Helmut Marko: Za Vettela nema budućnosti u Ferrariju

Izdvojeno

Red Bullov savjetnik za motorsport Helmut Marko uvjeren je kako je nakon VN Rusije postalo jasno da Sebastian Vettel mora promijeniti ekipu. Vettel je u Sočiju morao odustati zbog otkazivanja motora. Nakon pobjede na VN Singapura i sjajnog starta na utrci u Rusiji, Nijemac je ponovno imao vikend za zaborav.

Prema Helmutu Marku, Vettel više ne bi trebao gubiti vrijeme u Ferrariju. Austrijanac misli da talijanska momčad nije na nivou koji je potreban Vettelu, pa mu zbog toga savjetuje promjenu ekipe.

“Ferrari nije pobijedio s najbržim bolidom, i iako je Sebastian bio brži vozač, upravo su njega žrtvovali. Za njega više nema budućnosti u Ferrariju,” izjavio je Marko.

A evo kako su talijanski mediji opisali Ferrarijev fijasko u Rusiji:

“Crvena katastrofa: nesporazumi između vozača i momčadi, još jedan problem s pouzdanošću motora i lošom srećom.” – La Repubblica

“Ferrarijev najveći problem je nepouzdanost i što imaju dva sjajna vozača. Htjeli su do velike pobjede, a na kraju se desio veliki neuspjeh. Veliki je problem imati dva vozača koji se bore za pobjede, problem kojeg je Ferrari htio imati već na početku sezone.” – Il Giornale

“Ferrari, ovo je rat. Ruganje nad propetim konjićem nakon dominacije u kvalifikacijama i na početku utrke. Vettel i Leclerc vode otvoreni rat.” – Corriere della Sera

“Ferrari, koliko grešaka!” – La Stampa


Odgovor

42 komentara

  1. Mclaren
    Fittipaldi Prikaži

    Moje osobne želje:

    – Hamilton u Ferrari jer voli strast, luksuz i talijansku raskoš
    – Vettel u Mercedes jer je programiran za njemački stroj
    – Ricciardo nazad u Red Bull da on i Max opet bodovno dignu momčad u vrh

    Gledali bi još veći show!



    28
    20

    8
    • Max Verstappen 1
      Multi 21 Prikaži

      I u Mercedes uvaliti Ocona ili Russella. Pa nek svi imaju problema sa vozačima. :D



      13
      12

      1
    • Sebastian Vettel
      kuruza Prikaži

      Svida mi se ovo Vettel i njemacki stroj. Mislim da bi to bila ubojita kombinacija!



      6
      5

      1
    • Robert Kubica
      Mr0410 Donator Prikaži

      I onda bi u ferrariju imali lecrerca i hamiltona, sto opet ne bi bilo dobro. Medjusobno bi se poklali na stazi :D



      15
      14

      1
    • Nando
      andrej12 Prikaži

      Ne bi me čudilo da je Mercedesu tajna želja Vettel, osvojiti naslov s njemačkim vozačem u njemačkom autu



      7
      4

      3
    • Lewis Hamilton 44
      NRteamLH44 Prikaži

      Gledali bi show da je Formula 1 show a ne biznis kao sto je polako postala. Leclercovom okupacijom Ferrarija mislim da su i zvanicno vrata toga tima zatvorena za Hamiltona. On ostaje u Mercedesu jos 2 sezone,jer ce Mercedes sigurno jos 2 sezone imati konkurentan bolid.

      Mislim da je u Mercedesu sve isplanirano i da nista nije slucajno,kao sto ni ulazak u F1 bas kad je bila promjena motora nije slucajan,tako ni ovih vezanih 8 pobjeda sa pocetka sezone nije slucajno. Uzeli oni 8 trka,pa kao zaboravili razvijati bolid pa ih sustigli Ferrari i RB… puste price… odradili posao i okrenuli se razvoju bolida za naredne 2 sezone,tako se to radi kada ti se moze,kao sto im se moze od kako su uvedena nova pravila o motorima.

