Službeno: McLaren raskida suradnju s Renaultom i prelazi na Mercedesove motore!

Izdvojeno

Momčad McLarena upravo je objavila da raskida suradnju s Renaultom na kraju 2020., te da će od 2021. biti pogonjeni Mercedesovim motorima.

Britanskoj momčadi ovo će biti već treći različiti dobavljač motora u posljednjih nekoliko godina nakon neuspjele suradnje s Hondom (2015.-2017.) i trenutnog dobavljača Renaulta, a ponovno se vraćaju na Mercedesove motore nakon 2014. Renault bi tako od 2021. mogao postati jedini proizvođač motora bez kupca.

Cijelu situaciju prokomentirao je McLarenov direktor Zak Brown.

“Renault je bio sjajan partner i vrlo važna stavka u našem planu oporavka u Formuli 1. Bez obzira na opravdani fokus na tvorničku momčad, Renault je uvijek bio pošten, konzistentan i transparentan u našoj suradnji i željeli bismo se zahvaliti cijeloj momčadi u Viryju na sjajnoj usluzi koju su pružili McLarenu posljednje dvije godine. Naravno, 2020. će biti naša posljednja godina suradnje i nastavak izazova približavanja najboljim momčadima.”

– Zak Brown

McLaren Racing i Mercedes-Benz dogovorili su suradnju do najmanje 2024.

Brown je dodao:

“Ova suradnja vrlo je važan korak u našem dugoročnom planu povratka uspjesima u Formuli 1. Mercedes je mjerilo kao momčad i proizvođač motora pa je stoga prirodno da tražimo suradnju s ovom kompanijom.”

“Nova suradnja odražava povjerenje naših dioničara i važna je poruka našim investitorima, našem timu, partnerima i navijačima da smo posvećeni vraćanju McLarena na čelo poretka.”

– Zak Brown

Nadolazeću suradnju prokomentirali su šefovi momčadi McLarena i Mercedesa.

“2021. će biti vrlo važna prekretnica za McLaren dok nastavljamo proboj prema vrhu, stoga je ključno da već sad imamo ključne elemente koji će nas spremiti za novu eru ovog sporta.”

“Radujemo se povratku Mercedes-Benza našoj obitelji. Istodobno, Renault je i dalje cijenjeni partner kao i moćan konkurent, i bit ćemo usredotočeni na nastavak naše suradnje kroz ostatak ove sezone i sljedeće godine.”

– Andreas Seidl

Toto Wolff je zaključio:

“Oduševljeni smo zbog povratka McLarena u našu trkaću obitelj s novom suradnjom oko nabavke motora. Iako dvije marke dijele prestižnu povijest, ovaj novi ugovor odnosi se na budućnost i početak nove ere opskrbe pogonskih jedinica za godine koje dolaze.”

“McLaren posljednjih godina slaže kockice za povratak na vrh, uključujući impresivne performanse s Renaultovim motorima ove sezone. Nadamo se da će višegodišnji ugovor biti još jedna prekretnica za McLaren u njihovom povratku među najbolje, gdje je i momčad Mercedesa.”

– Toto Wolff

Odgovor

51 komentara

  1. F1puls Portal
    Sarma Donator Prikaži

    Drago mi je zbog McLarena, volio bih jaki McLaren.

    Već samo pisao na forumu, Mercedes zna šta radi, sa takvim sporazumom Mercedes će imati još više političke moći u F1.



    27
    26

    1
  2. Mercedes
    LewisHamilton44 Prikaži

    Mislim da ovo vraća McLaren na postolja šta mi je strašno drago za vidit



    6
    5

    1
  3. Mclaren
    luke flywalker Donator Prikaži

    Nadam se da je na bolje.



    3
    3

    0
  4. Nico Hulkenberg
    Jaime22 Prikaži

    Znači li to da bi mogli vidjeti povratak srebrne boje na Mclarenu ili je to nemoguće pošto više nemaju Vodafone-a kao sponzora? ?



    1
    1

    0
  5. Sebastian Vettel 5
    Vettel-Ferrari Donator Prikaži

    Drago mi je zbog McLarena, ako će ih to približiti najjačem trojcu. Nadam se da će Sainz ostati dotad vezan za njih, jer bih volio da ima bolid dostojan barem postolja.

