07 Francuska – live chat
07 Francuska – live chat

Moguće dodatno smanjenje budžeta za 2021.?

Luka Kolak

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali F1puls je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Najnovije s foruma

Forum portala je otvoren samo za članove. Molimo, registrirajte se.

Moguće dodatno smanjenje budžeta za 2021.?

Luka Kolak

Prije dva dana održan je još jedan online sastanak s predsjednikom FIA-e, Jean Todtom, s momčadima i F1 šefovima Chaseom Careyjem i Ross Brawnom, a glavna tema je bila ograničenje budžeta.

Četverosatni sastanak mogao bi se opisati kao “konstruktivan” jer je napravljen pomak po pitanju smanjenja ograničenja budžeta za sljedeću sezonu, iako i dalje nema konačne odluke.

Momčadi su već ranije pristale na smanjenje iznosa sa 175 na 150 milijuna dolara dolaskom krize uzrokove koronavirusom. Međutim, neke momčadi su zahtijevale čak i veće smanjenje poput McLarena koje je predložio 100 milijuna dolara. No, tri velike momčadi su se usprotivile većim rezovima jer bi morale još veći broj zaposlenika otpustiti.

Iako nema još finalnog dogovora, iz današnjeg razgovora se može izvući kako je opcija da za 2021. bude iznos od 145 milijuna dolara, a da se za 2022., taj iznos smanji još za 15 milijuna te bi onda budžet iznosio 130 milijuna dolara.

Takva opcija bi mogla biti dobra za sve zbog toga što bi dalo više vremena velikim momčadima za reorganizaciju, te istovremeno, uzimajući u obzir, da će momčadi morati rasporediti dodatne resurse 2021. kako bi mogli raditi na novom bolidu prema novom tehničkom pravilniku, koji je pomaknut na 2022.

“Kada smo započeli priču prije dvije godine, bilo je negdje oko 130 milijuna, što je ogroman novac,” rekao je Brawn.

“Mislim da bi sada trebali biti tu.”

Brawn je naglasio kako je pandemija dala priliku da se ponovno raspravi o visini troškova.

“Snažno smo se borili da imamo budžet od 175 milijuna dolara za ovu godinu.”

“To je više od onoga nego što smo mi htjeli, ali to je sredina koju smo pronašli s momčadima.”

“Pandemija je dala priliku ljudima da ponovno promisle o tome koja je realna i razumna razina za budžet. To nam omogućuje da ponovno promislimo o tome.”

Ross Brawn

Na kraju sastanka je dogovoreno da se uzme još vremena za dodatnu raspravu prije sljedećeg sastanka, koji je najavljen za idući tjedan.

Također, druga tema je bila vezana uz kalendar te je sve vjerojatnije kako će se rane utrke u Europi održati bez publike.

Podrži nas

Zadnji donatori:
DrWho

Top donatori:
Jester
Crash
wapi

Ako cijenite što radimo već 7 godina, podržite nas iznosom po volji ovdje.

Luka Kolak
Pulsmedia autor
325 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Više o temi: #koronavirus

Komentiraj

14 komentara

 1. Michael Schumacher Ferrari Maniac Prikaži

  Stvarno me zanima kako misle kontrolirati proračun, pogotovo kod većih momčadi kao što su Ferrari i Mercedes s napretek infrastrukture i resursa?  3

  1
 2. Marlboro Hey You Prikaži
  Reakcija "Schumi" za legendaran komentarReakcija "Pirelli" za smiješan komentar

  Ugradit će senzore u Maranello da mogu to kontrolirat jeli išta ilegalno :)  8

  0
 3. Nije mi jasno zasto je McLaren najglasniji u prici oko budzeta. Godinama u nazad su bili uvek u vrhu sa budzetom. Kako im je sad nestalo para? Ima li neko objasnjenje? Vidim da im je budzet 5ti, cak iza Renoa.  1

  0
 4. Ma najbolje smotat kablove i gasi sve  2

  3
 5. Sebastian Vettel 5 dzalac Prikaži

  FIA i ekipa nikad nece biti pametniji od inzinjera koji rade za timove i korporativnih odvjetnika… pronaci ce se nacin da se zaobide taj budzet i opet ce najvise trosit onaj tko najvise ima  1

  0
 6. Mislim da ce budgeti za nagodinu past i bez intervencije fia-e i ne samo u f1…


  0

  0