Filipicu četvrta pobjeda u sezoni – F1 Adria liga

Esport

Marosh

Prije 4 godina 7 min 0 komentara

U prethodna dva tjedna održane su četiri utrke – svaka divizija imala je po dvije utrke. I dok je u najelitnijem rangu natjecanja ifilipic17 odnio obje pobjede, u drugom smo vidjeli dva različita slavljenika. No krenimo redom, a to su utrke u F1 diviziji.

Na Velikoj nagradi Kanade ifilipic17 u svojem je Haasu dominatno slavio ispred Luke Djotunovica u Alfi Romeo i Rajkonena u Ferrariju. Razlika između prvog i preostale dvojice na postolju bila je više od jedne minute.

Kvalifikacije bile interesantne, više u sredini poretka nego na vrhu. Luka Djotunovic i matija_24 izmjenjivali su pole poziciju sve dok ifilipic17 nije krenuo na stazu i pokazao svoje već viđeno umijeće. Spomenuti trojac završio je na prve tri pozicije u kvalifikacijama. Neki vozači su imali problema sa Zidom prvaka, ali većina ga je uspješno ukrotila. Svi vozači, osim Marigama, su u kvalifikacijama svoje vrijeme odradili na mekim gumama.

Kvalifikacije su bile sunčane, no zato je utrku dočekala mokra staza i kišovito vrijeme. To se odmah pokazalo kao problem nekim vozačima. Prije prvog zavoja, nebrit je proklizao i odletio u zid, ali srećom nije odustao. Nedugo nakon toga, jedan od glavnih favorita za pobjedu matija_24 ostao je bez prednjeg krila i već u prvom krugu morao u boks.

Još uvijek se nalazimo u prvom krugu, gdje je Shiljo kroz zavoje osam i devet pogrešno procijenio svoju mogućnost kočenja. Udario je u mikadina, koji se zatim izvrtio i udario u još nekoliko bolida. Svi oni bili su prisiljeni u otići u boks. Da stvar bude još zanimljivija, miljevic1 nije se snašao na kišnim uvjetima i nekolicina pogrešaka dovela ga je do odustajanja.

Za to vrijeme je ifilipic17 vozio savršene krugove i gradio sve veću prednost pred prvim pratiteljima. Središnji dio grida obilovao je borbama za pozicije u kojima je kovee izašao kao dobitnik drvene medalje. Matija_24 je odvozio vrlo dobru utrku zbog činjenice da je rano morao na promjenu krila i stigao do osmog mjesta.

Ifilipic17 zaslužio je svake pohvale jer je nakon Velike nagrade Monaka odvozio još jednu utrku u kojoj je sve izvan top 3 ostavio za najmanje jedan krug. Ostvario je i Grand Chelem – pole pozicija, vodio od početka do kraja, pobjeda u utrci i najbrži krug. Ipak, titulu Vozača dana ukrao mu je Jurich, koji je prvi puta završio utrku, unatoč brojnim odustajanjima i nesrećama koje su ga zadesile u prethodnim utrkama.

Tjedan dana kasnije vožena je utrka na stazi u Austriji. Tamo je opet ifilipic17 pokazao svoje umijeće vožnje po kiši jer je slično vremensko razdoblje bilo i ovdje. Odmah iza njega završili su miljevic1 i Luka Djotunovic.

Kvalifikacije su se pokazale puno izjednačenijima nego je to bilo u prijašnjim utrkama. Tome u korist zasigurno ide činjenica da je ovo brza staza i vještina nije toliko uočljiva kao kod nekih zahtjevnijih. Svi vozači odradili su svoja vremena na mekim gumama. Kao i u Kanadi, Austrija se pokazala kišovitom pa smo tako kroz prvu polovicu utrke pratili jesu li vozači savladali mokre uvjete.

Već na početku je zamjenski vozač Renaulta EmAyEm je odustao nakon proklizavanja bolida. Krug kasnije izašlo je prvo i jedino sigurnosno vozilo zbog sudara na ravnici nakon prvog zavoja. Ifilipic17 startao je poput Valtterija Bottasa 2017. godine, međutim brojne nesreće na stazi dovele su do toga da mu se prednost anulirala.

Veći dio utrke proveli smo prateći borbu od petog do sedmog te od osmog do desetog mjesta. Lovro.pg, zamjenski vozač Racing Pointa, odustao je u posljednjem krugu zbog kontakta koji je došao usred borbe protiv mikadina i miljevica1. Budući da je bio kraj utrke, završio je na desetom mjestu i osvojio bod.

