Bottas: Trebat će mi čudo da osvojim titulu

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 4 godina 2 min 49 komentara

Valtteri Bottas priznaje da će mu trebati čudo da pobijedi Lewisa Hamiltona ove sezone i osvoji svoj prvi naslov svjetskog prvaka.

Bottas je u Njemačku došao na krilima svoje druge pobjede ove sezone, ali dva tjedna nakon te Rusije nije uspio ponoviti isto, unatoč odličnoj vožnji u kvalifikacijama.

U prvom stadiju utrke je poveo, ali je onda pogriješio u prvom zavoju i prepustio vodstvo Hamiltonu. Kasnije je Bottas nakon prvih zaustavljanja u boksu pao i iza Verstappena, a zbog problema na novoj Mercedesovoj pogonskoj jedinici se morao povući u garažu.

Trenutno ima 69 bodova manje od Hamiltona, a do kraja sezone je samo šest utrka.

“Naravno da sam razočaran, jako razočaran. Ovo je jedna od onih situacija u kojima ne možete napraviti ništa.”

“Imao sam tu pogrešku prije odustajanja, ali još uvijek mislim da sam imao šanse za pobjedu jer sam zbog te pogreške rano krenuo na strategiju s dva zaustavljanja u boksu, što vjerujem da je bila najbolja strategija.”

“Znao sam da je utrka ispred nas, čak i nakon tog lock-upa po kišici. Nisam mogao vjerovati kad se pojavio problem s motorom. Sad shvaćam koliko je velik moj bodovni zaostatak za Lewisom. Definitivno će mi trebati čudo.”

“Kao i uvijek – nema smisla odustajati. Morate nastaviti pokušavati. Najbolja riječ za trenutni osjećaj je razočaranje.”


Odgovor

49 komentara

  1. Mclaren
    Fittipaldi Prikaži

    4 godine vozi najbolji bolid na kugli zemaljskoj i opet mu treba čudo da osvoji naslov. Super.



    23
    20

    3
    • dejan_s Donator Prikaži

      Zbog načina i vrste izjava koje daje Bottas meni je teško shvatiti kako taj vozač ima bilo kog navijača….. i kako bilo tko može ovog vozača uzimati za ozbiljno, a naročito novinari koji prenose vijesti (ako nije naslađivanje Bottasovim mukama onda kronično fali novosti). Kada govorim o Bottasu mislio sam da je on prestao ili bar umanjio konzumaciju alkohola.
      Bottas zaostaje za Hamiltonom 69 poena šest utrka prije kraja, dok Verstappena u slabašnom RB ima zastatak za Bottasom od tek 14 poenai to uz dva odustajanja više. Kako je ove sezone Verstappen na svakoj završenoj utrci bio na postolju vrlo je vjerojatno da bi Bottas bio tek na trećem mjestu u poretku da imaju isti broj odustajanja.
      Bottas cijelo vrijeme naivno podgrijava priču da je on tu i da ima neku šansu u borbi sa Hamiltonom iako je značajno slabiji vozač te zna da je tim Mercedesa na Lewisovoj strani. Da disonanca bude veća Bottas je svake godine u neizvjesnosti da li će produžiti ugovor. U isto vrijeme njegovi ugovori postaju sve manje vrijedni kako godine odmiču. Ako je vjerovati informacijama 2018. je bio plaćen 12 miliona, a ove godine “tek” 8 miliona, dok u isto vrijeme Hamilton ima 40 miliona po godini.
      Bottasova jedina mogućnost da osvoji naslov u Mercedesu jeste neki nepredviđeni kaotični događaj kakav smo imali u 1999. kada je drugi vozač Ferrarijja Irvinea dobio priliku boriti se za naslov nakon što je M. Schumacher slomio nogu u Silverstoneu.
      Za Bottasa nema mjesta u F1, zašto ga Mercedes plaća to je za mene dilema.
      U svakom slučaju Bottas kada dobije otkaz u Mercedesu neće naći nikoga u F1 tko bi ga platio da vozi za njih.
      Za mene je F1 mjesto gdje ne bih volio gledati vozače Bottasovog kova.



      3
      2

      1
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        Zato jer je Totova provizija veća s Bottasom nego Russellom, s rezultati su tu pa se nitko ne može žaliti.



        2
        1

        1
        • dejan_s Donator Prikaži

          Nisam siguran da se Bottasova postignuća mogu nazvati rezultatima koji pristaju uz tim Mercedes. Kao što je snaga Mercedesovog agregata sačuvala Williams od “prijevremenog” bankrota, tako isto dominacija ekipe Mercedes anemičnom Bottasu kupuje vrijeme kako bi (još uvijek) preživio u Mercedesu. Ako konkurencija za godinu ili dvije malo ojača ode nam Bottas u mirovinu.



