Vettel, Verstappen i Bottas protiv zabrane promjene dizajna kacige

Izdvojeno

Filip Petković

Prije 4 godina 3 min 7 komentara

Nakon što je FIA zabranila Daniilu Kvyatu da za svoju domaću utrku, VN Rusije, na kacigi koristi poseban dizajn, ponovo se počelo pričati o FIA-inom pravilu, uvedenom 2015. godine, o samo jednoj dopuštenoj promjeni dizajna tijekom sezone. Oni tvrde kako je ono na snazi da gledatelji mogu lakše raspoznati vozače na stazi i da smanje zabune.

Tijekom rasprave oko tog problema u Rusiji doznalo se i da su se mnogi vozači tijekom sezone oglušili na navedeno pravilo te jednostavno nisu ni kontaktirali FIA-u oko promjene dizajna, pa je ispalo da je jedino što je Kvyat skrivio to što je tražio službeno dopuštenje. Tijekom vikenda za vrijeme VN Meksika, Lewis Hamilton je preko Instagrama poručio da je pravilo bespotrebno i da vozači trebaju imati slobodu izražavanja.

Ovih dana Sebastian Vettel se u intervjuu za Autosport složio sa mišljenjem većine:

“Pa, ja sam ionako mijenjao dizajn svoje kacige. To je naša kaciga i mislim da moramo biti slobodni raditi što god želimo, tako da mislim da je pravilo čista glupost.”

“Imamo vrlo malo mogućnosti izražavati se, kaciga je vjerojatno jedina opcija i ako se ljudima to sviđa, to je super, a ako ne, nije njihova kaciga. Zato smatram da bismo mi trebali biti odgovorni za dizajn i boje naših kaciga.”

Slično razmišljanje iskazao je i Max Verstappen:

“Slažem se sa Sebom. Uvijek mi se sviđalo kada je Seb bio u Red Bullu i kada je gotovo na svakoj utrci imao neki novi dizajn kacige. To je bilo cool jer sam uvijek razmišljao što će sljedeće smisliti.”

“Ja to napravim nekoliko puta u sezoni, ne za svaku utrku jer to iskazuje puno truda, ali ako netko želi za sljedeću utrku imati plavu ili crvenu kacigu, zašto ne? To je vaša kaciga i trebali bi imati pravo s njom činiti što god želite.”

“Razumijem da su u prošlosti postojali vozači koji su uvijek imali iste kacige i da oni kažu da se tako vozači lakše razlikuju na stazi. Ali danas imamo velike brojeve na našim bolidima, halo iznad glave i mislim da zato možemo raditi što god želimo s našim kacigama. Dosadno je uvijek imati isti dizajn.”

Za ukidanje strogog pravila je i Valtteri Bottas:

“Svi mogu imati neku posebnu prigodu, posebnu povezanost s nekom državom u kojoj vozimo, gdje žele učiniti nešto posebno ili odati nekome počast. Bilo bi lijepo vidjeti više slobode što se tiče kacige jer je to naša osobna stvar. Mi bismo trebali određivati njen izgled i nitko drugi.”

S obzirom na veliki trud koji Liberty Media ulaže u promociju i brendiranje sporta, za očekivati je da će prepoznati interes gledatelja za raznovrsnim dizajnima kaciga vozača. Dodajmo tome i činjenicu da su vozači jednoglasni u svom stavu, pa FIA zbilja nema dodatnog razloga za zadržavanjem pravila s kojim se nitko ne slaže, a gotovo nitko i ne poštuje.


Odgovor

7 komentara

  1. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Pa ne igram “Find Waldo” nego gledam sport u kojem svaki tim ima po dva jednaka bolida. Da nisam dugogodisnji pratitelj Formule 1 mislim da bih tuzio FIA-u zbog vrijedanja moje inteligencije i time nanosenje dusevne boli.



    8
    6

    2
  2. Lewis Hamilton
    smr201 Prikaži

    Još nisam čuo za nikoga tko je protiv ukidanja ovog pravila osim Crftya, ali on nije baš mjerodavan.
    Imaju veće brojeve na bolidima, na halo se može napisati, drugačije rukavice, tako da mislim da je dovoljno faktora da se može razliklovati vozače međusobno. A da ne kažem da se može na ekran staviti grafika prije svake utrke sa vozačem i kacigom na slici da ne bude zabune.



    2
    1

    1
  3. Ferrari
    Fangio Donator Prikaži

    Ma koje zabune, pa ne trce na 100 metara. Voze sat i pol …



    8
    8

    0
  4. Clay Regazzoni
    Ber Prikaži

    Ajde da se i Maxu nešto svidjelo..



    1
    1

    0
  5. Ferrari
    Boris_CRO Prikaži

    Izrazito sam protiv izmjena kaciga. Po meni na početku karijere trebaju odabrati kacigu i broj na automobilu I TO JE TO.



    1
    -10

    11
  6. Ferrari
    vekinator Prikaži

    Onaj tko ne uspije raspoznati vozače ne bi trebao ni gledati F1. Pa pobogu svaka ekipa ima dva vozača, ako i ne uspiješ vidjeti ogroman broj na bolidu, skužiš koji je po poziciji u utrci. Rijetko kad oba vozača imaju i ispred i iza sebe iste bolide, a na ekranu uvijek imamo poredak, zar ne…



    4
    4

    0
    • Ferrari
      Boris_CRO Prikaži

      Slažem se s tobom, ali kaciga bi trebala biti njihov potpis. Nešto što svatko zna kako izgleda o u snu. Nešto marketabilno, prepoznatljivo i ujednačeno. Recimo default vettelova kaciga u ferrariju. O tome pričam. Bijela kaciga i linija u bojama njemačke zastave. Ne treba ništa pojašnjavati, to je Vettel. S onim RedBull i TorroRosso kacigama mi ništa nije jasno, nakičeno i puno detalja koji se mjenjaju iz utrke u utrku. Ne želim vozačima nametati što žele, samo da se odluče napraviti svoju kacigu koja bi bila njihova do kraja karijere bez nekih zaokreta.


      0
      -2

      2

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.