Kubica: Vidljivost je bila gora nego na maglovitom noćnom reliju

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 5 godina 2 min 4 komentara

Iako je samo dvaput u 11 utrka u cilju bio ispred momčadskog kolege Georgea Russella, Robert Kubica je bio taj koji je Williamsu donio prvi bod sezone u kaotičnoj VN Njemačke.

Kubica je ciljem prošao 12., samo ispred Russella, no naknadnim je kaznama za obje Alfe Poljak pomaknut na 10. mjesto. Time je srušio dosadašnji rekord najdužeg vremenskog razmaka između dva plasmana u bodove kojeg je dosad držao Lucien Bianchi. Bianchi je nakon šestog mjesta na VN Belgije 1960. iduće bodove osvojio na VN Monaka 1968. gdje je bio treći. Razmak između te dvije utrke je 7 godina, 11 mjeseci i 8 dana, dok je razmak između VN Abu Dhabija 2010., kad je Kubica zadnji put bio u bodovima, i VN Njemačke 2019. 8 godina, 8 mjeseci i 14 dana.

Ključan trenutak zbog kojeg je Kubica u konačnici stigao do boda dogodio se u 51. krugu – tada George Russell promašuje kočenje za drugi zavoj te odlazi široko van staze. Kubica iskorištava priliku te prolazi naprijed.

Kubica se nakon velike nesreće u reliju 2011. vratio toj disciplini samo dvije godine kasnije te se u njoj aktivno natjecao sve do 2016. Iako je tamo vozio u vrlo teškim uvjetima, rekao je da su, barem što se vidljivosti tiče, u Njemačkoj bili gori nego na noćnom i maglovitom reliju.

“Zaboravio sam koliko spreja ima i koliko je vidljivost slaba. Vozio sam noćne dionice po magli u reliju. Kad ugasite svjetla jer vam po noći ne pomažu s maglom, ludo je, ali barem vidite i imate instrukcije pa znate gdje ste.”

“Ovdje, pogotovo u prvom krugu, nije bilo lako i nisam znao gdje sam. Usporavao sam, svi su usporavali, imao sam vrlo konzervativan pristup te sam se jako mučio s gripom i zadržavanjem bolida na stazi.”

– Robert Kubica

Kubica je po mokroj stazi u F1 bolidu posljednji put vozio još na VN Južne Koreje 2010. gdje je završio peti.

“Sve u svemu, ovo je bilo vrijedno iskustvo, devet godina je puno vremena. Međutim, i dalje vjerujem da je u ovakvim uvjetima sve u održavanju hladne glave i smirenosti.”

On će sigurno biti jedan od ljudi koji će se nadati da Alfina žalba na kazne neće proći.


Odgovor

4 komentara

  1. Ayrton Senna
    madgalico Prikaži

    Kakve gluposti ovaj prica!? Mučio se sa gripom? Prvi put cujem da se netko muci drzat bolid i koncentraciju zbog iscprljenosti! ;)


    0
    -23

    23
  2. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    ybg, fale svjetla i brisači.



    2
    2

    0
  3. Sergio Perez 11
    LedeniSplicanin Prikaži

    Njemacka publika sve je vidjelaaaa
    Robert vozi grabi booood
    Bod je boood, bood je boood
    Roberta ga je uzeooooo

    https://youtu.be/gfkxDEugiOg

    Nije ni zadnji ako Bog da.



    1
    0

    1
    • Williams
      Montoya Prikaži

      Nažalost, sve mi se čini da jest zadnji. Kaotičnih utrka ionako imamo po sezoni jednu ili nijednu tako da smo ovogodišnju kvotu ispucali. U realnim uvjetima teško da Williams može blizu desetog mjesta, a sve mi se nekako čini i da je Kubica svoje šanse ispucao i da će se druge godine netko drugi pojavit u Williamsu. Ili neko novo lice, ili netko otpisan


      0
      0

      0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.