NYCK DE VRIES pobjedom u Sočiju osigurao naslov prvaka Formule 2!

Formula 2

Lovro Andraka

Prije 5 godina 4 min 1 komentara

24-godišnji Nizozemac Nyck de Vries pobijedio je na glavnoj utrci Formule 2 u Rusiji i time osigurao naslov prvaka tri utrke prije kraja. ART-ov vozač tako je postao treći prvak ove kategorije pod trenutnim nazivom nakon Charlesa Leclerca i Georgea Russella.

Drugo mjesto pripalo je Nicholasu Latifiju, dok je treće mjesto na kraju osvojio Louis Deletraz sjajnim pretjecanjem Luce Ghiotta.

Peti je bio Sergio Sette Camara, šesti Nobuharu Matsushita, a sedmi Jack Aitken. Domaći vozač Nikita Mazepin stigao je do osmog mjesta, stoga će u sutrašnju sprint utrku krenuti s pole positiona. Posljednji bodovi pripali su Callumu Ilottu i Guanyuu Zhouu.

Start je prošao prilično mirno, a Nyck de Vries je imao savršen start s pole positiona, već se na ulazu u prvi zavoj koji se prolazi punim gasom uspio odvojiti od ostatka društva. Prva petorica nisu promijenila svoju poziciju, dok je u sredini poretka Mick Schumacher ostvario najveći napredak skokom od četiri mjesta sjajnim pretjecanjima u dugačkom zavoju 3.

Guanyu Zhou i Giuliano Alesi na startu su skratili zavoj 2 i nisu se propisno vratili na stazu, stoga su im dodijeljene vremenske kazne od pet sekundi.

Debi Artjoma Markelova za Arden nije dugo trajao, Rus je stao pored staze već u prvom krugu i izazvao stanje virtualnog safety cara. Krajem drugog kruga utrka se nastavlja, a već u četvrtom krugu vozači koji su startali na mekšim gumama počinju gubiti tempo – Luca Ghiotto, koji je startao na mediumu, se probio na drugo mjesto prolaskom Ilotta i Latifija.

Svi vozači na supersoftu ulaze u boks u najranijem dozvoljenom krugu, šestom, a to su bili svi osim Ghiotta, Schumachera, Mazepina, Matsushite, Kinga, Alesija, Boschunga i Sata. Između Schumachera i Mazepina smo vidjeli sjajan okršaj od zavoja 2 do 4, a kao pobjednik je nakon dva kruga borbe izašao ART.ov vozač.

U 12. krugu de Vries prolazi prvog od vozača na obrnutoj strategiji, Marina Sata, a dva kruga kasnije Schumacher gubi poziciju i od Nobuharua Matsushite. U 18. krugu iz Schumacherove Preme počinje izlaziti velika količina dima, ali zanimljivo, Nijemac je uspio odvoziti još dva kruga bez gubitka brzine. U tom 20. krugu ipak ulazi u boks i odustaje, a Matsushita preuzima drugo mjesto od Mazepina.

Ghiotto napokon odlazi u boks krajem 24. od 28 krugova te se iz vodstva vraća na četvrto mjesto iza de Vriesa, Latifija i Deletraza, vozača koji su startali na supersoftu i bili u boksu u šestom krugu.

Talijan je letio na svježem setu supersofta i u 26. krugu prolazi Louisja Deletraza za treće mjesto. Sljedeći na redu je bio Latifi, no njega Ghiotto nije uspio proći. Dok se on vozio iza Latifija, Deletraz je iskoristio priliku za ponovni priključak i u 13. zavoju spektakularno vraća treće mjesto te osvaja svoj treći podij sezone.

De Vries je za to vrijeme mirno kontrolirao utrku te četvrtom pobjedom sezone osigurao ovogodišnji naslov prvaka Formule 2 u svojoj trećoj sezoni u kategoriji. Kao prvak iduće sezone više ne smije voziti u F2, ali već je ranije potvrđeno kako će iduće sezone voziti za Mercedes u Formuli E.

Sutrašnja sprint utrka kreće u 10:20.

Vozač Momčad Zaostatak
1 N. de Vries ART Grand Prix
2 N. Latifi DAMS 4.918
3 L. Delétraz Carlin 5.995
4 L. Ghiotto UNI-Virtuosi 7.607
5 S. Sette Câmara DAMS 11.378
6 N. Matsushita Carlin 20.364
7 J. Aitken Campos Racing 27.403
8 N. Mazepin ART Grand Prix 28.572
9 C. Ilott Sauber Junior Team by Charouz 32.394
10 G. Zhou UNI-Virtuosi 33.756
11 S. Gelael PREMA Racing 43.365
12 J. King MP Motorsport 47.493
13 G. Alesi Trident 48.620
14 R. Boschung Trident 59.021
15 T. Calderón BWT Arden 69.884
16 M. Sato Campos Racing 106.218
17 M. Raghunathan MP Motorsport 1 krug
18 M. Isaakjan Sauber Junior Team by Charouz 1 krug
M. Schumacher PREMA Racing
A. Markelov BWT Arden

Konačni rezultati Formule 2 2019.


Odgovor

1 komentar

  1. F1puls
    Nikola Klobučarić Prikaži

    Čestitke de Vriesu, a sad da ga vidimo u Formuli E! :)



    1
    1

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.