    S druge strane, njihov budući dobavljač motora mi nije drag nikako, tako da će mi i McLaren upola manje drag biti.
    Žao mi je nakon svega što nisu uspjeli s Hondom, jer su mogli biti prava tvornička ekipa. Ovako, ako nekad i pokažu potencijal konkurentnosti tvorničkom Mercedesu, sumnjam da će biti ravnopravni njima, sve dok je Mercedesu natjecanje u Formuli 1 bitno. Ali oni najbolje znaju šta žele, nakon par godina lutanja vjerujem da će im pravo zadovoljstvo biti borba za postolja i eventualno koju pobjedu.



    5
    3

    2
    • Mclaren
      AlkY Donator Prikaži

      Kako sam na forumu napisao , jasno je da Merc nikad nece dati da McLaren bude bolji od njih dok koriste njihove motore i dok je Merc kao ekipa dio F1.
      Ali kako stvari stoje McLaren debelo puca na top 3 ekipe tako da bi lako mogao postati treca ekipa.
      A sta se tice prvog dijela tvog posta , da ce ti McLaren biti upola manje drag. E pa to je meni drago , jer najbolja era F1 mi je bila upravo ta kad su McLaren i Ferrari bili najveci rivali :D. Nece sada biti bas tako , ali ce se barem malo pribliziti tome hehe



      1
      0

      1
      • Sebastian Vettel 5
        Vettel-Ferrari Donator Prikaži

        Ne sumnjam ni ja da McLaren puca na top 3 ekipe, i treba. Kažeš da im bi mogli postat treća najjača momčad, možda da, ako Ferrari ili Red Bull Honda bitno podbace, ali npr. ako oni budu ispred Mercedesa, McLarenu će ta treća pozicija biti onda problem, jer im je direktni konkurent Mercedes. Ma da, ne želim reći da ni pod koju cijenu McLaren neće moći biti bolji od Mercedesa, jer ako u Mercu podbace, što je mala vjerojatnost, ne vjerujem da će iz sujete namjerno sabotirati McLaren. Ali dobro, to je velika nepoznanica, tko zna kako će se sve razviti, no ne sumnjam da će biti još bliže vodećoj trojci već sad s Renaultom.

        I meni bi bilo drago da se malo više distanciramo mi fanovi Ferrarija i vi McLarena, jer je to dosta prirodnije stanje stvari u Formuli 1, dok je danas nekako to rivalstvo na minimumu ponajviše iz sažaljenja prema McLarenu zadnjih sezona, jer nitko ne želi da takva ekipa bude na dnu poretka. Da je McLaren-Honda partnerstvo bolje zaživjelo u hibridnoj eri, vjerojatno ni mi ne bi imali preveliku blagonaklonost prema McLarenu :mrgreen:



        2
        1

        1
      • Bernie Ecclestone
        Dani Donator Prikaži

        Ali isto tako nitko ne garantira da renault daje jednake uvjete . Možda je ovo mercedesu plan b ako napuste formulu kao tvornička ekipa.



        1
        0

        1
  6. Alfa Romeo
    laky614 Prikaži

    Renault na kraju nece nikome prodavati svoje motore. Bas su se srozali…



    1
    1

    0
  7. ZX10R Prikaži

    Super bi bilo da se Mclaren vrati u sam vrh
    Sigurno će im sa mercedesovim motorom to biti lakše ostvariti



    2
    1

    1
  8. mclarenfan Prikaži

    Volim McLaren, cijenim Mercedes (i što su zajedno učinili) ali ovdje mi je malo previše priče o obitelji.U obitelji je uvijek netko jeben…



    9
    9

    0
  9. Mick Schumacher
    tifosoante novinar Prikaži

    Drago mi je zbog Mclarena jer će napokon imat motor koji će im uz ovu šasiju napokon donijeti podije, možda i u budućnosti poneku i pobjedu, ali ipak sam pomalo skeptičan po pitanju Mercedesa kao poštenog dobavljača motora.



    5
    1

    4
  10. Marlboro
    McKruno Donator Prikaži

    Budimo iskreni ali starim navijačima Ferrarijev motor u McLarenu bi bio svetogrđe tako da je ovo možda najbolja solucija za McLaren.



