Team radio otkriva: Leclerc nakon problema vozio 2 kruga bez vezanog pojasa

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 4 godina 2 min 28 komentara

Neobičan problem s pogonskom jedinicom prouzrokovao je izvrtanje Charlesa Leclerca na današnjoj utrci u Barceloni, ali to bi mogao biti samo dio problema koji čeka Leclerca ili Ferrari. Naime, Monegažanin je nakon povratka na stazu vozio dva kruga prije nego što je spomenuo ekipi da je prilikom incidenta odvezao sigurnosne pojaseve.

“Motor se zaustavio, nešto ne radi, ne znam što se dogodilo. Bolid se u potpunosti izgasio.”

– Charles Leclerc

“U redu, razumijem.”

– trkaći inženjer

“Trebam li pokušati pokrenuti bolid ponovo ili ne?”

– Charles Leclerc

[šutnja]

“Trebam li pokušati pokrenuti bolid ponovo ili ne?”

– Charles Leclerc

“Javit ću ti. Možeš pokušati, pokušaj pokrenuti ponovo. Trenutno si u 3. brzini. Staza je prazna.”

– trkaći inženjer

Nakon toga Leclerc pokreće bolid, ali nakon par stotina metara usporava i javlja im:

“Ne, ne, nešto je neobično… Boks u ovom krugu.”

– Charles Leclerc

“Izgasi radio, javit ću ti se.”

– trkaći inženjer

“Ne znam što, ali… Boks u ovom krugu.”

– Charles Leclerc

“Razumijem.”

– trkaći inženjer

Inženjer je u međuvremenu provjerio podatke i javio Leclercu:

“Što se nas tiče, sve je u redu [s pogonskom jedinicom]. Za nas je sve u redu. Možeš pokušati [nastaviti]… Izgasi radio.”

– trkaći inženjer

Leclerc tada nastavlja voziti s upaljenim radiom, dolazi do trećeg sektora u tom krugu.

“Motor režim 3, izgasi radio.”

– trkaći inženjer

“Na kojoj smo poziciji?”

– Charles Leclerc

“Mi smo na 20. poziciji. […]”

– trkaći inženjer

Leclerc prolazi ulaz u boks i ponovo javlja, ovaj put konkretno:

“Dečki, moram u boks, moram u boks. Kad sam stisnuo gumb za ponovno pokretanje bolida… Moji pojasevi su sad odvezani. Dok kočim jako se pomičem. Mislim da nitko neće biti sretan ako vozim bez pojaseva.”

– Charles Leclerc

“Razumijem.”

– trkaći inženjer

Dosad nije potvrđeno da je pokrenuta istraga, a u slučaju da se neka ekipa žali teško je vidjeti kako bi Ferrari mogao izbjeći eventualnu novčanu kaznu zbog ovog poteza.


Odgovor

28 komentara

  1. Michael Schumacher
    VRSV546 Prikaži

    Koji kreteni su na dobrin pozicijama u ferrariu je strasno, jedino sta valja su vozaci od kojeg jednom rade dišpete a drugog sile dok nepukne ko prvi….
    Treba po meni 80% ekipe potjerat i ponudit vettelu mjesto šefa u manarellu!!



    31
    29

    2
  2. Ayrton Senna
    FerrariF1 Prikaži

    Već vidim da će se Tracing Point žaliti.. I evo ti kazne pljasss.. ?



    5
    5

    0
  3. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Nekada izgleda da su tamo zaposleni ljudi smanjenjih kognitivnih sposobnosti, bez namjere da uvrijedim nekoga…



    20
    20

    0
  4. Marlboro
    Drinadria Prikaži

    Ubrzo će trebati početi izmišljati nove stvari na kojima se može kiksati, jer je Ferrari do sada zabrljao sve što se zabrljati može.



    19
    19

    0
  5. Kimi Raikkonen 7
    Kos Prikaži

    Koliko su sposobni u Ferkanu nebi me čudilo da mu je motor zgasio njegov trkaći inžinjer slučajnim pritiskom lakta na tipku switch OFF.



