Mnogi vozači ukazali na opasnost neravnina na stazi

Izdvojeno

Filip Petković

Prije 4 godina 3 min 18 komentara

Petak su u Austinu momčadi iskoristile kako bi testirale komponente guma za 2020. godinu, ali i odradili uobičajene pripreme za subotnji i nedjeljni program. Glavna tema nakon slobodnih treninga bila je podloga na stazi Circuit of The Americas, odnosno neravnine na njoj, na koje su se žalili mnogi vozači.

Lewis Hamilton požalio se na glavobolju poslije prvog treninga:

“Nakon prvog treninga nisam se osjećao dobro. To je bila daleko najgrbavija staza na kojoj sam ikada bio. Imao sam strašnu glavobolju.”

”Neravnine nisu toliko loša stvar na nekim mjestima, jer daju određenu osobnost stazama, tako da nisam fan potpuno ravnih i glatkih staza. Ali ova ima zbilja velike izbočine i grbe.”

”Problem za nas je i to što mi baš i nemamo ovjes. Vaša stražnjica je praktički na podu i tada vaša kralježnica apsorbira sve udarce. Tako da sam se osjećao grozno, imao sam snažnu glavobolju nakon prvog treninga i morao sam prileći.”

Nakon drugog treninga i malih prilagodbi koje su napravili u Mercedesovoj garaži, Hamilton je bio nešto manje negativan:

“Siguran sam da će odgovorni napraviti promjene u budućnosti, ali sad se svi moramo voziti na takvoj stazi, svima nam je isto. Ferrari izgleda kao da lebdi po stazi, ne znam je li njihov bolid nešto viši ili imaju mekši ovjes. Ali ja ću možda morati staviti jastuk na svoje sjedalo ili tako nešto (smijeh).”

Britanac nije bio jedini koji se žalio na stazu, slično je reagirao i Max Verstappen:

“Morate biti oprezni, ako se malo maknete s trkaće linije i pokušate nekoga nadmudriti kasnim kočenjem, mene je uvijek pomalo strah da ću ozlijediti leđa ili nešto slično.”

“Ne smetaju mi neravnine na uličnim utrkama, ali ove su zbilja ozbiljne. Na nekim mjestima se čine gotovo kao hupseri ili rampe te nam kotači lete u zrak, što ne želite.”

Sergio Perez još je snažnije kritizirao američku stazu:

“To može biti jako bolno. Netko se može ozlijediti zbog tih neravnina, a vidjeli smo i neke vozače koji su zbog njih izlijetali pri velikim brzinama. To je potpuno neprihvatljivo.”

“Mislim da je ovo danas preko svake granice. Vidjeli smo incidente uzrokovane tim neravninama i to jednostavno nije u redu. U utrci očekujem da će neki početi izlijetati na tim mjestima kada počne degradacija guma. Možete odjednom naletiti na grbu pod krivim kutom i završiti ravno u zidu.”

Njegov momčadski kolega Lance Stroll ukazao je i na probleme koje bolidi trpe zbog neravne podloge:

“Postoje dvije ili tri velike neravnine koje zbilja štete bolidima, pogotovo zbog naglih porasta okretaja motora koje prouzročuju.”

”Moraju to popraviti za iduću godinu, ne mislim da se išta može napraviti sada, ali u budućnosti moraju sanirati nekoliko najvećih neravnina. Kada dođemo do maksimuma okretaja motora i zatim poletimo u zrak, to je malo previše. To je za dečke koji voze reli, ne za nas.”

Kao što je mladi Kanađanin i primijetio, vrlo je teško da se asfalt može bilo kako sanirati ovoga vikenda. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se kritike nastaviti tijekom ostatka vikenda i koliko će pritiska momčadi napraviti da se pronađe moguće rješenje, a možemo biti sigurni kako će direktori staze u Austinu posebno pripaziti da se takvi problemi ne ponove i sljedeće godine.


Odgovor

18 komentara

  1. Mclaren
    KERS Prikaži

    Meni osobno jedana od boljih staza u kalendaru..ove kvrge dogodine moraju rijesiti?



    7
    6

    1
  2. Ferrari
    Markozaja Prikaži

    Nikad vise necu pljuvat po hrvatskim cestama.. Ak ameri mogu imat sranje od ceste za f1 pa sto ne bi i mi mogli imat rupe na cestama po hrvatakoj ??



    19
    19

    0
    • Mclaren
      raca Prikaži

      …samo što mi ne plaćamo Amerikancima za vožnju tim cestama, jer se ne vozimo njima, dok, prilikom registracije u Hrvatskoj, i te kako plaćamo vožnju po rupama i neravninama uništavajući svoja vozila



      8
      8

      0
  3. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Stvarno izgleda lose, onboard je jos gori..Definitivno ne pridonosi sigurnosti..



    2
    2

    0
  4. Nigel Mansell
    The Simpsons Prikaži

    Gledao jučer trening na njemačkom ntv i Christian Danner sa RTL-a se javljao LIVE sa staze i komentirao te neravnine. Neki čak mijenjaju putanje da bi ih izbgjeli.
    Od svih bolida reče kako Racing P imaju najviše problema zbog toga.



    5
    5

    0
  5. Kimi Raikkonen 7
    Azavi Donator Prikaži

    A zbog cega je staza grbava? Znam da se prošle godine nitko nije zalio, sto se u meduvremenu izdogladalo?



    2
    1

    1
  6. Toro Rosso
    25_321 Prikaži

    Kapitalizam – ne mogu ni stazu dovest u normalno stanje :) Ako se ovo ponovi dogodine, treba im se zahvaliti i maknuti stazu iz kalendara.



    1
    -9

    10
  7. Lewis Hamilton
    smr201 Prikaži

    Rekao je Di Resta da više ne mogu skidati slojeve asfalta jer su došli do kraja materijala.
    Tako da bi trebalo preasfaltirati opet stazu, nadam se da i budu jer mi je jedna od najboljih na kalendaru.



    2
    2

    0
  8. gidra Prikaži

    Uz grbe , gotovo cijeli pit lane nije imao riječi hvale za prototip mekših guma za 2020 godinu koja su testirana jučer.



    5
    5

    0
  9. Clay Regazzoni
    Ber Prikaži

    Jedva čekam grbave kvale!!


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.