Deset vozača završilo utrku u Belgiji – F1 Adria liga

Esport / Izdvojeno

Marosh

Prije 4 godina 5 min 0 komentara

Prije točno tjedan dana održana je utrka na stazi Spa-Francorchamps. Bio je to pravi mali spektakl natjecanja u kojem se najbolje snašao vozač Haasa ifilipic17. Odmah do njega smjestili su se Mercedesov bijeliluk i Ferrarijev Rajkonen.

Kvalifikacije za glavni dio Velike nagrade Belgije prošle su bez većih iznenađenja. Na prvoj poziciji našao se ifilipic, a tri desetinke udaljen od njega bio je miljevic1, vozač Red Bulla. McLarenov matija_24 i Williamsov kovee činili su drugi startni red. Mnogo vozača je u kvalifikacijama bilo žrtva Radilliona pa su ili odustali ili odradili loša vremena.

Start utrke počeo je u stilu ligaških natjecanja na stazi u Belgiji. Već u prvom krugu Rajkonen i Mercedesov nebrit izlijeću sa staze, a Toro Rossov Freky odustaje. Sigurnosno vozilo odmah je izašlo i to je bila prilika da nekolicina vozača na mekim gumama ode u boks. Ifilipic17 je bio među vozačima koji su otišli na promjenu guma tako da je vodstvo preuzeo miljevic1 i držao ga duži vremenski period.

Drugi izlazak sigurnosnog vozila doživjeli smo u osmom krugu nakon med1czevog izlijetanja. Ono je stiglo kao na pladnju za vodećeg miljevica1, koji je odmah iskoristio Safety Car za odlazak u boks i time sačuvao prvu poziciju. Odmah nakon odlaska sigurnosnog vozila, već u 12. krugu kovee je postao nova žrtva petog zavoja, odletjevši u barijere. Velika borba vodila se između četvorice vozača u središnjem dijelu poretka. Mikadin i Shiljo te Pycpou i RoyalMaro. Međutim, to nije dugo trajalo jer već u istom krugu borbu prekida virtualno sigurnosno vozilo nakon izlijetanja Juricha.

Do kraja utrke još su dva sigurnosna vozila izašla. Jedan u 14. i drugi u 17. krugu. U međuvremenu su odustali Jopa, Matichko i matija_24, a Nikra95 se izvrtio prije 19. zavoja nakon kontakta s RoyalMarom. Par krugova kasnije, dobio je diskvalifikaciju jer nije uspio odraditi vožnju kroz boks. Kraj utrke bio je potpuno neizvjestan. Pobjedu je odnio ifilipic17, a glavni tragičar je postao miljevic1, završivši deveti nakon nekolicine zarađenih kazni.

Vozačem dana proglašen je bijeliluk koji je startao 19., a odličnom vožnjom stigao do druge pozicije. Ifilipic17 je u ukupnom poretku pobjegao matiji_24 na 107 bodova prednosti. Haasov vozač može postati prvak već večeras, kada se vozi Velika nagrada Italije. Ista će se moći pratiti na službenom Twitch profilu F1 Adrije: https://www.twitch.tv/f1adria

Ifilipic17 je i prije dva tjedna pobijedio na Velikoj nagradi Njemačke. Kišoviti prvi dio i sunčani kraj bili su odlična kombinacija na kojoj se lider prvenstva uspio savršeno snaći. Iza njega su se našli Luka Djotunovic i Rajkonen.

U poretku konstruktora Haas ima 57 bodova prednosti nad drugoplasiranim McLarenom. Velika bitka vodi se za treće mjesto, gdje je razlika između Alfa Romea i Red Bulla 14 bodova. Za leđima im opasno dišu Ferrari (84) i Williams (83). Na začelju se nalazi Toro Rosso sa samo dva boda.

U susjednoj diviziji – F2 – prošli četvrtak se vozila Velika nagrada Mađarske. Prvi puta u kvalifikacijama Zmajo nije bio na pole poziciji. Istu mu je preoteo Williamsov Mario. Potonji je duži period utrke držao Zmaju iza sebe, ali na kraju je popustio pritisku.

Zmajo je odnio pobjedu na Velikoj nagradi Mađarske s pet sekundi prednosti na drugoplasiranim Marijom. Treće mjesto pripalo je vozaču Alfe Romeo hbalentu. Četvrti je stigao yoda iz Mercedesa, koji je zbog pogreške vozio za Ferrari, a upravo on je zbog svoje dobre vožnje i starta sa 16. pozicije proglašen vozačem dana.

Drugi favorit u ovoj ligi FrankyPi nije odradio kvalifikacije pa je morao startati posljednji. Nekoliko kontakata u prvim krugovima utrke nisu mu dozvolili da se probije do vrha. Međutim, upornošću i vještinom uspio je doći do treće pozicije i taman krenuo u napad na Marija. No kontakt s njim doveo ga je do izvrtanja i morao je odustati.

U ukupnom poretku Zmajo se nalazi na prvom mjestu i bježi hbalentu 54 boda. Na treću poziciju probio se Mario, koji sada ima 102 boda. Jedan od glavnih favorita FrankyPi zbog odustajanja i nemogućnošću pristupanja na Velikoj nagradi Britanije pao je na četvrtu poziciju i četiri utrke prije kraja gotovo pa ispao iz borbe za naslov.

Kada spominjemo Veliku nagradu Britanije, tamo je pobjedu također ostvario Zmajo ispred Marija i hbalenta. Iako je kiša padala cijelu utrku, nitko od vozača nije odustao na Silverstoneu.

U poretku konstruktora Red Bull na prvoj poziciji bježi 24 boda Alfi Romeo. Borbu za treće i četvrto mjesto vode Williams i Ferrari, dok se isto događa na samom začelju. Razlika između šeste i 10. ekipe je 20 bodova. Sljedeća utrka na rasporedu je 18. 6., kada se vozi Velika nagrada Belgije.


Odgovor

Trenutno nema komentara.
Budi prvi koji će napisati komentar!

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.