FIA uoči VN Brazila izdala još jednu tehničku direktivu!

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 4 godina 1 min 50 komentara

FIA je upravo izdala još jednu tehničku direktivu usmjerenu na zatvaranje “sivih zona” u funkcioniranju pogonske jedinice.

Nakon što je prije dva tjedna Red Bull pokrenuo pitanje protoka goriva – Ferrari je imao očigledno sporiji tempo u utrci u Americi. No, Binotto je tada tvrdio da jedno nema veze s drugim.

“Mercedes je odradio istraživanje, a mi smo imali hrabrosti poslati službeni zahtjev FIA-i,” izjavio je tada Helmut Marko.

Obzirom na novi razvoj događaja – očigledno ni Red Bull ne vjeruje da je ta stara tehnička direktiva bila Ferrarijeva ahilova peta.

Nova direktiva se tiče spaljivanja tekućina iz interkulera, tvrdi njemački Auto Motor und Sport, inače poznat kao glasilo s insajderskim informacijama iz Red Bulla.

Čini se da se ni tu neće stati:

“U idućih par tjedana bit će još nekoliko tehničkih direktiva kako bi se “zatvorile” sve teorije.”

– AMuS

Hoće li ijedna od tih teorija zahvatiti Ferrari, ostaje za vidjeti. Red Bull i Mercedes marljivo rade na otkrivanju izvora Ferrarijeve snage prije nego se stvari okrenu idućoj sezoni.


Odgovor

50 komentara

  1. Shell
    FernandoMclaren Donator Prikaži

    Izgleda da je mercedsu i red bullu jedino stalo do toga da ferrari ne osvoji naslov ostalo je svejedno



    15
    0

    15
  2. Ross Brawn
    Tuzlaensis Prikaži

    Svaka čast. Od polovine ove sezone više uloženih protesta i direktiva nakon Ferrarijevog uspona u formi nego u periodu od 2014. do 2018. kada je Mercedes pobijedio na 74% utrka (od kojih je Bog zna koliko bilo 1-2 ) s najvećom dominacijom u historiji sporta.



    23
    18

    5
  3. Mercedes
    QFlash82 Donator Prikaži

    Bude li i na VN Brazila izostalo ono ludo ubrzanje Ferraria…sve je jasno.



    10
    -4

    14
    • Ferrari
      nelinjo Prikaži

      I hoce li vam srce biti na mjestu!? ?



      9
      4

      5
      • Mercedes
        QFlash82 Donator Prikaži

        Na mistu je već šesti naslov za redom.



        12
        0

        12
        • Ferrari
          nelinjo Prikaži

          Pa sta kukate onda, evo dvije godine! ?



          11
          8

          3
        • Sebastian Vettel 5
          dzalac Prikaži

          Ne bi bio 6. Da se toliko buke dizalo oko motora kao sto se sad dize oko ferrarijevog, ali dobro merc smije sta god pozeli u ovoj eri zato sto ce se klasificirati kao ilegalno ali ipak legalno ?



          16
          10

          6
        • Bernie Ecclestone
          Dani Donator Prikaži

          Ako vam je tako lakše mercedes već zadnjih 8 godina ima nelegalan motor. Jel sad bolje?



          5
          -7

          12
        • Audi
          Alonso1983 Prikaži

          Ne, fora je u tome sto kad se bilo sto kod mercedesa naslo na rubu pravila je mercedes smio koristiti dok je ovdje cilj iskljucivo usporiti Ferrari. Velika je to razlika, i jos bi to razumio da Ferrari osvoji naslov a ovako pretumbavanje po Ferrariju meni nema smisla. Uzeli su 3 pobjede ove sezone a gledaju ih kao da su pobjedili do sad na barem 15 utrka. Meni je zanimljivo to sto ako Ferrari nade neku rupu to se zabrani i nakon ocitovanja fie svi znaju kako to funkcionira. Smjesno je jedino to. Nema sta itko ekipama pojasniti, mogu im samo reci dali je Ferrari legalan. No mercedes i red bull ocito idu po principu da i coravaka kokoska nrkad zrno ubode pa tako i oni traze Ferrarijevu prednost kukanjem cijele godine dok im se to nezabrani. Da oni znaju u cemu je kvaka ne bi kmecali toliko i vec bi to odavno imali na bolidu.



