Pad servera kriv za probleme s DRS-om tijekom utrke

Izdvojeno

Filip Petković

Prije 4 godina 2 min 9 komentara

Na posljednjoj utrci sezone, u Abu Dhabiju, prvih 18 krugova proveli smo prisjećajući se kako je utrkivanje izgledalo u nekim prošlim vremenima, posljednji put sad već davne 2010. Naime, DRS sustav, velika pomoć pri pretjecanju, nije radio cijelu prvu trećinu utrke, što je vozačima poput Valtterija Bottasa, koji je startao sa začelja, ponešto otežalo proboj kroz poredak.

Na početku trećeg kruga, kada obično očekujemo poruku iz kontrole utrke da je DRS dostupan, objavljeno je kako će sustav do daljnjega biti nedostupan zbog tehničkog kvara. Ipak, kvar je brzo otklonjen te je DRS kod svih vozača normalno radio od 18. kruga pa sve do kraja utrke.

Direktor utrke Michael Masi objasnio je uzrok kvara na sustavu:

“To je u osnovi bio pad podatkovnog servera. Odmah smo onemogućili cijeli sustav te ga nismo aktivirali sve dok nismo bili 100% sigurni ne samo da ponovno radi, nego i da koristi sve ispravne podatke.”

“Odradili smo brojne provjere zajedno s FIA-om i F1 grupacijom kako bismo bili potpuno sigurni da je sve radilo kako treba. Nismo htjeli riskirati dok nismo bili uvjereni u ispravnost svega.”

“U osnovi, nije postojalo napajanje DRS signala koji ide prema bolidima na koje smo se mogli osloniti. Zbog toga smo morali biti posebno sigurni kada je proradilo da su svi podaci koji su emitirani bili potpuno ispravni. Jednom kada smo s tim bili zadovoljni, reaktivirali smo cijeli sustav i omogućili vozačima DRS.”

“Postoji i rezervni sustav, ali bilo nam je bitno otkriti što je bio uzrok kvara. Također, znamo da sa svim rezervnim sustavima postoji vrijeme aktiviranja i njihovog podešavanja, pa nam je brže bilo otkloniti postojeći kvar.”

Momčadi i vozači nisu iskazivali mnogo žaljenja za kvarom sustava, čak ni oni koji su iskusili poteškoće u pretjecanju, iako bi se vjerojatno priča promijenila da je on potrajao većinu utrke, ili da je cijela utrka prošla bez mogućnosti njegova korištenja. Gledateljima je, pak, bilo zanimljivo prisjetiti se kako pretjecanje izgleda bez značajnije pomoći, ali istovremeno i otkriti koliko DRS pridonosi broju pretjecanja na stazi.


Odgovor

9 komentara

  1. F1puls Portal
    Sarma Donator Prikaži

    Nisu platili hosting ?



    12
    12

    0
  2. Kimi Raikkonen
    zoka Prikaži

    Da je radio drs od početka Botas bi bio na podiumu



    3
    0

    3
  3. Sor38 Prikaži

    FIA-mafija ..namjerno napravljeno da nebi Verstapen ili Leclerc napali Hamiltona…ipak Hamilton mora postići Schumijove rekorde…



    1
    -6

    7
  4. Monisha Kaltenborn
    monkeyseat Donator Prikaži

    Preopteretili su server podacima koje šalju senzori iz Ferrarijevog motora.



    6
    6

    0
  5. Sc
    RafaelaF1 Prikaži

    da nebi vettel na softu prošao



    1
    0

    1
  6. Mercedes
    Serviser Donator Prikaži

    Anonimusi hakirali da začine malo utrkivanje


    0
    -1

    1
  7. Formula1
    Maximus Prikaži

    Sa namerom je ovo odradjeno jer eksperimentisu kako bi izgledalo bez DRS-a a ovo je bila idealna prilika jer je to ipak staza na kojoj je obilazenje veoma tesko ?


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.