#KeepCheco protiv Strolla mlađeg

Kontra mraku, kontra G-sili

Ante Vetma

Prije 4 godina 4 min 41 komentara

Cijeli Meksiko se digao na noge – zadržite Checa, sačuvajte Checa, Sergio zaslužuje mjesto… Bivši meksički predsjednik Felipe Calderon je upravo na svom Twitter računu napisao: “Ovo bi mogla biti posljednja sezona za Sergija Pereza u Racing Pointu, a možda i u Formuli 1. On je bolji vozač s boljim rezultatima, ali će biti jako teško otpustiti vozača koji je sin vlasnika jednom kad Vettel dođe. Navijači, pišite hashtag #KeepCheco kako bi poruka ostala vidljiva.”

Naravno, za svaku je pohvalu da se navijači aktiviraju, a F1 bez strasti postaje dosadno vozikanje u krug. Također, Checo po svojim rezultatima i sportskom ponašanju apsolutno zaslužuje vozačko mjesto u sezonama koje dolaze. Gdje onda zapinjemo, u čemu je problem?

Meni, kao vjerojatno većini vas, nikako nije simpatično što je tata Stroll odlučio svom sinu kao igračku dati bolid Formule 1 da se vozika i neovisno o rezultatima uzima mjesto nekom talentiranijem vozaču koji nesumnjivo postoji, bilo u nižim kategorijama ili među rano umirovljenim vozačima. Brutalna realnost je, međutim, malo drukčija. Stroll je svoje stotine milijuna eura mogao baciti bilo gdje drugdje, kupiti sinu najveću jahtu na svijetu i privatni otok na Kornatima, a u tom scenariju bismo i dan danas žalili za poslovnim potezima Vijaya Mallyje i činjenici da je na gridu samo devet ekipa, uz mogućnost da uskoro otiđu i Haas i Williams pa da padnemo na sedam. Možda bi netko drugi kupio ekipe i ušao unutra, a možda i ne bi. U poplavi sponzora poput Rich Energyja ili ROKiT koji će pobjeći prvom prilikom – propustili smo lijepo osvježenje ogromnog pritoka novca tate Strolla koji je i sam ljubitelj automobilizma i utrkivanja.

Kupovinom Force Indije priča ne završava. Stroll je naumio dovesti brend Aston Martin i kupio je 16,7% njihovih dionica u zamjenu za njihov ulazak u Formulu 1. Fer je pretpostaviti da se ne radi o ugovoru na samo jednu ili dvije godine, a kad to stavimo u perspektivu – F1 je dobila novo veliko i zvučno ime. Korona? Nema problema, Stroll je u izazovnoj situaciji u Aston Martin ulio još skoro duplo sredstava i spasio ih od izvjesnog potonuća. Možda nije briljantan poslovan potez, ali tim više bismo trebali cijeniti da netko tko teži oko 2,6 milijarde svoj novac u 61. godini života odluči uložiti u sport koji već godinama zaista nije u dobrom stanju. Ne vjerujete? Pitajte skoro bilo koju drugu ekipu osim Mercedesa, Ferrarija i Red Bulla.

Što ćemo onda s Perezom? Kao što se zna, on ne dolazi bez pozadine i s nevinošću svog čistog srca. Iza njega stoji Carlos Slim, meksički poslovni mogul koji “teži” otprilike 25 puta više od Strolla. Checa možete vrlo jednostavno zadržati, a plan uključuje Haas ili Williams (koji samo što se nisu objavili i na Njuškalu), malo vizije i malo naivnosti. Povrat vjerojatno neće biti izdašan, kao što neće ni Strollu, ali ako je mogao Lawrence, može i Carlos.

Kopiranje Mercedesa i bilo kakvi (ne)sportski potezi mogu biti predmet rasprave, ali nepotizam nam može smetati isključivo u javnom sektoru. Kad je riječ o privatnom, poput ovog, to je mali asterisk u jednoj pozitivnoj priči. Njegova ekipa – njegovi vozači. Ako poželi za tehničkog direktora postaviti konja Kasača – njegova stvar. Tko misli da može bolje – slobodan je pokušati i sam. Prema tome, pustite #KeepCheco i patetiku, dajte #SlimSaveCheco, tu je lova, tu su rješenja.


Odgovor

41 komentara

  1. Michael Schumacher
    ZJ11 Prikaži

    Odlican clanak, svi uvijek razmisljamo o tome kako stroll krade mjesto nekome talentiranijem, a zapravo stroll spasava jedno mjesto za talentiranog vozaca, nazalost nas omiljeni sport je na konopcima i bez takvih poteza ga uskoro nece ni biti, barem ne sa velikim brojem ekipa.



    19
    19

    0
  2. Ayrton Senna
    maurich Donator Prikaži

    Surovo, ali istinito.



    12
    12

    0
  3. Pascal Wehrlein 94
    Wehrlein94 Prikaži

    Ljudi ne vole Lancea jer živi san većine nas.
    Svi bismo se mi mijenjali da smo na njegovom mjestu,da nam je tata bogatun i da nam omogući da vozimo F1,makar na par utrka.
    Budimo realni.
    A sad što je Stroll nešto sporiji,možda je,možda nije. 2 postolja dosad u karijeri , a vjerujem da će biti još pokoje.



