De Vries pobijedio u Monaku nakon konfuznog prekida utrke; naknadne promjene moguće

Formula 2

Lovro Andraka

Prije 5 godina 5 min 6 komentara

Nizozemac Nyck de Vries stigao je do druge uzastopne ovosezonske pobjede na ulicama Monte Carla nakon starta s pole positiona. Drugo mjesto je pripalo Luci Ghiottu ispred dva Carlina, Nobuharua Matsushite i Sergija Sette Camare.

Dorian Boccolacci je nakon sudara u kvalifikacijama stigao do petog mjesta u cilju ispred Guanyua Zhoua. Povratnik Artem Markelov je uspio stići do sedmog mjesta, a osmo mjesto i pole position za sutra pripao je Louisu Deletrazu.

Hubert i Boschung su uzeli posljednje bodove s krugom zaostatka kojeg su svi od devetog mjesta zaslužili nakon prilično konfuzne crvene zastave u 20. krugu utrke, zbog koje bi lako moglo doći do naknadnih izmjena rezultata.

Utrka je krenula tek nakon dva kruga zagrijavanja zato što je nakon prvog u probleme upao Callum Ilott koji je trebao startati drugi. “Bolid se samo ugasio”, rekao je preko radija i odustao prije nego je utrka uopće krenula.

Na samom startu nije bilo većih incidenata, niti većih promjena u vrhu. Mick Schumacher je imao loš start te izgubio pozicije od Sette Camare i Huberta. Markelov, Bochung i Calderon su odlučili presjeći prvi zavoj, stoga su kasnije dobili 10 sekundi vremenske kazne. Za prvo pretjecanje bio je zaslužan Mick Schumacher u trećem krugu, sjajnim napadom u Mirabeauu vraća poziciju koju mu je Hubert oduzeo na startu.

Prvi u boks odlazi Aitken, 18-plasirani na startu nakon katastrofe u kvalifikacijama, a u iduća dva kruga boksove posjećuju Hubert, Gelael, Boschung, Mazepin, Schumacher, Latifi i Deletraz. Artem Markelov za to vrijeme radi ono što smo od ruskog povratnika očekivali – Boschunga prolazi u šikani Anthonyja Noghesa, a Boccolaccija u Portieru.

U 17. krugu dolazi do kontakta između Latifija i Schumachera u borbi za 10. mjesto. Latifi je preoptimistično napao u Grand Hotel zavoju, udario u Schumachera i sebi slomio prednje krilo. Schumacher je nekako uspio ostati okrenut u pravom smjeru i bez oštećenja, dok je Latifi morao u boks te pao na 15. mjesto.

U 20. krugu dolazi do prvog većeg incidenta i prekida utrke. Mick Schumacher je prilikom napada u Rascasseu izvrtio Tatianu Calderon te izazvao totalnu blokadu staze. Suci su odmah pokazali crvenu zastavu te smo imali podužu pauzu dok smo čekali da se bolidi pravilno poslože u boksu. Čini se da to slaganje nije prošlo najbolje – svi od devetog mjesta, tj. od Micka Schumachera su nakon blokade i restarta ostali krug iza Nycka de Vriesa i ostatka društva iz top 8 koje nije odradilo zaustavljanje u boksu, iako na stazi nisu bili zaobiđeni za krug, već su u boksu tako presloženi. Dodatne zavrzlame oko poretka mogle bi izazvati promjene guma koje su vodeći odradili pod crvenom zastavom. Oni kasnu jesu otišli u boks na obavezno zaustavljanje, no upitno je jesu li smjeli stavljati svježe gume pod prekidom.

Mick Schumacher je zbog izazivanja ovog kaosa dobio drive-through kaznu, a ranije je dobio 5 sekundi zbog kraćenja staze. Sličan incident u Rascasseu je izazvao i Nicholas Latifi u 33. krugu. Vodeći čovjek prvenstva je nakon incidenta s Schumachera udario i drugu Premu Seana Gelaela, pri čemu je Indonežanin ostao bez prednjeg krila. Latifi je kažnjen jednakom mjerom te je završio 13., mjesto ispred Micka.

Vodeći odlaze u boks u 36. i 37. krugu. Svi su to odradili bez problema, a jedina se promjena dogodila između dva Carlina. Sette Camara je cijelo vrijeme bio ispred Matsushite, no nakon boksova je Japanac prošao ispred i uzeo svoj podij sezona nakon starta s 9. mjesta.

Posljednji incident smo imali u 39. krugu, Mahaveer Raghunathan je iz utrke izbacio Jacka Aitkena udarcem u Grand Hotelu. Ranije je Raghunathan dugo držao Aitkena iza sebe, u jednom je trenutku i presjekao stazu da bi ostao ispred, stoga njih dvojica vjerojatno neće ostati u najboljim odnosima nakon ove utrke. U istom je krugu u šikani nakon bazena u zidu ostao dotad šestoplasirani Juan Manuel Correa. Utrka je restartana u posljednjem, 41. krugu, no promjena do kraja, barem na stazi, nije bilo.