      2021 u Mercedesu vidim Russella,jer je prirodno talentovaniji od Ocona bar za duplo,koji je vec sada izjavio da je poceo uciti na osnovu Hamiltonovih voznji,a sta ce tek nauciti kada predje kod njega u tim i samim tim ce to biti primoredaja Hamiltona mladjem vozacu i zavrsetak karijere sa vjerovatno 7-8 titula i svim mogucim rekordima.



      4
      -6

      10
    • Ferrari
      ferrari1984 Prikaži

      Hamsta u Ferrari samo da ga našamara “malac”…. To je moja želja?



      5
      2

      3
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        Ne volim Hama, ni Maxa kao ni Vettela no ako moram birati jednog od njih troje u paketu s Lecercom definitivno zelim Vettela i dalje jer s ovom dvojicom bi bio totalni raspad sistema u Ferrariju. To ne bi odrzao u normali nitko na planeti. Max bi vjerovatno unistio koju utrku isebi i Leclercu a Ham bi vodio ratove kao s Rosbergom. Ne zelim to uopce gledati u Ferrariju.



        8
        7

        1
  2. Charles Leclerc
    F12000 Prikaži

    Po meni je problem što postoje samo 3 top momčadi, a više vozača poput: Hamiltona, Leclerca, Verstappena, Ricciarda i Vettela.
    Stavite bilo koga od njih s nekim drugim i dobit će te problem, u to sam siguran.



    9
    9

    0
  3. Renault
    zd1400rt Prikaži

    Helmut kaki čim zine. Sada kao brani vozača koji je podbacio kada im je bilo najteže i još im zabio nož u leđa.



    1
    -17

    18
  4. Ayrton Senna
    madgalico Prikaži

    Ferrari nije mogao bolje napraviti nego to sto je napravio.

    Iskusni vozac i mladi talent…2 vozaca koji bi mogli donijeti naslov Ferrariju.
    Kimi je vec godinama vozio kao da vozi preko one stvari, cak vec i one godine kad je uzeo naslov…

    Riskirali su, ali su dobili velikog vozaca kojem se smijesi naslov 2020. naravno ako se Seb pomiri stim i pomogne Ferrariju osvojiti naslov koji cekaju vec “100 god”.

    Pustimo sad salu na stranu…
    Seb ima 4 naslova, postigao je jako, jako puno. Neka sad pomogne Leclercu tako da mu prenese neko iskustvo i neka mu pomogne uzeti i vozacki naslov, ako je moguce. Naravno ako je bas problem u tome da mu ne pase bolid kakav Ferrari slaže.

    Ipak je Ferrari na 1. mj…



    5
    -19

    24
    • David Croft
      Ferrari Prikaži

      Seb ima 4 naslova, postigao je jako, jako puno. Neka sad pomogne Leclercu tako da mu prenese neko iskustvo i neka mu pomogne uzeti i vozacki naslov, ako je moguce

      Miješaš Bottasa i Vettela…jebiga stari.



      18
      12

      6
    • Robert Kubica
      Mr0410 Donator Prikaži

      Seb ima 4 naslova, postigao je jako, jako puno. Neka sad pomogne Leclercu tako da mu prenese neko iskustvo i neka mu pomogne uzeti i vozacki naslov, ako je moguce

      Svakome je cilj biti vodonosa.



      6
      6

      0
    • Ferrari
      Boris_CRO Prikaži

      Možeš ti imati 2 vrhunska vozača koji se kolju kada imaš dominaciju pa i odustajanja u lomu i kršu neće drugima pomoći. Kada se boriš protiv ekipe koja je na tvojoj razini, a sa jasno utvđrenim pravilima i vozačem broj 1. onda si gotov.
      Pobjediti Mercedes znači biti savršen u svakom pogledu i imati kontrolu nad svim situacijama i totalno posloženu hijerarhiju.

      Ferrariju treba odličan drugi vozač, ali ne ambiciozni. To je onaj level kada si odličan kao Rubens, ali ti nije sila doći do naslova.


