Gostujuća kolumna: Tko posjeduje koju momčad

Kolumna

Pulsmedia portal

Prije 4 godina 10 min 4 komentara

x2
x1

Znate li tko posjeduje tim za koji navijate? Obzirom da se u zadnje vrijeme pričalo o akvizicijama u Williamsu i Racing Pointu, to me navelo da malo više zagrebem oko vlasništva ekipa. Potrudio sam se da nadjem udjele u vlasništvu za svaku ekipu, iako je za neke bilo jako teško pronaći, dok pak za druge jako teško za shvatiti vlasničku strukturu. Za početak je najbitnije da shvatimo da svaka F1 ekipa pored službenog naziva pod kojim nastupa u sezoni ima i naziv kompanije pod kojom djeluje. Te kompanije su na različite načine povezane sa svojim vlasnicima. Dok se naziv ekipe mijenja ovisno o naslovnom sponzoru, često i od sezone do sezone, naziv kompanije uglavnom ostaje isti.

Mercedes

Puni naziv ekipe: Mercedes-AMG Petronas Formula One Team

Naziv kompanije: Mercedes-Benz Grand Prix Limited

Sjedište: Brackley, Velika Britanija

Današnju ekipu Mercedesa je izvorno osnovao Ken Tyrrell kao Tyrrell Racing Organisation Limited. Od 1998. godine kompanija se nazivala British American Racing GP Limited i uz neke sitne promjene u nazivu dočekala 2006. godinu kao Honda GP Limited. Početkom 2009. godine kompanija dobija novog vlasnika i novi naziv Brawn GP da bi već naredne godine postala Mercedes-Benz Grand Prix Limited. Daimler AG je 2010. godine otkupio upravljački paket dionica i na taj način postao vlasnik 45,1% dionica. Istovremeno je Aabar Investment otkupio 30% udjela. Već sljedeće godine je Daimler AG otkupio i preostalih 24,9% dionica koje je držao menadžment ekipe na čelu sa Rossom Brawnom. Početkom 2013. godine na čelo ekipe dolazi Toto Wolff koji otkupljuje 30% dionica od Aabar Investmenta preko svog holdinga Motorsport Invest LTD. Niki Lauda dobija 10% dionica za svoje pridruživanje ekipi tako da one prelaze u vlasništvo NL Holding LTD. Preostalih 60% dionica posjeduje Daimler. Ovakav omjer udjela u vlasničkoj strukturi je zadržan do danas.

Zanimljivost: Kompanija Mercedes-Benz Grand Prix Limited službeno posjeduje vlasništvo nad trademark znakom “Brawn GP”. To praktično znači kada bi Ross Brawn ponovo imao ekipu ne bi imao pravo da je nazove po sebi bez dozvole Mercedesa. Također, ista kompanija u vlasništvu ima domene barf1.com i brawngp.com

Ferrari

Puni naziv ekipe: Scuderia Ferrari Mission Winnow

Naziv kompanije: Ferrari S.p.A.

Sjedište: Amsterdam, Nizozemska (de jure); Maranello, Italija (de facto)

Kompaniju je osnovao sam Enzo Ferrari kada je nastavio s utrkivanjem neovisno od Alfe Romeo. Nakon 20 godina kompanija je preoblikovana u dioničarsko društvo. Nakon propalih pregovora sa Fordom, Fiat S.p.A. otkupljuje 50% Ferrarija. Do 1988. godine udio Fiatovih dionica se popeo na 90%. Nakon smrti Enza, njegovih preostalih 10% dionica je naslijedio sin Piero. Listopada 2014. godine FCA je objavio svoje namjere da Ferrari S.p.A. odvoje od FCA. Razdvajanje je počelo u listopadu sljedeće godine i kao rezultat reorganiziranja nastao je Ferrari N.V. (sa sjedištem u Amsterdamu) koji predstavlja novu holding kompaniju za kompletnu Ferrari grupu. FCA je prodao još 10% dionica putem inicijalne javne ponude i tako se došlo do omjera u udjelu dionica koji je trenutno aktualan: 67,09% – Public (dionice koje posjeduju dioničari FCA), 22,91% Exor N.V. (holding kompanija porodice Agnelli) i 10% Piero Ferrari.

