Vječno pitanje – Senna ili Prost?

Izdvojeno / Kolumna

Dan po dan, prošlo je već točno 30 godina od te kontroverzne utrke u Suzuki u kojoj je Prost, po mišljenju mnogih navijača, ukrao titulu Senni. Vjerojatno nitko nikad u povijesti F1 nije imao toliku vojsku navijača kao Senna. Pa i dan danas, nakon toliko godina, uspomena na velikog Ayrtona živi i rado mu se pridaju epiteti najvećega ikad. Imao je Senna mnoštvo obožavatelja i prije smrti, posebno u rodnom Brazilu, gdje je bio neka vrsta božanstva, nešto kao Pele u nogometu. O tome koliko su Brazilci štovali Sennu najbolje govori podatak da su nakon njegove smrti proglašena 3 dana žalosti u Brazilu. Svi njegovi rivali su imali ulogu negativca, pa čak i sunarodnjak Nelson Piquet. Ali ni jedan vozač nije bio omražen kao Sennin najljući rival, maleni Francuz Alain Prost.

Međutim, isto tako, vjerujem da nikad ni u jednom sportu mit i glorifikacija nekog sportaša nije dosegla toliku razinu kao kod Senne. Sjećate se one tužne 2007. godine kada smo izgubili Tošu Proeskog? Veliki pjevač, vokalno neprevaziđen nakon toliko godina, ali činjenica je da Toše nikada nije bio popularniji nego te 2007. godine, nakon smrti. Slično je i sa Sennom, uvijek je imao fanove, ali prije smrti je također imao i hejtere. Nećemo se lagati, Senna nije bio svetac ni anđeo kakvim ga Asif Kapadia prikazuje u svom dokumentarcu ”Senna”. Senna je bio baš kao i većina velikih prvaka, vrhunski vozač ali i vrhunski egoista, temperamentan i grub, a ponekad i ”prljav igrač”. Međutim, ono što me još više zaintrigiralo u dotičnom ”dokumentarcu” je prikazivanje Alaina Prosta kao zlog i pokvarenog negativca kojemu je jedini cilj bio sabotirati Sennu. Senna i Prost su bila dva najbolja vozača svoje ere i zbog tog su se neizmjerno poštovali, isto tako bili su i dva velika egoista, zbog čega se nisu podnosili. To je jedina prava istina. O Prostu kao vozaču bi se dalo u detalje, imao je on svoje mušice i mane, ali ono zbog čega ga svi većinom mrze, tu je Prost bio najmanje kriv – jer je bio Sennin ljuti rival.

Pa idemo ispočetka. Alain Prost je već ranih 80-ih u Renaultu dao naznake da se radi o budućem velikanu formule. Zanimljivo, ni tada nije uživao neku veliku popularnost, čak ni u rodnoj Francuskoj. Francuska javnost bila je naklonjena Prostovom timskom kolegi iz 1983, Rene Arnouxu. Bio je to šok za sve kada je mladi i neiskusni Prost sezonu završio ispred Arnouxa, a samo 2 boda iza prvaka Piqueta. Prost je bio dežurni krivac u Renaultu, iako nesumnjivo bolji od Arnouxa, dobio je otkaz. Sreću je potražio u McLarenu, gdje je karijeru prvotno i započeo. A za timskog kolegu je dobio ni više ni manje nego tada dvostrukog prvaka i povratnika – Niki Laudu. Bila je to odlična sezona za mladog Francuza, ali opet je završio drugi, ovaj put samo pola boda iza Laude. Ako je netko i sumnjao do tada, sada su znali da je zvijezda rođena. Već naredne sezone Prost je izdominirao i osvojio prvu titulu prvaka. Međutim, sezona kasnije, 1986. ostat će zapamćena kao legendarna i specifična po jednoj rijetkosti. Jako su rijetki slučajevi u F1 da vozač u inferiornom bolidu osvoji titulu. Uspjelo je to već Keke Rosbergu, ali tek nakon što je Gilles poginuo, a Pironi doživio tešku ozljedu zbog koje je propustio dio sezone. Prostova titula je bila čista, tu sezonu je vozio vrhunski u bolidu kojemu nije bilo mjesto na pobjedničkom postolju. Po svim parametrima, Mansell i Piquet su se trebali boriti za naslov u dominantnoj Williams Hondi. I borili su se sve do zadnje utrke u Adelaideu, kada je pred sam kraj trke Mansellu eksplodirala guma i tako uništila njegove snove o tituli. Titula je onda trebala ići Piquetu, ali iz predstrožnosti i straha da se ne desi ista stvar, pozvali su ga u boks. Titulu je na kraju uzeo onaj koji je najmanje šanse imao, Alain Prost. Da, u toj utrci ga je sreća konačno pomazila, ali čitavu sezonu je vozio odlično u inferiornijem bolidu, tako da ovo ostaje jedan od većih podviga u povijesti F1. U tom trenutku sve je izgledalo savršeno za Prosta, kao da će srušiti sve rekorde, ali onda se pojavio jedan drugi vozač koji mu je pomrsio planove. Znate koji.

Negdje tamo, na južnoj hemisferi Zemlje, u državi nogometa i sambe, rođen je Ayrton Senna da Silva. Nije Brazil bio nepoznanica ni u svijetu F1. Brazil je već dao dva višestruka prvaka (Fittipaldija i Piqueta). Ali malo tko je mogao tada očekivati da će mladi i nadobudni Senna nadmašiti obojicu. Karijeru je započeo u malo težim okolnostima nego Prost, u malom Tolemanu. A utrka kojom je kupio fanove desila se te 1984. godine u Monacu. U teškim kišnim uvjetima, vodio je Prost, ali su uvjeti postajali sve gori i gori, Prost je zahtjevao da se utrka prekine. Hrabri Senna je vozio sve žustrije i izbio na drugo mjesto, ali tada je utrka prekinuta. Prost se odmah zaustavio, Senna ga prestigao, ali u skladu sa tadašnjim pravilima, pobjeda je dodjeljena Prostu koji je vodio utrku prethodni krug. Mnogi su tada osudili Prosta kako nije ”imao muda”, navijači su pravim pobjednikom smatrali Sennu, ali možda je takva odluka bila i najpametnija obzirom na strašne uvjete na stazi. Sjećate se onih ”pola boda” zbog kojih je Prost izgubio titulu od Laude? Da utrka nije prekinuta i da je Prost završio drugi, iza Senne, dobio bi 6 boda. Međutim, uz prekinutu trku, kao prvoplasirani dobio je samo 4.5 boda, te ostao kratak samo pola boda za Laudom. (Karma, is it?). Senna je potom imao tri jako dobre sezone u Lotusu, gdje je pokazao sav raskoš talenta, ali titula u tom Lotusu je ipak bila nerealan cilj. A onda je Senna 1988. dobio mjesto u McLarenu, a za timskog kolegu, ni više ni manje nego Alaina Prosta. Upravo je Prost nagovorio čelnike McLarena da potpišu talentiranog Brazilca. Ubrzo je požalio.

Sezona 1988. ostaje zapamćena kao jedna od najdominantnijih sezona nekog tima u povijesti F1. Od 16 utrka, samo na Monzi nije pobijedio McLaren (nego Berger u Ferrariju). Na prvu, zvuči kao dosadna sezona, ali se u McLarenu vodio neizvjesni rat za titulu između dva rivala, Senne i Prosta. Oba su vozača vozila odlično, ali nije moglo bez drame. Prost je na kraju sezone imao više bodova od Senne, a titula je pripala Senni. Kako? Jednostavno, u to vrijeme se bodovalo samo 11 najboljih rezultata iz sezone. Iako je ukupno Prost imao 105 bodova, a Senna 94, to nije značilo baš ništa. Nakon što su se zbrojili najboljih 11 rezultata sezone, Senna je završio 3 boda ispred Prosta. Pomalo glupo i nejasno pravilo, ali to samo pokazuje koliko su razlike između šampiona male te da nijanse i sitni detalji mogu presuditi. Ali i sam Prost je priznao kako je Senna više zaslužio tu titulu od njega, tako da su se strasti vrlo brzo smirile.