    8
    0

    8
      • Pascal Wehrlein 94
        Wehrlein94 Prikaži

        sorry,Hondaš , pišem ovak nabrzinu… Canada prošle godine mi je nešto ostala u pamćenju kao mega vožnja Lancea pa sam to nešto pobrkao kao da je bio na postolju.. sorry ono,greška, ali ne brini se,bit će postolja za sporog Lancea još ..



        1
        1

        0
        • Force India
          alen-sisul Prikaži

          Kao Perezov navijač, bit ću razočaran njegovim eventualnim odsutstvom naredne godine, ali moramo biti objektivni i reći da koliko god bio atraktivan njegov stil vožnje na drugoj strani vage je njegova nesmotrenost, brzopletost, pa žao mi je reći i sebičnost koju je znao povremeno pokazivati.

          To je možda dovelo do toga da mu top ekipe nisu pružile šansu- tim je nekad bitniji od njih samih i individualnih ostvarenja samih vozača. Checho je upravo tada znao zastraniti. To ne umanjuje činjenicu da je odličan vozač, ali zarobljenik temperamenta.

          Što se Strolla tiče također moramo biti objektivni i reći da bez znatne količine novca ne bismo mogli gledati nikog od ovih vozača pa ni momčadi. Vjerojatno se ne moramo prisjećali Senne kao jednog od najvećih i dobro znamo da mu otac nije bio poduzetnik u favelama Sao Paola. Ovim dakako nisam želio Lancea usporediti sa Sennom, u vozačkom smislu, niti je to logično. Samo želim predočiti povijesne činjenice. Možda imamo dvostruke kriterije kada gledamo poveznicu Stroll-novac. Bez novca nema motosporta.

          Generalno se slažem s većinom da se radi o vozaču prosječnih vještina koji je imao bljeskova. Njegov otac se sigurno nije obogatio stjećući imperij za sitniš ima pravo raditi s novcem što ga je volja a i sa svojim sinom naravno.

          Na kraju odluka je na Aston martinu Sergio sigurno neće iz ove priče izaći kratkih rukava bar iz gledišta financija.

          Ostavimo vremenu ekipi R P-ta a i Sebu da da odluče, a Strollu i Perezu sve najbolje kako privatno tako i poslovno.



          1
          1

          0
    • Jenson Button
      Lotus Prikaži

      Baku ’17 i…



      2
      2

      0
    • Mclaren
      AlkY Donator Prikaži

      Hahaha opet baljezganja. Pa mozemo reci da svaki F1 vozac zivi san vecine nas , pa sta tada nebi trebali niti jednog vozaca Formule 1 voljeti ??



      8
      7

      1
  4. Ferrari
    VettelFerrari Prikaži

    Ante, ne slažem se s tobom. Ako se obistine ova proročanstva i Perez napustiti F1, onda Formula 1 ima ozbiljan problem: manje je važno jesi li ti brz, najbitnije je da dolaziš iz bogate obitelji te da iza sebe imaš dobre sponzore koji će donijeti podosta novca u ekipu. Da je tako bilo prije, ne bi nikada čuli za Lewisa Hamiltona i još podosta dobrih i odličnih vozača.



    7
    1

    6
  5. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Surova stvarnost.
    Tekst je na mjestu, ali nije baš realno da će Carlos Slim senior ili Carlos Slim junior potrčati za F1…….



    1
    1

    0
  6. Charles Leclerc 16
    Catta Prikaži

    Bilo bi steta da Perez napusti F1 ili predje u slabu momcad poput Haasa ili Williamsa. Bilo bi lijepo ga vidjeti ako ne sa Vettelom u Aston Marinu, onda sa Alonsom u Renaultu.



    5
    4

    1
  7. Mclaren
    AlkY Donator Prikaži

    Teska srca , ali bas teska srca mogu reci da bi bilo tko od nas drzao svog sina u vlastitoj ekipi , ako je to nasem sinu san.
    Koliko god los on bio. Jer ocito , pare nisu apsolutno nikakav problem. Pa nije ni bitno dali ce moj sin biti prvi ili zadnji svaku utrku , sve ako je moj sin sretan. Pare mi ionako netrebaju.
    A druga prica je sta se mi s tim ne slazem, i apsolutna je istina da Stroll zauzima mjesto puno kvalitetnijim vozacima.
    Ali , kako je napisano , da nije starega Strolla nebi mozda niti te ekipe bilo pa bi 2 mjesta manje bilo dostpuno.
    Sve ima svoje zasto i zato. I sve ima svoje dobro i lose.



    6
    6

    0
  8. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Najskuplje je ući u sport kao što je napravio Haas jer si dvije i pol godine bez novaca, a moraš još godinu ranije osnovati momčad da ti naprave blid… Ako kupiš relativno zdravu ekipu, godišnje ti treba ispod 150M$ i na konju si jer si u ritmu stizanja prihoda od sponzora, FOMa…

    Nitko ne troši više od toga vlastitog novca u F1, pa čak niti Ferraril. I najmanji imaju neke prihode od sponzora i neke prihode od FOMa.

    Zato je Stroll i kupio RP, a ne krenuo od zelene livade.



