Reakcija čitatelja: Niki, moj heroj

Vijesti

Pulsmedia portal

Prije 5 godina 2 min 17 komentara

Baš sam razgovarao s mamom. Čula je vijest i nazvala me da mi ispriča kako smo bili u Bovcu u Sloveniji na ljetovanju i kako je u novinama (vjerojatno Vjesnik) izašao članak o njegovoj nesreći, kako se oporavlja u bolnici, sav izgoren…

Ja sam tek naučio čitati bilo je to ljeto prije nego sam krenuo u prvi razred. Mučio sam se sa sitnim slovima, ali nisam odustajao. Zainteresiralo me. Od tada F1 je bila moja. Tata je odnekud donio veliki poster Laudinog Ferrarija s brojem 12. Stajao je na unutrašnjim vratima moje sobe sve dok sam živio u tom stanu. Kad bi me netko pitao za koga navijam, odgovor je bio Dinamo i Niki Lauda. Kasnije se na popis dodao i Ferrari.

Ta Laudina nesreća 1976. je bila tema još mnogih novinskih članaka koji su izlazili kasnije. Sjećam se nekog u Politikinom zabavniku… Sve sam ih gutao. Krajem godine sam bio nesretan jer nije htio voziti u Japanu i izgubio je titulu… 1977. sreća se vratila. 1978. bilo mi je teško gledati kako se pati u Brabhamu, tada nisam pojma imao tko je šef te momčadi i koliko će kasnije postati važan. Kad povukao 1979., ostao mi je samo Ferrari u kojem se ginulo.

1982. vratio se ali u McLaren! Ali tada vladaju turbo motori, a on ima Cosworth. Navijam svim srcem i skačem od sreće kad spletom okolnosti uspije stići do bodova. Tada je samo prvih 6 osvajalo bodove…

1984., dobio je turbo motor i postao prvakom za pola boda ispred Profesora.

1985. sam zaboravio… ostao je samo Ferrari

Uglavnom čovjek mi je uvijek ostao nekako drag i kad je bio protivnik Ferrariju.

Veselio sam se kad je taj osebujni tip otvorio avio kompaniju (prvu od svoje tri – sanjao sam kako bi bilo jako fora da me nekud odpilotira sa svojim avionom).

Pa sam se nadao nečemu kad je postao savjetnik u Ferrariju, pa kad je preuzeo Jaguar… Na žalost to su bile neuspješne epizode.

I u ovim zadnjim godina u Mercedesu bio je nekako simpatičan i osebujan čovjek. Pravi unikat Formule 1. Jedan od onih kojih ćemo se uvijek lako sjetiti kad krenemo nabrajati svjetske prvake…

Zbog toga što me svojom nesrećom i voljom za utrkivanje uveo u svijet F1 meni će uvijek biti nekako poseban, netko zbog koga mi se napune oči…

wapi


Odgovor

17 komentara

  1. Nando
    Lux14 Prikaži

    :klanjam:
    Ne mogu ni zamisliti kako je sad svima koji su odrastali navijajući za Laudu.
    Gubitak velikog vozača i još većeg karaktera.
    Legenda, a i više od toga.



    11
    11

    0
  2. Pirelli Wet
    F12013 Prikaži

    Jel još uvijek čuvaš poster?



    1
    1

    0
  3. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    svaka čast wapi!
    nisam ni morao čitat dole potpis, znao sam da je tekst tvojih ruku djelo.



    2
    2

    0
  4. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    @wapi :thumbs: :klanjam:


    0
    0

    0
  5. Alain Prost
    aleneoprosti Prikaži

    Lijepo. Bravo!


    0
    0

    0
  6. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Hvala, wapi.

    Članak ( editiran, sa današnjim datumom – sa razlogom ) je nešto starijeg datuma, ali ako nisi čitao, onda, evo moj prijedlog:

    https://telesport.telegram.hr/price/lauda-zlotvor-i-smrt/

    “Ma koliko poseban i nevjerojatan bio, i Niki je samo čovjek i jednog će dana umrijeti. No, nadajmo se da je ta utrka još daleko od svoje ciljne ravnine.”

    Nažalost, nije bila. Počivao u miru.