Prava drama i kontroverza uslijedila je već naredne 1989. godine. Sasvim očekivano, za titulu su se opet borili Senna i Prost. Utrka odluke pala je na Suzuku, predzadnju u kalendaru. Utrku je vodio Prost, ali u 46. krugu se desio taj sporni događaj. Senna je presjekao šikanu i krenuo u preticanje Prosta, kada se Francuz zabio u njega. Mišljenje koje prevladava u javnosti F1 je kako se Prost namjerno zabio u Sennu da bi tako izbacio obojicu i osvojio titulu. Prost je to odbijao priznati, ali je tako izgledalo. U tom trenutku je Prost postao još omraženiji nego ranije, a Sennini navijači su ga zamrzili i nazivali varalicom. Nakon tog incidenta, Prost je stao, Senna je nastavio voziti i do kraja završio utrku kao vodeći, ali nakon utrke je kažnjen, a titula dodijeljena Francuzu. I dan danas se vode polemike oko toga tko je kriv. Gotovo pa sigurno je da se Prost namjerno zabio u Sennu, ali postavlja se pitanje je li Senna nepropisno uletio u Prostovu krivinu i na taj način natjerao Francuza na taj prljavi potez. Jedni kažu da jeste i da je Senna opravdano kažnjen, drugi pak navode kako je Prost ranije prikočio u jednom trenutku te da je isključivo on krivac. Moje mišljenje (s kojim se možete a i ne morate složiti) je da je Prost postupio nesportski, zabivši se namjerno u Sennu, ali smatram da je Prost imao potpuno pravo to napraviti, jer mu je Senna ”oduzeo prednost”. Pomalo kukavički potez Francuza, ali što je tu je, titula je pripala njemu. Međutim, već iduće 1990. sezone, Senna je odlučio pravdu uzeti u svoje ruke, te vratio Prostu (koji je prešao u Ferrari) istom mjerom, na istoj stazi, ali već u prvom krugu. Bila je to još jedna neizvjesna i podjednaka sezona za obojicu, ovaj put je uz puno drame titulu odnio Senna. Iduća sezona u Ferrariju bila je katastrofalna za Prosta. Nije odnio ni jednu pobjedu tijekom sezone, za razliku od bivšeg kolege Senne, koji je uvjerljivo osvojio svoju treću (i posljednju) titulu. Godine 1992. Senna je vozio dobro, ali nije imao puno šanse pored Mansella u dominantnom Williams Renaultu, a Prost je tu godinu uzeo odmor of F1. No već iduću 1993. se Prost vraća u stilu, u dominantnom Williamsu uzima svoju četvrtu i zadnju titulu te konačno odlazi u mirovinu. Nakon Prostovog odlaska iz F1, otvorilo se mjesto za Sennu u moćnom Williamsu, što je Brazilac i prihvatio. Trebao je do svoje četvrte titule, ali onda se desila ta nesretna, tužna prvomajska nedjelja u Imoli, kada smo izgubili jednog od najvećih svih vremena.

I sada, postavlja se pitanje tko je od ova dva majstora bio bolji? Brzi, nadobudni, hrabri Brazilac čeličnih muda ili francuski profesor, koji je manjak sirove brzine nadoknađivao nevjerojatnim razumijevanjem bolida i guma te postavkama setupa. Zaista, vječno pitanje koje i dan danas izaziva žustre rasprave među fanovima. Jedno je sigurno, da Prost nije vozio u istoj eri kada i Senna, osvojio bi još nekoliko titula. Još jedno je sigurno, da Senna nije vozio u eri kada i Prost, također bi na kontu imao još titula (mada i prerana smrt ga je spriječila u tome). Zaista je teško dati objektivan sud tko je veći, čini se kako to više ovisi o vašem poimanju vozača. Senna je definicija talenta, sirove brzine, hrabrosti, karizme, agresivnosti… Oni koji cijene takve vrline, uvijek će odabrati Brazilca. S druge strane, Prost je vozač kojeg su više cijenili ovi drugi, nešto pragmatičniji ljudi (da ne kažem štreberi). Naravno, imao je Prost brzinu i talent, ali djelovao je manje nadaren u odnosu na Sennu. Ali Prostova inteligencija, njegova proračunatost, strateška mudrost, razumijevanje tehničke prirode F1, to su faktori u kojima je Prost bio ispred Senne. (A uz dužno poštovanje prema Prostu, mislim da je Senna bio i fizički nešto privlačniji od Francuza, pa ga je možda i to činilo popularnijim, barem kod mlađih generacija). Zaista ih smatram podjednako velikim vozačima, ali ako bih morao nekoga odabrati, onda Prost, samo zato jer sam ja jedan od tih štreberkastih pragmatičnih dosadnjakovića koji više cijeni mudrost i inteligenciju.

U svemu su ova dvojica bili sušta suprotnost, samo u jednoj stvari su bili podjednaki – a to je genijalnost.


Odgovor

93 komentara

    • Ayrton Senna
      Ayrton S Prikaži

      Srecom odgovor na ovo vjecno pitanje su vec odavno dali oni koji koji su najpozvaniji da daju ocjenu… a to su vozaci F1 (nadam se da su barem za vecinu vas pozvaniji od “ štreberkastih pragmatičnih dosadnjakovića koji više cijeni mudrost i inteligenciju.) ili mozda i nisu (posto svijet odavno vise ne pociva na znanju i iskustvu) pa mozda mislite da vi i dalje bolje znate od onih koji su vozili, a neki i jos voze te najbolje bolide na svijetu?!
      A u anketi Auto Sport magazina iz 2009 g 217 bivsih i tadasanjih vozaca F1 su izabrali za najboljeg vozaca svih vremena AYERTONA SENNU
      https://opusteno.rs/automoto-sport-f81/ajrton-sena-najbolji-vozac-u-istoriji-formule-1-sumaher-2-t4005.html
      Tako da mozete slobodno da iznesete svoje malo misljenje jer zivimo u demokratskom svijetu ali Senna na samo da je bolji od Prosta, nego je NAJBOLJI IKADA



      10
      -4

      14
      • Dan Gurney
        Crash Donator Prikaži

        Mozda su se opametili i dosli sebi od 2009.. Davno je to bilo..



        7
        3

        4
      • Renault
        Renault_F1_team Pretplatnik Prikaži

        Šta si se naložio tigre, čovjek je samo iznio svoje mišljenje, isto kao što ga i ti sad iz nosiš, a možda nisi u pravu. I btw, tvoj idol se zvao Ayrton, ne AYERTON ??



        10
        8

        2
        • Ayrton Senna
          Ayrton S Prikaži

          Nisam iznio svoje, nego misljenje 217 vozaca F1 i tu je razlika
          Da vas informiram jer zivite u ne znanju kao i novinar. Na pitanje Senna ili Prost vec 10 g. postoji jedini relevantan odgovor
          Ali vidim da vi izgleda bolje znate od ovih 217 vozaca



          3
          -11

          14
        • Marlboro
          gliburina Prikaži

          He is delusional.



          5
          4

          1
        • Niki Lauda
          wapi Pretplatnik Prikaži

          A zašto baš tih 217 vozača? Koji su to vozači? Kako su glasali, koliko glasova je tko dobio? Jel’ Senna pobijedio za 80 glasova ili 2 glasa? Prate li ti vozači još uvijek F1?