    31
    31

    0
  6. Kimi Raikkonen 7
    Kos Prikaži

    Off topic jedno pitanje za urednika. Možda sam propustio jer nisam pogledao uvodnih par minuta emisije. Di nam je nestao Ante Vetma iz emisije? Nekak mi je bilo čudno gledati bez našeg Antea?



    7
    5

    2
  7. Daniel Ricciardo 3
    Kicker Prikaži

    Kad cujem Ferrarijeve inzenjere naspram RB ili mercedesa ko da slusam neke likove koji gledaju F1 na tv-u pa se cude da im se vozac javlja. Valjda su odlucili zaposliti antisocijalne likove jer su mislili da ce to biti dobri izenjeri, a ispada da samo ne znaju sta rade.



    8
    8

    0
  8. Ayrton Senna
    LR7 Prikaži

    Soma kuna kazne a ako ima para da plati u roku par dana duplo manje..Provjereno znam,redovito sam u nj situaciji ;)



    11
    11

    0
  9. Fernando Alonso 14
    Hyper markoni Prikaži

    Amaterizam na maks, nadajmo se da će 2022. nešto donijeti dobroga za Fer jer ovo nije lijepo za gledat.



    5
    5

    0
  10. Felipe Massa
    Braziliscanec Masa Prikaži

    Izgleda da je odvezao pojaseve jer je mislio da mu je utrka gotova, onda nakon nekog čekanja mu inžinjer veli “pokušaj upaliti” – motor upalio i mogao je nastaviti, ali više nije vezan.
    Vj mu bilo neugodno kako će reći da je js** s pojasem, vj je dva kruga izmišljao priču kako se to dogodilo. Bojim se da mu nitko neće povjerovati da je morao pojaseve odkopčati da ponovo pokrene motor.



    6
    3

    3
  11. Rover
    zjurina Prikaži

    Ovo više nemam volje niti komentirati…
    Pa jel se oni takmiče koga će više zajebat, jel Vettela ili Leclerca…? Omg…

    I onda komentiram… lol…

    Mmmda … koda su studente uposlili preko servisa, a i oni bi možda obavljali bolji posao .



    10
    10

    0
  12. Jenson Button
    Lotus Prikaži

    Da li je netko od vas pokušao usporediti je li se defekt dogodio prije dolazka na rubnik ili nakon njega, čim sam vidio replay pomislio sam da se dogodilo nešto slično kao lani Sebu u Francuskoj kada mi je rubnik skinuo lanac.
    Uglavnom, zna li netko je li uzrok bila vožnja po rubniku, problem sa motorom ili Leclercova greška



    3
    3

    0
  13. Pedalino Prikaži

    Bez riječi.

    “A je to” Ferarri. Svakog vikenda nova epizoda. Klinci uzivaju, Ferarri uveseljava.



    6
    6

    0
  14. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    Razgovor Vettela i njegovog inženjera je još tužniji, opet mora sam razmišljati o strategiji.