      0
      0

      0
  5. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Jednostavan je odgovor na ovu temu. Vettel ima budućnost u Ferrariju ako nastavi kako je vozio zadnje dvije utrke. Ako nastavi raditi greške kakve je radio kroz zadnjih godinu i nešto onda mu ni Bog neće pomoći. Imamo sada situaciju u kojima je Leclerc podigao Ferrari i očito probudio Vettela koji je sada pokazao da može i on biti brži i odraditi dobru utrku. Problem je što je u zadnje vrijeme takvih utrka bilo malo a grešaka puno. On bi mogao dalje biti u Ferrariju , no njegovi nastupi trebaju biti kao zadnja dva i problema nema. Ako bi nastavio sa sličnim vožnjama nema govora da on ide ikuda, samo ekipa njih mora malo obuzdati i dati do znanja kada ima tko prednost i amen. Mislim da je Sebastianu velik problem ova rupa od Njemačke lani do Monze ove godine gdje je bilo dosta loših utrka i dosta grešaka. Možda je to razlog zašto je ekipa dala podršku Leclercu no uvjeren sam da Vettel može zadržati ovaj nivo i bez trzavica voziti dalje s Leclercom u ovoj ekipi. Kuda Vettel može otići dok je Verstapen u Red Bullu ili Lewis u Mercedesu. Jednostavno nema kamo i najbolja varijanta mu je probati nadmudriti Leclerca ako već ne ide subotom onda nedjeljom i taman i da bude koju utrku iza njega neće mu to ljudi previše zamjeriti. No ako se ponove npr VN Velike britanije, Bahrein ili Monza kritika će svakako biti opet.



    10
    7

    3
    • F1puls
      ivanh Prikaži

      Sorry..ali ja u Rusiji nisam vidio bržeg Vettela,vidio sam prividno bržeg Vetela,budući da se LecLerc sa njim nije utrkivao čekajući da ovaj odradi dogovoreno.Na kvalijima je LecLerc ODERAO Vettela za skoro pola sekunde, to nije malo.Dakle,napraviš kolegi zavjetrinu,ostaviš mu prostora za preticanje(iako si ga pomeo dan prije) i ovaj te sjeb* na najgori mogući naćin.Nitko me ne može uvjeriti da ga ovaj nije mogao pustiti prema dogovoru u prva dva kruga-prema dogovoru.Naprotiv, Vettel vozi kao da mu je posljednja utrka u životu i shodno tome uništi motor.
      Dno dna od strane Vettela i jedini je krivac što Ferrari nije uzeo pobjedu.



      14
      -10

      24
      • Charles Leclerc
        F12000 Prikaži

        Bravo @ivanh ovo je najbolji komentar na ovu temu i sažima sve.

        “You put me behind, I respected everything. We’ll speak latter, but now it is difficult to close the gap obviously.”

        “I completely understand. The only thing is that I respected… I gave you the slipstream, no problems. And then I tried to push at the beginning of the race, but I overheated the tyres. But anyway… It’s no problems.”

        Toliko o nevaljanom Leclercu i Sebastianu Velikom, koji je na prepreden način odlučio ignorirati tim i kolegu radi vlastitog probitka. Degutantno.



        11
        -2

        13
      • David Croft
        Ferrari Prikaži

        @F2000

        Znači to je tebi top komentar i sažima sve?

        Znači utrka je u Subotu ne u Nedjelju, želiš svog vozača u potpunosti zaštićenog ko ličkog medvjeda, misliš da je Seb taj koji je kriv za kvar MGU-K i da je on krivac za Ferrarijev gubitak pobjede?

        O bože…ako nisam vidio zaluđeniju osobu od tebe ja iskreno ne znam…a predstavlja se kao nekakav Ferrarije fan. Kriste.

        Uistinu degutantno.



        13
        6

        7
      • Charles Leclerc
        F12000 Prikaži

        @Ferrari

        Upitniji su meni “veliki” Ferrarijevci koji funkcioniraju po principu prokrustove postelje kad je u pitanju Vettel sa svojim igricama i greškama.