          Sve to naravno da ima veze pogoto kad uzmeš u obzir da tamo ima sudionika za koje nisam siguran da znaju kako se zovu, a kamoli tko je Fernando Alonso ili Lewis Hamilton.



          3
          1

          2
        • Ayrton Senna
          Ayrton S Prikaži

          @wapi tebi za info. Ucestvovali su i MS i LH i FA i sva tri su glasali za Sennu



          2
          -2

          4
        • avalon Prikaži

          Ayrton S … još najbolje da su ta trojica glasali za sebe . za tvoj info …kad su senni “tepali” da je najbolji on je naglasija da je za njega najbolji fangio . i šta sad ? ;) koliko te “priče” o mišljenju 217 vozača ( uključujući i alonsa ) za koje je AS najbolji drže vodu možda govori jedna izjava baš alonsa ““Znam da sam imao mnogo sreće i da sam pobijedio Michaela dvije godine zaredom. Ali, VJERUJTE MI , ON JE NAJVEĆI IKADA . Kada bi svi vozači vozili ista vozila, niko od nas ne bi imao bilo kakve šanse pored Michaela” i šta sad ? alonso se predomislija ? više mi logike imaju pitanja wapia ” A zašto baš tih 217 vozača? Koji su to vozači? Kako su glasali, koliko glasova je tko dobio? Jel’ Senna pobijedio za 80 glasova ili 2 glasa? Prate li ti vozači još uvijek F1?” nego tvoja valjda tvrdnja o 217 vozača tim više šta je AS počeja karijeru F 1 1984. , a MS 1991. pa su neki “glasaći” AS valjda umrli , neki možda zbog godina prestali pratiti F 1 , neki izgubili interes jer je u njihovo vrime … ma znaš ;) uostalom , a s obzirom da se ovde radi o prostu i senni možda nije zgorega znat da je MS ostvarija 91 pobjedu , a prost i senna ZAJEDNO 92 ;) isto ka šta je senna u lotusu koji sigurno nije bija pobjednički bolid u 3 sezone ostvarija 5 pobjeda tako je i MS sa “razvaljenim” ferrariem ( kad je doša iz benettona ) tokom 1996./97. ostvarija 8 pobjeda ;) murray walker , novinar koji je komentira , pratija F 1 23 sezone , koji je gleda i sennu i MS je izjavija da je za njega MS najveći ikad uz “opasku” da je to njegovo subjektivno mišljenje . isto ka šta je tvoje Ayrton S da je senna najbolji ikad . ne znam zašto više virujem walkeru koji je gleda obojicu ili alonsu koji je jedan od top vozača u povijesti F 1 i koji je na najneposredniji način na stazama upozna MS pa je zbog toga i izjavija “Michael je zaista bio poseban. Od svih vozača protiv kojih sam se utrkivao, on je bio najtalentiraniji. Svi ga poštuju, on je legenda. Za moju generaciju, on će uvijek biti osoba koja je dominirala ovim sportom ” a da ne budem previše off topic kad se radi o ovoj dvojici mislim da je prost podcjenjen usprkos ostvarenjima , a senna precjenjen ka i drugi iz bilo kojeg “segmenta” života koji su nas prerano napustili …. kad bi gledali kroz glazbu npr janis joplin ,jimmy hendrix , jim morrison . o mrtvima sve naj bolje zar ne ? zato mi je drago šta je antonio pisa i o onoj tamnoj strani bogobojažljivog airtona . i sam sam nekoliko puta spomenija njegov “okršaj” sa prostom npr u estorilu di ga je skoro brazilac “zakova” za zid , šamaru “dodjeljenom” irvinu kojem je to bila prva trka , a bilo je na forumu GP1 nekoliko sličica di je senna napa mladog MS “bodući” ga prstom u prsa ( tokom rasprave ) , a na zadnoj fotki se između njih umiša sudeći po košulji timskih boja neko iz McL inače …. možda bi bogobojažljivi opalija još poneki šamar ? senna je zasigurni jedan od najboljih u povijesti F 1 ali je li najbolji ako uzmemo u obzir sve od 1950. do danas .. hm , za svoje fanove zasigurno je bez obzira na postignuća ali ako gledamo rezultatske omjer dvojice o kojima se ovde piše osim u PP prost je bija u svemu uspješniji od senne mada to za fanove AS nije važno zar ne ? a za što su se onda vozači borili ? za što se bore i danas ? da nije za rezultate ? ;)



          4
          2

          2
        • Ayrton Senna
          Ayrton S Prikaži

          Uzmi pa googlaj… u tih 217 su bili od najstarijeg zivuceg vozaca (97 g. cini mi se) pa do Jensona koji je bio posljednji prvak te 2009.
          Znaci, sve vozace valjda, do kojih su mogli doci a da su tada bili na ovome svijetu…. i zato ovaj tvoj i onako preopsirni “Esej” moze utjesiti neke poput “Alana Prosta” a Ayrton Senna ostaje NAJBOLJI F1 Vozac U POVIJESTI



          1
          -4

          5
        • avalon Prikaži

          Ayrton S….. evo ti nešto kraće “za svoje fanove zasigurno je bez obzira na postignuća ali ako gledamo rezultatske omjer dvojice o kojima se ovde piše osim u PP prost je bija u svemu uspješniji od senne mada to za FANOVE AS NIJE VAŽNO zar ne ? ” ovo ja iz dosade jer pokušat nešto ukazat nekome čiji je nick Ayrton S , a ne ide u prilog senne je sizifov posao ;) a da ja i svi tvoji nistomišljenici ne bi googlali bilo bi fer da nas sve “uništiš” nekim linkom da se i sami uvjerimo u tih 217 “glasaća” senne … zapravo 216 jer vidiš alonso je prominija mišljenje o najboljem ever ;) : ) :)



          4
          3

          1
        • Honda
          zekohonda Donator Prikaži

          http://f1greatestdrivers.autosport.com/who/

          kako se biralo:

          AUTOSPORT invited drivers who have raced in the Formula 1 world championship (including those who raced under F2 rules in 1952-1953) to vote for their top 10 “greatest” drivers of the world championship era.

          The definition of the term “greatest” was left open for the voters to interpret for themselves.

          Each top 10 was then scored on a 10-9-8-7-6-5-4-3-2-1 basis to create the overall ranking, with a countback system used to decide the order.

          It was decided to focus solely on the world championship era, which began in 1950, as there are so few living links to the pre-war years.


          0
          -2

          2
        • Honda
          zekohonda Donator Prikaži

          malo o autosportovom i bbc-vom izboru u kojem je isto senna prvi:

          http://8w.forix.com/statistics-vs-reputation.html


          0
          -3

          3
        • Ayrton Senna
          Ayrton S Prikaži

          Hvala Zeki.
          Wapi i Avalon eto vam spisak pa va dobro pogledajte
          Jedina relavantna anketa jer vozaci najbolje znaju…!!!
          Senna je pomicao granice moguceg vise nego iko drugi i prije i poslije… to vozaci cijene i zato je najbolji ikada!



          1
          -6

          7
        • fjaka Prikaži

          @zeko
          zanimljiva ta tvoja lista

          1 Fangio, J.M
          2 Schumacher, M
          3 Clark, J



          4
          4

          0
        • Niki Lauda
          wapi Pretplatnik Prikaži

          Ne valja im anketa: Yui Ide nije sudjelovao, Felipe Massa nije sudjelovao, a niti LH , niti Nigel Mansel, niti Kimi…. Previše ih fali da bi bilo relevantno, a ima i nekih viška….
          I opet nisu objavili bodove koje je netko osvojio.