Ifilipic17 drugi je put zaredom upotpunio svoju utrku Grand Chelemom. Zbog toga mu je dodijeljena titula Vozača dana, sasvim zasluženo. Vozač Haasa je dvama pobjeda povećao svoju prednost na 35 bodova ispred matije_24 i 70 nad Lukom Djotunovicem.

McLaren je u protekle dvije utrke izgubio veliku prednost i Haas im sada diše za petama. Razlika između ove dvije ekipe je samo tri boda. Veliku stvar rade dečki u Ferrariju, koji su se nakon određenih promjena u ekipi dobro snašli i u prethodne tri utrke prikupili 29 bodova, čime su se izjednačili s Mercedesom na sedmom mjestu.

F2 divizija vozila je svoje utrke u Monaku i Azerbajdžanu. Obje su obilovale napetošću i odličnim trenucima. Svoju drugu pobjedu na ulicama Monte Carla ostvario je Zmajo u Red Bullu. On je, poput ifilipica17, ostavio sve protivnike izvan top 4 za najmanje jedan krug, dok je drugoplasirali FrankyPi zaostao nešto više od minute.

Velika nagrada Monaka bila je klasična virtualna utrka na toj stazi. Puno izlijetanja, problema s prednjim krilom i teško kontroliranje bolida samo su neki od začina koji su okarakterizirali ovu utrku. Prvi dio bio je puno bolji zbog borbe na stazi, no onaj drugi je ipak smirio strasti i tu se vodila borba za preživljavanjem. Vozačem dana proglašen je Mario, koji je odvozio vrlo dobru comeback utrku nakon što je na samom početku izgubio nekoliko pozicija.

Ovog četvrtka vozilo se na stazi u virtualnom Bakuu. Azerbajdžan je nastavio tamo gdje je Monako stao. Nekoliko pretjecanja, kontroverzne situacije i fairplay trenutak Zmaje zasigurno su obilježili petu Veliku nagradu u F2 diviziji. Start utrke bio je fenomenalan i FrankyPi uspio je izvući kraći kraj te preći u vodstvo. Zmajo je na trenutak pao s prvog na treće mjesto, ali se svojim vještinama uspio vratiti iza prvoplasiranog i održavati dosljedni razmak.

Borba između FrankyPia i Zmaje bila je glavna tema jer jedan od drugog nisu odustajali. Zmajo je konstantno bio unutar sekunde zaostatka, u nekim trenucima se opasno približio, no nije uspio ugroziti vodećeg. Prilikom ulaska u bokseve, Zmajo je duboko zaostao zbog prometa, a FrankyPi je izašao na čisti zrak. Ipak, vozač Red Bulla uspio ga je stići, a onda se dogodio vjerojatno potez sezone.

FrankyPi je naglo usporio zbog toga što je morao na brzinu nešto obaviti u vlastitom domu i Zmajo ga je prestignuo. Shvativši vjerojatno o čemu je riječ, član Red Bulla pokazao je respekt i vratio Frankyju prvu poziciju. Ipak, nije ga uspio prestići i Ferrarijev vozač odnio je drugu pobjedu u sezoni.

U ukupnom poretku Zmajo je preuzeo ljestvicu vozača i ima 10 bodova prednosti ispred hbalenta. FrankyPi se drugom pobjedom u svoje tri utrke popeo na četvrto mjesto i zaostaje 28 bodova za Zmajom. Stanje kod konstruktora je takvo da vodeća Alfa Romeo gubi prednost nad Red Bullom. Prvoplasirana ekipa sada ima 10 bodova više od drugoplasirane momčadi.

Sljedeće utrke na rasporedu su za nešto manje od tjedan dana, kada se voze Velika nagrada Velike Britanije (F1 divizija) i Velika nagrada Austrije (F2 divizija). Utrke uživo idu na našem Twitch kanalu (https://www.twitch.tv/f1adria), dok se na YouTubeu pojavljuju snimke i sažeci istih. Ukoliko se i vi želite pridružiti našoj zajednici te sudjelovati u utrkama, sve što trebate je kliknuti mišem na sljedeći link: https://discord.gg/H9wUkKc


Odgovor

Trenutno nema komentara.
Budi prvi koji će napisati komentar!

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.