        Meni se važe svaka, a drugi su veliki Ferrarijevci kad žele Leclerca da se sudari, da mu se bolid pokvari, da ga Mercedesi preteknu u prvom zavoju i kad ga nazivaju najgorim imenima. I na to nitko ni da trepne.

        Dajte molim vas!



        5
        -3

        8
      • F1puls
        ivanh Prikaži

        @Ferrari

        “Znači utrka je u Subotu ne u Nedjelju,”..

        Čemu onda kvalifikacije..?..čemu se onda toliko grčevito bore za PP, ako kvalifikacije nisu dio utrke..?

        Mislim da je ovo Vettelovo (ne)djelo sa predumišljajem!



        3
        -6

        9
      • David Croft
        Ferrari Prikaži

        @ivanh

        Zato što se mora odrediti tko gdje starta utrku?

        UTRKU U KOJOJ SE VOZAČI BORE ZA BODOVE.

        Kvale ti samo daju nekakvu poziciju, ali ne i bodove, a ni pretplatu za pobjedu. Moraš je izboriti u utrci.

        Problemi da logikom ili?



        12
        8

        4
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      Ono sto zelim reci i sto ja ocekujem od njih je kad se vec ne bore za titulu bar da timski odrade kraj ove sezone. Pokazale su utrke da moze biti brzi Lecerc ali znao je buti brzi i Vettel i to je tako tko vidi drugacije je slijep. Nije Vettel Bottas ljudi moji da ga bas mozes sutati kako zelis , niti je potpisao takav ugovor. Da nisu imali kvar vjerovatno bi dobili tu utrku i danas bi se pricalo drugacije. Opcenito nisam za takve taktike i zamjene vozaca ali ako je to nacin da se pobjedi Mercedea neka, no mora se znati tko sta radi daleko prije utrke a ne raspravljati o tome na team radio za vrijeme utrke. Meni to izgleda ovako, dogovore svasta a onda bude kao da nisu dogovorili nista. Onaj potez pustanja Leclerca prije boksa kako je trazila momcad je meni besmislen bez obzira na dogovore. Valjda ti je cilj pobjediti a ako si 2 kruga prije kraja u situaciji zamjeniti vozace onda ih mjenjaj 15 puta ako treba.



      3
      2

      1
      • F1puls
        ivanh Prikaži

        @Ferrari

        “Zato što se mora odrediti tko gdje starta utrku?

        Pa neka izvlače papiriće za startni poredak…!??



        1
        -3

        4
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        Ne mora se nigdje nista odrediti tko starta i ne znam gdje ai to vidio u mojem komentaru. Trebaju znati tko ima prednoat u kojem stadiju utrke i zasto. Trebaju znati kako jedan drugom pomoci da pobjede Mercedes a da nekompromitiraju svoje utrke. Treba im biti jasno da je prvi cilj pobjediti a ne se medusobno klati na stazi i prepucavati preko team radia. A to je vrlo jednostavno znaci ako se dogovori da netko pomaze netkome jer je jedan vozac u boljoj situaciji nego drugi taj drugi vozac je prva crta obrane od Mercedesa i cuva leda ovom prvom a apsolutno je nebitno dali je to Vetrel ili Leclerc jer apsoulutno nece dobit nista time pobjedi li utrku Leclerc ili Vettel. U russiji je s obzirom da je Vetrel imao predbost od 5 sekundi morao on biti taj kojeg se cuva jer je uspio odmagliti Lewisu dalje nego Leclerc. Ako bi se kasnije pokazalo da ga lecerc stize onda bi bilo logicno ga pustiti naprijed a ne drzanjem Vettela vani izgubiti tesko stecenu razliku u odnosu na hamiltona. To je moje videnje stbari i pricao bi i obrnuto ka je situacija drugacija kao sto je po meni bila u singapuru. No tamo su upisali p1 i p2 pa nemam nekih primjedbi na taktiku . I lijepo sam gore napisao ako vide da imajju pobjedu pred kraj utrke onda daj onog naprijed koji je navodno dao sebu zavjetrinu za bolji start da bude ispred hama i to pod uvjetom da se pokaze brzi u ostatku utrke i da se vidi da ga onaj drugi stopa. Ferrari se bori medu svojim vozacima za prvo mjesto nakon par krugova a pobjeda je jos uvijek u “zanzibaru”.