          Ne možeš se svaditi o stvarima koje su pitanje dojma.
          Na 400m prepone se mjeri vrijeme, a uvjeti natjecanja su isti cijelo stoljeće. Tu je izmjerivo tko je najbolji.
          U F1 se mijenjaju, pravila, staze, broj utrka, način “mjerenja”. Tu se ne može napraviti objektivna usporedba.



          4
          3

          1
        • David Croft
          Frantic Donator Prikaži

          Eto @wapi :mrgreen:

          Dakle, u anketi nisu učestvovali Hamilton niti Alonso, tako da nisu mogli glasati za Sennu (što ne znači da ne bi). Čisto da se ne šire dezinformacije.
          Dalje, u anketi nisu učestvovali ni Prost, Piquet Sr., Mansell, (njih trojica bi imali što-šta reći u vezi Senne), Lauda, Kimi, Keke, itd ….

          Poredak ankete tih 217 vozača (opet nema bodovanja).
          http://www.motorsportretro.com/2009/12/greatest-f1-drivers/

          Kao što vidimo, po anketi je Jack Brabham na 18. mjestu (vrlo podcijenjeno, čovjek je nakon Fangia bio prvi koji je osvoji 3 titule), a Stirling Moss (kojem skidam kapu) je malo previsoko (na 8. mjestu), jer on je ipak “vječiti” drugi. Kao i Gilles, koji jeste bio „brz“ i „s mudima“, ali nije li 10. mjesto previsoko za vozača sa 6 pobjeda i 2 PPa.
          Zašto je Piquet sr. iza Mansella (neko reče, Piquet je par titula “osvojio”, Mansell je par titula “izgubio”, ;) )? Pa čak je i iza Fittipaldija.
          Zašto Damona Hilla nema ni među prvih 40 vozača po tom glasanju? Damon nije među najboljima svih vremena (daleko od toga), ali bi mogao naći mjesto među najboljih 40, zar ne?
          Ako su na toj listi Keke (25.), Button (30.) i Phil Hill (33.), koje nazivaju (manje-više) „slučajnim“ ili „nezasluženim“ prvacima, zašto onda među prvih 40 nema Jodya Schecktera?
          Zašto je Ickx tek 40., a ispred njega su JF Gonzalez, Gurney (njemu skidam kapu za neke druge stvari, ne toliko za rezultate u F1) i Jean Behra?

          Što se tiče ovih BBCijevih sranja i bljuvotina, to su u principu,…., paaaa….., sranja i bljuvotine. U principu, mišljenja britanskih novinara o F1 su izuzetno subjektivna i prema tome (barem za mene) irelevantna. Kada (ako) Hamdo obezbijedi i 7. titulu prvaka, imaće vjerovatno više od 91 pobjede i Britancima će automatski postati najbolji (ne samo u statističkom smislu). Što se tiče mene lično, ja svoju TOP 5 listu (Fangio, Clark, Prost, Senna, MS – ovo je poredano čisto hronološki, da se razumijemo i u kojoj, kao što vidite nema npr. jednog Stewarta) zbog Hamiltona mogu samo proširiti na TOP 6 listu, jer jednostavno ne znam KOGA bih od navedene petorice izbacio iz TOP 5 da bi tamo smjestio Hamiltona.

          Na kraju priče, da se vratim na Autosportovu anketu. Kada se sagledaju sva gore navedena pitanja, onda sigurno neko može postaviti i pitanje zašto bi Senna bio bolji od Prosta? I Zašto bi Senna bio najbolji svih vremena. Ne mora to biti Prost. Ni Schumacher. Može to biti Fangio, koji je samo JEDNOM u karijeri pretečen u borbi za poziciju, vozio je one mrtvačke sanduke, bez pojasa, pune kacige,….., a uzeo je 5 titula sa 4 različita bolida. A znamo da je Sir Stewartu (nekoliko puta je to podvukao) najbolji pokojni Jimmy Clark.

          Za ove što se pitaju kako je odjednom F1Puls postao fan klub „Alaina Prosta“, mogu samo postaviti pitanje „Da li bi F1Puls trebao da bude fan klub Ayrtona Senne?“. Možda ovdje ima više ljudi koji malo racionalnije i praktičnije razmišljaju i nisu „ljubitelji“ mitomanije (ja sam u svom prethodnom kometaru rekao da je to ko je bolji od njih dvojice subjektivna stvar, ali sam rekao da bi, da sam gazda/šef ekipe, više volio imati Prosta u ekipi, nego Sennu). Zašto? Pa brate mili, ima sve na netu.

          I još jedna stvar koja mi je vrlo zanimljiva, a pisao sam o tome prije par godina ovdje i nije vezano za „Prosta-Senna“, već za „MS-Senna“, ali se može uzeti i za „Prost-Senna“ (17.03.2016., zadnji tekst Davida Vidovića o top 15 umirovljenih vozača), pa evo link.

          https://f1.pulsmedia.me/8927/1-michael-schumacher/



          4
          4

          0
        • Ayrton Senna
          Ayrton S Prikaži

          Nisi ti u svadji sa nama nego sa cinjenicama…. 217 vozaca je cinjenica, to sto neki nisu i dalje ne mijenja biti.. (ne mozes ih natjerati da glasaju.. Kimiju je vjerovatno bilo mrsko :)) Oni su vozili te bolide, i znaju sta je to za razliku od tebe i tvog misljenja “meni je…” I vecina je izabrala… opet cinjenica



          1
          -3

          4
        • Sebastian Vettel
          Pastor Prikaži

          Pusti mi subjektivno glasanje. Rezultati su jedino mjerilo, na kraju. Dobro avalon reče, o mrtvima sve najbolje. I mnogi su onda mišljenja “šta bi bilo kad bi bilo” kod takvog glasanja. Tako ispade i Picasso najbolji slikar svih vremena, a djeca bi se u vrtiću postidjela onakvih slika…



          2
          2

          0
        • Ferrari
          vekinator Prikaži

          Pastor

          Ne mogu se manje složiti sa tobom.
          Rezultati nikako nisu jedino mjerilo, nego samo dio. Osim ako smatraš da je Hamilton bolji vozač od Fangia, Clarka, Senne, Prosta..? Ili da je Rosberg bolji od Alonsa jer ima veći postotak pobjeda? Ili da je ove sezone Bottas drugi najbolji vozač?
          Jer rezultati govore da je tako. Realnost je ipak malo drugačija, zar ne?



          1
          -1

          2
      • Ayrton Senna
        Ayrton S Prikaži

        http://f1greatestdrivers.autosport.com/how/
        Naglasak bi stavio na ovo… “ Represented in our jury are over 9000 grand prix starts and 270 wins. As well as including current world champion Jenson Button’s vote, our jury includes an astonishing cross-section of opinion.



        1
        -3

        4
        • Niki Lauda
          wapi Pretplatnik Prikaži

          217 vozača sa samo 270 pobjeda. Slaba je to reprezentacija F1. Do tada je odvoženo cca 800 GP trka. U toj ekipi bi čak i jedan Keke bio nadprosječan.



          5
          5

          0
      • Niki Lauda
        Vordas Pretplatnik Prikaži

        Čitam i pročitam da mogu iznijeti svoje malo mišljenje. Imao sam sreću gledati Sennu, Prosta, pamtim i Andrettia u Lotusu, borbu Kekea i Watsona, našeg slovenca Wolfa i prvi nastup i pobjeda, Jonsa u Wiliamsu, JPS Lotus, Gillsa u Zolderu, Laudu u Ferrariu i Alfi itd.
        Po meni je najveći Lauda. Preživjeti ono i vratiti se i postati dvostruki svjetski prvak to ne može svatko. Eto moje mišljenje.
        Pročitam što pišem i shvatim da već dugo pamtim.



