Patricio O’Ward postao Red Bullov junior

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 5 godina 3 min 2 komentara

20-godišnji Meksikanac Patricio O’Ward novi je član Red Bullovog juniorskog tima. Riječ je o talentiranom mladom vozaču koji je svoju dosadašnju karijeru izgradio u Americi gdje ove godine vozi rookie sezonu u IndyCaru.

“Vrlo sam ponosan što mi je prišao član Red Bull Junior Teama i zahvaljujem dr. Marku te njegovom timu u Red Bullu zbog uviđanja mog potencijala.”

“Moj fokus na ostatak sezone apsolutno isporučuje rezultate u NTT IndyCar Seriesu s Carlinom. Imamo odličan paket i puno zajedničkog potencijala. Odlično se utrkivati u okruženju gdje se svi međusobno podržavamo kao tim.”

– Patricio O’Ward

O’Ward zasad u životopisu ima dva naslova, jedan u jednosjedima, a u drugi u sportskim automobilima. 2017. je osvojio naslov u Prototype Challenge klasi IMSA-e, dok je 2018. osvojio naslov u Indy Lightsu, pratećoj juniorskoj klasi IndyCara, nakon velike borbe s Coltonom Hertom, od Austina 2019. najmlađeg pobjednika u povijesti IndyCara.

U IndyCaru je debitirao na posljednjoj utrci 2018. u Sonomi za Harding Racing, dok ove sezone za Carlin vozi 13 od 17 utrka. Zasad je odvozio tri utrke s osmim mjestom kao najboljim rezultatom.

“Ovo je velika prilika za mene, normalno je da svaki trkaći vozač baca oko na F1 i dao bi sve da postane svjetski prvak, stoga je pridruživanje Red Bull Junior Teamu, koji je pružio priliku u F1 tolikim vozačima, fantastično za mene.”

– Patricio O’Ward

O’Ward trenutno ima 15 od potrebnih 40 bodova za dobivanje superlicence zahvaljujući naslovu iz Indy Lightsa. IndyCar nosi bodove za prvih 10 vozača u prvenstvu gdje je O’Ward trenutno 17.

F1 vozače često viđamo kako prelaze u IndyCar, no obrnutu situaciju nismo vidjeli dugo godina. Posljednji je put F1 priliku IndyCar vozaču pružio upravo Red Bull kada je 2008. Sebastienu Bourdaisu dao mjesto u Toro Rossu. Bourdais je u F1 stigao kao četverostruki prvak Champ Cara (serije koja se s IRL-om 2008. spojila u današnji IndyCar), no nije se proslavio u F1. Najbolji rezultati bila su mu dva 7. mjesta u prvoj sezoni kad mu je timski kolega bio Sebastian Vettel, dok je 2009. nakon 9 utrka njegovo mjesto predano Jaimeu Alguersuariju. Danas se natječe u IndyCaru.

Raniji i uspješniji primjeri su svakako Williamsovi vozači s kraja 90-ih, odnosno početka 2000-tih – Jacques Villeneuve je nakon IndyCar titule stigao u F1 te u drugoj sezoni osvojio prvenstvo, dok je vrlo uspješan u F1 bio i prvak iste serije iz 1999., Juan Pablo Montoya.


Odgovor

2 komentara

  1. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    gledao sam ga u indycaru ove sezone…imao je par vrlo zanimljivih dvoboja.
    nije uobičajeno da rb ovako naglo uzima nekoga sa 20 godina u svoj juniorski program.


    0
    0

    0
    • Fernando Alonso
      Lovro Andraka urednik Prikaži

      Očito je da im nedostaje talenata u juniorskom programu, nekad je Red Bull imao hrpu top juniora, neki se u toj konkurenciji nisu ni uspjeli probiti do F1 unatoč odličnim rezultatima, a danas je to puno siromašnije. Nisam gledao detalje o trenutnim juniorima, ali jedino Ticktum mi izgleda kao potencijalni kandidat za F1. Zanimljiva strategija u svakom slučaju, F1 rijetko lovi talente s američkog tržišta, možda pogode s ovim :)


      0
      0

      0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.