          16
          9

          7
        • Ferrari
          nelinjo Prikaži

          oni samo zele tajnu tolike snage motora! to su i prosle godine isto radili! a Ferrari ocito to krije kao zmija noge! cak mislim da ce i namjerno usporiti do kraja sezone dabi to prikrili zanarednu! :)



          8
          4

          4
        • Charles Leclerc
          neno01 Prikaži

          flash ti gledas formulu zadnjih 6 godina,i mercedes je ilegalan bolid,ali mu se moze.zato je fia mafia i hamiltonu se sve tolerira,pitam se zasto.slucajnost ili ne,znaju oni koji prate formulu malo duze od tebe



          6
          0

          6
        • Sebastian Vettel
          The Best F1 Driver Prikaži

          @dani…

          Realno nemamo pojma ima li Mercedes legalan motor ili nema, no ono što znamo je da je Mercedes potpuno nelegalno testirao Pirellieve gume usred sezone, a uz to kakti slučajno i aktualni bolid te vjerojatno neka rješenja na njemu koja se koriste i dan danas i nikome ništa.

          Ono halo da je bilo koja druga ekipa testirala aktualni bolid usred sezone (osim možda Ferraria/Williamsa/McLarena te eventualno RB-a) FIA bi ju iste sekunde diskvalificirala i bacila van iz F1 na nekoliko godina…
          Ova 3+1 nabrojena bi isto najebali žestoko, samo vjerojatno nebi dobili ban od nekoliko sezona, nego tek diskvalifikaciju tj. brisanje svih rezultata u aktualnoj sezoni + neku ozbiljnu financijsku kaznu…
          Kako, zašto i zbog čega Mercedes nije dobio baš nikakvu kaznu za to, to vjerojatno ni dan danas ogromnoj većini ekipe unutar FIA-e nije jasno…

          Toliko o tome.
          Svi skandali sa Mclarenom, Renaultom i kaj ti ja znam kim u zadnjih ohoho godina nisu ni blizu toga, pa svejedno Mercedes nije kažnjen čak ni sa nekom simboličnom financijskom kaznom…



          19
          15

          4
        • Bernie Ecclestone
          Dani Donator Prikaži

          @the best driver
          Ok. Daj mi samo objasni kakva znanja o tadašnjim manjim gumama i sa potpuno drugačijom šasijom mogu upotrijebiti na današnje bolide. To je kao da ja velim kako ferrari ima koristi od privatnih testova na njihovoj stazi iz tamo ranih 2000-ih.



          3
          -10

          13
        • Ferrari
          vekinator Prikaži

          @dani

          Tako da su zbog tih saznanja tada bili u debeloj prednosti što im je omogućilo da ranije od svih krenu u razvijanje bolida za slijedeću sezonu jer su na sredini sezone već imali skoro osiguranu konstruktersku titulu, i tako iz sezone u sezonu.

          Sigurno nije mislio da im tadašnja testiranja služe razvoju guma danas..
          Nekad stvarno odeš u krajnosti i totalno promašiš poantu.



          5
          3

          2
  4. Sc
    RafaelaF1 Prikaži

    Ferrari če namjerno pustiti gas.samo da zavaraju ove da su našli sta je bilo.a druge sezone šou



    16
    15

    1
  5. Sebastian Vettel
    kuruza Prikaži

    Da se nas zakon tak mijenja/dodatno pojasnjava kad se otkrije propust, gdje bi nam bio kraj…



    9
    9

    0
  6. Ferrari
    ferrari1984 Prikaži

    Sve je vec odavno jasno… maFIA jedino sta zeli je da Hamsta potuce sve rekorde i u tome nece posustati… Razno razne direktive ce se objavljivati samo kako bi se konkurenti usporili…
    Sve sto Mercedes donese kao nadogradnju je legalno, dok sve ostalo je siva zona pa se razne direktive donose…
    Evo sad mi pada na pamet situacija u kojoj je Mercedes imao nelegalne felge… maFIA se ocitovala o tome i rekla da su felge nelegalne ali opet sa druge strane legalne hahaha ??
    O Pirreli gumama da i ne govorimo… Mercedes ima sve podatke o gumama…
    O ostalim stvarim da nepricamo…



    13
    8

    5
    • Charles Leclerc
      neno01 Prikaži

      to je samo dokaz da u f1 rade korumpirani ili totalni idioti,pisu pravilnik koji ni sami ne znaju ispostovat,dokaz totalne nesposobnosti ljudi koji obnasaju duznost,ili ih mercedes samo dobro podmazuje eurima.previse se tu radi u korist mercedesa,to samo njihova tri navijaca ne vide



      7
      4

      3
    • Bernie Ecclestone
      Dani Donator Prikaži

      Felge su bile po propisima. Ne piši gluposti. To kaj je merc jedini došao ns tu ideju je veći problem.