    5
    5

    0
  9. Antonio Giovinazzi
    Mazzacane Prikaži

    Da Stroll nije kupio Force Indiju, to bi gotovo sigurno napravila ruska tvrtka Uralkali Dmitrija Mazepina, koja je već 2018. najavila sudsku tužbu, jer su smatrali kako su dali bolju ponudu od Strolla. Ne znam što je bilo od te najavljene tužbe, ali gledajući rezultate u nižim kategorijama, Stroll mlađi je za Mazepina mlađeg – Michael Schumacher. Nisu ni meni debitanti koji imaju više novca od talenta bili nikad pretjerano dragi, ali realno danas ih je u postotcima manje nego ikad. S člankom se više-manje slažem, pogotovo dijelom:

    Nepotizam nam može smetati isključivo u javnom sektoru. Kad je riječ o privatnom, poput ovog, to je mali asterisk u jednoj pozitivnoj priči. Njegova ekipa – njegovi vozači. Ako poželi za tehničkog direktora postaviti konja Kasača – njegova stvar.



    6
    6

    0
  10. Enke38 Prikaži

    Mali Strol nije toliko loš! A plus nije on kriv što mu je tata ono što je…
    A Perza možda ove godine nema mjesta ali sljedeće evo ga samo da “neki” pezionošu!


    0
    0

    0
  11. Sebastian Vettel
    Pastor Prikaži

    Ma ne brinem se ni za jednog od njih. Ko god napusti FI/RP/AM/PM(Pink Mercedes), kupiće mjesto negdje drugo. Ili Stroll stariji odluči kupiti sinu mjesto u drugoj ekipi, ili Slim odluči Perezu. Istina da Perez zaslužuje da ima bolji bolid, ali bi njegovim odlaskom u slabiji, ta slabija ekipa profitirala. I Finansijski i vozački. Na primjer Haas. Američka ekipa, a znamo koliko je Meksikanaca po Americi. Haasu bi to bio napredak i vozački i finansijski. I još bi ta ekipa mogla postati dosta popularnija u Americi, što bi privuklo i sponzore. Zašto nebi i Slim, kao što Ante kaže, uložio malo više para i podigao još jednu ekipu na viši nivo?