          3
          2

          1
  2. Bmw
    dex_wpm Prikaži

    Realno, veću šansu si imao u Williams-u da osvojiš nego u Mercu



    22
    18

    4
  3. Monisha Kaltenborn
    monkeyseat Donator Prikaži

    Svrati kod vidjelice Vicke u Međugorje. I njoj su dionice u padu.



    9
    -2

    11
  4. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Iskreno, svi smo razocarani sto Bottas ne moze zaprijetiti Hamiltonu. Nakon prve utrke sezone potpuno je pao u drugi plan pa i nerijetko zavrsavao iza Verstappena u slabijem Red Bullu. Danas je imao priliku pobjediti unatoc toj greski. Izgubio je vodstvo utrke, no imao je “undercut” nad Hamiltonom i Verstappenom bas kao i Webber na VN Nurburgringa 2011. Nazalost, po mojem misljenju, glupo pravilo da je pod VSC dozvoljen ulazak u boks je u svakom slucaju unistilo bilo kakvu priliku za Bottasovu pobjedu pa cak i za 2. mjesto. Bilo kako bilo na kraju je kvar zapecatio mozda i posljednji tracak nade o osvajanju titule, no to i dalje ne opravdava predstave poput one u Monzi kada je Bottas trebao dominirati i iskoristiti Hamiltonove pogreske. Bottas odlicno radi svoju ulogu u Mercedesu koliko god to nama navijacima smetalo i frustriralo nas. Svi smo svjesni kako Bottas nije kalibar vozaca poput Hamiltona, no valja uzeti u obzir da ne moze svatko biti ni blizu Hamiltonu ili ga pobjediti u odredenim situacijama. Iskreno se nadam da cemo u bliskoj buducnosti vidjeti Russela ili nekog drugog pored Hamiltona i po mogucnosti mu dobro zapapriti. Niti jedna dominacija ne traje vjecno pa tako niti ova, a tko zna mozda se tu opet nade Renault da prekine dugogodisnju dominaciju ?



    17
    12

    5
    • Bernie Ecclestone
      Dani Donator Prikaži

      Nije samo vsc kriv. Imao je on već nekoliko sekundi zaostatka nakon greške i prije ulaska u boks. I tada izlazi iza Gaslya sa kojim se muči da ga prođe.Čini mi se krug ili dva najmanje. Tu je izgubio još barem nekoliko sekundi. Tako da je glupo kriviti samo vsc.



      4
      0

      4
  5. Sebastian Vettel 5
    dzalac Prikaži

    Hahahahah jao Bottas



    3
    -1

    4
  6. Toro Rosso
    25_321 Prikaži

    Istina, njemu uvijek pukne guma ili crkne motor, ali bio bi 2. i da nije tako.



    5
    2

    3
  7. Charles Leclerc 16
    Domach Donator Prikaži

    Točno da Hamsta postane pozitivan na Covid-19…Max bi ga našamarao…
    Jedina titula koju će vidjet je ona za najboljeg wingmana.



    15
    11

    4
    • Mclaren
      LH44 Donator Prikaži

      Ne može tu titulu Barichellu niko uzeti :D



      2
      0

      2
      • Nigel Mansell
        drv Prikaži

        Uz Barichellovu vječitu galamu i optuživanje Schummija za sve i svašta, teško da bi mogao biti idealan wingman. Pogotovo u usporedbi sa šutljivim i pokornim Bottasom.

        Kovalainen bi, s druge strane, bio puno bolji kandidat.
        Nekako je prošao ispod radara, a imao je sjajnih wingman poteza…



        4
        4

        0
  8. Mercedes
    Har Kl Donator Prikaži

    Valteri this time next year ;)

    Da se mene pita, ne bi vozio slijedeće godine.
    Lošu si sezonu odvezao, ali današnji dvoboj i tvoje utrkivanje je bilo odlično.



    7
    -2

    9
    • Pierre Gasly
      jenson Donator Prikaži

      Sporiji je od Hamiltona, ali po meni nije uopće loša sezona. Recimo, da su uloge kod pucanja guma u Silverstoneu i kvara u Njemačkoj bile obrnute, Bottas bi sad vodio u prvenstvu.



      10
      7

      3
      • Mercedes
        Har Kl Donator Prikaži

        Ne razumijem argument uloge kod pucanja gume u Silverstone?
        Obojici je pukla guma, osim ako hoćeš reći da bi Bottas pobijedio da obojici nije pukla guma?
        Ovo za Njemačku je bezveze, bio iza Lewisa u momentu kad mu se desio kvar.
        Čak štaviše bio je treći iako je startao sa PP.