        7
        7

        0
        • Ayrton Senna
          Ayrton S Prikaži

          Da ne bude zabune.. imati svoje misljenje je skroz OK ali stavljati svoje misljenje ispred (u ovom slucaju vozaca) misljenja vecine i to kvalificirane vecine (ipak ti ljudi bolje znaju sta znaci npr. voziti po kisi kako je vozio Senna ili ostaviti prosta na poolu Monaca 1,55 sec.) nije za prihvatiti


          0
          -7

          7
        • Dan Gurney
          Crash Donator Prikaži

          @Ayrton S
          Analogno tome mozemo imati svoje misljenje ako se slaze sa tvojim ( i sa misljenjima bivsih vozaca) jer je to kako kazes za prihvatit..
          Smorio si i server (Vetma moro na novi prebacit sve) i publiku…



          6
          6

          0
        • Niki Lauda
          wapi Pretplatnik Prikaži

          Za Laudu dobiješ plusić :)



          2
          2

          0
        • Ayrton Senna
          Ayrton S Prikaži

          Ne.
          Nego ti, Wapi, Alan Prost i ostali… trebate poslati mail na autosport.com pa da im vi objasnite ko je najbolji ?



          1
          -5

          6
        • Alain Prost
          Alain Prost Prikaži

          Ayrton S, evo što se dešava kada nam dozvoliš da iznesemo svoja mala mišljenja, ali ne čuči li u tebi jedan mali tiranin, ti bi to inače riješio drukčije, zar ne, ali jeb… ne ide to tako kako misliš, još malo pa ćeš kako to obično biva postati predmet opće zajebancije, a onda uskoro biti i baniran, ali bar si naučio kako se Senna zove.

          Ankete ko ankete, pa nije svijet stao 2009., pada mi na pamet Lewis, već godinama, bar nisam vidio, ne spominje Sennu kao uzor, dok je imao jedan naslov i nije ni mogao sanjati da će imati više još ga je spominjao, a onda, drugi, treći, četvrti, peti, šesti,… gdje je kraj, teško je i pisati, a teško da bi ti on sada tako glasao, osim toga nikako ne vozi kao nekadašnji uzor, vozi puno bolje, jeb… moram napisati, vozi kao Prost.



          2
          2

          0
        • Alain Prost
          Alain Prost Prikaži

          Lauda je genije, u ono doba biti x3 prvak nakon onakve nesreće, vjerovatno i on ima zasluga za Lewisove današnje vožnje.



          2
          2

          0
        • fjaka Prikaži

          Čitam i pročitam da mogu iznijeti svoje malo mišljenje. Imao sam sreću gledati Sennu, Prosta, pamtim i Andrettia u Lotusu, borbu Kekea i Watsona, našeg slovenca Wolfa i prvi nastup i pobjeda, Jonsa u Wiliamsu, JPS Lotus, Gillsa u Zolderu, Laudu u Ferrariu i Alfi itd.
          Po meni je najveći Lauda. Preživjeti ono i vratiti se i postati dvostruki svjetski prvak to ne može svatko. Eto moje mišljenje.
          Pročitam što pišem i shvatim da već dugo pamtim.

          nakon balavurdije napokon neko mator ko i ja da se pošteno raspravimo :D respekt za laudu ali da je najveći? jesi malko pobrka pojmove ‘najdraži’ i ‘najveći’? sve više mi se čini da ekipa to nesvjesno čini
          i odabirom ovog potonjeg termina sere po 100tinjak drugih vozača. a pojedincima pali čir na želucu :D i kako je wapi već jednom pita a po kojim kriterijima se to određuje najveći :D

          jeli znaš šta mene fascinira kod ovog lika u mom avataru? šta je iako sin svjetskog prvaka sa 16-17g radija na baušteli i čistija odvode i ka dostavljač i šta sve ne. sa toliko godina je budući prvak triba imat 12 godina staža u motosportu :D a on se tu okuša tek sa svojon 20 i kojon i to niti na 4 točka nego na 2 :D i karijeru gura i radeć i natežuć sponzore i dogura dotle da mu jedan frankie w ukaže priliku i on je iskoristi. i osvoji prvenstvo a sa 16 bija obični šljaker. ’94 mu recimo nemogu oprostit ali s obzirom da je prema riječima senninih fanova…a oni znaju najbolje, vozio jednu od najvećih kanti na gridu 2. misto i nije tako loše, dapače ;)

          oćem reć da zbog ovog ili onog ti neko može bit i drag i najdraži vozač…ali najveći, to se u ovom sortu izmirit nemože, iza jednog prvenstva, pobjede, šugavog boda stoji 100 tinjak ljudi ;)



          2
          1

          1
        • Niki Lauda
          Vordas Pretplatnik Prikaži

          Lauda mi je najveći, najdraži mi je Kimi a najbolji težak izbor kako koji dan. Senna, Schumacher, Prost njih sam gledao o Fangiu i Clarku slušao i gledao snimke tako da to ne znam. Svaki izbor ima rupa. Volim malo potezati. Volio sam i Jacky Ickx doduše u grupi c dok nije slupao Belofa. Teško je biti binaran u ovome, po meni top 5 a ostalo po preferenvcijama.



          2
          1

          1
  1. Ferrari
    VettelFerrari Prikaži

    Senna: po meni nesumnjivo najbolji svih vremena!

    Prost, nemam ništa dobro reći o njemu, kod njega mi je bilo najgore njegovo nedostojanstvo u porazu.



    12
    0

    12
  2. Marlboro
    Interceptor Prikaži

    Senna.
    Samo jedna primjedba, nije Senna kažnjen u Suzuki 89 zbog udaranja Prosta, već je diskvalificiran zbog toga jer je skratio šikanu, tj nije se vratio na stazu na mjestu gdje je izletio.



    6
    0

    6
  3. Kimi Raikkonen 7
    vwvtc Prikaži

    Ipak Prost jer osim talenta moraš i imati i nešto u glavi.



    14
    3

    11
  4. Alain Prost
    Alain Prost Prikaži

    Prost naravno.
    Pa i on je zbog gume išao u boks prije ove dvojice tako da nema tu sreće, treba pogledati cijelu trku tko nije gledao.
    Znao je Prost tko mu dolazi za kolegu, ali bio je timski igrač i već 2x prvak, tako da se mogao nositi sa super brzim Sennom, je, ovaj je bio brži u kvalifikacijama (ovo je u rangu onoga kada je Lauda rekao da je sve bilo dobro dok u ekipu nije došao mali brzi nosonja i trebao upotrebiti sve svoje znanje da ga pobijedi), ali treba pogledati koliko Prost ima najbržih krugova.
    Netko će reći da je Senna imao više sudara i kvarova, točno, ali vozili su isti bolid, bio je ljubimac RD i Honde, najmanje toliko koliko je ovaj imao omiljenog predsjednika, teško da bi ga zaj…
    Sve u svemu, Prost je bio nagužen dva puta, drugi put namjerno za vječnu diskvalifikaciju, uz to i naslov koji je izgubio, a imao više bodova bilo bi 6:1 tako da nema vječnog pitanja.
    Šteta što je poginuo, ali pojavila se nova sila MS, teško da bi ga pobijedio.



    21
    14

    7
    • David Croft
      Frantic Donator Prikaži

      Ja bi više volio, da sam gazda/šef ekipe, imati Prosta u ekipi.
      A koji je bolji, to je individualno….
      Senna je definitivno imao više urođenog talenta, brzine i muda, bolji u jednom krugu, a pogotovo na kiši. Možemo reći da je bio je srčaniji i hrabriji.
      Prost je bio odličan u razvoju, set-upu, bolje pazio na bolid (motor, mjenjač, gume) i smatram da je, generalno, bio bolji nedjeljom (osim kada pada kiša). Možemo reći da je bio pametniji i mudriji. I smatram da je to bolji način za osvojiti više pobjeda/titula.