    6
    6

    0
  12. avalon Prikaži

    moram kopirat ovaj dio “… tata Stroll odlučio svom sinu kao igračku dati bolid Formule 1 da se VOZIKA i NEOVISNO O REZULTATIMA uzima mjesto nekom talentiranijem vozaču koji nesumnjivo postoji, bilo u nižim kategorijama ili među rano umirovljenim vozačima. ” sričom ovo je prvi put u novijoj povijesti F1 da takav ka LS zauzima misto na gridu , a talenti tipa npr chiltona , guttierreza , pica , stevensa , karthikeyana , chandoka , a moga bi im pribrojat i ericssona , vandoorna , palmera možda i nasra se nisu vozikali , uzimali misto nekom talentiranijem nego su JURILI stazama . zašto napisat kako neovisno o rezultatima LS uzima misto nekom talentiranijem vozaču . koja je to vaga kojom se miri talent ? jer npr LS je sa 11 doša u ferrarievu akademiju i šef akademije luca baldisserri je tada izjavija “Jako je mlad, ali je već u kartingu pokazao izvanredan talent,” jer je LS tu bija uspješan . AKO bi relevantni za (pr)ocjenu talenta bili rezultati iz nižih kategorija onda tu LS ima 3 titule . već sa 16 je osvojia prvu . u F 3 je pomeja konkuranciju osvojivši 507 bodova . da su svi konkurenti hipotetski bili “bogalji” ipak mu je tu konkurent bija i russell koji je završija 3. sa 243 boda manje od LS , a za russella niko neče reč da se vozika i uzima misto nekom taletiranijem jer i on ima 3 titule u nižim kategorija i mislim da je talentiran vozač u lošem bolidu . max je u rookie sezoni osvojia jurenjem ( ne vozikanjem ) 49 završija 12. , a 2017. je LS u rookie sezoni osvojia vozikanjem 40 ( 3 manje od masse ) i završija … 12. ! uz 4 odustajanja u prvih 6 trka za koja ne snosi krivicu . pri tom je u williamsu koji je bija u padu posta mislim najmlađi osvajač postolja u F 1 tj 3. u bakuu izgubivši 2. misto od VB u mercedesu za 0,1 s . i sve to vozikanjem ;) ne mogu ni zamislit šta bi na mistu LS uradija neki talentiraniji vozač koji nesumljivo ( !?!?? ) postoji u nižim kategorijama i juri … ostvarija bi pobjedu nad mercedesima ( LH i VB ) u williamsu ? ili da je taj williams vozija npr rano umirovljeni hulkenberg koji je poznat po uspjesima tokom karijer u F 1 . lani je perez pobjedija lanca ostavivši ga iza sebe za 31 bod i to valjda pokazuje … šta ? a npr zadnju sezonu koju su vozili zajedno F! perez je iza sebe ostavija kolegu hulkenberga /( prerano umirovljenog ? ) za 29 bodova i to nije bilo pokazatelj ničega . jbga , velika je razlika između zaostat 29 i 31 bod zar ne ? ako zaostaneš ispod 30 onda si talent , juriš , a ako zaostaneš iznad 30 onda se vozikaš i “panjina” si ? valjda su Q najvažniji segment kad ocjenjujemo one koje ne “mirišemo” , a trka , race pace , vožnja po kiši i u kaotičnim trkama di se LS jako dobro snalazi …. ma ko to jbe , to nam ne kaže ništa zar ne ? interesantna su mi “suprostavljena” mišljenja vetme i lončarevića koji je u jako dobrom članku analizira RP , SP i LS pa npr piše “…ono što Strolla izvlači, to je njegov sjajan race pace – odličan tempo i sasvim solidan racecraft. Nisam uspio pronaći nikakve podatke na internetu, ali sam 99% siguran da je Stroll prethodne godine nadoknadio najviše pozicija na startu, ili je u tom segmentu pri samom vrhu. ” i dalje “U pogledu racecrafta, vidjeli smo da Stroll zna izbjeći nevolje – neke od svojih najboljih rezultata karijere ostvario je upravo u onim najluđim utrkama prepunim incidenata. Ono što me vjerojatno najviše zbunjuje je činjenica da je Kanađanin JAKO DOBAR NA KIŠI , a ako je vjerovati pričama, na KIŠI VOZAČKO UMIJEĆE NAJBOLJE DOLAZI DO IZRAŽAJA.” po lončareviću ” Jedno je sigurno – Stroll u F1 nije zalutao.” ma nije kur , pokazatelje je i ovaj članak … LS se vozika i uzima misto nekom talentiranijem vozaču koji nesumnjivo postoji, bilo u nižim kategorijama ili među rano umirovljenim vozačima. nekvalitetu je LS dokaza i pokaza 2018. kad je u dobrom williamsu osvojia tek 6 bodova , a npr zazivani kubica kojem je po mnogima sirotkin “oteja” misto ( ka šta stroll radi nekom talentiranom koji NESUMLJIVO postoji ) je u williamsu slične “kvalitete” 2019. osvojia čak bod . btw i u williamsu iz 2018. kojim je LS osvojia mršavih 6 bodova na FP je kubica zna zaostajat i 4+ s za najboljima . i da se opet “poslužim” tekstom lončarevića “…. vjerojatno nitko u povijesti nije stekao toliku količinu mržnje, kao mladi Kanađanin.” i “Svaka dobra Strollova utrka pokušala se omalovažiti ili prikazati kao plod sreće, profitiranje na tuđim incidentima i sl., a svaki najmanji incident u koji bi Stroll bio umiješan, preuveličan je do te mjere da su ga prozvali najgorim debitantnom u povijesti. ” o sve ovom sam pisa puno prije i nije mi jasno ni danas odakle toliki animozitet prema momčiću koji zapravo uopće nije loš po svemu . niti loše vozi TRKE , svaku sezonu osvaja bodove , ne pokazuje bahatost i kojemu je jedina “krivica” šta mu je tata bogatun koji je zaslužan šta na gridu umisto 9 imamo 10 timova , koji je omogučija perezu takođe skoro sve do nedavno , valjda dok mu je kolega bija omiljeni hulkenberg …. omalovažavanom . btw i perez je bija član ferrarieve akademije ka i LS šta znači da su u akdemiji papci jer za članove uzimaju ili poluvozače ka perez ili panjeve ka lance . možda zvuči kontradiktorno ali čini mi se da “portalaši” VOLE MRZIT neke vozače . . PS pogledajte komentar ZL11 .



    7
    2

    5
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      tata Stroll odlučio svom sinu kao igračku dati bolid Formule 1 da se VOZIKA i NEOVISNO O REZULTATIMA uzima mjesto nekom talentiranijem vozaču koji nesumnjivo postoji, bilo u nižim kategorijama ili među rano umirovljenim vozačima

      Citirao si ovaj dio mog teksta, ali nisam shvatio koji dio smatraš pogrešnim? Misliš li da nema talentiranijih vozača od Strolla ili misliš da je to mjesto Stroll dobio zbog svojih rezultata?



