Wurz: Već su počele psihološke igrice između Hamiltona i Bottasa

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 5 godina 1 min 23 komentara

Bivši vozač Benettona i McLarena Alexander Wurz vjeruje da će Lewis Hamilton psihološke igrice između sebe i Valtterija Bottasa podići na viši nivo, te prepoznaje da je već napravio određene “poteze”.

Mercedesov par dominira ovom sezonom i na svih pet utrka su imali idealne rezultate u finišu, što nije viđeno nikad u povijesti ovog sporta.

Iako Hamilton trenutno vodi u prvenstvu, Wurz vjeruje da se Bottas može boriti za naslov ove godine.

“Može i trebao bi se boriti za svjetski naslov.”

“Prošle godine je imao nešto loše sreće i nije bio tako dobro etabliran u ekipi. Ali, pripremio se dobro tijekom zime i sad vozi pun samopouzdanja.”

– Alexander Wurz

Međutim, Wurz predviđa da će biti dvoboj između dvojca rezultirati novim psihološkim igricama, kao što je bio slučaj u doba duela Hamilton-Rosberg.

“Već možete primijetiti prve male poteze u tom smjeru. Što je Bottas bolji – to će Hamilton više reagirati.”

“Bit će fascinantno pratiti što će se događati.”

– Alexander Wurz

Odgovor

23 komentara

  1. Alain Prost
    Alain Prost Prikaži

    “Ne mogu reći što će se dogoditi u budućnosti ili ove sezone. Ne mogu prosuditi hoće li se nečiji karakter promijeniti.”

    “Ali, vozači se u prošlosti nisu držali pravila ekipe o međusobnom dvoboju, a Valtteri i ja ih se držimo.”

    – LEWIS HAMILTON

    A ne bi Hamilton to radio, ili je krivo prosudio.



    8
    7

    1
    • Ferrari
      Markozaja Prikaži

      Ma lujo je covik od rici.. Nema razloga da mu ne vjerujemo ?



      12
      11

      1
    • Bernie Ecclestone
      Dani Donator Prikaži

      Da je Hamilton u Bakuu reagirao kako on inače reagira, a ne onako mlako, sada bi bilo 119 naprama 98 za Hamiltona. Očito je na toj utrci naučio lekciju i očekujem da će se sada i dalje agresivno ponašati prema Bottasu.



      4
      -6

      10
      • avalon Prikaži

        a da je valtteri na “uobičajenu reakciju” lewisa reagira onako kako obično ne reagira ( popustljivo) možda bi oba odustala na startu ;) “Očito je na toj utrci naučio lekciju …” možda je dio lekcije da agresivnost ne donosi uvik ploda ( kad kolega “pokaže zube” ) naučija još 2007 . u zadnjoj trci kad ga je fernando preteka , a LH u pokušaju da vrati poziciju izletija i vratija se na P 8 . možda ga je ta početna agresivnost dijelom koštala i titule jer problemi koje je ima posli toga su moguće posljedica tog izljetanja .



        8
        4

        4
  2. Max Verstappen
    CroBottas Prikaži

    Makar nešto ove sezone kad Ferrari nije adekvatan konkurent(nažalost, već par sezona). Čini mi se da će sve zanimljivije biti u nastavku za gledati, kako za sad stvari stoje Valteri je sasvim pristojan za borbu 1.mjesta. Istina, uzimaju prva dva mjesta i bodovi su tu, međutim tenzije lagano rastu, situacija Toto Wolffu nije ležerna kao prošle godine, treba biti diplomata između Britanca i Finca( sjetimo se 2016. Nico i Lewis).
    U svakom slučaju, dobro za ljubitelje F1 da se koliko toliko zapapri sezona! Logično da situacija zasigurno nije između timskih kolega, Valteri vidi da može, poslije prošle sezone gdje je radio potpuno u korist Mercedesa i Hama, fer je da ove sezone gleda sebe, i da Ham ne bude ego triper.



    3
    2

    1
  3. Aston Martin
    Dooh7 Prikaži

    Psihološke igrice? Koja bedastoća, pa Lujo je pokazao zadnjih nekoliko sezona kakav je vozač. Ne puca pod pritiskom kao Vettel, a po mom mišljenju Valteri nije kalibar kao Lujo.
    .