    6
    6

    0
    • Mclaren
      AlkY Donator Prikaži

      Osobno nikad nebih presao preko toga da taljian bude u McLarenu :D



      6
      4

      2
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Trebao bi kao veliki Mclarenovac znati da je ekipa Mclarena svoje prve bodove (tačnije, bod, a bilo je to 6. mjesto na VN VB 1966, Bruce je bio za volanom), osvojila sa motorm Serenissima M166 V8 3.0, talijanske proizvodnje , naravno,…. :chill: ;)



        12
        12

        0
      • Mclaren
        AlkY Donator Prikaži

        Sve je to ok. Ali osobno govorim o vremenu kad sam ja poceo pratiti F1 pa na dalje. Da sam 1940to godiste mozda bi drukcije razmisljao jer bi tada pratio F1 i drukcije emocije bi me vezale. A ovako je to druga prica.
        A i znam da od svih navijaca McLarena na svijetu , na prst jedne ruke bi nabrojao one koji bi se slozili sa Ferrarijevim motorom u bolidu McLarena :D

        Ocito sam se krivo izrazio , tj totalno krivo. Nije Talijan u pitanju nego samo Ferrari heh



        8
        7

        1
    • Honda
      blown diffuser Prikaži

      Testirao je McLaren i Lamborghinijeve motore kad smo već kod talijana. :D
      Ali Lambo nije Ferrari :P



      3
      3

      0
  11. Mclaren
    AlkY Donator Prikaži

    Velika prica je ovo. Jer bilo koji navijac McLarena kada bi birao izmedu Renaulta i Mercedesa izabrao bi naravno Merc. Tj kad bi birali najbolji motor u McLarenu rekli bi Merc. Tako da je to trenutno najbolje sta nam se moglo dogoditi ( iako bi sa Hondom mozda ispala i jos bolja prica , ali otom potom ).

    E sad , vrijedi se malo zapitati i kako ce to izgledati pogotovo ako se McLaren priblizi Mercedesu. Nije to prerealna slika , ali mogucnost postoji zasto ne.

    Kako god ovo je odlicna vijest i nadajmo se prvo da cemo vidjeti veliki skok McLarena prema top 3 , pa onda da i sluzbeno bude treca momcad. A za dalje cemo lako :D



    1
    0

    1
  12. Ferrari
    karlo_b Prikaži

    Velika šansa da se Alonso vrati ?



    2
    -4

    6
    • Sebastian Vettel 5
      Vettel-Ferrari Donator Prikaži

      Umjesto koga?
      Ne mislim da bih to bilo pametno za McLaren, jedan od trenutnih vozača bi morao otići, a drugi se ne bi osjećao lagodno pored Alonsa, a trenutno imaju skoro idiličnu situaciju što se vozačke postave tiče.



      5
      5

      0
      • Mclaren
        AlkY Donator Prikaži

        Mislim da nista od Alonsa dok je ovakva kemija u ekipi. Nisu vise ljudi u McLarenu toliko ludi da se takva atmosfera narusi. A uz to imamo jako dobre vozace. Naravno da je Alonso genije u bolidu i sve to , ali mislim da nista od toga



        5
        5

        0
  13. Vw
    Kiki_GP Prikaži

    Sta to znaci McL, pa imali su motore Mercedesa 2014. g. Pa su presli na Hondine, a rezultate za pohvalit se nisu imali ni sa jednima. Znaci ne racunam slavne dane McLaren – Mercedes. Sasija je ta koja te poboljsava ako samo pogledamo RB sve je jasno. Nemaju jak motor, ali zato sasija spasava i donosi pobjede. Mislim da McL iz one slavne McL-Mercedes nema vise tih ljudi tko zna napraviti sasiju. Proracun veliki nemaju da sami rade motor.



    2
    -1

    3
  14. Honda
    blown diffuser Prikaži

    Nadam se da će im Mercedes isporučivati motore jednake snage kao svojoj momčadi, Ron Dennis je (mislim 2013 ili 2014) rekao da motori koje im Mercedes isporučuje su dosta slabiji od onih koji oni sami voze. To je i bio jedan od razloga za povratak na Hondu.