      4
      3

      1
      • avalon Prikaži

        Ante Vetma … čita sam ja cili tvoj tekst , a ne samo citirani dio samo …. valjda je moj post predug pa si ti pročita samo početak na koji se referiraš . zašto nisi npr obratija pažnju na bulumentu vozača koje sam nabrojia , nabrojia sam ih 9 , a svaki od njih je vozija najmanje 2 sezone , neki ka npr guti 3 , ericsson čak 5 i SVI skupa su kad se zbroje njihovi bodovi osvojili 93 , a netalentirani LS samo u svojoj prvoj sezoni skupija 40 , 63 u 3 sezone ;) stvarno , u pravu si … jbte ako sam ne može imat više bodova od njh 9 zajedno onda LS stvarno uzima misto talentiranijem koji nesumljivo postoji . po toj logici onda je npr i kimi zauzima misto u ferrariu usprkos očito talentiranijem leclercu koji je mora sezonu vozit sauber zbog toga , gasly talentiranijem albonu , a šta tek reč za kubicu posli povratka ? je li on nekom uzima misto nekom talentiranijem , fizički spremnijem koji zacjelo postoji ? da sedimo ngdje uz kavu i da te pitam za mišljenje o ruusellu virujem da bi kaza da momak obećava ali nema bolid . a kad bi te podjetija da ga je “panj” stroll bodovno “pregazija” u evropskom prvenstvu F 3 vjerovatno bi to prepisa možda srići ? OK , može se desit jedno , dva puta ali cilu sezonu da nekoga ke*a je malko previše zar ne ? sa 18 LS je ima 3 titule u džepu … vozikanjem ili ? alonso je u lošem McL u nekim kaotičnim trkama zna dovest bolid do 5. ili 6. mista , button je bija poznat po dobroj adaptaciji u “svakakvim” uvjetima nekih trka , oni su bili mačci , znalci no kad LS pokazuje neke od tih osobina onda je to … sriča ? sriča je npr i kad je 2018. katastrofu od williamsa u bakuu “uveja” među prvih 10. tek sa 0,23 s lošijim vrimenom od carlosa koji ide u ferrari ili CL koji je nova zvijezda F 1 šta ne znači da mislim da je bolji od ove dvojice ali se može borit sa njima na nekim npr uličnim stazama koje mu izgleda pašu . trku je završija 8. no istine radi da nisu odustali bottas , ricciardo , max itd sigurno ne bi bij a ne 8. nego ni u bodovima isto ka šta alonso ne bi završija 7. 1,6 s je LS zaosta za fernandom koji je kažu među najboljima u povijesti . McL je bija kanta ali i williams takođe prema tome ….. pretpostavljam da ti i antonio ka novinari podrobnije pratite F 1 od nas “obićnih” pa mi je interesantno kako imate skoro pa diametlano suprotno mišljenje o LS . antonio je istaka ( opet ču ga citirat ) “U pogledu racecrafta, vidjeli smo da Stroll zna izbjeći nevolje – neke od svojih najboljih rezultata karijere ostvario je upravo u onim najluđim utrkama prepunim incidenata.” primjetija je i njegove dobre vožnje po mokrom ( je li to neki pokazatelj ili plod sriće LS ? ) ali i loše Q . ti si samo primjetija loše Q , a ništa od ovoga što recimo pocrtava antonio . za tebe se on vozika i sve da ima dobre rezultate to bi bilo irelevantno jer negdje nedvojbeno ( malo “sklizak” , nedefiniran općenit pojam čini mi se ) talentiraniji mladi vozač . valjda je papak i baldisserri jer je izjavija “Jako je mlad, ali je već u kartingu pokazao izvanredan talent,” govoreći os 11 godišnjem strollu . anyway , razmimoilaženje u mišljenjima je očito , za tebe se LS vozika , tata mu je kupija tim zbog taoga jer inače ne bi moga ni u willaimsu imat misto pokraj latifia , a po anotoniu LS nije zaluta u F 1 . ne vidi se da je protežiran u odnosu na pereza . dobro je antonio primjetija i perez i stroll su već pri dolasku u F dočekani na “nož” . ipak kad je SP u maleziji 2012. završija 2. iza alonsa ( 2,2 s zaostatka) to je bila wow vožnja 22godišnjaka u njegovoj 2. sezoni , a kad je LS u rookie sezoni , 8. trci (zapravo to mu je bila tek 3. jer je u prvih 6 trka ima 4 odustajanja bez svoje krivice ) karijere bija pobjeđen samo od ricciarda i bottasa ( za fincom je zaosta tek 01 s ) , ostavija iza sebe seba , lewisa onda je to bila srića . ni norris npr ne doazi iz siromašne ili srednje stojeće obitelji , ni latifi , perez . ni senna nije u F 1 doša iz bar srednje stojeće nego iz bogate obitelji pa ? to je loše samo za LS , za druge je OK . momčić ne pokazuje nikakve znakove bahatosti , djeluje pristojan , sa perezom je OK šta je pokazala zadnja trka … iako je po svaku cijenu nastoja prije pereza uči u cilj prije toga u borbi kotač uz kotač oba su odvozila super korektno . pitam se šta bi pričali da je LS odvozija ka šta je vozija npr ocon ? dodatno razapinjanje ? i dvoboj norrisa i strolla je valjda bilo vozikanje obojice pri kraju trke ili je samo norris vozija , a lance se vozika bež želje da se suprostavi ? pošteniji mi je stav Zole u članku antonija kad napiše “I dalje sam pri svom stavu mali mi je ljiga i uvjek ce bit.” . na Zolinu “primjedbu” “Glasan za opciju koju nema tate strola i njegovog odvratnog sina” odgovorija si “U tome i jest fora – pravo na glas imaju samo oni koji su uložili novac.” naravno da je to pogrešno , zar je novac bitan u F 1 ? naravno da nije , to najbolje znaju u ex FI . da nije bilo tate strolla danas bi na gridu bilo 9 timova , sergio bi se kupa u meksiku . kad je neko glavni dioničar u bilo čemu , kad od njegove “kese” zavisi bit ili ne bit onda je i normalno da se njegov glas “najsnažnije” čuje . ili možda nije ? interesantno da su za neke koji su nam omiljeni i bitni i nebitni dobri rezultati titule u nižim kategorijama , zavisno jesu li ih imali ili nisu . za druge rezultati/titule iz nižih kategorija su nebitni naročito ako se prezivaš stroll . jbga , momčić se sa 18 “okitija” sa 3 titule ali jbga , falila mu je ona iz GP 2 tj “dokazna” da je talent šta su svojim nastupima potvrdili npr vandoorn ili palmer oba pobjednici GP 2 prvenstva . je li misto zaslužija ocon koji takođe nema titulu , rezultate u GP 2 ka ni stroll i koji ima 2 titule iz nižih kategorija nasuprot strollove 3 . možda te titule ipak nešto znače ma koliko ih mi ili neki zanemarivali . možda one utječu na dobivanje mista u nečijam kokpitu uz novac koji tu pripomogne ali ne samo kad strolla , kod više njih sadašnjih i bivših . samo nekima pomažu roditelji ( strollu , norrisu , latifiu ) nekome sponzori , a neki ka nekad davno lauda koji je diza 2 kredita da bi se “dočepa” F 1….



