Ilott preuzeo vodstvo u prvenstvu pobjedom na glavnoj utrci 70. obljetnice

Formula 2

Lovro Andraka

Prije 4 godina 4 min 5 komentara

Britanac Callum Ilott stigao je do druge ovosezonske pobjede na glavnoj utrci Formule 2 na VN 70. obljetnice Formule 1 u Velikoj Britaniji. Ferrarijev junior iz UNI-Virtuosija stigao je do uvjerljive pobjede nakon starta s pole positiona i time preuzeo vodstvo u ukupnom poretku.

Christian Lundgaard uspio je doći do drugog mjesta u cilju unatoč lošem startu, a treće mjesto također je pripalo onome tko je s njega startao, Jacku Aitkenu.

Četvrto mjesto pripalo je prošlotjednom pobjedniku glavne utrke Nikiti Mazepinu nakon sjajne vožnje s obrnutom strategijom koja mu donijela napredak od tri pozicije u odnosu na start, dok je za četiri pozicije u cilju napredovao petoplasirani Louis Deletraz.

Yuki Tsunoda probio se s desetog do šestog mjesta, a Mick Schumacher nije uspio iskoristiti obrnutu strategiju poput Mazepina te se probio tek jedno mjesto.

Osmo mjesto i pole position za sutrašnju sprint utrku pripalo je dosadašnjem vodećem čovjeku prvenstva Robertu Švarcmanu, a posljednje bodove osvojili su Guanyu Zhou i Felipe Drugovich.

Start utrke prošao je bez incidenata, iako je do jednog vrlo lako moglo doći zbog Pedra Piqueta koji nije uspio krenuti nakon gašenja svjetala – srećom, svi su ga izbjegli. Ilott je obranio pole position, a Dan Ticktum uspio se probiti s četvrtog na drugo mjesto. Lundgaard je pao s drugog na četvrto, no uspio je vratiti Aitkenu već u četvrtom zavoju. Odličan start imao je i Schumacher, probivši se s osmog na peto mjesto.

Već u trećem krugu počele su muke za Dana Ticktuma – pobjednik prošlotjedne sprint utrke izletio je na travu u zavoju Chapel, otvorivši time put Lundgaardu da se vrati na drugo mjesto, a Aitkenu na treće.

Njegov soft tada je očito znatno popustio, stoga je do pitstopa na kraju šestog kruga redom izgubio poziciju od Schumachera, Mazepina, Deletraza i Švarcmana. Većina vozača na softu ušla je u boks tada, jedino je vodeći Ilott pričekao još jedan krug.

Na vrhu smo zatim imali Schumachera i Mazepina na vrlo malom razmaku, no u tom dijelu nije bilo napada u toj borbi. Schumacher je ušao u boks u 19. krugu i pao na 12. mjesto, dok je Mazepin pričekao još četiri kruga i vratio se na stazu iza Schumachera, tada na sedmo mjesto. Krug kasnije vidjeli smo kolika je razlika u njihovom tempu, Rus je odlučno krenuo na unutarnju stranu Hangar pravca, a unatoč tome što ga je Schumacher izgurao do samog ruba, Mazepin je s dva kotača na travi uspio proći ispred.

Do kraja je Mazepin uspio skinuti i Tsunodu te Deletraza, a zanimljivim radio porukama zabavljao nas je Ticktum koji ni u drugom stintu nije imao sreće s gumama. Prelazili su ga praktički svi pa smo čuli razne poruke poput toga da će se zabiti u nekoga, da mu prestanu govoriti u radio i slično. Na kraju je zaradio crno-bijelu zastavu, odnosno upozorenje zbog nečeg što nismo vidjeli u prijenosu, a ciljem je prošao kao 15.

Sprint utrka kreće sutra u 11:10.

Vozač Momčad Zaostatak
1 Callum   Ilott UNI-Virtuosi
2 Christian   Lundgaard ART Grand Prix 8.500
3 Jack   Aitken Campos Racing 12.300
4 Nikita   Mazepin Hitech GP 15.000
5 Louis   Deletraz Charouz Racing System 16.600
6 Yuki   Tsunoda Carlin 17.000
7 Mick   Schumacher PREMA Racing 19.200
8 Robert   Švarcman PREMA Racing 20.000
9 Guanyu   Zhou UNI-Virtuosi 20.400
10 Felipe   Drugovich MP Motorsport 24.100
11 Nobuharu   Matsushita MP Motorsport 26.400
12 Jehan   Daruvala Carlin 28.100
13 Luca   Ghiotto Hitech GP 36.100
14 Marcus   Armstrong ART Grand Prix 41.700
15 Dan   Ticktum DAMS 43.100
16 Giuliano   Alesi BWT HWA RACELAB 43.200
17 Marino   Sato Trident 50.000
18 Roy   Nissany Trident 51.400
19 Artjom Markelov BWT HWA RACELAB 1’14.100
20 Guilherme   Samaia Campos Racing 1’15.000
21 Pedro   Piquet Charouz Racing System 1 krug
22 Sean   Gelael DAMS 8 krugova

Konačni poredak Formule 2 2020.


Odgovor

5 komentara

  1. Antonio Giovinazzi
    Mazzacane Prikaži

    Mazepin ugodno iznenađuje već petu utrku zaredom.



    5
    5

    0
  2. F1puls Portal
    Testarossa Prikaži

    Ferari ima dva ozbiljna juniora u Svarcmanu i Ilotu. Oba u Alfu dogodine da se kale. Sumaher jos uvijek izgleda nedorastao za F1.



    2
    0

    2
  3. Sebastian Vettel
    Pastor Prikaži

    Što je ova Prema spora u Silverstonu, evo i drugi vikend. Pa što nisu barem Micku stavili medium, kad se onako muče. Sa novim softom ne može nikoga uhvatiti na starom hardu. Da nije zadržavao Mazepina prvi stint, Mazepin je mogao možda i do pobjede. Dobar tempo, a i ova taktika starta na hardu je bila dobra. Samo mu je Mick smetao. Mick odličan start i probijanje protiv ovih na mekšim gumama, ali opet loš tempo. Nije ni Švarcman imao ništa bolji tempo. Jednostavno im ekipa nije na nivou u ova dva vikenda na Silverstonu.



    1
    1

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.