Leclerc je tek šesti novi pobjednik F1 utrke u zadnjih deset godina

Izdvojeno

Luka Jurić

Prije 5 godina 3 min 8 komentara

Prošle nedjelje, Charles Leclerc je postao 108. vozač koji je pobijedio rundu svjetskog prvenstva F1. Leclerc je postao treći najmlađi pobjednik u povijesti Formule 1.

Monako je tako postao 23. država koja je proizvela vozača pobjednika Velike Nagrade. Druge dvije države koje imaju pobjednika samo jedne utrke su Poljska (Robert Kubica) i Venezuela (Pastor Maldonado).

Ferrari je osvajao utrke s 39 različitih vozača. Leclerc je do svoje prve pobjede došao u svojoj 34. utrci, što je igrom slučaja, isti broj utrka koje je odvozio njegov pokojni kum Jules Bianchi.

Mogućnosti za nove vozače da pobjeđuju utrke u F1 su postale tako rijetke da je samo šest vozača po prvi put pobijedilo na nekoj utrci u zadnjih deset godina. Charles Leclerc se tako pridružio Valtteriju Bottasu, Maxu Verstappenu, Danielu Ricciardu, Pastoru Maldonadu i Nici Rosbergu kao jedinim novim vozačima koji su pobijedili na nekoj utrci u tom razdoblju.

Osim ako barem petero novih vozača ne pobijedi na zadnjih osam utrka ovog desetljeća, 2010-e će imati najmanje novih vozača koji su pobijedili na utrci od svih sedam desetljeća otkad je svjetsko prvenstvo započelo. To se događa unatoč činjenici da se broj utrka polako povećava – kalendar za 2020. će imati rekordnih 22 runde.

Leclercova pobjeda ga je dovela na 12 bodova zaostatka za njegovim momčadskim kolegom Sebastianom Vettelom, koji je sad već 12 mjeseci bez pobjede.

Isto tako, Vettel zaostaje 12 bodova za Maxom Verstappenom čiji je niz od 21 utrke u kojima je završio u top 5 došao kraju u prvom krugu VN Belgije. Taj niz je upravo započeo na prošlogodišnjoj VN Belgije.

Hoće li njegov novi momčadski kolega nastaviti gdje je on završio? Alex Albon je s impresivnom vožnjom završio peti u svojoj prvoj utrci za momčad. S 12 utrka u F1 prije nego što se priključio momčadi, Albon je Red Bullov najneiskusniji novi vozač od Roberta Doornbosa 2006. koji je tad odvozio samo osam utrka (te je odvozio samo još dodatne tri).

Mercedes možda nije pobijedio, ali su Hamilton i Bottas završili na podiju, što znači da njihova momčad sad ima 200 osvojenih podija. Hamilton je također povećao svoju prednost u ukupnom poretku vozača na 65 bodova ispred Bottasa te uz činjenicu da je moguće osvojiti još 208 bodova maksimalno do kraja sezone, samo najbolja šestorka u ukupnom poretku ima još matematičke šanse osvojiti naslov.

Kvalifikacije u Spa su bile prve kvalifikacije bez McLarena u Q3 od VN Španjolske. Dok je ovo bio prvi put da Carlos Sainz nije uspio izaći iz Q1 od VN Australije.

Ove kvalifikacije su također bile najbolji performans Lancea Strolla u kvalifikacijama – P13. Ovo mu je tek drugi put da je prošao u Q2 u posljednjih 17 utrka.

Kvalifikacijska runda u Spa nam je također donijela i prvi pole position za bolid s Ferrarijevim motorom u Belgiji od 2007. kad je Kimi Raikkonen osvojio svoj jedini pole position u Belgiji.

Pierre Gasly je u svom povratku u Toro Rosso osvojio bodove te je zanimljivo da je klasificiran u istom krugu kao i vodeći po prvi put od VN Velike Britanije.

I za kraj, da se vratimo još jednom na pobjednika, Charles Leclerc se ovom pobjedom priključio elitnom društvu vozača koji su svoju prvu pobjedu u karijeri ostvarili u Spa: Peter Collins (1956.), Jim Clark (1962.) i Michael Schumacher (1992.).


Odgovor

8 komentara

  1. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Leclerc je do svoje prve utrke došao u svojoj 34. utrci

    Cemo da malo cjepidlacimo…



    10
    8

    2
  2. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Osim ako barem petero novih vozača ne pobijedi na zadnjih osam utrka ovog desetljeća, 2010-e će imati najmanje novih vozača koji su pobijedili na utrci od svih sedam desetljeća otkad je svjetsko prvenstvo započelo.

    Zanimljivo

    A posebno me dirnulo ovo

    Leclerc je do svoje prve pobjede* došao u svojoj 34. utrci, što je igrom slučaja, isti broj utrka koje je odvozio njegov pokojni kum Jules Bianchi.

    * ispravljeno



    7
    6

    1
  3. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    Uzasna statistika za sport…



    11
    11

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.