      8
      6

      2
  5. Juan Manuel Fangio
    rudi Prikaži

    kako kaže Antonio Lončarević ako moram birat onda Prost.zašto? pa zato što je stvarno dokazao da ponekad uz talenat nekad treba imat i mozga.mislim na znanje oko motora,nije bitno imat talent ako samo sidneš u bolid i odvoziš utrke a kad te pitaju za postavke bolida onda blip(tišina),.oba su stvarno legende i malo mi je teško reć Prost ali eto.on mi je nekako draži,ali samo pinku.s druge strane Senna najveći,najbolji,najzajebaniji vozač ikad(po dobrome) nema konkurencije ali on je ipak bio drugačiji a opet tako sličan Profesoru.prpošan,rekli bi mi u Dalmaciji prčevit,to ga je krasilo i zato je bija najveći. e da je više takvih danas. Lewis sliči malo na obojicu njih ali mu fali one kreativne ludosti od obojice.nekako mi je od ove generacije Leclerc i Verstapen najsličniji njima dvojici.možda griješim,ali vidit ćemo za godinu dvi.?



    5
    0

    5
  6. Mick Schumacher
    tifosoante novinar Prikaži

    Senna i to samo zbog vožnje u kišnim uvjetima ko po tračnicama, ali Prost mu je jako blizu, uz Schumija i Laudu, jedan od najinteligentnijih vozača i navedenima ravan po razumijevanju bolida. Senna je, s druge strane, bio čisti talent, agresivan, bog kvalifikacija, velike želje za pokazivanje nadmoći, nekad prevelike(Monaco 1988), kralj Monaka i kišnih uvjeta. Sve u svemu, jako težak odabir.



    7
    2

    5
  7. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Talentom i vještinama Prost nije ništa lošiji niti od Senne niti od Schumachera. Za mene osobno je bolji od Senne od kojega je napravljen mit dok je Prost antagoniziran maksimalno. Doduše kad čovjek malo prođe kroz Prostovu prošlost, može se pronaći dosta zanimljivih stvari.



    16
    10

    6
  8. Mercedes
    Jester Donator Prikaži

    Zanimljivo. A o Prostovom patronu Balestre-u koji je i priznao da je pomagao Prostu oko titule i u borbi za njih niti riječi. I zato ne volim Prosta. Svaka njemu čast, dobar je vozač i vrhunski strateg ali još više od toga i šupak koji kad je vidio da ne može osvojiti titulu na stazi trči do velikog šefa i cvili da će izgubiti titulu.



    10
    4

    6
    • Nico Hulkenberg
      Zec Prikaži

      A što bi se tek trebalo reći za zakulisne Sennine igre s mehaničarima protiv svakog svog suvozača. Negdje je lijepa kolumna bila o De Angelisu i što mu je sve Senna iza leđa radio. Tako da tko je šupak….



      10
      9

      1
      • fjaka Prikaži

        @zec
        di je ta kolumna? ovde na forumu ili?



        1
        1

        0
      • Bernie Ecclestone
        Dani Donator Prikaži

        Haha zakulisne igre sa mehaničarima. Koja komedija. Prost je bio toliko paranoičan da su zbog njega imali lutriiju oko odabira motora. Izvlačili su ih iz šešira. Vožnja po kiši mu je bila strava. Možda jer je previše razmišljao . Tko će ga znati. A vrhunac je izbacivanje iz Ferrarija zbog stalnih kritika bolida.


        0
        -4

        4
        • Alain Prost
          Alain Prost Prikaži

          Što je Dani, po običaju, pola kažeš krivo, pristojan sam pa ne kažem da lažeš, a pola preskočiš ili stvarno nemaš pojma, bio bi i ti paranoičan da ti na glavi motora piše samo za Sennu, Honda je zaj… pa je dobila što je dobila, valjda znaš da se Pironi po kiši zakuca u njega, što mu je od nogu ostalo, što je Prost rekao nakon toga i kada je to bilo?
          A neš mi vrhunca, baš je bio, kada ga je to i na kojoj po redu trci u sezoni Ferrari izbacio? Ima jedna priča da je Prost u zavojima gledao na instrumentima kako pada tlak ulja u motoru, jeb… vozi i razmišlja, a ovima su kritike išle na živce pa je razlaz bio logičan.

          A što Lewis radi zadnjih dana, kritizira svoje da su spori ili što, hvali ih?

          Neće ti Senna biti veći ako kenjaš po konkurenciji, ne možeš povijest promijeniti.



          4
          3

          1
        • Bernie Ecclestone
          Dani Donator Prikaži

          Haha ja pričam krivo. a ti počneš sa vrlo uvjerljivim “ima jedna priča”. Kao da slušam bajku na radiju.
          Prost:
          “I really wasn’t too upset that Senna won the title in ’88,” Alain said, “because I’d won it twice already by then. For ‘89, though, I was worried about Honda – I never had the relationship with them that Ayrton did, and the way they handled the situation was difficult for me, because Senna and I had very different driving styles. Before the season began I had dinner with Mr Kawamoto, the Honda chairman, and he admitted that Honda was more for Ayrton than for me – because they thought he was more the samurai, and I was more the computer!

          “So that was an explanation, and I was happier, because part of my problem had been that Ayrton was so bloody quick, it wasn’t easy to know how much was that, and how much was Honda helping him… Of course people said I was paranoid – but I used to notice, for example, that at the French Grand Prix – my home race – I always seemed to get a very good engine, and there I would win without problem…
          Daj molim te toliko bljuvotine nisam pročitao već jako dugo. Toliko su ga zakinuli nakon objave da ide u ferrari da je čak i naslov osvojio. Očito nije bez razloga Enzo najurio Prosta. A što se tiče ko je bolji to je subjetkivan dojam. Naime Lewis je po tvojoj logici već sada bolji od obojice. A komentar uopće nema veze sa mojim tvrdnjama.


          0
          -3

          3
        • fjaka Prikaži

          @Dani
          isto ko šta je prost bija balestreov dupelizac tako je i senna bija hondin igrač, izjavama za skysports f1 imaš objašnjenje o motorima a fala bogu i ron dennis i kawamoto su još živi. niko prosta nije opovrga.
          i kako on sam kaže taman i da se radilo o kompletno istoj opremi psiha ti je sjebana ako imaš iti malo razloga za sumnju da ovaj drugi uživa prednost.

          na kraju krajeva dok je bilo honde bilo je i senne, kad je honda ošla u krizu i senna je puka po šavu…



          2
          1

          1
  9. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Senna nije presjekao šikanu Casio:

    Senna je presjekao šikanu i krenuo u preticanje Prosta, kada se Francuz zabio u njega.

    Pogledati ovogodišnju utrku na Suzuki – i prethodne sezone. Vozači tu obilaze i pretječu na isti način kako je Senna namjeravao obići Prosta. Tu nema ništa sporno.

    ali postavlja se pitanje je li Senna nepropisno uletio u Prostovu krivinu i na taj način natjerao Francuza na taj prljavi potez.

    A tekst je odličan. Hvala Antonio Lončarević



    3
    0

    3
    • fjaka Prikaži

      pigmalion da citiram kolegu pilatusa (suzuka ’89)

      Doveo se u poziciju da mu Senna dajvbomba unutrasnju stranu.

