Sette Camara pobijedio na glavnoj utrci u Abu Dhabiju!

Formula 2

Lovro Andraka

Prije 4 godina 4 min 0 komentara

Sergio Sette Camara stigao je svoje druge ovosezonske, treće sveukupno i prve pobjede u glavnoj utrci Formule 2. McLarenov junior iz DAMS-a startao je s pole positiona, no njegov put do pobjede nije bio toliko jednostavan. Nobuharu Matsushita bio je najbolji od vozača s obrnutom strategijom i ugrabio drugo mjesto, dok je posljednje mjesto na podiju osvojio Guanyu Zhou.

Iako nije bilo incidenata, start utrke i prvih nekoliko krugova bili su poprilično frenetični. Sette Camara nije dobro startao i pao je na treće mjesto u prvom zavoju, a njegov loš start najbolje je iskoristio Louis Deletraz koji je s trećeg mjesta skočio u vodstvo ispred Calluma Ilotta. Nakon prvog kruga, četvrti je bio Nobuharu Matsushita, prvi od vozača koji je u utrku krenuo s tvrđim, soft gumama.

Većina vozača krenula je s mekšim supersoftom, no te gume nisu dugo trajale i svi su oni samo čekali da prođe šest krugova koliko traje period na početku utrke u kojem se ne može obaviti obvezna promjena guma. Promjena pozicija bilo je sa svih strana, a najznačajnija je bila ona u četvrtom krugu kad se Matsushita već uspio probiti do Deletraza i preuzeti vodstvo. Odlično se probijao i Zhou, također na tvrđim gumama – u šestom krugu stigao je do drugog mjesta.

Na kraju šestog kruga u boks ulaze svi na supersoftu, odnosno svi osim Matsushite, Zhoua, Alesija, Mazepina, Ghiotta, Sata i Lundgaarda. Jedini vozač koji nije iskoristio prvu priliku za promjenu supersofta bio je Mahaveer Raghunathan koji je u boks ušao krug kasnije, no njegova utrka nije još dugo potrajala – u devetom krugu prekočio se u zavoju 17 i stao u izletnoj zoni. Time je izazvao jedini današnji prekid, virtualni safety car koji je trajao jedan krug.

Ubrzo nakon Raghunathana utrku završava i Artjom Markelov. Rus se vozio na 11. mjestu, a iz njegovog bolida počelo je curiti ulje na koje se požalio Mick Schumacher koji je bio odmah iza Ardenova vozača. Čim ga je Schumacher prestigao, Markelov je značajno usporio i otišao u boks, gdje i ostao. Markelov je ranije dobio 5 sekundi kazne za prebrzu vožnju u pitlaneu, a istom su mjerom kažnjeni i Giuliano Alesi te Sean Gelael, no njih dvojica zbog prekršaja pod virtualnim safety carom.

Utrka se na jedan dulji period smirila u odnosu na početak, pratili smo razmak između vodećih bez ulaska u boks i onih koji su ga već odradili, ponajprije Deletraza koji je bio prvi od vozača s odrađenim boksom. Čekali smo trenutak kad će i vodeći krenuti po nove gume i rasplet utrke – Mazepin i Lundgaard bili su prvi u boksu u 26. od 31 kruga, a krug kasnije boks odrađuje Alesi.

Krajem 27. kruga u boks iz vodstva ulazi Nobuharu Matsushita kojem se u mjenjač zalijepio Guanyu Zhou. Zhou je ostao na stazi krug dulje, a Matsushita se vratio na peto mjesto. Upravo tada se dogodio neočekivan, ali ključan trenutak utrke – Sette Camara se potpuno približio Deletrazu i u 28. krugu bez problema prolazi Švicarca kojem su tijekom proboja prema vrhu očito više stradale gume. Zhou je posljednji ušao u boks i vratio se kao peti, a Sette Camara je izgradio solidnu prednost koju je mirno sačuvao do kraja utrke.

Alesi je prošao Schumachera u borbi za osmo mjesto i do kraja utrke sagradio dovoljnu prednost da i s kaznom osvoji pole position za sutrašnju sprint utrku. U 30. krugu Zhou i Matsushita sa svježim gumama prolaze Ilotta, odnosno Deletraza, kojeg u posljednjem krugu s podija skida Zhou nakon odlične borbe na glavnom pravcu.

Prvak Nyck de Vries imao je utrku za zaborav, nakon starta sa šestog mjesta na mekšim gumama, u cilj je stigao tek 13. nakon problema s potrošnjom guma. Za kraj dodajmo kako je Camarinom pobjedom i Latifijevim sedmim mjestom DAMS osvojio momčadski naslov.

Posljednja utrka sezone vozi se sutra u 10:30!

Vozač Momčad Zaostatak
1 S. Sette Câmara DAMS
2 N. Matsushita Carlin 5.149
3 G. Zhou UNI-Virtuosi 7.765
4 L. Delétraz Carlin 10.919
5 C. Ilott Sauber Junior Team by Charouz 15.981
6 L. Ghiotto UNI-Virtuosi 20.385
7 N. Latifi DAMS 25.785
8 G. Alesi Trident 32.249
9 M. Schumacher PREMA Racing 41.902
10 N. Mazepin ART Grand Prix 48.680
11 J. Aitken Campos Racing 49.560
12 J. King MP Motorsport 50.479
13 N. de Vries ART Grand Prix 53.455
14 C. Lundgaard Trident 53.963
15 M. Isaakjan Sauber Junior Team by Charouz 56.593
16 T. Calderón BWT Arden 58.602
17 S. Gelael PREMA Racing 62.900
18 M. Sato Campos Racing 97.470
A. Markelov BWT Arden
M. Raghunathan MP Motorsport

Odgovor

Trenutno nema komentara.
Budi prvi koji će napisati komentar!

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.