
      Boris_CRO Prikaži

      Ubilo ga je u pojam što se boji Hamiltona i zna da ne može. To ga je ubilo da je izgubio svaki motiv. Zna da vozi najbolji bolid i odlazak iz ove ekipe bi bio korak unatrag, a opet ne može ništa. Ostaje mu tuga, jad, čemer i milijuni godišnje plaće.



      4
      2

      2
      • Nico Hulkenberg
        Zec Prikaži

        Ili ga je jednostavno ubilo to što je sve podređeno Hamiltonu. Stalno pratim Wolfa kako se veseli kad Hamilton osvoji neku Veliku nagradu, a kako kad to napravi Bottas. No to je viđeno u većini timova, pa što bi Mercedes bio izuzetak.



        2
        2

        0
  15. Mika Hakkinen
    slavenko Prikaži

    Hmm.. beskonačna prepucavanja tko je bolji nema smisla. Navijač sam McLarena dok je Senna vozio za njih, za mene je tim prvi, a onda vozač. Nešto kao tipa navijam za ManU, al’ hebiga otišao je Ronaldo u Real pa i dalje navijam za ManU.
    Prva pomisao kad mi netko kaže: Ferrari je Schumacher, Red Bull – Vettel, Mercedes – Hamilton, Renault – Alonso, McLaren – Mika.
    Kad netko kaže Senna – Bog formule i amen
    Svaka era ima svoje, Schumacher mi je išao na živce svojim pobjedama i dominacijom kao i Vettel sa prstom i Lujo mi je dopizdio ali tim je taj koji dirigira a šef daje odluke u protivnom dobiješ kopačkom u glavu kao Beckham od Fergusona



    5
    4

    1
  16. Pirelli Hypersoft
    resiver11 Prikaži

    jako lijep clanak…samo bih rekao mozda prije ironman nego batman….ipak je on zapravo bio u tajcama i sl sa adamom westom…ono…nije bilo bas “odjela” ali i dalje super clanak



    1
    1

    0
  17. F1puls
    ivanh Prikaži

    Schumacherovski dizajn kacige,schumacherovska vožnja cijeli vikend…..naklon do poda….



    5
    5

    0
  18. Fernando Alonso
    Brane FA14 Prikaži

    Poštovani Ante, kao i inace, odlican tekst…i iako se ne slažemo po pitanju Alonsa, barem se po pitanju Hamiltona slažemo :D
    Lp



    5
    4

    1
  19. Blue Flag
    dFixxx3r Prikaži

    top text.
    uopce ne shvacam zasto se neki osjecaju prozvani i zasto se loze na ovakav tekst.

    ovim tekstom se artikuliraju svi paradoksi formule 1 u svim erama, nebitno jel merc fer ili rb, uloge se mijenjaju, vrijeme prolazi.
    zato pohvale autoru na vrhunskom proizvodu koji sam s guštom pročitao.



    7
    7

    0
  20. Aston Martin
    tiptronic Prikaži

    Članak je veoma dobar, slažem se sa napisanim a ovaj dio je 100 % moje mišljenje koje sam imao nakon odgledane trke :
    ….”Štoviše, da je na bolidu umjesto 63 pisalo 44 i da je kaciga umjesto ove crvenkaste bila ljubičasta – nitko ne bi razaznao da u bolidu sjedi mladić bez boda u karijeri, a ne sedmerostruki svjetski prvak.” Ovo je neosporna činjenica.
    Ovom konstatacijom se ne želim prikljuciti glavnoj dilemi na forumu …ko je bolji ..je li Lewis najbolji ikad i slicno.



    1
    1

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.