      Dajvbombanje unutrasnje strane je inace super, ako ti se lik ispred makne s trkace putanje.
      Ako ne, onda ispadnes jako glup… i skrsis, i sebe, i ovog ispred.

      ne misliš da je prostu (a bogami i ostalima) više bilo dosta da ih senna stavlja u poziciju da sviraju povlačenje ili u suprotnom lete oboje vani?
      ko je svojim potezima uopće inicira mržnju između njih dvojice? imola ’89 govnarski je ali se može nekako prožvakat, esoril ’88 je već žestoko neprijateljstvo a suzuku ’90 nemogu prožvakat nikako taman me ubij. pri tim brzinama se gine
      i ne marit ni za svoj ni za tuđi život nego nonšalantno se zakucat nikako i nikako nemogu prihvatit niti mogu zamislit da su u tom potezu sennini fanovi uživali osvetu
      nadan se da će link ostat:
      https://www.youtube.com/watch?v=WDbphplCDcA



      8
      5

      3
      • Dan Gurney
        Crash Donator Prikaži

        ne misliš da je prostu (a bogami i ostalima) više bilo dosta da ih senna stavlja u poziciju da sviraju povlačenje ili u suprotnom lete oboje vani?

        To i nije neko utrkivanje.. Ispada da si bolji ako ti fali koja daska u glavi dok ce neki ovo protumaciti da ima muda…



        5
        2

        3
        • Stefan Bellof
          pigmalion Prikaži

          Zar postoji razlika između likova kojima fali daska, ili čitava pilana ( drvna industrija ) i onih koji imaju čelična muda?
          Postoji ta razlika i bitna je, kada je riječ o svakodnevnom životu sa svakodnevnim i normalnim ljudima.

          Ali kod utrkivanja, bilo kojeg…. od MotoGP, WRC i slično….. kod brzina od 300 km/h i više…… teško je razlučiti i naći razliku…… mislim da su ljudi koji se utrkuju POSEBNO “ludi”…… ući u onako krhke bolide iz 60-tih ( prvo mi palo na pamet )….. i voziti tako brzo….. znači biti SAM SVOJ heroj – prije svega.

          Ostalo što čovjek ima u glavi ili među nogama je igra ega, genetike, karaktera i odgoja.



          2
          -1

          3
        • Dan Gurney
          Crash Donator Prikaži

          Svakako se slazem da moraju bit posebno ludi, to uopce nije sporno..
          Meni je sporno koliko je netko spreman ici u dodatno ugrozavanje kolega oko sebe da bi se domogao pobjede i takve poteze ne podrzavam, tko god ih radio..
          Dovoljno je sve opasno i bez nekog koji misli da je sve njemu podredjenju i da se svi moraju maknut kad on negdje uletava jer ako se ne maknu, sranje..
          Sa druge strane, nekome je to u redu..
          Na kraju svi gledamo istu stvar ali vidimo nesto drugo sto je ok.



          4
          3

          1
        • Ferrari
          Boris_CRO Prikaži

          Postoji razlika.. S jedne strane imaš sudare Maldonada, Montoye, Verstappena, Senne i sličnih, s druge strane imaš poznate kamikaza poteze Schumachera ili Prosta. Razlika je da će Maldonado ekipa kao luđaci ići proći gdje mogu odmah vidjeti da prostora nema pa tko živ tko mrtav i tako iz trke u trku. A s druge strane imaš ljude koji pametno znaju skupljati bodove, promatraju gdje im je glavni suparnik i zbrajaju bodove do konačnice prvenstva, a onda u bitnoj utrci za potrebe šampionata naprave tarapanu za osvajanje naslova. Prostov način razmišljanja vi se čini nekako više proračunatim. Prvo matematika i oprez, a ako na kraju zaškripi uvijek ima prostora za racing nasilje (kao neko posljednje sredstvo za osvajanje naslova).
          I za kraj svi spominju tu suzuku, a Prost je dobio “batina” od Senne milijun puta kada je lik glumio nasilnika po stazi. Bilo bi zanimljivo vidjeti film “Prost” promatran iz njegova kuta.



          5
          4

          1
        • Stefan Bellof
          pigmalion Prikaži

          @Boris_CRO

          Odlično. :thumbs:


          0
          0

          0
        • Mick Schumacher
          tifosoante novinar Prikaži

          @pigmalion Razlika između likova čeličnih muda i ljudi s nedostatkom cijele stolarije u glavi ću ti objasnit kroz par poteza u F1: Mansellovo pretjecanje Bergera 1990. godine u Meksiku i Hakkinenovo pretjecanje Schumachera 2000. u Spa su pokazatelj vozača čeličnih muda jer su pretjecali na mjestima i na način na koji bi malo tko pretjecao, a bez da su ugrozili svoju ili tuđu sigurnost, a Sennin potez u Suzuki 1990. je primjer čistog idiotizma i manjka stolarije u glavi jer se zabio u Prosta zbog osvete za 1989. i pomicanje starta utrke sa jedne na drugu stranu, bez razmišljanja o posljedicama i potencijalnoj životnoj opasnosti.



          5
          3

          2
      • Stefan Bellof
        pigmalion Prikaži

        Pilatus mrzi Sennu. Njegov stav o Ayrtonu Senni je subjektivan.



        2
        -3

        5
        • fjaka Prikaži

          mrzi je teška rič pigmalione ;) ne mrzi on nikog ;)

          to se samo vašim opsjednutim glavicama čini ;) pila ti je zapravo mythbuster ;)



          3
          2

          1
        • Stefan Bellof
          pigmalion Prikaži

          @fjaka

          Mržnja, mrziti, grubost su teške riječi….. teški pojmovi – pa čak i na forumima, virtualno-stvarnom svijetu.
          Osobno ne poznam pilatusa, SAMO preko foruma….. ali par puta je bio…. BRUTALNOG ponašanja na forumu….. kao da je opsjednut,…. s nečim, ili sa nekim…..

          Dakle, forumski život, i ovi komentari su jedno…. a stvarna osoba iza tipkovnice je nešto…. hm….. stvarno?

          Ayrton Senna; 21.3.1960. – 1.5.1994, je bio stvarna osoba, vrlo stvarna sa svim svojim karakternim manama, prednostima i slično.
          Tko želi radi mit, legendu i od Michael Jacksona, Marylin Monroe, Džingis kana – to će i raditi….. a to je već stvar onoga – sa njegove psihološke, koji to tako opisuje…. povijesne stvarne osobe.



          1
          0

          1
      • Stefan Bellof
        pigmalion Prikaži

        @Crash

        Daniel Ricciardo je jedan od jačih aktualnih dajvbombaša…….
        I Australac treba imati muda, ili manjak drvene građe i zato, zar ne?



        3
        0

        3
  10. Ayrton Senna
    FerrariF1 Prikaži

    Za mene su obojica velikani F1 ali prednost bih dao Senni.. Sirovi talent i velika čelična muda.. To je ono što danas teško nalazite bilo gdje i u bilo kojem sportu.. Svaka mu čast i vječna slava..



    5
    1

    4
  11. Alain Prost
    zastava 101 Prikaži

    definitivno Prost, mada jedan bez drugog ne bi bili to što su bili



    4
    1

    3
    • Ferrari
      Boris_CRO Prikaži

      Ples vatre i leda, slično kao Lauda i Hunt. Samo obično narod uvijek navija za krivoga, za playboya i veseljaka. Bez obzira što po nekakvom pravilu onaj tiši pametniji i veći radnik od movie stara.



      2
      2

      0
  12. Nico Hulkenberg
    Zec Prikaži

    Prost uvijek i zauvijek! Čak sam dugo vremena vagao da li ga je s tog trona skinuo Schumacher.



    3
    -1

    4
  13. Brazil
    Anonimus4138 Prikaži

    Ccccccccccccccc!!!!!!!!! Da vječno pitanje….oba dva su bili majstori zato su i bili u najboljoj ekipi tih vremena,isto kao da pitas Leclerc ili Vettel(Hamilton ili Alonso)



    1
    0

    1
  14. ZX10R Prikaži

    Senna !
    Gledao sam uživo , Senna &Mclaren honda,kakva vožnja ,na rubu, VRH VRHOVA !!!



