FIA ukinula svjetlosne panele i vratila zastavu za kraj utrke

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 4 godina 2 min 12 komentara

“Kockasta” zastava se vraća u velikom stilu – od iduće sezone će ponovo označavati kraj utrke umjesto digitalnih svjetlosnih panela.

Podsjetimo, nakon što je megapopularna Winnie Harlow kao gošća pogreškom označila kraj utrke u Kanadi 2018. godine – uvedeno je pravilo po kojem će taj singal biti oglašen na digitalnom panelu. Međutim, ove godine se slična pogreška dogodila u Japanu, što daje naslutiti da problem ipak nije bio u stapki i platnu koje čine zastavicu nego u osobi koja odlučuje kad će se mahati.

Utrka u Japanu imala je bizarne posljedice – Sergio Perez je vratio svoje deveto mjesto iako se krug kasnije sudario s Pierreom Gaslyjem.

Michael Masi je tada izbjegao odgovor na pitanje tko je kriv i pojasnio da se radi “o situaciji koja se nije dogodila prije s digitalnim panelom” i da će se “provjeriti koji je uzrok”.

Vrijedi spomenuti da i dalje vrijedi isto staro pravilo – ako se zastava pokaže ranije od očekivanog – to je definitivni kraj utrke, bez obzira na planiran broj krugova.

Zagovornik povratka na tradicionalne zastave bio je i Sebastian Vettel koji je rekao da svi vozači reagiraju na to. Primjerom na karting utrci je pokazao kako bi to trebalo izgledati:

https://streamable.com/i4ssd

Odgovor

12 komentara

  1. RenaultSport Prikaži

    Just like old times ☝️



    3
    3

    0
  2. Mclaren
    AlkY Donator Prikaži

    I dalje ne razumijem kako se rucnim mahanjem moze dogoditi da se oznaci kraj utrke krug-dva prije. Kod digitalije mogu cak razumjet , neka greska ipak je to elektronika.
    Ali kad netko rucno mase , znaci da ti netko drugi mora javiti kada da mases ( netko tko je za to zaduzen i koji jednostavno mora znati koliko utrka ima krugova ). I opet se desi tako nesto. Neshvatljivo



    16
    16

    0
  3. Robert Kubica
    Mr0410 Donator Prikaži

    Jesam li ja jedini koji ne zna tko je Winnie Harlow? ?



    8
    8

    0
  4. Excisys Donator Prikaži

    što daje naslutiti da problem ipak nije bio u stapki i platnu koje čine zastavicu nego u osobi koja odlučuje kad će se mahati.

    Dobro je, samo godinu dana je trebalo da se to shvati, fia sve vise podsjeća na nekakav birokratski ured ili agenciju gdje tajnica ima svoju tajnicu…



    4
    4

    0
  5. Williams
    Webmaster Donator Prikaži

    Uvedite bijelu zastavu za zadnji krug i nema zabune.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.