Michael Masi objasnio situaciju oko mijenjanja kaciga

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 5 godina 2 min 19 komentara

Trkaći direktor Formule 1 Michael Masi je pojasnio situaciju oko zabrane promjene kacige za Daniila Kvyata na prošlom vikendu u Rusiji.

Kvyat je za svoju domaću utrku pripremio drukčiji set boja na kacigi, a FIA je odbila njegov zahtjev za korištenjem te nove kacige iako je nekoliko vozača ranije ove godine napravilo sličan potez.

Masi je objasnio da FIA nije imala izbora osim odbiti Kvyatov zahtjev zato jer bi se radilo o njegovoj trećoj promjeni ove sezone:

“Nije Kvyat bio izdvojen. Pitali su nas pitanje radi li se o značajno sličnoj kacigi i odgovor je bio – ne.”

Naime, ako kaciga koristi različite boje, ali isti dizajn – FIA može odobriti promjenu. Ako procijene da se radi o drukčijem dizajnu – promjenu će vjerojatno odbiti. Na to su Masiju novinari ukazali na činjenicu da su i drugi vozači mijenjali dizajn više puta ove godine, a on je odgovorio da je to zbog toga jer nisu pitali za dopuštenje:

“Nisu nužno svi dobili dozvolu. Oni koji pitaju za dozvolu dobiju ovakav ili onakav odgovor.”

Max Verstappen je nekoliko puta mijenjao kacigu ove godine, ali Masi kaže da ga o tome nitko nije obavijestio:

“Ne, ekipa mi nije poslala nikakav zahtjev.”

Dodao je kako će FIA odsad malo pažljivije razmotriti ovu problematiku.

O kaznama je rekao:

“Ja ne dijelim kazne, ja slučaj proslijedim sucima. Kad bi se nešto dogodilo – ja bih to proslijedio sucima. Na njima je da donesu odluku što će se dogoditi.”


Odgovor

19 komentara

  1. Max Verstappen
    mita99796 Prikaži

    Nazalost je ovaj dogadjaj ostao u senci desavanja u ferrariju ?.



    7
    6

    1
  2. Mclaren
    Fittipaldi Prikaži

    Vrijeme je da se struka i navijači okupe oko najvećeg problema moderne Formule 1 – boje kacige.

    A za ostalo ćemo lako, nema žurbe



    19
    19

    0
  3. Robert Kubica
    Mr0410 Donator Prikaži

    Djelomicno se slazem s FIA-om. Ajde ako si na domacoj stazi ili je neka jubilarna utrka ili datum, dozvolio bih promjene na kacigi. Ali ona pretjerivanja da svaku utrku mjenjaju dizajn je ipak malo previse. Pa nije to modna pista da moras mjenjat haljine. Ipak bi voznja morala biti na prvom mjestu.



    3
    -2

    5
    • Mercedes
      LewisHamilton44 Prikaži

      To su uveli radi Vettela, ali ja ne vidin problem u tome da imaju različite dizajne i po 4-5 puta godišnje, pogotovo sad kad imaš 20+ utrka svaku sezonu… Al opet, svaku utrku minjat je previše



      7
      6

      1
    • Fernando Alonso
      Lovro Andraka urednik Prikaži

      Pravilo je debilno kako god okreneš. Kakve veze ima ako vozač svaki vikend mijenja dizajn kacige, imaš dva bolida iste boje i trebaš raspoznati koji je koji. Kaciga se ionako danas slabo vidi, a tu su i veliki brojevi i boje kamera. Što bi onda tek trebalo reći na IndyCar gdje neke momčadi doslovno mijenjaju boje cijelog bolida za određene vikende.



      12
      11

      1
  4. Marlboro
    Toto Binotto Prikaži

    Wow
    Znaci nemoj trazit dozvolu i mozes sta hoces



    16
    16

    0
  5. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Zamislite situaciju u kojoj vozacev generator iskoristi 121 kW snage, ne prode jedan cunjic pri brzini od 250 km/h, a sve to odradi s kacigom cija je boja linije u desnom donjem kutu sa straznje strane drugacija od one koju su prijavili. Kladim se na kaznu od 63 mjesta na gridu za sljedecu utrku.



    13
    11

    2
  6. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Ja sam odmah napisao da tko mu kriv što je ikoga pitao….



    13
    13

    0
    • Fernando Alonso
      Lovro Andraka urednik Prikaži

      Baš sam se sjetio tvog komentara, ne mogu vjerovati da je to zapravo Masijev argument :facepalm:



      10
      9

      1
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        Samo je potvrdio ono što smo naslućivali da se kontrolom pravila o dizajnu kacige nitko nikada nije bavio osim kad bi neka momčad pitala.

        To je najbolji dokaz da je pravilo irelevantno i da ga zapravo treba ukinuti. Neka rade kacigama što god žele. Kaciga mora zadovoljavati neke sigurnosne standarde – ostalo je irelevatno.

        Bolje neka porade na vidljivosti brojeva na bolidima iz svih kuteva snimanja kamere.



        7
        6

        1
  7. Mercedes
    Jester Donator Prikaži

    Ne kužim kaj *ebu s tim bojama kaciga, ionako se zbog svih tih silnih zaštita niti ne vide pa im teorija o raspoznavanju vozača pada u vodu. Osim toga, imaju bitnijih problema za riješavati.



    8
    8

    0
  8. Ferrari
    Boris_CRO Prikaži

    zabranio bih promjene kaciga zauvijek. Prva kaciga treba biti i zadnja. I također bih zabranio prešarene. Ova od Vettela je čista i uredna sada. Bijela sa njemačkom zastavom.



    1
    -11

    12
    • Ferrari
      Boris_CRO Prikaži

      Možete mi lupati minuse, ali sve one Vettelove RB kacige su bile totalni promašaj. Previše detalja, boja, svjetlucanja… jebeni Las Vegas i da te netko pita kasnije po kojoj kacigi pamtiš Vettela u RB nebi znao.
      MS u Ferrariju, svi znaju kacigu, David Coulthard – svi znaju kacigu, Stewart, Senna, Lauda itd. – svi znate njihove kacige.



      3
      1

      2
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        Zašto bih ga trebao pamtiti po kacigi? To je njegov fazon. I ako se ne varam mijenjao je kacige nakon svake pobjede. Tako da za svaku može reći gdje je sa njom pobijedio. A to šta neko misli o tome je nebitno. Po meni je imao odličnih kaciga u to vrijeme. I puno više ljudi je bilo za nego protiv. Isto tako je većina bila protiv ovoga pravila o istom dizajnu kacige.



        2
        2

        0
    • Mick Schumacher
      tifosoante novinar Prikaži

      Malo pretjeruješ, ali ok, to je tvoje mišljenje. Ja iskreno nemam ništa protiv toga da se koji put promijeni dizajn kacige, ali one Vettelove kacige u RB su bile teški kić, tu se slažem s tobom. Ali za Schumachera, Laudu i dijelom za Sennu si u krivu. Schumi je do VN San Marina 2000. imao bijelu kacigu sa zastavom Njemačke i plavim zvijezdama na vrhu, a promijenio ju je u crvenu samo zato što ga nisu mogli razlikovat od Barrichella, a i kasnije je imao posebnih kaciga. Lauda je u vrijeme kad je vozia za Mclaren nosio crvenu kacigu s logom svoje aviokompanije, a Senna je 1985. imao kacigu čija je bazna boja bila neon žuta(po mom mišljenju jedna od ljepših retro kaciga).


      0
      0

      0

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.