    11
    -6

    17
    • Dan Gurney
      Crash Donator Prikaži

      To sto ne puca pod pritiskom ne znaci da ne igra psiholoske igrice.. Covjek uvijek zeli imat edge..
      A nikad nije bio u rangu u Lewisom nit ce ikad bit i mislim da ce to Lewis hladno dobit..



      6
      4

      2
  4. Mclaren
    KERS Prikaži

    Stvarno tesko za procjeniti ali sam jos uvijek nekako sigurniji da ce hamilton to rjesiti u svoju korist..ak nis ima iskustva s psiho pizdarijama :)



    6
    5

    1
  5. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Bojim se da bi Valtteri mogao pasti sa samopouzdanjem nakon VN Monaca, jer je to klasična Lewisova utrka – on ondje dobro vozi.
    Ako se to dogodi, da Lewis ima dvije pobjede u nizu, to je već osjetljivo za Valtterijevo samopouzdanje.

    Nadam se da griješim, ali bojim se da će Lewis dobiti VN Monaca.

    Objektivno, Lewis je jači. Ja sam navijač Alonsa, i u ovom duelu navijam za Valtterija, ali…. ponoviti ću se…. Lewis je jači…..

    Vidjeti ćemo….. bilo bi lijepo kada bi Valtteri osvojio prvenstvo 2019.-e,….. ali Lewis nije od jučer – manga je, što je – je.

    Opet, za VN Monaca govorim, ako ondje padne kiša, ili par sudara…. možda dobijemo novog pobjednika ove sezone. Npr. Leclerc pobijedi kod kuće. :)



    9
    6

    3
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      Bojim se da bi Valtteri mogao pasti sa samopouzdanjem nakon VN Monaca, jer je to klasična Lewisova utrka

      A to je utemeljeno na mitu kojeg ćemo ponavljati dok se ne proširi?
      Ajmo radije činjenice – Lewis je u Monaku vozio 11 puta kvale i utrku. Od tih 11 puta u kvalama – 5 puta je on bio ispred svojih timskih kolega, a 6 puta je gubio od njih. Od 11 utrka – 6 puta je on bio ispred, a 5 puta je gubio.

      Konkretno, gledajući njega i njegove unutarmomčadske kolege, evo tko je bio kad ispred:

      '18 Q: HAM, R: HAM
      '17 Q: BOT, R: BOT
      '16 Q: ROS, R: HAM
      '15 Q: HAM, R: ROS
      '14 Q: ROS, R: ROS
      '13 Q: ROS, R: ROS
      '12 Q: HAM, R: HAM
      '11 Q: BUT, R: BUT
      '10 Q: HAM, R: HAM
      '09 Q: KOV, R: HAM
      '08 Q: HAM, R: HAM

      Daleko od toga da je loš tamo, ali reći da je “njegova klasična utrka” je pogrešno. Zapravo, Monako mu je među gorim utrkama. :)



      3
      3

      0
  6. Kimi Raikkonen
    buslje Prikaži

    Ma šanse da Finac osvoji naslov ispred hamiltona nisu veće od 20%, i to samo u slučaju da se ovaj ozlijedi. Bottas će se držati još koju utrku, svaka eventualna pobjeda će mu dizati ego i samopouzdanje, ali mislim da je on prvi svijestan da nema neke realne šanse protiv lewisa. Pa vidjeli ste kako je vettel pucao pod pritiskom.



    7
    5

    2
  7. Gagi032 Prikaži

    Jasno je da ce Mercedes osvojiti oba naslova ove godine. Pitanje je samo koga Wolff vise voli Luja ili Bokija tj za koga ce se odluciti!


    0
    -1

    1
  8. Lewis Hamilton 44
    NRteamLH44 Prikaži

    Ljudi moji kakav Bottas sta je vama? Pa Mercedes i jeste takva ekipa kakva jeste,da sve nije izracunato do najmanjih detalja. Kakva borba za titulu sa Hamiltonom,pa tu se zna da je Hamilton vozac broj 1,a Bottas vozac broj 2,uostalom zato je i doveden jer je idealan kalibar za vozaca broj 2. Kada je Rosberg otisao,Mercedes je mogao birati kojeg vozaca hoce na gridu,dobili bi svakog! I oni bas izaberu Bottasa? Mislite da je u sezonama 2016/2017 Bottas bio taj koji je najbolji vozac na gridu da zasluzli mjesto u Mercedesu?