Red Bull

Puni naziv ekipe: Aston Martin Red Bull Racing

Naziv kompanije: Red Bull Racing Limited

Sjedište: Milton Keynes, Velika Britanija

Kompaniju je osnovao Jackie Stewart pod punim nazivom Stewart Grand Prix Limited. Početkom novog milenija otkupio ih je Ford i preimenovao u Jaguar Racing Limited. Nakon njihovog neuspjeha sljedeći vlasnig je postao Red Bull. U vlasničkoj strukturi postoji malo iznenađenje. Red Bull Racing Limited je u stopostotnom vlasništvu Red Bull Technology Limited, a ovaj dalje u stopostotnom vlasništvu Red Bull GMbH. Daljim istraživanjem sam pronašao da Red Bull Racing Limited ima samo 53 zaposlena, dok Red Bull Technology Limited ima 809 zaposlenih. Ovakva organizacija dvostrukog roditeljskog holdinga i ovakav odnos između broja zaposlenih ukazuju na to da je Red Bull Technology Limited najvjerovatnije nosioc svih intelektualnih i drugih vlasništva, a koja su povezana sa Red Bull brendom u Formuli 1, iako je službeni učesnik prvenstva Red Bull Racing Limited. Također, iako smo svi skloni poistovjetiti Red Bull GMbH sa gospodinom Dietrich Mateschitzom, često zaboravimo da je on vlasnik 49% kompanije Red Bull, a 51% dionica posjeduje tajlandski milijarder Chalerm Yoovidhya. Vrijedi istaknuti i da Red Bull Racing Limited u svom vlasništvu ne posjeduje nijednu jedinu parcelu ili zgradu, dok Red Bull Technology Limited posjeduje 8 različitih katastarskih čestica. Generalno, kompletna organizacija Red Bull GMbH je poprilično interesantna jer u svom direktnom i stopostotnom vlasništvu imaju oko 80 kćeri kompanija koje djeluju u različitim interesnim poljima.

McLaren

Puni naziv ekipe: McLaren F1 Team

Naziv kompanije: McLaren Racing Limited

Sjedište: Woking, Velika Britanija

McLaren F1 Team je osnovan 1963. godine od strane Brucea McLarena. Nakon njegove tragične smrti, vođenje tima preuzima Teddy Mayer. 1980. godine dolazi do spajanja sa Project Four Racing i tom prilikom na čelo dolazi Ron Dennis. Dennis potom formira McLaren Group Limited u čijem je potpunom vlasništvu McLaren Racing Limited do danas. Uporedno sa vođenjem F1 tima, Dennis se bavio i razvojem McLaren grupacije tako da je unutar nje stvoren značajan broj tvrtki različitih afiniteta. Inicijalno, Dennis je imao potpuno vlasništvo nad timom. 1983 je ponudio 50% dionica Mansouru Ojjehu i njegovoj kompaniji TAG. Od 2000. godine Daimler AG je posjedovao 40% dionica, a Dennis i Ojjeh su imali po 30%. Početkom 2007. godine Mumtalakat Holding Company (koja je vlasništvo kraljevske porodice Bahraina) otkupila je po 15% dionica od Dennisa i Ojjeha. Nakon što je Daimler odlučio prodati svoje dionice zbog kupovine Brawn GP, Mumtalakat je posjedovao 50% dionica, a Dennis i Ojjeh po 25%. Iste godine Dennis je odstupio sa mjesta direktora, ali se vratio 2014. godine pod uvjetom da on traži nove investitore i da predstavlja interese kompanije. Nakon neuspjeha i sudskog procesa koji je izgubio krajem 2016. godine, suspendiran je s pozicije direktora. U siječnju naredne godine istekao mu je ugovor i napustio je kompaniju, a sredinom iste se složio da proda preostale dionice. U 2018. godini je objavljeno da je kanadski biznismen otkupio približno 10% dionica kompanije. Vodeću ulogu u kompaniji i dalje ima Mumtalakat sa oko 56%. Sljedeći najvećio dioničar je TAG Group sa oko 14%, a potom slijedi Nidala Limited pomenutog Latifia. Ostatak dionica se nalazi u rukama manjih dioničara.

Renault

Puni naziv ekipe: Renault F1 Team

Naziv kompanije: Renault Sport Racing Limited

Sjedište: Enstone, Velika Britanija

Renault ima poprilično burnu prošlost u Formuli 1. Njihovi početci su vezani za 1977. godinu kada se na gridu pojavila Equipe Renault Elf. Ovaj tim je postojao do 1985. godine kada se povlače zbog finansijskih poteškoća. U Formuli 1 ostaju samo kao dobavljač motora. Na povratak Renaulta se čekalo do novog milenija. 2000. godine je izvršio akviziciju tima Benetton Formula, tima koji je osnovan 1981. kao Toleman. Konačan rebrand je izvršen 2002. godine. Pod imenom Renault i nazivom kompanije Renault F1 Team Limited ostaju do kraja 2010. kada prodaju 75% udjela investicijskoj kući Genii Capital. Ubrzo prodaju i ostalih 25% Lotus grupi. Tada u Formuli 1 ponovo ostaju samo kao dobavljači motora. U Formulu 1 se potpuno vraćaju već 2016. godine kada otkupljuju isti tim od Genii Capitala, i do danas su vlasnici 100% dionica.

AlphaTauri

Puni naziv ekipe: Scuderia Alpha Tauri Honda

Naziv kompanije: Scuderia Alpha Tauri S.p.A.