        Pvu utrku je bio dobar, kao i zadnje dvije.
        Ali ostalo su bile iliprosječne utrke ili loše. Možda je imao i neku solidnu, ali sve ukupno kad gledaš, jako loše. Max mu u objektivno lošijem bolidu, opasno puše za vratom i ako mu uzme drugo mjesto u poretku vozača to će biti baš loše odvezeno.



        8
        1

        7
        • Pierre Gasly
          jenson Donator Prikaži

          Za pucanje guma: Bottasu je pukla u predzadnjem krugu, mora ići u boks, završi izvan bodova, a Hamiltonu u zadnjem, dovuče se do cilja prvi. A ne razumijem kakve veze ima što je bio iza Hamiltona u Njemačkoj kad je ostao bez bodova. Ne profitira od toga Hamilton direktno, ali je i dalje 15/18 bodova manje za Bottasa. Ne želim reći da je Bottas bio bolji tijekom sezone, ni na razini Hamiltona, ali situacija na tablici nije realna.



          13
          13

          0
      • Nigel Mansell
        drv Prikaži

        Za pucanje gume i kvar se slažem.
        Ali Bottas je pogriješio u zavoju, a Hamilton nije ni sada ni prije.
        Bottas ne zna preticati, a Hamilton zna (i za ovo ima brdo primjera).
        Stanje na ljestvici je dosta realno što se tiče njih dvojce, na žalost nas navijača.
        Nisam Hamiltonov navijač, ali mislim da su njih dvojca ipak različite kategorije, i ne možemo od Bottasa očekivati da će začiniti prvenstvo, čak ni kad bi u timu imao status jednakog.
        Ovako mu ostaje titula najboljeg wingmana, što on realno i je.



        5
        4

        1
      • Zdenko Prikaži

        Problem za Bottasa je što on vozi najbolje što je ikad vozio i opet je na liz iza Hamiltona. Čak je i Hamilton imao više “pehova” do ove utrke i opet je bio 44 boda ispred. Teško je reći koliko je dobar Bottas. Možemo samo reći da je lošiji od Hamiltona i da je lošiji i od Rosberga ako Hamilton vozi na istom nivou.

        Usporedbe vozača su najbolje kad su u istom timu. Sve ostalo je teško procjeniti.

        Bottas je uspio doći 0.2 ispred Hama na poleu. To je rijetkost, ali uspio je. Onda što napravi dok ga Ham prati? Prodimi tamo pola ciljne i razvali bolid toliko da se mora dovući do boxa. To je samo jedna utrka. Di je cijelo prvensvto da se bude na top nivou. Jednostavno Bottas bi teško dobio Hama, možda u 10 prvenstava jednom.



        2
        1

        1
    • F1puls Portal
      Testarossa Prikaži

      Ne vjerujem da ce sledece godine biti u Mercedesu. Znam da ima ugovor, ali vidjeli smo vec da ugovori slabo sta znace kada ima interesa za nesto drugo. To je neki moj špurijus.



      2
      1

      1
  9. Michael Schumacher
    VRSV546 Prikaži

    E moj covik da igras da potpises za Dinamo Hajduk bi prvenstvo osvojia



    16
    14

    2
  10. Ferrari
    Boris_CRO Prikaži

    Samo što nije Botinjo… samo što nije.



    3
    1

    2
  11. Williams
    Montoya Prikaži

    Ne kužim zašto ne uzmu Russela ? Šta ih je strah da će bit prijetnja Hamiltonu ?



    4
    0

    4
    • Niki Lauda
      wapi Pretplatnik Prikaži

      Zato jer bi Toto u tom slučaju imao manju proviziju nego što je ima sad.

      A naslovi se osvajaju i s Bottasom



      9
      7

      2
    • Williams
      Montoya Prikaži

      Mislim da bi Mečka imala veću medijsku eksponiranost i zanimanje javnosti kad bi se “klala” dva vozača, nego ovako kad se sve zna unaprijed i od utrke glavu okreću i redovni pratioci F1.

      Dominacije su postojale u većini godina, al daj barem učini zabavnijim unutar te dominantne momčadi.



      4
      3

      1
  12. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Ne može Bottasu ni čudo pomoći!!



    2
    1

    1
  13. Bmw
    EnoEno Prikaži

    Ovaj se jos nada
    Svasta



    3
    1

    2
  14. mtomicic132 Prikaži

    Jako ste pametni i složni u pljuvanju. Ali kolko ja vidim, kad god se Bottas približi, nešto mu se dogodi. Ima mapu s barem 10-15ks manje. Naučio je Wolf lekciju što se dogodi kada Hamstu neko ugrozi, vjerojatno više ne želi gledati to kukanje i histeriziranje….



