Drugovich pobjednik prve utrke u Bahreinu, Ilott smanjio zaostatak u prvenstvu

Formula 2

Lovro Andraka

Prije 3 godina 4 min 3 komentara

Felipe Drugovich stigao je do treće ovosezonske pobjede na glavnoj utrci u Bahreinu nakon starta s drugog mjesta. Brazilskom debitantu ovo je prva pobjeda na glavnoj utrci, a ovime se izjednačio s Callumom Ilottom i Robertom Švarcmanom kao vozačima s najviše pobjeda ove sezone.

Ilott je nakon starta s pole positiona završio drugi i time smanjio zaostatak u prvenstvu na 12 bodova iza Micka Schumachera. Schumacher je završio četvrti nakon fantastičnog starta s desetog mjesta, a svoj prvi podij u F2 osvojio je Jehan Daruvala nakon velike borbe sa Schumacherom u završnici utrke.

Nikita Mazepin završio je peti, no nije uspio skočiti na treće mjesto u ukupnom poretku jer je Yuki Tsunoda sa samog začelja uspio stići do šestog mjesta. Sedmo mjesto osvojio je Marcus Armstrong, a osmo mjesto i pole position za sutrašnju sprint utrku pripali su Robertu Švarcmanu. Posljednje bodove uzeli su Dan Ticktum i Jack Aitken.

Drugovich je već na samom početku utrke preuzeo vodstvo – imao je nešto bolji inicijalni start od Ilotta, a zatim je na kočenju za prvi zavoj dovršio posao. Mick Schumacher već je postao prepoznatljiv po fantastičnim startovima, a tradiciju ne nastavio i danas. S desetog mjesta stigao je do petog u prvom zavoju, a onda je kasnije u krugu prošao i Guanyua Zhoua za četvrto mjesto. Prilikom tog pretjecanja došlo je do kontakta između Zhouovog prednjeg krila i Schumacherove stražnje lijeve gume, a srećom po vodećeg u prvenstvu, samo je Zhou imao oštećenje zbog kojeg je morao u boks. Schumacher se u drugom krugu nakratko probio na treće mjesto ispred Armstronga, no Novozelanđanin brzo vraća svoju poziciju.

Callum Ilott nije uspio čuvati svoj medium jednako dobro kao Felipe Drugovich, stoga ga u osmom i devetom krugu prolazi dvojac na hardu, Armstrong i Schumacher. Prvu promjenu guma vidjeli smo u 10. krugu, kada Švarcman ulazi u boks, a Ilott, Ticktum, Daruvala i Ghiotto ulaze u 13. krugu. Koliku je prednost donio undercut vidjelo se po tome da je samo Ilott izašao ispred Švarcmana.

Drugovich je promjenu guma odradio u 16. krugu, a loš izlazni krug na hladnim gumama s dva lock-upa omogućio je Ilottu da vrati poziciju izgubljenu na startu. Ipak, u 20. krugu Brazilac ponovo prolazi Ilotta i otvara razmak koji je do kraja utrke narastao na 14.8 sekundi. U istom krugu Schumacher ulazi u boks i vraća se na šestom mjestu.

Glavnu akciju do kraja utrke pružali su nam u cilju četvrti, peti i šesti – Schumacher, Mazepin i Tsunoda. Schumacher se probio do četvrtog mjesta bez većih problema, no onda je naletio na čvrstu obranu Jehana Daruvale. Iako je Schumacher bio vidno brži, očito je mislio na prvenstvo, stoga nije želio riskirati u napadima na agresivnog Daruvalu koji je uspio osvojiti prvi podij u F2.

Mazepin se nakon boksa morao probijati iz pozicije izvan top 10 i završio je peti, a jednu od najboljih vožnji dana imao je Yuki Tsunoda. Tsunoda je zbog greške u kvalifikacijama startao posljednji, no odvozio je sjajnu utrku i u cilj stigao šesti s najbržim krugom utrke. Sean Gelael vratio se na stazu nakon tromjesečne pauze zbog ozljede s VN Španjolske i završio 13,, dok je najmlađi F2 vozač u povijesti, viceprvak F3 Theo Pourchaire, u debiju završio 18.

Sprint utrka počinje sutra u 11 sati.

Vozač Momčad Zaostatak
1 Felipe Drugovich MP Motorsport
2 Callum Ilott UNI-Virtuosi 14.8s
3 Jehan Daruvala Carlin 19.3s
4 Mick Schumacher Prema Racing 20.2s
5 Nikita Mazepin Hitech Grand Prix 28.2s
6 Yuki Tsunoda Carlin 28.5s
7 Marcus Armstrong ART Grand Prix 31.3s
8 Robert Švarcman Prema Racing 43.8s
9 Dan Ticktum DAMS 46.9s
10 Jack Aitken Campos Racing 47.3s
11 Pedro Piquet Charouz Racing System 49.1s
12 Luca Ghiotto Hitech Grand Prix 49.2s
13 Sean Gelael DAMS 50.5s
14 Guanyu Zhou UNI-Virtuosi 53.7s
15 Roy Nissany Trident 53.8s
16 Louis Deletraz Charouz Racing System 55.9s
17 Giuliano Alesi MP Motorsport 1m01.4s
18 Theo Pourchaire BWT HWA RACELAB 1m01.8s
19 Christian Lundgaard ART Grand Prix 1m03.0s
20 Marino Sato Trident 1m05.5s
21 Guilherme Samaia Campos Racing 1m06.7s
22 Artjom Markelov BWT HWA RACELAB 1m16.0s

Konačni poredak Formule 2 2020.


Odgovor

3 komentara

  1. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Tsunoda odlican…
    Mick rezerviran u duelu za podij, razumljivo.. Cak i zrelo..



    8
    7

    1
  2. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    Opet naš, bravo fićo!



    2
    2

    0
  3. Fernando Alonso 14
    Hyper markoni Prikaži

    Bravo za Drugovicha, Daruvalu, i Tsunodu stvarno odličan posao! Nadam se da nikog nisam zaboravio


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.