        3
        2

        1
    • avalon Prikaži

      jbte da je leclerc reinkarnacija fangia , senne i MS u jednom ne bi ga ovoliko veličali posli tek 1,5 sezone i njegovih 37 trka u karijeri F 1 . izgleda da s e nekad “davno” seb nekima zamirija i da mu se to ni danas ne može oprostit :) da li se iko sjeća sebovog “načina rada” u RB kad bi poveja trku u “čistom zraku” i zbog toga bija recimo nedodirljiv ? zar se to nije dogodilo i u rusiji ? da bi poveja trku prvo je treba preteći LH koji je takođe on njega bija bolji u Q . svi “novopečeni” fanovi CL su se uzpi*dili kako seb neposredno posli starta nije poštova dogovor i vratija poziciju CL koji je sirot pregrijava gume trudeći se držat SV u okviru sekunde , a zbog pregrijavanja guma mu je seb izmica sve više do otprilike max 5 s jer je nijemac kako mudro zaklučuje ivanh vozija “kao da mu je posljednja utrka u životu i shodno tome uništi motor.” virujem da ivanh sa sigurnošću zna da je baš zbog takve vožnje sebu crka MGU-K jer informacija tokom trke je bila kako je u pitanju MGU -K . eto šta se desi kad se umisto laganini vožnje forsira vozit šta brže tokom trke . seb to nikako da nauči jer npr i u suzuki 2017 . je forsira umisto da vozi oprezno , pametno jer ko je vidija u trci forsirat , “gazit” motor , a posljedica toga je bila crkavanje svičice . treba znat vozit pametno , a brzo , bez forsiranja ka šta radi CL ili LH , ne sve brže i brže … to svi znaju . interesantno da su svi fanovi CL primjetili da je ovaj “uništava” gume u svojim nastojanjima da se približi sebu šta je bilo i nemoguče zbog “prljavog zraka” , a nisu primjetili da je iste probleme treba imat i LH pa mu je stoga CL treba odmicat ali interesanto … NIJE se uspija odvojit od lewisa . kad je u singapuru SV iako iza CL pozvan prvi u box to je fanovima bija očit znak da se seb favoriziora jer normalno je da po nepisanom “prvilu” bolje plasirani u tom trenutku ide prvi u box , a kad se to desilo u rusiji da tada 2. CL ide prvi na izmjenu onda je to bilo OK ? jer jbga pravila ( makar i nepisana) postoje da bi se kršila zar ne fanovi ? uostalom tada je sve došlo na svoje , CL je dobija ono šta mu je “obećano” , bit ispred seba … fanovi :) :):) a onda je posli izmjene guma seb nastavija forsirat ( mislim da je u nekoliko krugova prednost VB sa 11 smanjija na 9+ s ) umisto da vozi sporije ( jer trke vozači – znalci tako i voze zar ne fanovi ? ) i time “uništija” MGU-K i pobjedu CL pošto ovaj nije moga preteći do kraja trke sporaća VB kojeg je u Q ostavija iza sebe čak SEKUNDU = 2 , 5 X više nego seba ! ;) ni mene ka npr ni ivanh niko ne može uvjerit da seb već u prva 2 kruga kad su “udaljenosti” između prva 3 vozača bile neznatne nije moga pustit našeg CL prema dogovoru nego tek u 26. krugu kad je 1. seb 2. pozvan u box . a onda je još umisto da “dovede” bolid u box pod krinkom navodno “čuvanja” motora sta sa strane šta je uzrokovalo SC . pravi vozač bi po cijenu eventualnog “uništenja” PU “dotetura” do boxa samo da mu kolega pobjedi . očito seb “ne voli” CL jer vidi da je momčić bolji , a netrpeljivost je pokaza već u spa di se uopće nije opira LH koji je bez nepotrebnog forsiranja , “gaženja” PU ( ka šta je seb radija u rusiji ) lagano jurija da dostigne CL . nije seb zaslužan za tu pobjedu CL ( 0.9 s na kraju ) , dapaće , sve je uradija da ga LH šta prije pretekne i pobjedi reinkarnaciju fangia , senne i MS u jednom . po meni seb bi zbog ovoga treba dobit “nogu u dupe” iz ferraria i najbolje bi za tim bilo kad bi moga klonirat CL pa da 2 CL voze ako ne u nastavku prvenstva , a ono u sezoni 2020 . pa na dalje …… btw , je li se ovako pisalo o kimiju ka krivcu šta je ferrari lani poražen u monzi , na domaćem terenu od mercedesa/LH ? ;)