    7
    3

    4
  15. Ferrari
    Boris_CRO Prikaži

    Senna ili Prost? Prost

    Volim proračunate vozače koji misle dalje od emotivnog nasilnog pretjecanja u jednom zavoju.
    Zato nikad neći cijeniti niti Maxa Verstappena koji gotovo nikad ne može pretjeći nekoga na jednostavan način kako je to radio Ricciardo u Red Bullu. Već se uvijek mora postavljati na kontakt ili sudar ili toliko agresivno da protivnik samo želi spasiti živu glavu. Prost i Lauda imaju moj glas.



    11
    10

    1
  16. Ayrton Senna
    Hr1982 Prikaži

    Kakvo je to pitanje uopce normalno Senna a ne onaj glupi pijun od FIAe Prost a i na stazi je Senna pokazo posto su isti auto vozili, ko misli da tu uopce ima smisla za usperdbu zicer nije gledo f1 krajem 80ih i pocetkom 90ih



    3
    -7

    10
    • Ayrton Senna
      Hr1982 Prikaži

      Lupajte minuse vi kaj ste tad u pelenama bili ili se ni rodili niste
      Sramota da uopce sudjelujte u ovoj diskusiji
      Jedini covjek kaj je sa slabijim bolidima puno puta pobjedivo a na kisi se sve vidlo a po kisi se vozac pozna



      5
      -5

      10
      • Ayrton Senna
        Hr1982 Prikaži

        Auu nisam znao da je f1puls fan club od Prosta nis ljudi ima sve na netu za pogledat pa cete i sami vidjet ko je bolji

        Napisat cu samo dvije
        Pizda Prost trazi da se utrka prekine zbog kise da ga nebi Senna proso u bolidu tipa wiliams 2019 znaci nejde smjesta
        Zabijanje Prosta za uzet naslov na zadnjoj utrci istina Senna se iduce godine osvetio al neka je al kolko su vam minusi bez argumenta samo govori da niko repliku nije bacio jer nema sta da kaze


        0
        -7

        7
  17. Lando Norris
    Zola Prikaži

    Oboje velikani ovog sporta i za mene su obojica najbolji.inace su mi ta pitanja ko je bolji totalno glupa i nepotrebna.. Svatko ima svoje mane i vrline. A isto tako za Senine navijace on je najbolji a za Prostove navijace on je najbolji i tako se stvara zacarani krug…



    2
    0

    2
  18. Mclaren
    AlkY Donator Prikaži

    Kako je Asif Kapadia napravio svoj dokumentarac , tako je autor ovog teksta napravio totalnu kontru :D



    2
    2

    0
  19. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Ja nikad nisam imao sumnje da Senna karakterno upitan lik. To se vidjelo po njegovim izjavama. Što više vremena prolazi od njegove smrti više pozlate će otpasti pa će isplivati kojekakvi detalji.

    Nisam siguran da je Prost puno bolji, ali barem nije od “p… delal kapelicu”. I meni je taj racionalniji stil uvijek bio simpatičniji. Prost je bio prvi četverostruki prvak nakon Fangia s pet naslova. I to se dogodilo tek u 44. sezoni F1. (Trostruki prvak je postao Brabham u 17. sezoni F1.)

    I na kraju: Prostov unuk se zove Kimi :)



    11
    10

    1
  20. Ayrton Senna
    maurich Donator Prikaži

    Očekivano puno komentara i bezvezne nepotrebne ( 100x viđene) svađe na ovako dobru i realnu kolumnu! ?
    Iako sam zadrti Sennin fan, slažem se od A-Ž sa svime u tekstu. Bravo gostujućem kolumnisti! ?



    6
    6

    0
  21. Pirelli Wet
    Hook2011 Prikaži

    Oboje su velikani sporta ali ipak naginjem više prema Prostu. Žalosno je što današnji svijet F1 ne bi mogao progutati takvu kombinaciju i definitivno ne bi bila financijski isplativa. Kod oboje kad bi sjeli u bolid je imperativ bio pobijediti a to da se danas dogodi bilo bi puno nezadovoljnih vlasnika momčadi i dioničara. Mislim da su ispisali jednu nezaboravnu F1 eru baš zbog svog rivalstva kojeg su i pokazali na stazi.



    2
    1

    1
  22. Williams
    Nigel Prikaži

    defintivno ayrton da ayrton nije poginuo imao bi još 3 naslova prvaka u to sam siguran.no rivalstvo prosta i senne je bilo veliko ali senna bio agresiniji od njega .prost je bio nonšalantan i to mi se nije sviđalo kod njega ayrton je bio vozac za publiku nisu ibitni naslovi da bi volio vozaca nego njegov nacin voznje ayrton je vozio do maximuma, mislim da je žešće ratov vodio s mansellom kroz cijelu karijeru i cak se sudarao s njim spa 87, estoril 89 i adelaide 92.no mislim da je prost rano zatvorio ta vrata a ayrton se namjerno zabio uferari alaina 1990.danas bi obojcu kaznili za te poteze..



    3
    -3

    6
    • fjaka Prikaži

      …da ayrton nije poginuo imao bi još 3 naslova prvaka u to sam siguran

      da piquet nije ima strašan udes u tanburelu pri kojem je sjeba vid ima bi sigurno 7-8 naslova u vitrini u to sam siguran



      5
      4

      1
  23. Michael Schumacher
    27Ferrari28 Donator Prikaži

    NA to pitanje ne mogu odgovoriti jer volim i jednog i drugog. Njihovo rivalstvo čini esenciju F1, kao i rivalstva prije i poslije. To je ono što daje draž formuli. Jedan drugog su činili boljim.
    I danas kad pogledam neke snimke iz recimo 91-e sa Suzuke. Volan bez tipkica, kokpit ko kutija od šibica doslovno je moga popiti čašu vode sa pitwalla u prolazu, erektilni zvuk motora. To su bili vozači koji su živjeli na granici, a da ne govorim o ranijim prvacima koji su vozili doslovno lijesove po stazama.
    Uglavnom njihovo vrijeme mi je bilo kao prva ljubav, slatka cura koja nije bila najzgodnija ali bila je divlja i neobuzdana i ukrala mi srce, a ova današnja više kao instagramuša, sva nabrundana, lajkabilna ali fali ono nešto.

    https://www.youtube.com/watch?v=HpeibAoVNo8



    4
    4

    0
  24. Monisha Kaltenborn
    monkeyseat Donator Prikaži

    Ovakva ”vječna pitanja” su izlizana odavno i recikliranje istih svako malo odavno nema smisla. Svatko ima svog favorita.
    Da Senna nije poginuo na stazi sigurno bi broj ”obožavatelja” bio kudikamo manji, ali jbg. James Dean faktor je tu jako prisutan. Bio je vrhunski vozač, ali i šupak kao i svi ”najveći”. Stalno o Bogu i nekoj pravdi, a protivnike guraš pri 300 van staze.
    Oba su bili vrhunski majstori u svom poslu. Pitanje je samo tko je manji šupak? (na stazi dakako)



    2
    2

    0
  25. Fia
    Trapgio Prikaži

    Uglavnom odličan članak, kako ko preferira obojica su stvarno velikani ovog sporta i među par najbolji.
    Nekako nisam Sennu baš nevinim smatro nikat, iako je u filmu dosta tako prikazan, ali mi se svidila njegova otovrnost i emoncijalna intelikencija i razumljivo mi je što je bio tako popularan i zvjezda, pa nažalost još taj nesretni udes.


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.