    4
    3

    1
  15. Red Bull
    grga Prikaži

    Nije li RBR želio kupiti mercedesove motore prije koju godinu, pa su ih tada otkantali pod nekakvim izgovorom o (ne)prodavanju motora izravnoj konkurenciji?



    4
    4

    0
  16. Aston Martin
    Lewis Norris Prikaži

    Super nadam se pobjedama. Oduvijek navijam za mclaren. Samo još kad bi vratili metalik srebrnu i sponzora vodafone


    0
    -1

    1
  17. Mclaren
    BNL_McLaren Prikaži

    Ono kad se probudiš i prvo šta vidiš je ovo. Kakve senzacionalne novosti. Moram si pivo popit odmah…



    1
    1

    0
  18. Renault
    zd1400rt Prikaži

    Ima i drugih momčadi s Mercedesovim motorom pa nisu u vrhu.
    S druge strane, bilo je i prije ovakvih naslova…. vrača se kombinacija McLaren Honda… stara slava.., kad ono…
    Tako se ponovo spojili i Williams Renault puneći medije starom slavom prije ove hibridne ere. Kad ono… šipak dok RB trijmufira s istim motorom.
    McLaren popljuvao Hondu ko zadnjeg šugavog psa koji liže smeće po kontejneru, kad ove godine Honda nosi pehar doma s prve stepenice.

    Želim sve najbolje momčadi poput McLarena, pogotovo dobroj vozačkoj postavi koju imaju, ali dok ne vidim prvih par utrka 2021. suzdržati ću se komentara na račun stare slave.



    3
    2

    1
  19. Mclaren
    KERS Prikaži

    Makli se od njih da mogu kao osvojiti nesto a sad su usrali motku..mozda Mercka odlazi???



    2
    2

    0
  20. Sebastian Vettel
    sf16-h Prikaži

    Super vijest, drago mi je, ali zašto nije do toga došlo prije svije godine kad su uzeli Renault? :D
    Ispada kao da je Dennisova odluka tvorničke momčadi s hodnom rezultirala potpunim gubitkom vremena za razdoblje 2015.-2020., 6 sezona bacenih u vjetar, to jest, nekonkuretnosti za pobjede. Nadajmo se da ce sljedece sezone bar koje postolje biti u stanju uzeti.



    1
    1

    0
  21. Sebastian Vettel
    Pastor Prikaži

    Ispravka: Ne raskidaju sa Renaultom, nego im ističe ugovor i neće ga produživati.



    2
    2

    0
  22. Alpine
    Alpine Prikaži

    Prelazak McLarena na Mercedes treba isčitavati samo manjim dijelom vezano uz sam f1, no marketinški im je naravno bolja suradnja dvije premium marke. McLaren powered by Mercedes je jednostavno bolja reklama. Naime core business McLarena nije f1, nego je proizvodnja automobila. A nemaju svoje motore, mislim da su trenutno na BMW-u. I proizvode cca 5000 komada automobila godišnje. Već su u prošlosti zajednički radili supersportske Mercedese, prije nego je Mercedes postao vlasnikom AMG-a. Tako da mogu surađivati po pitanju motora, platformi, a i onoga što dolazi, a to je struja.
    A ono što Renaultu zapravo više treba od kupca samog motora je zapravo B momčad. I tu bi se isto mogle dogoditi velike promjene, jer se najavljuju i neke nove momčadi u f1 u novom ciklusu, a jedna od njih bi trebala biti usko povezana sa Renaultom po principu Red Bull-Toro Rosso, i naravno sa vozačima iz Renaultove akademije.



    2
    2

    0
  23. Blue Flag
    dFixxx3r Prikaži

    Nikako ne kontam.
    Pa otišli su s Mercedes motora jer su bili dobavljač. S Renault motorima jedino mogu pobjeđivati dobavljača. Na mercu će opet biti samo satelit.
    Ako dobavljas motore jedino ima smisla nabavljati od Renaulta. Mercedes i Ferrari paze što daju svojim kupcima da im se ne obije o glavu


    0
    -1

    1
  24. Mercedes
    brmbrm Prikaži

    Svasta se moglo procitati,moje misljene je da se Merc sprema kupiti Mcl?!


    0
    0

    0
  25. Ferrari
    Boris_CRO Prikaži

    Momci i williams ima mercedesove motore. Nije u motorima sve.


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.