      1
      -11

      12
      • Sebastian Vettel 5
        dzalac Prikaži

        Felge su u sivoj zoni, sto znaci da su ilegalno legalne kao sto su i sami izjavili



        10
        10

        0
      • Ferrari
        ferrari1984 Prikaži

        Ti pišeš gluposti… maFIA je rekla sa su felge NELEGALNE ali da ih mogu nastaviti koristiti…
        Nekad stvarjo znaju bito smiješniji su od ovih nasih u vladi i saboru???



        3
        3

        0
      • avalon Prikaži

        ja se slažem sa Daniem , felge su bile po propisima , to je zaključila FIA , a svi znamo kako su oni rigorozni bez iznimaka zar ne Dani ? treba si stavit neki link mada ni to ne bi uvjerilo neistomišljenike . osim toga iako u pravu u mercedesu su se ubrzo vratili standardnim felgama ne zbog straha od eventualih dodatnih provjera nego zbog suosjećajnosti prema glavnim konkurentima i želje da budu i nadalje zvijezda vodilja korektnosti F 1 . interesantno da su sličan koncept imali u RB na GP kanade 2012. no RB je zabranjeno koristiti takve felge ;) tada je RB bio prisiljen na izmjene na glavčini prednjih kotača jer su rupe koje usmjeravaju zrak iz kočnih kanala na vanjski dio kotača smatrane pomičnim aerodinamičkim uređajima. mislili su zaje*at FIA , pa nisu oni mercedes :) :) :) osim toga šta ima veze ako su ove felge pomogle hlađenju zadnjih guma mercedesa , nećeš ti važnosti guma u F 1 . a kad smo kod guma Dani je opet u pravu kad replicira the best driver kako to nema veze sa današnjim šasijama , širim gumama … najbolje se pravit grbav pa “shvatit” da the best driver kad piše misli na sadašnjost , a ne na vrime kad je zahvaljujući tom legalnom ( :) :) :) ) testiranju dok je LH sa drugačijom grafikom kacige kružija stazom 1000 km navodno tvita kako je na odmoru . tada mercedes nije ipa problema sa motorom , šasijom/aerodinamikam već samo sa gumama sa kojima su kuburili od 2010. posli toga mercedes je naglo počeja jako dobro menađirat gumama . misli da je od tog trenutka počela “suradnja” mercedesa i pirellia na štetu drugih . taljani su pogodovali nijemcima i to je prošlo bez “buke” , a da su pgodovali svojima svi bi ih razapeli ka prevarante zar ne ? digla bi se kuka i motika . a možda the best driver misli na ono kad su iz pirellia izašli u “susret” mercedesu pa se u barceloni , silverstoneu i paul ricardu sloj gume bija 0,4 mm tanji ? ma nečeš ti 0,4 mm . na pitanje pirelliu je li iz mercedes to zatraženo odgovor je bija kako bi oni to svejedno napravili … hm , vrlo konkretan odgovor isto ka odgovori plenkija sinoć na RTL – u kad mu je konkretna pitanja postavlja šprajc :) :) :) interesantno da su iz McL rekli kako oni nemaju problema sa gumama ( + 0,4 mm ) , FI kako sa njima niko nije razgovara , iz RB su se čudili zašto minjat gume ako mercedes ima problema sa njima , u ferrariu su samo obavješteni o promjeni ( stavljeni pred gotov čin ? ) posli promjene merc je “projurija” . činjenica je da sa “debljim” gumam niko nije ima problema sigurnosti pa je pitanje zašto su se gume minjale , “smršavile” 0,4 mm . pirelli je riješija problem koji nije postoja :) :) :) ma tzapravo je ali tek za jedan tim koji neću imenovati , možda neki i pogode koji je to tim bija . ali … dobro kaže Dani , kakve to veze ima danas ? šta danas ima veze šta se mercedes uz asistenciju pirellia izvuka iz problema sa gumama , šta je pirelli “plesa” kako je merc svira ? to im je možda donilo poneku duplu krunu i bilo “temelj” za odlično menađiranje sa gumama . ali ne treba gledat uzroke , posljedice , prošlost , to treba zaboravit … bilo pa prošlo zar ne Dani ? čudi me RB koji nije shvatija da ga je mercedes već i ovim sa gumama nag*zija , a oni mu i dalje “služe” isto ka i pirelli !?!?? već sam jednom napisa da bi me baš zanimalo odakle tolika moć mercedesa ovih zadnjih godina ? od odlaska brawna imaju naklonost FIA , sudaca , pirellia … čak uspiju pronač i saveznika u vidu RB !?!?? šta bi bilo da ferrari dominira ? “zatvorili” bi F 1 ?