Kontrola utrke je tijekom utrke objavila poruku u kojoj navode kako će se “navodni prekršaji procedure prekida utrke istražiti nakon utrke”, stoga inicijalne rezultate treba uzeti s dozom rezerve.

Sprint utrka vozi se sutra u 17:15!

Provizorni rezultati glavne utrke:

Vozač Momčad Krugovi Zaostatak
1 Nyck de Vries ART Grand Prix 41
2 Luca Ghiotto UNI-Virtuosi 41 3.000s
3 Nobuharu Matsushita Carlin 41 4.000s
4 Sergio Sette Camara DAMS 41 5.400s
5 Dorian Boccolacci Campos Racing 41 9.100s
6 Guanyu Zhou UNI-Virtuosi 41 1m02.500s
7 Artem Markelov MP Motorsport 40 1 krug
8 Louis Deletraz Carlin 40 1 krug
9 Ralph Boschung Trident 40 1 krug
10 Anthoine Hubert BWT Arden 40 1 krug
11 Nikita Mazepin ART Grand Prix 40 1 krug
12 Mick Schumacher Prema Racing 40 1 krug
13 Giuliano Alesi Trident 40 1 krug
14 Nicholas Latifi DAMS 40 1 krug
15 Mahaveer Raghunathan MP Motorsport 39 2 kruga
16 Tatiana Calderon BWT Arden 39 2 kruga
Juan Manuel Correa Sauber Junior Team by Charouz 37 Odustao
Jack Aitken Campos Racing 36 Odustao
Sean Gelael Prema Racing 32 Odustao
Callum Ilott Sauber Junior Team by Charouz 0 Nije startao

Konačni rezultati Formule 2 2019.


Odgovor

6 komentara

  1. Sebastian Vettel
    Pastor Prikaži

    Ovo je LZN. Ovu utrku treba poništiti, jer nema šanse da se ovo kompenzuje nakon svih dešavanja u utrci.



    6
    6

    0
    • Fernando Alonso
      Lovro Andraka urednik Prikaži

      Katastrofalno izvedena procedura prilikom prekida. Ne znam zašto su de Vriesa i sve ostale iz top 8 pogurali ispred Micka i tako ih sve bacili krug iza, iako na stazi nisu zaobiđeni. Ne znam kaže li pravilnik da se zaobiđenima za krug mora dati dopuštenje za vraćanje u krug ili to ovisi o odluci sudaca u pojedinoj situaciji, ali ovdje su definitivno svi od P9 nadalje pokradeni za krug. Tu je još i konfuzija oko radova na bolidima, kaos.



      3
      3

      0
      • Fernando Alonso 14
        Marci Prikaži

        Mislim da su ove koji zaostaju za krug tako stavili, jer je sudar bio točno prije boksa i onda oni koji su ostali iza Tatiane i Micka nisu mogli prijeći crtu koja označava novi krug, a ovi ispred su je prešli, stoga su bili u novom krugu.
        Na kraju su svi zajedno stvorili gužvu, a ovi stručnjaci u F2 su ih poredali nepravilno, još je Gelael na restartu bio između Tatiane i Micka, a Deletraz koji je bio između Micka i Gelaela prije sudara je završio iza Micka.

        https://youtu.be/TvV4YuNwJ6w


        0
        0

        0
  2. Alain Prost
    Alain Prost Prikaži

    Tatinim stopama, zavoj za pauzu.



    2
    0

    2
  3. Fernando Alonso 14
    Marci Prikaži

    Čini se da su u F2 stroža pravila nego u F1 i suci pola toga ostavljaju za kasnije, stvarno se trebaju bolje pripremiti za utrku.
    Evo malo prije sam pročitao da je Ghiotto diskvalificiran, bilo bi ok da je to prvi put, ali oni svaku drugu utrku nekog diskvalificiraju par sati nakon utrke

    http://www.fiaformula2.com/News-Room/News/2019/05_May/Round-4-post-Feature-Race-penalties/


    0
    0

    0
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Kakvo glupo objašnjenje za ove što su krug zaostali. Kažu da su ih na restart poredali kako treba, odnosno kako su bili poredani prije crvene zastave. Istina, samo što prije crvene zastave ovi nisu imali krug zaostatka. A ako su već ovi imali krug zaostatka, onda su ih trebali propustiti pod SC-om. Ili ih pustiti krug prije na stazu, pa da odrade taj jedan krug koji su senzori zabilježili kod ovih prvih, pa da se ponovo poredaju iza. Ovako nisu uradili ništa, i onda sa ovim nepoduzimanjem ničega nakon utrke, misle da nisu uradili ništa loše. Sramota. Pa nisu ovi prestignuti na stazi za čitav krug, nego su ovi naprijed odgurani kroz boks ispred ovih…



      4
      4

      0

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.