Albon: Japan je bio moj najbolji vikend u Red Bullu

Izdvojeno

Filip Petković

Prije 5 godina 3 min 3 komentara

Otkako je završila ljetna pauza, Max Verstappen nema sreće. U pet utrka jesenskog dijela sezone dva puta (VN Belgije i VN Japana) je njegova nedjeljna vožnja završila u prvim zavojima utrke, u Monzi je zbog kazne startao sa začelja i probio se tek do 8. mjesta, dok je u samo dva nastupa, u Singapuru i u Sočiju, ostvario zadovoljavajuće rezultate (3. i 4. mjesto). Ipak, brojke su neumoljive. Nakon što je tijekom ljetne stanke donesena odluka da Alexander Albon zamijeni Pierrea Gaslyja na mjestu drugog vozača Red Bulla, mladi Tajlanđanin marljivo sakuplja bodove te je u posljednjih pet nastupa osvojio njih 48, čak 17 više od Verstappena.

Nagovještaj novog uspješnog rezultata za mladića koji je prije samo 11 mjeseci planirao provesti ovu sezonu u Formuli E došao je već u kvalifikacijama. Prvi puta otkada su momčadski kolege, uspješno je parirao Verstappenu i u tom segmentu vikenda te je završio kvalifikacije sa u tisućinku istim vremenom kao i brzi Nizozemac. Iako je na gridu ponovo startao iza Verstappena zbog kasnije postavljenog vremena, Albon je pokazao kako na Suzuki misli ozbiljno.

Nakon slabijeg starta utrke i gubitka nekoliko pozicija, iskoristio je odustajanje momčadskog kolege i pad u poretku Charlesa Leclerca, nadoknadio izgubljeno i došao do svog najboljeg rezultata u Formuli 1, 4. pozicije. Komentirajući cjelokupni vikend u Suzuki, Albon nije skrivao zadovoljstvo ostvarenim uspjehom, iako je priznao da postoji još mjesta za napredak:

“Zapravo sam sretniji svojim nastupom u kvalifikacijama nego samom utrkom. Osjećao sam se jako ugodno i imao sam puno pouzdanja u svoj bolid, pa sam u kvalifikacijama bio spreman dati maksimum.”

“Imao sam loš start u utrku, gume su snažno proklizale i izgubio sam dva mjesta, što mi je odredilo utrku jer sam većinu vremena pokušavao prestići dva McLarena. Uspjeli smo ih proći kroz bokseve i od tada sam samo morao paziti na gume, jer sam se u poretku nalazio u ničijoj zemlji, daleko od bolida ispred mene.”

“Ovaj vikend je sigurno bio moj najbolji u Red Bullu. Od prvog slobodnog treninga bio sam zadovoljan s balansom bolida, što je vrlo važno za stazu kao što je Suzuka, posebice zato jer je ovo moj prvi susret s njome. Još uvijek se privikavam na momčad, ali ukupno sam zadovoljim svojim napretkom i tempom u utrci, i mislim da smo ovoga vikenda ostvarili korak naprijed.”

“Kada smo dolazili u Japan, imali smo velika očekivanja od utrke, posebice zbog Hondine domaće staze, ali nismo imali brzinu za bolji rezultat, iako nismo bili daleko. Sada moramo odraditi dobar posao u pripremi sljedeće utrke i vratiti se još jači u Meksiku.”

– Alexander Albon

Albon očito osjeća da može još popraviti svoje izvedbe, pa treba vidjeti može li do kraja sezone dohvatiti i postolje, kako bi svoju polovicu sezone u Red Bullu mogao nazvati potpuno uspješnom. Ukoliko do kraja sezone nadoknadi 9 bodova zaostatka za Pierreom Gaslyjem, odnosno 12 za Carlosom Sainzom, dohvatit će šesto mjesto u poretku vozača i ostvariti veliki uspjeh u svojoj prvoj F1 sezoni. Za sada se čini kako je Helmut Marko u ljeto donio dobru odluku o zamjeni drugog vozača svoje seniorske ekipe, a ovakvim predstavama Albon nesumnjivo pomaže rješavanju nedoumice oko vozačke postave Red Bulla i za iduću sezonu.


Odgovor

3 komentara

  1. Mclaren
    AlkY Donator Prikaži

    ” jer sam većinu vremena pokušavao prestići dva McLarena ”

    Samo si Sainza pokusavao prestici , Landa si jako brzo i jako lako ” rijesio “.



    6
    3

    3
    • Pirelli Wet
      Hook2011 Prikaži

      Ne razumijem zašto nije sankcioniran za onaj potez protiv Landa. Podržavam malo čvršću vožnju al ono je bilo kako bi naši susjedi rekli “nerezonski” skroz :-)



      1
      0

      1
  2. Pirelli Wet
    F12013 Prikaži

    Svi ga hvale, ali ne treba zaboraviti da je u Red Bullu. Što onda reći za Sainza i ono što on radi.
    Agresivniji je i bolje pretječe od Gaslya, ali još treba poraditi na race paceu koliko vidim. Čini se da je Red Bull zajeban bolid.



    8
    7

    1

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.