        9
        8

        1
  7. gidra Prikaži

    Ajmo odmah dati pehar Mercedesu i RB. Gdje su bile direktive kada je Mercedes koristio DDRS ili kad je RB koristio ilegalne mape motora ili difuzore ?



    7
    4

    3
  8. Monisha Kaltenborn
    monkeyseat Donator Prikaži

    Ukoliko Ferrari bude opet na pravcu brži očekujem još jednu direktivu prije zadnje utrke tako da Vuk i dr. Limeni ispucaju sve mogućnosti glede saznanja odakle dolazi ta enormna snaga kako bi svoje motore opremili istim trikom za sljedeću sezonu.



    7
    5

    2
    • Mclaren
      kimi-f1 Prikaži

      Baš to, direktiva po direktiva i lagano se sužava područje gdje Ferrari dobija. Ili će Ferrari izgubiti prednost ili će ih Mercedes i honda morati dostići ali bez bacanja sati i sati na istraživanje ovih područja. Nije lijepo



      8
      7

      1
      • Ferrari
        ferrari1984 Prikaži

        Ako i ne skuze odakle snaga i brzina u ove posljednje 2 utrke, ovaj cirkus se nastavlja od prve utrke iduce sezone, budite bez brige…

        Ferrari, sram vas bilo, odakle vam obraz da napravite bolji motor i ugrozavate Mercedes i Hamstu… Sad cete platiti tu drskost i bezobrazluk ???



        10
        8

        2
  9. Ferrari
    vekinator Prikaži

    Jel ovaj Red Bull tijekom ovih 6 godina poslao ijedno pitanje u vezi Mercedesovog bolida i nelegalnosti ili im je samo Ferrari trn u oku? Pitam za frenda..



    5
    5

    0
  10. Ferrari
    Boris_CRO Prikaži

    Ferrari mora povratiti političku snagu. Ovi se spradaju sa institucijom već godinama.



    6
    6

    0
  11. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Stvar je u tome da se nekada stopalo one koji bi pobjedivali da prvenstva budu zanimljiva. Sada je ocito cilj da Mercedea pobjeduje jos barem koju sezonu ako ne i duze. Ako je nesto u sivoj zoni , to nesto moze biti dozvoljeno koristiti ili biti zabranjeno. Nije mi jasno ako vec netko stigne Mercedes (mada bodovi i titule govore drugacije) zasto ga usporavati? Pa te sve gluposti je Mercedes godinama imao i jeo ulje za party mode 3 godine. Nitko se nije ni sjetio ih provjeriti i uvoditi tehnice direktive ,senzore itd. Dok je Red Bullu u krvi trcati kroz crveni plast i to im je valjda jedini cilj kao i bikovima. Ovo sto se radi zadnjih godinana sa pravilima i gumama je postalo aspurdno.



    5
    4

    1
    • Ferrari
      ferrari1984 Prikaži

      Jedini logicni zakljucak je da je cilj u svemu ovome da omoguce Hamiltonu (Britancu) da potuce rekorde…
      Kad se Merc hvatalo i ilegali onda se gledalo kroz prste…
      Kad se Hamstu triba kazniti u utrci onda takoder nista…
      Druge vozace se bas slucajno kaznjava bas svaki put na profit Hamiltonu, bas slucajnost??



      3
      2

      1
  12. Boki5 Prikaži

    U čemu je problem, ako je sve u redu onda svaka čast a ako varaju onda nek ih kazne i neznam čemu tak glupi komentari. Red bull ovo a mercades ono itd.



    2
    2

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.