        2
        -5

        7
        • Dietrich Mateschitz
          Ante Vetma glavni urednik Prikaži

          Pročitao sam sve, samo što se opet gubim u tvom neorganiziranom toku misli i selektivnom izvlačenju podataka koji ti odgovaraju za narativ kojeg guraš. Jednostavno nisam pronašao odgovor na to što sam pitao. Zato opet postavljam konkretno dva pitanja koja se vjerojatno mogu odgovoriti sa da/ne. Prvo pitanje glasi: misliš li da nema talentiranijih vozača od Strolla koji trenutno ne voze u F1? Drugo pitanje glasi: misliš li da je Stroll svoje mjesto u RP dobio zbog svojih rezultata?



          4
          4

          0
        • Mclaren
          AlkY Donator Prikaži

          Takoder sam misljenja da se covjek lako pogubi u ovolikim tekstovima.
          I dalje ne kuzim , avalone , zasto ti apsolutno svaki komentar mora biti dug 7 kilometara u kojem se nerijetko svi pogube i nemaju pojma o cemu pises :D



          1
          1

          0
        • Bmw
          Marko Rakić Donator Prikaži

          @avalon – onako čisto prijateljski, skrati malo te postove pa će ljudi možda htjeti češće odgovarati na tvoje komentare, a u tome bi se popravila i kvaliteta rasprave, pa i sami zaključci onoga o čemu se priča.

          Ovo što ti staviš je nabacana gomila svega i svačega, korisnih i nekorisnih, ali prije svega, netemeljitih podataka. Šta ti primjerice znači čisto bodovno stanje između Masse i Strolla u Williamsu? Ima se tu puno parametara za razraditi, pa onda zaključak i nije tako jednostavan kakvim ga predstaviš, već pokazuje nešto potpuno drugo. A za to ipak treba i vremena i petlje.



          4
          4

          0
        • Honda
          zekohonda Donator Prikaži

          više puta sam mu savjetovo da koristi tipku enter i kreira odlomke, ali džabe.



          8
          7

          1
        • Sergio Perez
          Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

          Meni je okej kako piše, osjeti se strast s kojom to piše.


          0
          0

          0
        • avalon Prikaži

          Marko Rakić … ko želi odgovorit ,odgovorit će bez obzira na dužinu komentara , a ko neče jednostavno “opali” minus i bez čitanja . generalo…. govorit o kvaliteti rasprave je meni malo smišno . nije da je nema ali …. korisno ili nekorisno , možda je to stvar nečije percepcije , “potkovanosti” . i šta su to temeljiti podatci ? oni koji idu u tančine ? “Šta ti primjerice znači čisto bodovno stanje između Masse i Strolla u Williamsu? ” ništa , naravno . bodovno stanje bi imalo značaj da je massa bodovno “zgazija” LS , a kako to nije uspija , nije bija na podiju za razliku od lanca 2017. onda težište omalovažavanja treba prebacit na Q jer je tu momčić bija inferioran u odnosu na FM zar ne ? npr DR 2014. skupi viš e bodova od SV i o tome se “zvoni” , 2015. DK skupi više bodova od DR no to je za razliku od 2014. bilo irelevantno . i alonso i seb su bodovno “gazili” kimija pa je li neko zbog toga pisa kako je kimiju najbolje da otiđe iz F 1 umisto da živi na recimo staroj slavi ? naravno da nije . a kad neko u PRVOJ sezoni zaostane za kolegom koji je prije toga odvozija 14 sezona , 250 trka , voze isti bolid onda to nije relevantno , relevantne su Q zar ne ? koje bi ti parametre u svojoj (pr)ocjeni u ovom slučaju uzeja u obzir ? ako bi cjepidlačili onda zaista ima puno parametara za razradit , a mnoge ne znamo. . ili ih vi novinari iako ste ” sa strane” itekako znate i stoga možete skoro točno (pr)ocjenit ? za mene nekakvi parametri mogu bit samo oni koje vidim ili su očiti . npr “staž” vozača , odustajanja di vozač može bit sam kriv za njih svojim pogreškama ali i “nevin” tj drugi ga sje*u , a to može utjecat na bodovno stanje , vožnja po mokrom , snalaženje u kaotičnim trkama . nisu nevažne Q ali ako je to jedini parametar šta onda sa npr sa pace race – om ? iako je “sporedna” stvar i rad boxa , taktika nisu zanemarivi parametri . TOČAN zaključak nije jednostavan ali se ipak na osnovu ovoga šta navodim ka laik može donekle “zaokružit” . naravno , vi novinari znate bar još 50ak relevantnih faktora u odnosu na mene pa je vama lako objektivno donosit zaključke . a i petlje imate za razliku od mene . ja brbljam , nabacujem bitno i nebitno , neobjektivan sam , a vi ste za razliku od mene objektivni , studiozni , koncizni , analitični . jednom riječju superiorni .