      16
      12

      4
      • F1puls
        ivanh Prikaži

        Avalon…da LecLerc nije radio vezom tražio da se poštuje dogovir,svi bi sada pričali kako je Vettel bio na “mlazni”pogon i da je LecLerc zaspao na startu.S obzirom na gume, nije čudno što je bio brži od LH.

        Seb se trebao držat dogovora,samo to….a mogao je biti iskren i fer na raspravi strategije i napomenuti da ne treba ničiju pomoć na startu, pa ni od reinkernacije Senne,Schumachera,Fangia….?



        6
        0

        6
    • Felipe Massa
      Braziliscanec Masa Prikaži

      Mislim da Vettelov problem nije broj greški, nego kako je nekooperativan kad su momčadske odredbe u pitanju.



      4
      0

      4
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        Ovaj broj greski je sigurno utjecao na njegovo sampouzdanje. Na svakoga bi tako sto utjecalo, godinu dana konstantnih kritika, pritisak od strane ekipe, javnosti, medija itd. Cak je jednom prilikom netko iz Ferrarija rekao da mora popraviti svoju formu ako se nevaram. Sve to odradi svoje…



        5
        4

        1
  6. Ayrton Senna
    MCLfan Prikaži

    I još Mclaren i Renault da se jače približe



    2
    0

    2
  7. Bernie Ecclestone
    Dani Donator Prikaži

    Zna Marko kaj priča. Pa njegovi su projekti Vettel i Verstapen



    1
    0

    1
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      Da zna sta prica onda ne bi kad je doveo Maxa favorizirao njega cijelo vrijeme i vidio projek u njemu a drugog vozaca zapostavio, i to onog koji je u prve dvije sezone bio bolji od Maxa. Ono sto on misli da se dogada u Ferrariju oni u Red Bullu rade redovito pa barem kad su oni u pitanju nisu mjerodavni pricati o tome. Imali su jako dobrog drugog vozaca koji nije nikada radio probleme pa im je otisao zbog situacije u timu , tako da RB i njegova ekipa prva radi takve stvari. I bilo bi lijepo ga pitati a kuda da to Vettel ode a da ne ode u losiju ekipu od one u kojoj je sada. Mozda da dode u RB slusat da propusti Maxa?



      5
      3

      2
  8. Fernando Alonso 14
    Lukica Prikaži

    Ma dovest Alonsa pa da bude potpuni kaos, kad je bal nek je maskenbal!



    7
    6

    1
    • ZvoNik Prikaži

      To sam i ja zagovarao prije 2-3 godine, pa da vidimo tko je tko u istom bolidu. Međutim, pored zagarantiranog cirkusa, ki će to platiti (što bi rekli naši sjeverni otočani).



      1
      1

      0
  9. Sebastian Vettel 5
    The Stig Prikaži

    Dajte vi Vettelu pouzdan bolid i no problemos . Isto vam je to i sa Hamiltonom s tim sto mislim da je Vettel jaci u duelima .



    9
    4

    5

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.