    Mislim da je i dogovoreno da u godinama dominacije Mercedesa titule uzima Hamilton,jer je za to i doveden,a Rosbergu je poklonjena po dogovoru jedna titula,zbog zasluga i doprinosa prema tom timu. Dajte molim vas,Hamiltonu se pri ubjedljivom vodstvu u trci u Maleziji kvari najbolji i najpouzdaniji motor na gridu. Pa svi znamo na koje sve nacine se sada telemetrijama prati rad motora,i kao da bi neko dopustio da Hamiltonu pukne motor u trci bez ikakve konkurencije,a uloga borbe za titulu,pa smanjili bi ga oni na 30% ali samo da zavrsi trku,da je borbe za titulu uopste i bilo! Sve je to dogovoreno,samo naravno nije niko lud u Mercedesu,pa da to pokaze ocigledno,nego hajde zakuvajte malo,porjeckajte se,neka to izgleda kao prava borba.

    Tako i sada,Bottas cim je doveden,dalo mu se do znanja da nece nikad biti prvak,nego samo drugi vozac,to smo bezbroj puta vidjeli kada je pomagao Lewisu kada je trebalo i uopste se nije zalio. Ma dajte molim vas,pa nema vaginu medju nogama,da samo tako bez pogovora poklanja pobjede u Rusiji i da radi za drugog vozaca,a ne za sebe. I poznavajuci Hamiltona, on u Baku nikad ne bi popustio u onoj krivini,isao bi on do kraja,ko je jos vidio da se 2 vozaca onako vozaju kao na paradi jedan pored drugog,Lewis nije riskirao jer zna da je titula njegova,nije kukao kako je njemu to svojstveno raditi kada izgubi neku bitku,nego on kao cestita Bottasu,kad je on kome cestitao,bar ja to kao fan znam. Kada pobjeduje super je,kada gubi ne prica sa nikim.

    Sve je to Mercedes dobro podmazao i rekao ko sta da radi,uvijek imao sve pod svojom kontrolom i dozirao koliko treba,da to ne izgleda tako dominantno kao sto jeste,pa tako i vozace. Nisu oni platili Hamiltona 40m eura godisnje,da njima Bottas bude prvak. Sada kada se blizi kraj njihovoj dominaciji i kada ce se kroz sezonu dvije pravila zaokrenuti u neciju drugu korist,sada su oslobodili puni potencijal bolida,vise nemaju sta kriti i sada idu nakupiti sto se nakupiti moze dok je njihovo vrijeme. Htjeli mi to priznati ili ne F1 vise nije sport,nego biznis i ovo je jedina brutalna istina od koje svi bjeze. Sta god vi rekli i moju pricu okrenuli uvijek cemo doci na isto. Mercedes 5 godina sampion bez konkurencije,Hamilton 4 puta prvak bez konkurencije. Ne moze bas toliko puta da je slucajno.



    1
    -5

    6
    • Alain Prost
      Alain Prost Prikaži

      Au, baš ti je priča, po ovome kako si napisao svoju priču Hamilton je slučajan prvak…ili namješten?
      Mogao si to sve jednom rečenicom.
      Pamtim što je sve Hamilton govorio momčadi poslije kvara u Maleziji, pamtim da je i izgubio u Japanu poslije toga, pamtim što je sve radio u Abu Dhabiju zadnju trku, namješteno ili ne?