    3
    3

    0
  15. avalon Prikaži

    ¸vjerovatno bi se treba priklučit kenj*nju po ferrariu zbog “solidarnosti” ( istog razloga zbog kojeg npr svi trebaju nosit maske koje su neučinkovite ) ali jbga . čitajući razgovor pita sa CL ne vidim nekakav problem u “razmjeni informacija” . svi vide , a ja …. valjda je do mene . šta je treba trkači inžinjer odgovorit CL kad ga je ovaj izvjestija da se bolid ugasija , a leclerc ne zna razlog ? možda umisto “U redu, razumijem.” kazat ” a stari moj nemam ti ja pojma zašto ” na pitanje CL “Trebam li pokušati pokrenuti bolid ponovo ili ne?” nije dobija “instant” odgovor pa je to znak čega ? jer jbš trkačeg inžinjera koji u mili sekundi nije uspija “pregledat” monitore sa svim parametrima bitnim za eventualni nastavak ili odustajanje . u čitanju teksta ovo nije bilo važno , važno je “oplest” po ferrariu . jer nastavak je takođe vjerovatno “preskočen” , nebitan za “paljbu” prisutnih na portalu ….Inženjer je u međuvremenu PROVJERIO PODATKE i javio Leclercu: “Što se nas tiče, sve je u redu [s pogonskom jedinicom]. Za nas je sve u redu. Možeš pokušati [nastaviti]… Izgasi radio.” iako je nekoliko puta upozoren da ugasi radio leclerc nije posluša ( “pogubija” se malo ? ) , dobija je informacije u kojoj je brzini , o režimu motora , poziciji na stazi , o tome da inžinjer ne vidi problem sa PU . šta je više trkači inžinjer treba , moga uradit ? je li inžinjer uz pomoć remote control – a otkopča pojas CL ili je to ovaj uradija sam da bi pokrenija motor jer koliko sam primjetija kod ulaska u bolid “posada” zakopčava pojas vozaču , a u slučajevima napuštanja bolida ( ili u ovom slučaju pokušaja ponovnog pokretanja motora) vozač ih sam otkopčava . ako ih sam ne može zakopčat kriv je nesposobni trkači inžinjer zar ne ?
    ferrari ima poprilično grešaka , mislim da ni atmosfera u timu nije baš naj zdravija , čak da ta “bolest” pomalo eskalira . timu se sve gleda kroz eletronski mikroskop ( mada se dosta toga vidi i “golim” okom ) pa sve izgleda “veće” zbog čega fanovi pljuju , a oni drugi se naslađuju . primjer … RB je izuzetan u izmjeni guma , mercedes je lani izvršija “duplu” izmjenu odlično , ferrari zna “zašteket” pa su znali izmjenu izvršit ponekad i za 4 – 5 s umisto nekih “uobičajenih” 2,2 – 2,5 s ali niko nije primjetija da je uigranom timu mercedesau u španjolskoj trebalo 4,5 s da izmjene gume LH u prvom odlasku u box . RB je npr trebalo 1,9 s za izmjenu maxovih guma . ili npr kad je LH treba “popušit” kaznu zbog skretanja u box na izmjenu , pa odustajanja i gaženja crte zbog toga , a objašnjenje iz mercedesa je glasilo kako je u boxu navodno došlo do konfuzije … da se ovo desilo u ferrariu bilo bi omalovažavanja zbog nesposobnosti . tim ferraria je pod ogromnim pritiskom koji “rađa” greške učestalije nego kod konkurenata RB ( koji skoro da i ne griješi ) , mercedesa ( kojem se katkad greška “zalomi” ) šta naravno crvene ne opravdava ali ko od nas zna dubinu problema , uzroke koje trebaju riješit ? vidimo samo posljedice . i kad su recimo nedužni ka npr kad je seb ima problem sa svjećicom za neke je bija kriv ferrar . ništa nije isključivo crno ili bijelo , može bit i sivilo u kojem je sad ferrari . zato je dobro imat nekonfliktnog vozača tipa kimi , vodonošu poput bottasa ili vozače koji se jako dobro slažu ka npr CS i LN šta doprinosi miru , harmoniji tima . možda CL nije takav tj ne doprinosi harmoniji ka šta nije bija ni max u “kompletu” sa ricciardom . vozače – kolege bi usporedija sa sexom u vezi/braku … nije baš najvažniji za harmoniju ali nije baš da nije ;)



    4
    2

    2
    • Kimi Raikkonen 7
      Pitstop Prikaži

      Pa gle, ako mu se otkopčao pojas, inženjer je to morao vidjeti i javiti mu da odmah uđe u box. Valjda imaju neki senzor za to, ako ga svaki auto ima, ima ga valjda i bolid F1. U tome se očitava (ne) sposobnost. Ovaj je mudro šutio, a ovaj koji je to trebao odmah vidjeti, nije ništa skužio tako dugo dok mu ovaj nije rekao. Bilo bi normalno da je reagirao odmah, ne sumnjam da bi neke druge momčadi to odmah primijetile


      0
      0

      0
  16. Toro Rosso
    25_321 Prikaži

    Ako je tako, morao bi dobiti podosta negativnih bodova na superlicenci.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.