Sjedište: Faenza, Italija

Počeci ove ekipe su vezani za 1985. godinu i Giancarla Minardija. Tim bez pretjeranog uspjeha, ali velikom bazom navijača je 2001. prodan Paul Stoddartu da bi se sačuvao od gašenja. Krajem 2005. godine ga je otkupio Red Bull GMbH i spasio od propadanja. Nazive ekipe je promjenjen u Scuderia Torro Rosso i postala je testni poligon za Red Bull. 2020. godine dolazi do rebrandinga u Scuderia AlphaTauri, a sama ekipa je sada više sestrinska nego juniorska ekipa. Kompanija Scuderia AlphaTauri S.p.A. je u stopostotnom vlasništvu Red Bull GMbH.

Racing Point

Puni naziv ekipe: BWT Racing Point F1 Team

Naziv kompanije: Racing Point UK Limited

Sjedište: Silverstone, Velika Britanija

Iako je Racing Point ekipa koja je prostekla iz Jordana, preko Midlanda, Spykera i Force Indije, formalnopravno ona nema nikakvih veza sa njima. Razlog za takvo nešto je administrativni postupak iz sredine 2018. godine. Nakon finansijskih poteškoća Force Indije, Racing Point UK Limited kao novoosnovana kompanija je otkupila svu imovinu od kompanije Force India Formula One Limited. Međutim, službeni ulazak ekipe u sezonu Formule 1 nije moguće prenijeti, tako da su svi bodovi do VN Belgije ostali za Force Indiju, a novoosvojeni bodovi pripisani novoj ekipi. Trenutni vlasnik je Lawrence Sheldon Strulovich, poznatiji kao Lawrence Stroll. Zanimljiv period je pred ovom ekipom, obzirom da će se sljedeće godinu biti izvršen rebranding u Aston Martin. Naime, Stroll je predvodio konzorcij koje je izvršio akviziciju 25% dionica Aston Martina. Obzirom da će doći do bliske suradnje između ove dvije kompanije, bit će zanimljivo pratiti da li će se udio u vlasničkoj strukturi mijenjati.

Alfa Romeo

Puni naziv ekipe: Alfa Romeo Racing Orlen

Naziv kompanije: Sauber Motorsport AG

Sjedište: Hinwil, Švicarska

Tim se nalazio pod vlasništvom osnivača Petera Saubera sve do partnerstva sa BMW-om 2006. godine. Tada BMW otkupljuje 80% dionica. Nakon šokantnog povlačenja BMW-a, Sauber odlučuje da otkupi ekipu. Nakon toga je Peter Sauber posjedovao 2/3 dionica, dok je prostalu 1/3 posjedovala Monisha Kaltenborn. Sredinom 2016. godine investicijska kuća Longbow Finance S.A. je objavila da je izvršila kupovinu svih dionica i od Saubera i od Kaltenborn, postajući tako jedini dioničar kompanije. Od 2018. godine Sauber ulazi u tehničku i partnersku saradnju sa Alfa Romeom, te se ekipa preimenuje prvo u Alfa Romeo Sauber, a potom u Alfa Romeo Racing. Karakteristično za ovu promjenu je da nije došlo do promjena u vlasničkoj strukturi.

Haas

Puni naziv ekipe: Haas F1 Team

Naziv kompanije: Haas Formula LLC

Sjedište: Kannapolis, Sjeverna Karolina, Sjedinjene Američke države

Situacija kod ekipe Haasa je poprilično jasna. Kompanija je osnovana 2014. godine, dok su se u šampionat uključili 2016. Osnivač i ujedno jedini vlasnik je Gene Haas. Zanimljivo je da jepri osnivanju ekipe na aukciji kupio dobar dio imovine bivšeg Manora.

Williams

Puni naziv ekipe: ROKiT Williams Racing

Naziv kompanije: Williams Grand Prix Engineering Limited

Sjedište: Grove, Velika Britanija

Ekipa Williamsa je osnovana 1977. od strane Franka Williamsa i Patricka Heada. U ožujku 2011. godine kompanija izlazi na burzu u Frankfurtu. Do kraja 2017. godine Frank Williams je imao 51,3% dionica, Brad Hollinger 11,7%, Patrick Head 9,3%, javne dionice su ukupno iznosile 24,1% dok su 3,6% držali sami zaposlenici. U kolovozu 2020. godine Dorilton Capital je objavio da je otkupio upravljački paket dionica u Williamsu. Prodaji je prethodila kriza izazvana koronavirusom, a dodatnu otežavajuću okolnost predstavljao je i gubitak od 13 miliona funti iz 2019. godine.

Stefan Kuzmanović


Odgovor

4 komentara

  1. Renault
    JP Renault Prikaži

    Jako zanimljiva kolumna, pohvale autoru na izvlačenju svih ovih informacija.



    14
    14

    0
  2. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Vrlo informativno..
    Moram priznat da mi nikad nije doslo da istrazujem ovaj dio price..
    Mnogo novih informacija na jednom mjestu..
    Hvala autoru



    14
    14

    0
  3. Fernando Alonso 14
    alonso05espana Prikaži

    Fantastičan članak, morao sam si ga spremit u svoj profil. Pohvale autoru.



    3
    3

    0
  4. Ayrton Senna
    LR7 Prikaži

    Komplicirano a opet sve jasno u tim krugovima.Neka se svaka ekipa samo kloni HDZovaca..


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.