      0
      0

      0
    • David Croft
      Frantic Donator Prikaži

      A vidi nešto, ako smatraš da je sve “izračunato i isprogramirano, podmazano i ništa nije prepušteno slučaju”, dakle:

      – da je dogovoreno da Hamilton uzme sve titule osim jedne,
      – da ta jedna titula pripadne Rosbergu kao zahvalnica zbog “staža i zasluga”,
      – da je Hamiltonu namjerno sabotiran taj motor iz Malezije,
      – da Benz to fino dozira, da smo imali dominaciju 2014.-2016., pa onda u 2017.-2018. da se prikaže prividno približavanje Ferrarija, pa da se opet izdominira 2019.-2020. i usput pokupi 7 konstruktorskih titula
      – itd…. ,

      onda se možeš složiti i sa slijedećim:

      – Benz je znao još 2007. kakvi će motori stupiti na snagu 2014. (razlika je bila samo u broju cilindara),
      – Benz je sa FIAom gurao vodu na svoj mlin, čak i sa izmjenama pravila,
      – Benz SVAKE godine, počevši od 2013. u dosluhu sa Pirellijem, “nekako pošteluje”gume prema svom bolidu (dobro, 2014.-2016. za tim nije ni bilo potrebe),
      – Benz je kupio 14 titula u periodu 2014.-2020.,
      – Benz je dakle napravio NAJVEĆU PREVARU IKAD, ne samo što se tiče F1, već sporta cjelokupno,
      – sve Hamiltonove titule osvojene sa Benzom su umjetne, lažne i kupljene (+ i ona Rosbergova), kao i sve Benzove konstruktorske titule
      – Hamilton može osvojiti 7 (ili više) titula i 100 (ili više) pobjeda, ali barem 6 titula (ako je tako kao što tvrdiš) titula i jedno 50-60 pobjeda je umjetno,
      – hajmo se onda svi skupa popišat na Hamiltonove titule (ne i na onu u Mclarenu), + na Rosbergovu, kao i na sve Benzove titule (ne i na one iz 1954.-1955.).

      I onda, pred 2021. Totto se povlači, ide kandidatura za mjesto Predsjednika FIAe, Hamilton ode u penziju sa 7 titula i više od 91 pobjedu (mada ga to neće učiniti najvećim, čak ni drugim najvećim, možda ni trećim najvećim; učiniće ga samo statistički najboljim -znači, i da ovo što piše iznad nije “našteljeno”), Bottas, Ocon, Russell, …., Cowell, Allison, Costa, …., kud koji mili moji,…., neko će ostati u Benzu koji će imati solidne rezultate, a onda se nakon 3-4 godine povući iz sporta (na žalost, malo će pokvariti statistike), neko će negdje drugo u F1, neko će van F1,…, lupam sad.
      Newey opet izmišlja magičnu formulu za novi set pravila (ili možda njegov padawan Prodromou), pa RB (ili McL) opet deru guzove Ferrariju, itd,…. (ali to je već drugi par opanaka).

      Na kraju, @NRteamLH44, ostaviću određenu rezervu (vjerovatnoću) da si možda i u pravu.



      4
      3

      1
      • Lewis Hamilton 44
        NRteamLH44 Prikaži

        Odgovor za obojicu i Alana Prosta i Frantica

        Pa u vecini toga sto si napisao se,da,slazem! Jedino sto bi prepravio u tvom komentaru je to da je preostro reci da je to najveca prevara. Nije nista prevara,nego jednostavno giganti u ovom sportu tako funkcionisu.Sport je preskup,da bi neki proizvodjacii usli u njega i borili se za top 10. Mislim da zato u ovom sportu nemamo ekipe poput Porshea (koji znamo sta radi na Le Mansu) Audija,BMW-a. Jednostavno racunica koju F1 trazi za uspjeh je prevelika,a niko ne zeli da se njegov bred provlaci po 10tim mjestima,marketing 0. Mercedes je vidio svoju sansu,dovoljno imaju novca da izguraju svoju filozofiju,dovoljno resursa i snage da izguraju i lobiraju kada tacno za nesto treba lobirati i gurati. Ne toliko moci da mijenjaju pravila sporta,ali dovoljno moci da neke stvari koje im nikako ne idu u korist,bar sprijece,a necemu drugom se prilagode. Tako da to nije nikakva prevara,nego jednostavno biznis,kada vidis priliku i imas snagu i moc,zagrizes i ne pustas,jer ti se moze,jer si jaci od drugih. Jednostavno nikakva prevara,nego odlicno tempirano vrijeme i taktika,kada iskoristiti svu svoju moc koju posjedujes.