    Ne razumijem se u medicinu i da me pitate što točno znači hemoragijski alveolitis ne bih znao, ali moram priznati da zvuči opako. Zvuči kao nešto što bi moglo ubiti — i čini se da nerijetko upravo to i čini — običnog čovjeka.

    No, ne i nekoga tko je preživio Bergwerk.

    Dobro, malo izmišljam, priznajem, ali ovako rečenica ljepše zvuči nego “lijevi zavoj prije Bergwerka”; ne dajmo nikad istini da baš u potpunosti stane na put lijepim formulacijama. Ljudi smo, obični ljudi, u potrazi za ljepotom u riječima, licima, svemu…

    Nismo poput Nikija Laude.

    Iako, po meni, na neki način, nije fer postati F1 članke sa drugih portala, na našoj omijenoj hrvatskoj F1 web stranici, mislim da je prigoda, da se podsjetimo Nikija Laude, iz viđenja jednog iskusnog F1 lika.

    Ja sam počeo pratiti F1, kada se Niki Lauda vratio u F1 sa McLarenom….. i iz tog doba se sjećam crveno-bijelog McLarena sa Niki Laudom. Uopće se ne sjećam Alaina Prosta……..



    1
    1

    0
  7. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Lijepo sastavljeno. :thumbs:



    2
    2

    0
  8. Fernando Alonso
    Lovro Andraka urednik Prikaži

    Sigurno nije lako čuti za smrt svog heroja iz djetinjstva, ali takve legende na neki način zauvijek ostaju žive zahvaljujući svojim životnim postignućima. Pohvale za tekst :thumbs:



    3
    3

    0
    • Niki Lauda
      wapi Pretplatnik Prikaži

      Nije lako, ali….

      S obzirom na današnji posao mogao sam si priuštiti da jutarnju kavu umjesto na portale potrošim na ovaj članak. Na žalost nekad realnost života vodi do ovakvih brzopoteznih impresija, sjećanja…. Pisao sam samo po sjećanju, iz glave. pa možda ima i ponešto faktografski pogrešno, ali činjenice nekako nisu trebale biti poanta. ..

      Poslao sam Anti i nisam mislio da će objaviti, ali osjećao sam se obavezan pokušati.



      11
      11

      0
  9. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    Rivalstvo njega i Hunta je možda i najljepša priča u F1. Ne samo da je bilo veliko rivalstvo već i istinsko prijateljstvo što je uvijek bilo i ostat će rijetkost za ovaj sport. Na prvu vrlo različite osobe, ali bez previše ega, istinsko međusobno poštovanje i brutalna iskrenost.



    1
    1

    0
  10. Fernando Alonso 14
    alonso05espana Prikaži

    Čim sam pročitao prvu rečenicu znao sam tko je autor teksta. Cijeli dan čekam Wapia i njegovu rekciju/komentar jer se sjećam jednog članka gdje je napisao da ga je upravo Lauda uveo u svijet F1. Predivan tekst, lijepo sročeno. Niki počivaj u miru! :(



    2
    2

    0
  11. Mclaren
    raca Prikaži

    Ko klincu mi je bilo žao što takav vozač ne vozi u McLarenu. Čak sam bio jako ljubomoran Kada je potpisao Hunt, bilo mi je žao što obojica nisu bili. dio tog tima Smatrao sam da bi to rivalstvo jednako bilo interesantno u istoj ekipi. Ta bi se “suprotna kemija” između njih dvojice dogodila ma gdje bili. Tih godina , ’77 mislim, U SN Reviji, izlazio je veliki serijal o njihovim životima i suparništvu. Sjećam se da nisam mogao dočekati srijedu da izađe novo izdanje SN Revije.Do dana današnjeg za mene nema većeg rivalstva ni u jednom sportu. Čak ni ono između Larryja Birda i Magic Johnsona, ma koliko bio opčinjen Magicovom igrom. Nikad nisam baš volio Prosta i te godine mi je sjeo njegov naslov ko budali šamar. Dočekao sam svoje. Niki prvak u McLarenu. Za mene, nezaboravno. Počivao u miru zajedno sa svojim rivalom



    4
    4

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.