    7
    -11

    18
  15. Lando Norris
    Zola Prikaži

    Ma o kojem naslovu ti pricas najjadniji vozac godine? Nikad nista od tebe nego P2. Daj to mjesto bilo kome pa da vidis kako se vozi…



    3
    -1

    4
  16. Marlboro
    Hey You Donator Prikaži

    Not sure if serious.


    0
    0

    0
  17. Lewis Hamilton 44
    LH1985 Prikaži

    90% vozaca danas na gridu nebi moglo parirati Hamu tako da ne treba previše razapinjati Botasa, jednostavno je klasa iznad mnogih.



    3
    -6

    9
  18. Mclaren
    raca Prikaži

    ma ni dva čuda ti ne će bit dosta


    0
    0

    0
  19. Ferrari
    Boris_CRO Prikaži

    Bottas nadograđuje software na Bottas 5.0, ali što mu to vrijedi kada koristi stari hardware.



    3
    3

    0
  20. Fernando Alonso
    Brane FA14 Prikaži

    Pošaljite ovog bezličnog i beskrvnog dečka natrag odakle je došao, a ubacite malog Russella ili nekog s mu**ma…pa ovo više nije za gledanje :facepalm:… da čudo..pa ovaj ne bi osvojio prvenstvo ni da Ham cijelu godinu vozi utrke u rikverc



    5
    5

    0
  21. Mercedes
    Jester Donator Prikaži

    Bio mi je super u početku, sad više ne znam što da mislim o njemu. Ta njegova toplo-hladno forma mu je najveći ograničavajući faktor.



    1
    1

    0
  22. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Eh Bottas, baš si šaljivdžija.
    Pa više je šansi imao Rubens za osvajanje titule. :rofl:
    Realno, čovjek je klasa ispod Hamiltona i kraj priče.
    Odličan drugi vozač.
    Vrlo dobar u jednom krugu (nekoliko puta Hamdo ga je otresao u kvalama momački, ali većinom nisu velike razlike, a zna i on sastaviti jeben krug za PP), solidan kada je naprijed u čistom zraku, loš u duelima, malih muda, nedovoljno agresivan (jučer se “slavilo” kad je Hamdi pokazao zube na startu), prilično slab u preticanjima bolida koji su (u datom momentu) u egalu sa njegovim, više griješi od Hamiltona, nema konstantu….



    6
    6

    0
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      Koliko je dobar kao drugi vozac bi zapravo vidjeli kada bi Mercedes imao pravu konkurenciju koja ima jednako brz bolid. Tek onda bi vidjeli zapravo koliko je Bottas los naspram najboljih. Bili bi nesto kao prije koju godinu kada je zavrsio 5 u poretku bez ijedne pobjede. On je odlican p2 kada konkurencije nema.



      3
      2

      1
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Ma jasno.
        Ali i u takvoj situaciji koju si opisao, opet je odličan drugi vozač.
        Ne smeta i ne pravi probleme prvoj violini, otima bodove drugima, a opet iskoči u prvi plan kada ovaj ima probleme ;)
        Dovoljno da se ovaj okiti WDCom i da ekipa uzme WCC.

        To nije toliko pitanje “koliko je dobar kao drugi vozač”, već “koliko je dobar kao vozač uopšte”?

        I Rubens je završavao lagano kao drugoplasirani samo 2002. i 2004. (kada su imali dominantan bolid)
        2000., 2001. i 2003. je bio niže u poretku na kraju prvenstva, iako je po nekoj logici stvari i 2001. (najbolji, ali ne baš dominantan bolid) “morao” biti drugi na kraju sezone, barem za koji bod, ali nije (takođe ostao bez ijedne pobjede).



        4
        4

        0
  23. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    Ne treba tebi čudo, treba ti mentalitet Rosberga.
    Iskreno meni je Bottas preveliki mlakonja za F1. Tamo neke igrice igra u svojoj glavi i bahati se pred javnosti, a kada krene Hamilton u duel s njim zasere se i propusti ga bez ispaljenog metka. Ispada smiješan stvarno.
    Ne glumi ono što nisi, posveti se sljedeće sezone kao što je Rosberg, ili all in ili ćeš ostati svima u sjećanju kao jedan obični vodonoša. Sreća njegova pa Max ima osjetno lošiji bolid inače bi ga i on pojeo.



    5
    5

    0
  24. Aston Martin
    tiptronic Prikaži

    Takvo čudo ne postoji.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.