Haas se suočava s fundamentalnim problemom zagrijavanja guma na svom bolidu za 2019.

Izdvojeno

Luka Jurić

Prije 5 godina 3 min 2 komentara

Haas vjeruje kako njihov bolid za 2019. ima temeljni problem s nezagrijavanjem guma na optimalnu radnu temperaturu na stazama s dugačkim pravcima i niskoenergetskim zavojima.

Nakon obećavajućeg otvorenja sezone u Australiji gdje je Kevin Magnussen bio „najbolji od ostatka“, to jest završio je odmah iza Mercedesa, Ferrarija i Red Bulla, Haas je imao dva teška vikenda u Bahreinu i Kini.

Na obje staze su se mučili održati gume na optimalnoj radnoj temperaturi za vrijeme utrke.

Taj problem je jasno pokazao šefu momčadi Guntheru Steineru da momčad mora pronaću rješenje za ovaj problem. U suprotnom, morat će se suočiti s problemima na još nekim stazama kasnije u sezoni.

„Na brzim stazama s dugačkim pravcima i niskoenergetskim zavojima ne možemo zagrijati gume.“ Objasnio je Steiner o tome što ne valja trenutno s ovogodišnjim bolidom.

Na zimskim testiranjima je bilo hladno, [ali] u Barceloni puno opteretite gume i imate energije za uložiti, što održi toplinu [u gumama] i to bude u redu. U Australiji smo isti bili dobri, temperatura je bila visoka, sve je funkcioniralo za nas. Ali u Bahreinu i ovdje [u Kini] jednostavno nije funkcioniralo“.

– Gunther Steiner

Steiner je rekao da se ne radi o jednom faktoru koji uzrokuje taj problem, već više problema odjednom koji onda utječu na zagrijavanje guma.

„To je kombinacija svega“, nadodao je. „Radi se o kombinaciji, ne možete za to okriviti dinamiku bolida: to je aero, i sve ostalo. Sve to ima svoj utjecaj.

[Na primjer] hlađenje kočnica, puno se stvari tamo događa. Znate, ne možemo identificirati jer bi inače bilo prelako. Radi se o kombinaciji stvari koje moramo pokušati srediti, u suprotnom bi bilo prejednostavno. Da se radi o dinamici bolida, promijenili bismo ju.“

– Gunther Steiner

Na pitanje kako će Haas nastojati riješiti problem, odgovorio je:

„Odete u zračni tunel, pokušate zagrijati gume na jedan ili drugi način: pomoću aero paketa, hlađenja kočnica, zagrijavanja kočnica ili dinamike bolida. Ali trenutno nemamo rješenje. Jednom kad ga imamo, reći ću vam što smo napravili.

Mislim da možemo to prebroditi. Mislim da smo prebrodili dosta toga. Mislim da jednostavno moramo naporno raditi na tom problemu.

Nakon Bahreina, ostali smo na testiranju te pronašli u čemu je bio problem, ali nakon Bahreina nismo imali vremena reagirati jer je testiranje završilo u srijedu. Tako da moramo vidjeti što sad možemo smisliti.“

– Gunther Steiner


Odgovor

2 komentara

  1. Mclaren
    KERS Prikaži

    Jedino mečka može sve parametre pogoditi..



    3
    2

    1
  2. idijot Prikaži

    Jadno. Na što se svela formula 1 ?



    1
    -2

    3

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.