          1
          -1

          2
        • Dietrich Mateschitz
          Ante Vetma glavni urednik Prikaži

          Pretjeruješ malo s tim na kraju… Rekao bih da je glavna razlika u tome što
          mi uglavnom znamo odgovoriti na da/ne pitanje. :)


          0
          0

          0
        • avalon Prikaži

          Ante Vetma … možda si me treba upoznat sa mojim selektivnom izvlačenu podataka ? to su samo oni podatci koji meni pašu zar ne ? liči li ti to na tvoje selektivno izvlačenje podataka još od samog početka karijere LS kad si samo potencira njegove Q i dominaciju FM u istim , a sve drugo ti je bilo nevažno ? naravno da ne :) evo da ti ukratko odgovorim na tvoja 2 pitanja
          1. ne , ima
          2. da moga bi i ja tebe pitat misliš li da jedino od LS ima talentiranijih vozača koji trenutno ne voze F 1 . bilo bi mi drago da si ih nekoliko naveja i objasnija kako si “izračuna” da su talentiraniji . na osnovu njihovih rezultata u kategorijama u kojima su vozili ili voze ?
          dobra ti je ova aluzija u 2. pitanju :) :) valjda je trebala bit lukava . virujem da bi ti osmjeh zatitra da sam odgovorija da je lance misto u RP dobija zbog tate , a ne svojih rezultata i valjda bi se osjeća “pobjednikom” zaklučivši “mission accomplished” . ali jbga …. ja mislim da je LS bez obzira na tatu zaslužija RP rezultatima . je li npr max zaslužija ovako drz “dolazak” u RB rezultatom iz 2015. i 4 trke iz 2016. gledajući kroz osvojene bodove i plasman te 2015 . ? ka rookie završija je 12 . sa 49 bodova , bez podija . LS je rookie sezonu takođe završija 12. sa 40 bodova i sa podijem ;) btw , imali su isti broj odustajanja . 2018. se trebalo “satrat” za osvojit i bod sa onakvim williamsom ( kubica je pokaza kakav je bolid vozeči neke FP , a i izjavama o “konkuretnosti” bolida ) pa ipak je momčić uspija osvojit 6 bodova . sjećaš li se koliko je bottat koji sad vozi merc osvojia bodova dok je williams bija “kanta” možda slična onoj iz 2018. ? da vam svima “osvježim” memoriju …. 4 boda ! da williams nije “uzletija” 2014. vjerovatno ni VB ne bi moga pokazat kvalitetu i sigurno na bi bija kolega LH .
          irelavatno je šta na valda žalost mnogih SP lani nije “uništija” bodovno LS i time su prognoze pale u vodu . pobjedija je , ali isto sergio je napravija i hulkenbergu njihove zadnje zajedničke sezone 2016. samo šta je NH ostavija iza seba za 29 , a LS lani za 31 bod šta j eogromna razlika zar ne ? koliko je sezona NH vozija FI , a koliko lance RP ( FI ) ? ma znam , to je nebitno , bitne su Q 2017. nemoj krivo shvatit ( ali i možeš ako želiš ) … čudi me kako je antonio lončarević objavija ( s obzirom da si ti vlasnik, dizajner, programer i glavni urednik pulsmedia portala) po meni jako dobar tekst di porilično afirmativno ( između ostalog ) piše o LS , ima podosta slično razmišljanje ka ja , a skoro diametralno suprotno od tebe …. demokracija ?


          0
          -1

          1
        • Dietrich Mateschitz
          Ante Vetma glavni urednik Prikaži

          Nema ti previše smisla prozivati stalno tko je urednik, novinar, autor, pisac, programer, dizajner ili astronaut – to u raspravi o Strollu nema ama baš nikakve veze i odaje dojam nekakvih frustracija ili nedostatka argumenata. Uostalom, djeluje neozbiljno, a ne mogu vjerovati da misliš da to ikog od nas dira na bilo kakav način. Nemamo 12 godina ni fizički ni mentalno.

          Samo da rezimiram; moje prvo pitanje:

          misliš li da nema talentiranijih vozača od Strolla koji trenutno ne voze u F1

          tvoj odgovor:

          ne, ima

          Moje drugo pitanje:

          misliš li da je Stroll svoje mjesto u RP dobio zbog svojih rezultata?

          tvoj odgovor nisam dobio. Oko prvog pitanja se slažemo onda, ne vidim zašto razlaganje bodova ako oboje znamo da ima talentiranijih vozača od Strolla. Na drugo pitanje se ipak nadam da ću dobiti konkretan odgovor.