        Znamo svi sta se desavalo sa Ferrarijem od 2000-2004 godine. Cini mi se da sam negdje i procitao da je Max Mosley poslije penzionisanja izjavio,da jeste u periodu od 2000-2004 godine bilo pisanja pravila koja bi isla u korist najvise Ferrariju. Samo sto je Ferrari mega brend koji je prepoznatljiv po sportskim ( trkacim) automobila. Zato sto su ikona ovog sporta,zato su prilikom bilo kakvih pravila uvijek u vrhu. Njihova ulaganja u F1 su svake godine na istom nivou,pa kako god pravila ispanu ili se okrenu oni su gore i njima to odgovara.

        I naravno onda dolazimo i do zakljucka sa kojim se ne slazem,da Hamilton nije nista osvojio na prevaru,jer kao sto sam napisao Mercedes nije dosao do svojih titula na prevaru,tako isto i vazi za Hamiltona. Odluka karijere,prelazak u Mercedes. Ista stvar kao sto sam napisao za Mercedes,Hamilton je svoj talenat,svoju moc, upotrijebio u pravom trenutku i u pravom pravcu,sto mu je omogucilo,da bude to sto je danas. Alonso je idealan primjer vozaca koji je uradio sve suprotno,on posjeduje isti talenat kao Hamilton,ali njegove odluke i njegov tajming za dobar potez su potpuno pogresne i zato je on ostao na 2 titule a Hamilton vec sad ima 5. Ne cini vozaca samo voznja na stazi,nego sve ostale osobine koje te odvedu u zvijezde ili u propast. Hamilton ima upravo ono sto ima Mercedes,sposobnost da kada je mocan,to upotrijebi na pravi nacin. Zato su idealan spoj i zato sto su kompletan paket savrsenstva,pobjeduju i osvajaju na jako dobro osmisljen nacin.



        1
        -2

        3
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Pa nekako se na to svodi zakjučak. Eto neka je taj izraz “prevara” i pretežak, ali opet nisu “čista posla”. Meni je opet to, ako je tako, čista “prevara”.
        Što opet baca “sumnju” na Lujine titule.
        Nekako si mi, kao malčice kontradiktoran u ova dva posta. Stičem takav dojam.
        Prvo si ispucao svoju teoriju (koja može biti i tačna), a onda na opasku za neke stvari, koje se nekako uklapaju u tvoju teoriju (s kojima se načelno i slažeš), to opovrgavaš, da nije to baš tako, da je to malo drugačije, da bi ti to nazvao “drugim imenom”, da je to biznis,…..
        A daj nam, molim te, reci šta se to dešavalo sa Ferrarijem u periodu 2000.-2004.?
        Jer ja ne znam (a pratim F1 još malo pa će 40 godina).
        Ja samo znam da su konstantno gledali kako da im prekinu dominaciju, dok im nisu dohakali sa gumama 2005.
        Kažeš da si negdje pročitao kako je Mosley rekao šta se radilo tada “za Ferrari”.
        I ja sam “negdje” pročitao da je Bernie rekao da Benz radi na PU od 2007, pa izjavu LDM kako mu je to Bernie rekao, a i stari brbljivac Lauda je to izbrbljao.



        1
        1

        0
    • Marlboro
      AMG Donator Prikaži

      Uvijek te neke teorije zavjere… Rosberg je pobjedio Hamilton jer je u kljucnim trenutcima bio bolji vozac i malo sretniji vozac (ne kazem to u smislu omalovazavanja njegove titule, sreca je sastavni dio f1). Pricati da je Hamilton nepobjediv je djetinjasto. Bottas ima sansu, a ima li konzistenciju, to cemo viditi u sljedecih par utrka, onda cemo moci objektivnije pricati.



      1
      0

      1
      • Lewis Hamilton 44
        NRteamLH44 Prikaži

        Druze teorija zavjere je kada neko prica teorije o necemu sto nije dokazano,sto su samo puka nagadjanja. A moja prica nije nagadjanje,nego istina koju trenutno gledamo. Mercedes sampion,Hamilton sampion,Rosberg 1 na osnovu odustajanja Hamiltona. Sta je tu zavjera? sve je tako.



        1
        -1

        2

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.