          0
          0

          0
        • avalon Prikaži

          Ante Vetma … izvini , gleda sam Q koje su demantirale neka moja mišljenja pa nisam odgovorija na “Pretjeruješ malo s tim na kraju… ” dobro da pretjerujem MALO :)


          0
          0

          0
        • avalon Prikaži

          Ante Vetma … dobija si odgovor , mojom greškom osta je “spojen” sa nastavkom posta . da ti bude jasnije moj odgovor je DA ! posli toga sam i ja tebi postavija pitanje bez tvog odgovora ali to je OK . ne ponašam se ka na sudu kad te odvjetnik ograničava samo na da ili ne jer mu opširnije možda ne bi išlo u prilog ;) nikad ne prozivam , makar ne previše . možda katkad preispitujem . i da ovo ima veze sa strollom jer se referiram na članak lončarevića koji takođe piše o LS , pa to valjda ima nekih poveznica mada se nekima tako ne čini . svoju psihoanalizu moje malenkosti viđenu ka frustraciju mi je bilo komočno pročitat . i da me osobno poznaš teško , vrlo teško bi doša do tog zaključka . istina , nemam ni jedan argument za razliku od tebe koji si iznija pregršt argumenata kontra . Q iz rookie sezone ( plasman , postoje , bodovi iz iste su ti irelevantni ) , špekuliranje kako ima boljih bez navođenja ijednog imena … zato mi je ovo špekuliranje . kakav je omjer u Q ove sezone u 3 Q ? naravno , nebitno ;) kako su prošle Q danas . znaš koliko je puta SP starta sa P 3 vozeči FI/RP … NULA ! jako cijenim pereza ka vozača ali jbg , ovo je činjenica mada zbog ovoga ne mislim da je LS bolji . ali kad neko ko se po tebi vozika , zauzima mista neimenovanim , ne navedenim talentima koje spominješ “inkognito” ( ne smimo znat ko su ? ) završi Q iza 2 nedodirljiva merca , “pobjedi” kolegu , seba , zvjezde tipa maxa , CL , odličnog norrisa , budućeg vozača ferraria carlosa onda … ma znam današnje Q ulaze u ono šta si napisa u članku “neovisno o rezultatima ” jer jbeš rezultate , nebitni su osim ako momčić ne puši Q od kolege . kada SP završi 5. ( a možda je moga i bolje da nije bilo kontakta pri kraju ) onda je to woww vožnja , 6. misto LS u istoj sluči je valjda srića , slučak ( tako su okarakterizirane sve njegove dobre vožnje , plasmani ) … kad Q završi 3. onda to nije njegova zasluga nego zasluga bolida , a 4. msito sergi a i ISTOM bolidu je vozačko umijeće :) :) a da je makar minimalno revidirati mišljenje ? kako bilo ipak si ti objektivnij , obavješteniji i u pravu u odnosu na mene , a time i “pobjednik” .


          0
          0

          0
    • Marlboro
      Hey You Donator Prikaži

      Potpisujem od riječi do riječi. Jedini Strollov krimen je što mu ćaća ima para, ali ne čak ni na način kao ostali driveri od kojih je 90 posto sa debelom financijskom pozadinom nego na način da ima čak i više od takvih pa se drznuo kupiti čitavu momčad.



      1
      1

      0
    • Nigel Mansell
      drv Prikaži

      Kad malo razmislim, koja je razlika između Strolla i Williamsa, onako suštinski? Obadva su dali svoje novce i svoj trud i uložili ga u momčad (razlika – Williams od nule, a Stroll već postojeći tim). Obadva vlasnika su u svoj tim ugnjezdili svoje dijete. (razlika – Stroll od starta, Williams tek kasnije). Što se rezultata tiče, kad se podvuče crta mislim da je Strollov potomak ipak pokazao bolje rezultate.

      Pa ipak, svi obožavaju i kunu se u Williams, a Stroll je najomraženija tema među navijačima. Slični postupci, a na suprotnim polovima. Nije fer.



      2
      2

      0
    • Fernando Alonso 14
      Hyper markoni Prikaži

      Slazem se, Felipe Nasr je samo došao i odjednom je odma nestao, ne bih se složio da je Karthikeyan talent jer drži rekord za najgori plasman u utrci 24. mjesto. Palmer je isto tatin sin koji je samo uzimao mjesto nekom drugom u Renaultu, a možda bih dodao i Liuzzija jer je isto bio solidan u Force Indiji, pa je već 2011. nestao dok je vozio HRT


      0
      0

      0
  13. Dan Cooper Prikaži

    Uopće mi nije žao tog smrde. Šta je sve radio Oconu kad je bila borba za poziciju u RP.



    1
    -6

    7
  14. Blue Flag
    dFixxx3r Prikaži

    nece mi falit. a i ima mjesta u alfi i hasu



    1
    1

    0
  15. Formula 1
    tomz Prikaži

    Sumirano sve u par paragrafa. Bravo.


    0
    0

    0
  16. Mclaren
    raca Prikaži

    Obzirom kakvi su sve vozači vozili posljednjih desetak godina, mislim da Stroll ima mjesta u f1 i bez tate. Smatram kako je Perez bolji vozač,ali to ne umanjuje Strollove vrijednosti. Nije kalibar za vodeće momčadi, ali ima mjesta u f1, definitivno. Pošto iza Pereza stoje tuđi, pozamašni novci, već će negdje naći svoje mjesto. Bilo bi vrlo pametno da se Haas riješi nekog od svojih vozač i to ne samo zbog novčane injekcije, već zato što je Checo bolji od obojice postojećih i uzme ga, kao što je već spomenuto



    4
    4

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.